srijeda, 25.07.2007.

Svi oni koji ste čitali ovaj blog, ja se ispričavam, ali ovdje je potrebna




P A U z A





ne dugo, vratit ću se, ako ne prije, nakon 27. i 28. o8... Yeah, idem na Iggyja Popa.
(nemojte zamjeriti za moju dosadu s tim festivalom, ali ja sam samo sretno dijete.)

Svima veliki pozdraF i još veeeća isprika. Ali, kako kažem, vratit ću se brzo!
Ugodan nastavak ljeta!

thumbup

franceS

- 19:54 - komentari (9) - print - -

utorak, 03.07.2007.

Kako su UMRLI doorsi ???

Yo ljudi... hmm... neko me vrijeme nije bilo, baš se ništa nije interesantnoga događalo, osim šta su završili Drava Rock Fest i još tamo neki festival, ne mogu se sjetiti kako se zove...uglavnom imate sve na T - portalu, ako nekog zanima,mogu staviti, samo mi kažite u komentarima.
S obzirom da je danas 3.srpnja, ja sam odlučila staviti neš o Jimu Morrisonu, to je datum kada je on prije 36 godina umro, nitko ne zna kako. Pa, evo malo njegovog životopisa!


JIM MORRISON

Pjevač, glumac, pjesnik i frontmen The Doorsa Jim Morrison svoj uspjeh i slavu ne duguje fantastičnom sluhu i neodoljivom glasu, već neponovljivoj karizmi koja mu je osigurala besmrtnost i titulu jedne od najznačajnijih pojava u povijesti rock'n'rolla

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-03

James Douglas Morrison rođen je 1943. u Melbourneu, Florida, i bio je prvo dijete u obitelji mornaričkog admirala, vojnika koji je red, rad i disciplinu očekivao kako na poslu, tako i kod kuće. Nesloga proizašla iz očevih strogih svjetonazora i Jimove odlučnosti da im se ne pokori rezultirala je u kasnijim godinama Morrisonova života odricanjem obitelji.

Iako mu je obitelj namijenila vojničku karijeru, Jim je bio vrlo sklon umjetnosti i vrlo nesklon autoritetu već u vrijeme kad je krenuo u srednju školu. U to je vrijeme počeo čitati Friedricha Nietzschea, Williama Blakea i Jeana-Paula Sartrea, sve ga je više privlačila umjetnost, a otkrio je i čari droga i alkohola.

Godine 1965. napravio je korak koji mu je obilježio život – u suradnji s klavijaturistom Rayom Manzarekom osnovao je The Doorse (bubnjar John Densmore i gitarist Robby Krieger pridružili su se ubrzo), a bend je već 1966. imao prvi zapaženi nastup kad su se u poznatom noćnom klubu Whiskey-A-Go-Go okušali kao predgrupa skupini 'Them' čiji je frontmen u to vrijeme bio Van Morrison.

Slava je stigla 1967. godine, nakon što je top ljestvice pokosila pjesma 'Light My Fire'. Nakon drugog albuma 'Strange Days' Doorsi su postali jedan od najpopularnijih američkih bendova, a već nakon četvrtog ('The Soft Parade', 1969.) Jim Morrison se iz najkarizmatičnijeg frontmena u povijesti pretvorio i u jednog od najproblematičnijih.

Na snimanja je dolazio pijan i neprestano je kasnio na nastupe, zbog čega se ostatak benda izvlačio izvođenjem instrumentala, ili bi zadužili Raya Manzareka da odradi Morrisonov posao, tj. da silom prilika osim klavijaturista bude i pjevač.

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-03

Ekscesi na koncertima postajali su sve izraženiji (na koncertu u The Dinner Key Auditoriumu pokušao je izazvati nerede), a razmjerno tome raslo je i obožavanje publike koju je Morrison mogao sustavno vrijeđati a da mu to nitko ne uzme za zlo.

Iako je već tada bio u lošem psihičkom i fizičkom stanju, Jim Morrison nije zapostavio svoju pjesničku karijeru. 1969. godine samoinicijativno je izdao dvije zbirke pjesama, The Lords/Notes on Vision i The New Creatures, obje posvećene dugogodišnjoj ljubavi Pameli Courson koju je upoznao mnogo prije The Doorsa i slave.

Ona ga je poticala da piše poeziju, nekad se predstavljala i njegovim prezimenom, a održavali su tzv. slobodnu vezu, obilježenu burnim svađama, stalnim nesuglasicama, brojnim razlazima i pomirenjima. Za sve je to vrijeme Jim mnogo švrljao, spavao s brojnim obožavateljicama. Jednom se prilikom u keltskom obredu uspio i (neregularno) oženiti kritičarkom i književnicom Patriciom Kennealy, navodno je slomio srce Janis Joplin, a za vrat si je u naposljetku natrpao i dvadesetak tužbi za očinstvo.

Kratak i eksplozivan život Jima Morrisona naposljetku je završio uz Pamelu. Nakon snimanja albuma 'L.A. Woman' Pamela je postala sve zabrinutija zbog Jimova opijanja, a on zbog njene ovisnosti o heroinu. Odlučili su malo predahnuti, pa su 1971. godine preselili u Pariz, na odmor koji je trebao potrajati dulje vrijeme i tijekom kojeg se Morrison imao namjeru dublje posvetiti poeziji. Međutim, nije poznato što se tamo zapravo dogodilo i gdje je zapelo.

Zna se samo da je 3. srpnja 1971. Pamela našla Jima mrtvog u kadi u njihovom iznajmljenom stanu, a uzrok smrti nikad nije pouzdano potvrđen. Općenito se smatra da je Jim Morrison u 27. godini umro od predoziranja heroinom, iako je u igri još nekoliko objašnjenja. Moguće je da je pretjerao u kombinaciji droga i alkohola i ugušio se u vlastitoj bljuvotini, neki tvrde da je pao kao žrtva tajnih službi i bio umoren, dok su drugi pak uvjereni da je legendarni Jim lažirao vlastitu smrt.

Jim Morrison sahranjen je na pariškom groblju Pčre Lachaise i njegov je grob još uvijek svojevrsno svetište na koje hodočaste brojni obožavatelji koji su odrastali (i još uvijek odrastaju) uz psihodeličnu glazbu The Doorsa i mračnjačke stihove njihova frontmena.


pozdraFff
franceS

- 15:57 - komentari (10) - print - Kako su UMRLI doorsi ??? -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.