dobro jutro

02.12.2006., subota

Jesen na selu

Tko bi rekao da će ova jesen biti tako dugo sunčana, topla i vedra! Prođe nam i škorpionski studeni, a od studeni ni S. Seljaci već polako čak i priželjkuju malo snijega kako bi se odmorili. Nikad kraja poslu: drva smo pospremili, plodove pobrali. Ipak, još nije gotovo, zemlji se ne da na odmor u zimski san.Što još treba? Treba tlo pripremiti za iduću godinu. Ako ima puno suhog, opalog lišća, dobro ga je odložiti na kompostište jer ćemo tako dobiti neprocjenjivo važan humus za buduće plodove. Ako imamo voćnjak, treba se prošetati i pokupiti opale trule plodove jer se u njima mogu razviti neželjene bolesti pa će biti problema u slijedećoj sezoni. Pogledajmo malo naše voćkice sada bez lišća: planirajmo već sada zimsko orezivanje, koje su grane višak, koje će listati, a koje roditi!
U vrtu možemo posaditi luk i češnjak pa ćemo imati mladoga luka već za Uskrs. Treba isplanirati proljetnu sadnju vodeći računa o plodoredu, o tome koje su biljke dobri susjedi, a koje nisu.
Treba vrt prekopati kako bi zemlja dobila zraka, neka udiše ove tople zrake sunca i neka skuplja energiju, neka je pohrani u svoje dubine i neka je tamo sačuva. Prignojimo je, ali nizaboga umjetnim gnojivom. Dajmo joj nešto prirodno (Eko-rast na primjer) kako bi obnovila svoju snagu i sve nas razveselila zdravim biljkama!
I da ne zaboravim ono najvažnije: negdje u nekom skrovitom kutku ostavimo malo lišća, malo mahovine za nekog malenog stanovnika koji će tu naći zaklon, možda će se ježić tu sakriti od zime.
Ne zaboravimo ni ptičice stanarice koje ce nam biti sve bliže kad zasniježi. Napravimo im kućicu gdje ćemo im stavljati zrnje kako bi lakše prebrodile teške dane zime.
Ima još toga, ako se lijepo vrijeme nastavi, još ću dodati.wave
- 20:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2006  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi