Kako popraviti narušenu sliku o sebi i podići samopouzdanje?

06 rujan 2020

Samopouzdani ljudi znaju što žele i vjeruju da to mogu i ostvariti. Samopuzdanje nas čini ugodnijim suradnikom, partnerom, roditeljem, prijateljem... A osmijeh i odobravanje drugih, posebno onih do kojih nam je stalo, pomaže u jačanju pozitivnog vlastitog odraza u zrcalu.

Kako povećati samopouzdanje?
Nisko samopouzdanje, pak, najčešći je razlog zbog kojeg se netko ne usudi mijenjati okolnosti koje mu ne odgovaraju te tako „sabotira” dobre stvari u životu. Kao life coach ili trener upravljanja životom, često se susrećem s tim problemom kod svojih klijenata. Pomoći ljudima da vjeruju u sebe, da se cijene i vole važan je, iako težak zadatak, kako za trenera, tako i za osobu koja ima lošu sliku o sebi. TO JE SAMO SLIKAthumbup)
Postoje dvije grane samopouzdanja koje morate UPGRADE-ati prije samopouzdanja.

Prvo i najjbitnije jeste "SAMOPOŠTOVANJE" !
Samopoštovanje je rezultat samospoznaje i vrednovanja samog sebe, dok samopouzdanje govori o našim sposobnostima i vještinama.


Nedostatak samopoštovanja i samopouzdanja u korijenu su brojnih problema u životu. Vjerojatno ste i sami osjetili mnoge posljedice.

Korak po korak do nove ja
Nema čarobnog štapića, ali moguće je ustrajnim radom na sebi promijeniti unutarnju sliku o sebi.
Osvijestite se

Nužno je, kao prvo, osvijestiti izvore loše slike o sebi (samopoštovanja i samopouzdanja ili njihova odsustva). Osvijestivši činjenicu da su loša slika o sebi i svojim sposobnostima, ograničavajuća životna uvjerenja, negativne misli i strahovi uzrok nezadovoljstva i negativnih događaja u vlastitom životu, a često i u životu svojih bližnjih, bit će lakše krenuti putem rješenja. Otkrivanje uobičajenih obrazaca koji podupiru našu lošu sliku o sebi vodi nas do cilja – promjene načina razmišljanja.
Odlučite se promijeniti

Donesite odluku da ćete promijeniti način razmišljanja i ponašanja koji imaju takav rezultat! Donijeti odluku da ćemo promijeniti loše navike, negativno ponašanje i ograničavajuća uvjerenja važan je korak u osobnoj promjeni. To nam potvrđuje našu spremnost da ustrajemo u ostvarenju cilja bez obzira na prepreke. A njih će biti!
Upregnite kreativnost i intuiciju

Omogućite svojoj kreativnosti i intuiciji da vam služe na tom putu promjene! Zapitajte sami sebe (kada ništa ne činite) što je ono što vas čini zadovoljnima, mirnima i sretnima? Počnite voljeti i cijeniti sebe (ovo zvuči patetično, no kada budete sami sa sobom, preispitajte se: činite li rado za sebe one stvari koje ste spremni učiniti za osobu koju volite!)
Vježbajte samodisciplinu

Budite spremni odgoditi zadovoljenje nagonskih potreba i uživajte u ostvarenjima koja će u vaš život donijeti dugoročnija zadovoljstva. Tada ćete biti svjesniji ljepote koja vas okružuje i u trenucima koji su teški. Nagradite se za svaki, pa i najmanji uspjeh u tome. I to svaki put dok ne naučite da ste zaslužili uspjeh i sreću..


Učinite jednu od najvažnijih stvari koje mogu utjecati na samopouzdanje – okružite se pozitivnim ljudima i ne dopustite da vas kritika drugih zaustavi ili omete u ostvarenju vaših ciljeva



Potražite pomoć
A ako ne možete krenuti naprijed sami, obratite se stručnjaku koji vas može voditi putem samopouzdanja. Life coach ili terapeut može vam u tome pomoći radeći s vama na podizanju vlastite slike o sebi. Bit ćete ugodniji suradnik, partner, roditelj, prijatelj… A osmijeh i odobravanje drugih (pogotovo onih do kojih vam je stalo) pomoći će vam da u svom vlastitom odrazu u zrcalu gledate opušteno i nasmiješeno lice. No najvažnije od svega je upoznati sebe. Zavolite se i prihvatite svoje male nedostatke i poštujte se. Otkrit ćete da je svijet predivno mjesto i da ste vi njegov neizostavni dio.

Oznake: samopoštovanja, samopouzdanje, ja

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.