Dnevnik bolesnika o svemu pomalo

Pitanja dostavljena većini stranka, a odgovori stigli samo od tri

„Da bi se razumjela sva ta moja djelatnost i, kako će možda nekome izgledati, nevjerovatna i glupa tvrdoglavost i neprekidno suprotstavljanje svima i svakome – neko će možda i pomisliti da sam bio neka vrsta luđaka ili slično – želim na kraju da kažem da su moji postupci ipak bili racionalni i da su se uvijek zasnivali na mojim idejnim i političkim ubjeđenjima. Čitavog života sam se trudio da ostanem dosljedan onome u šta vjerujem, bez obzira na posljedice po mene.“
Davno je rekao Vlado Dapčević. Tako ja i funkcioniram, bar se trudim, iako me nekad baš i ne ide. Četiri lagana pitanja. Pa zar je to previše za buduće predstavnike naše vlasti, koje plaćaju porezni obveznici i svi drugi koji uredno pune državni proračun? Sastavio sam četiri pitanja i poslao strankama i koalicijama. Tri stranke odgovorile su okviru zadatih sedam dana i zavrjeđuju da njihove odgovore objavimo u cijelosti. HDZ i SDP su veliki i zašto bi se zajebavali s davanjem odgovora malima odnosno običnim biračima. Živi zid ovaj put nije poslao očekivano kvalitetan odgovor. MOST mi nije dao ni kontra rok. Ne bi to bio problem da OSI-a nema 9% u RH.
Na pristiglim odgovorima zahvaljujem i, kako sam napisao, prenosim ih u cijelosti dajući ih na sud javnsosti.
Molim Vas da objasnite koji je stav vaše stranke o trenutnom položaju OSI u RH?
M. Bandić 365: Stranka rada i solidarnosti od samog osnivanja kroz svoj naziv svjedoči da u Hrvatskoj treba puno toga promijeniti, ističući da je osnova dostojanstvenog života – rad i da jedino solidarnost pridonosi socijalnoj koheziji. Kroz tu prizmu položaj osoba s invaliditetom u RH je još uvijek marginaliziran. Unatoč značajnom unapređenju zakona, još je uvijek mali broj osoba s invaliditetom zaposlen. Malo ih se zapošljava radi krive percepcije sposobnosti ove skupine od strane poslodavaca, radi nižeg stupnja obrazovanja osoba s invaliditetom, a veliki problem su i zastarjela zanimanja, koja nisu u skladu sa zahtjevima tržišta. Nažalost, još uvijek je zanemariv broj osoba s invaliditetom, koje su uključene u visokoškolsko obrazovanje, što je apsolutno nepravedno, jer su one punopravni članovi zajednice. U pravilu, osobe s invaliditetom s visokim obrazovanjem nemaju prepreka u zapošljavanju. U društvu koje ima brojne predrasude, nažalost, u ovom trenutku, samo visokoobrazovani pojedinac s invaliditetom može parirati na tržištu, jer je uz znanje kroz studij stekao i samopoštovanje, ali i samopouzdanje.
Napominjemo da struka i same osobe s invaliditetom već desetak godina govore o nužnosti uvođenja tzv. inkluzivnog dodatka (obaveza ozakonjenja bila je u Zakonu o socijalnoj skrbi, no taj je članak izbačen u jednom od čestih promjena tog Zakona) za osobe koje ne mogu koristiti usluge u zajednici zbog invaliditeta. Inkluzivni dodatak predstavljao bi financijsku kompenzaciju za visoke troškove koje imaju osobe s invaliditetom, zbog nemogućnosti korištenja usluga u zajednici. To je svakako jedan od ključnih zadataka za nas u sljedećem razdoblju.
Ističemo još jednu komponentu, a to je pitanje rane podrške obiteljima (rane intervencije) obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Naime, Grad Zagreb, u mnogočemu odskače od ostalih dijelova Hrvatske, kada se radi o ovom specifičnom području, jer su u njemu koncentrirane ustanove i službe koje pružaju maksimalnu podršku obiteljima. No, nije svugdje tako. Postoje sredine gdje su roditelji od samog početka saznanja za djetetovu teškoću prisiljeni lutati i tražiti razne mogućnosti u velikim gradovima, pa su tako suočeni s velikim financijskim opterećenjima. To je jedan od naših važnih ciljeva – osigurati stručnu i pravilno raspoređenu stručnu podršku, koja će roditeljima i djeci, uz niz ranih intervencija u zajednici, pružiti podršku i sigurnost u njihovim obiteljskim kompetencijama.
Isto tako, ne trebamo posebno elaborirati da su još uvijek arhitektonsko-građevinske i komunikacijske prepreke najčešće barijere koje sprječavaju puno uključivanje osoba s invaliditetom u društvo i da ćemo na tome sustavno nastaviti raditi na cijelom području RH. Uz to, organizacije koje zastupaju osobe s invaliditetom nisu sustavno financirane, nametnute su im socijalne usluge i time im je na svojevrsni način onemogućimo snažnije utjecanje na društvo.
Laburisti: Položaj OSI u RH daleko je od Europske prakse. Hrvatska nema sustav koji bi se ravnopravno, konstantno i pošteno brinuo o osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Obitelj koja ima podršku zajednice u skrbi za svoga člana lakše će podnijeti svoje obaveze, neće postati disfunkcionalna niti će biti prisiljena tražiti institucionalni smještaj. Za sve nas zdrave ili nemoćne, najbolje je obiteljsko okruženje.
Pametno: Položaj osoba s invaliditetom nije dovoljno dobar (unatoč određenim poboljšanjima) i u programu stranke postoji niz mjera socijalne i ekonomske politike koje bi trebale raditi na poboljšanju položaja.
Osobne invalidnine nisu mijenjane desetak godina, trenutno iznose 1250 kn maksimalno. Planirate li povećavati i na koji način? Da posjetim: Pravo na osobnu invalidninu se priznaje osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Je li navedeni iznos dovoljan za sve navedeno?
M. Bandić 365: Moramo priznati da je iznos uistinu jednak godinama i da je nedostatan. To je u stvari krivo tumačeno pravo osobe. Ono predstavlja korijen gore spomenutom inkluzivnom dodatku. Navedeno se pitanje mora riješiti donošenjem Zakona o inkluzivnom dodatku kojim će se definirati kompenzacijski novac za invaliditet, a koji će se temeljiti na potrebama osobe s invaliditetom (razini potrebne podrške), njezinim preostalim sposobnostima te uvjetima koje osigurava lokalna zajednica. Naime, u tome veliku ulogu igra Jedinstveno tijelo vještačenja, koje treba dati objektivno rješenje iz kojeg proizlaze prava u svim sustavima.
Laburisti: Osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, naknada do zaposlenja te doplatak za djecu s težim oštećenjima zdravlja već je trebao od 1.1.2014. zamijeniti inkluzivni dodatak kao novo materijalno pravo. Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja od 1. 1. 2015. nisu još zaživjeli u praksi.
Sada se invaliditet osobe određuje postotkom invaliditeta, što ne postoji nigdje u Europskoj uniji. Pri određivanju stupnja invaliditeta ne procjenjuje se primarno funkcionalnost osobe , nego oštećenje.
Visina inkluzivnog dodatka ovisi o preostaloj sposobnosti osobe koja se vještači.
Predviđeno je sedam stupnjeva potpore, od najmanje do najveće, a o stupnju potrebne pomoći ovisiti će i iznos inkluzivnog dodatka.
Nova definicija prema formulaciji Svjetske zdravstvene organizacije kaže da je invaliditet “ograničenje ili smanjenje sposobnosti izvršenja neke fizičke aktivnosti ili psihičke funkcije primjerene životnoj dobi osobe i odnosi se na sposobnosti koje su općeprihvaćene kao bitni sastojci svakodnevnog života”.
Visina inkluzivnog dodatka varira od države do države. U ovom trenutku nije moguće reći koji bi bio njegov točan iznos, ali mislimo da bi se trebao uskladiti barem sa visinom minimalne plaće u RH.
Pametno: Materijalno stanje OSI mora se poboljšati, za sada dvije mjere idu u tom smjeru: a. Povećanje neoporezivog dijela prihoda za obitelji s OSI (i inače bi se neoporezivi dio prihoda trebao povećati na 3600 kn, ali bi se kod obitelji s OSI on još povećao). b. Osobama s invaliditetom koje bi imale neko zaposlenje ne bi se automatski ukidala socijalna pomoć (premda bi se smanjivala s obzirom na prihode) Možda u kontekstu ovoga pitanja treba iskreno reći da Pametno ne obećava olako povećanje mirovina, invalidnina, itd. nego predlaže mjere za oživljavanje gospodarstva i porezne reforme koje bi imale za učinak i povećanje ovih primanja. Osobno, tko god bi vam rekao da će npr. povećati invalidnine za npr. 50% – ne zna što govori. Ali provođenje temeljnih mjera gospodarske politike trebale bi imati kumulativno pozitivan utjecaj i na povećanje materijalne sigurnosti OSI.
Jeste li u programu predvidjeli civilne invalide zbog bolesti i njihova prava, osim u socijalnom dijelu?
M. Bandić 365: Primjerice, u Gradu Zagrebu osobe s invaliditetom su dobro došle, osigurana im je pristupačnost i mobilnost, jer moraju imati osiguranu dostupnost gradskim institucijama, odgojno-obrazovnim institucijama, dostupan im je gradski i specijalizirani prijevoz. Radi se puno na zapošljavanju osoba s invaliditetom, a kada govorimo o odgoju i obrazovanju, naglasak je uvijek na inkluzivnom obrazovanju (npr. pomoćnici u nastavi), osiguranju niza dodatnih zdravstvenih usluga, podršci programima kulture i sporta i dr.
U programu stranke držimo se zakonskih obaveza, prije svega Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja kroz 51. članak pokazuje da je pitanje invaliditeta uključeno u sve sektore što znači to je obvezujuće za sve i svakoga. Tako moramo promatrati i rješavati pitanja osoba s invaliditetom. Posebice to naglašavamo jer nakon deset godina stupanja na snagu Konvencije, nitko ne smije reći da nije upoznat, a još manje da je ne primjenjuje. Naš cilj je snažnija primjena članaka Konvencije, koje će osigurati ravnopravno društvo, odnosno, punopravno sudjelovanje svih članova društva.
Laburisti: Kod “civilnih invalida” razlog nastanka invaliditeta može biti različit, npr. netko ima urođeno oštećenje, netko je stradao u prometu, netko je stradao na poslu a neka oštećenja su posljedica bolesti (amputacije su posljedice dijabetesa). Bez obzira na uzrok nastanka invaliditeta svima bi trebala biti dostupna ista prava kao fizikalna rehabilitacija i odgovarajuća pomagala koja su personalizirana (po mjeri i potrebi svake OSI), besplatna sa razumnim rokom trajanja.
Podržavate li reviziju civilnih i vojnih invalida i izjednačavanje njihovih materijalnih i ostalih prava?
M.Bandić 365: Naš stav je tu jasan. Jedno su prava stečena na temelju invaliditeta i potreba pojedinca. Zadovoljavanje potreba što se tiče liječenja i bilo koje podrške moraju biti potpuno jednaka. To znači – liječenje, pravo na pristupačnost, pomagala, asistenciju i sl. Drugo su statusna prava temeljem uzroka invaliditeta nastalog u vojsci, ratu, kao civilna žrtva rata i dr. Oni su svi zaslužili taj status i stoga im zajednica kojoj su dali sebe u određenom razdoblju treba osigurati određena prava.
Laburisti: Kategorije civilnih i vojnih invalida treba približiti u svim segmentima njihovog zbrinjavanja. Samo uvođenje inkluzivnog dodatka zahtijeva vještačenje po novom modelu, što je u svakom slučaju revizija.
Pametno: 3. (a i 4.) Sva prava osoba s invaliditetom trebala bi biti izjednačena bez obzira na to kako je do invalidnosti došlo. To se u Programu sasvim eksplicitno govori po pitanju invalidskih mirovina, a implicitno po pitanju svih OSI. Nadam se da su to odgovori koje ste tražili. Ukoliko imate još koje pitanje ili ispravku – slobodno se javite.

18.08.2016. u 09:07 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Travanj 2024 (2)
Veljača 2024 (3)
Siječanj 2024 (3)
Prosinac 2023 (4)
Listopad 2023 (1)
Kolovoz 2023 (1)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (2)
Ožujak 2023 (2)
Siječanj 2023 (2)
Prosinac 2022 (2)
Studeni 2022 (2)
Listopad 2022 (5)
Rujan 2022 (5)
Kolovoz 2022 (8)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (4)
Svibanj 2022 (6)
Travanj 2022 (8)
Ožujak 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Siječanj 2022 (3)
Prosinac 2021 (3)
Studeni 2021 (5)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (1)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (2)
Ožujak 2021 (1)
Veljača 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (2)
Travanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Lipanj 2019 (2)
Veljača 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Rujan 2018 (1)

Opis bloga

Bok, dolazim iz Slavonskog Broda, zovem se Vanja Krnić i žrtva sam pogrešnog liječenja.Imam 43 godine. Preživio sam bakterijski endokarditis, , ugradnju mehaničkog zaliska, dva moždana itd.Ovim blogom pokušat ću na svoj način) opisati sudski proces.., svoju bitku za zdravlje..Liječnik , inaće bivši šef brodske zaraze Nenad Pandak mi je liječio tuberkolozni meningitis( otišao u susjedni Oman, ako mu se tamo ovako omane...), a od tubekoloze nije bilo ni t.Pobjegao je nakon dugih 14 pravomoćno je presuđeno da mi je život uništen liječničkom greškom, a moj život?
Živjela naša divna Hrvatska!

Kontakt

krnic1980@gmail.com

facebook stranica

Dnevnik bolesnika

Dnevnik bolesnika o svemu pomalo