S ekološko-edukativnih radionica na temu suvremenog i ekološkog oblikovanja naselja za učenike/ice osnovne škole naselja Dugave

U sklopu Inicijative Udruge „Vilenice“ Zagreb Klima grad : Dugave Eko – habitat osmišljen je ekološko-edukativni program na temu ekološkog oblikovanja naselja za sudjelovanje učenika/ica Osnovne škole Frana Galovića Zagreb koji/koje su već aktivni u uređenju svog naselja u projektu biciklističke kulture „Franov bicikl“.

U sklopu ovog programa provedena je originalna anketa prema stručnoj podlozi iz krajobrazne arhitekture.
U anketi su sudjelovali učenici i učenice O.Š. „Fran Galović“ Dugave. Na temelju ankete napravljena je analiza rezultata, te su izrađene shematske mape s prikazom prijedloga sadržaja za uređenje naselja.
U četvrtak 27.11.2014. provedena je edukativna radionica s programom koji je uključivao:
a) Projekciju dokumentarnog filma o urbanizmu i nastanku novozagrebačkih naselja
b) Predavanje o suvremenim i ekološkim načinima oblikovanja naselja u svijetu
c) Izradu plakata s prijedlozima uređenja naselja Dugave

Tijekom uvodnog predavanja je bilo riječi o povijesti parkovne kulture i parkovnog oblikovanja, s primjerima parkovne baštine poput Zrinjevca i Maksimira, secesijskih vrtova Osijeka, parkova Dubrovnika, te o ekološkim načinima oblikovanja suvremenih naselja, vrstama vrtova i parkova s primjerima iz Hrvatske i svijeta (terapeutski parkovi, skate parkovi, parkovi za rehabilitaciju mladih s poremećajem u ponašanju – učenje nenasilne komunikacije, društveni vrtovi, vrtovi za igru na igralištu s prirodnim elementima, vrtovi s principima parmakulture itd., prenamjene neuređenih dijelova grada u parkovne površine, uređenje parkova s održivom upotrebom prirodnih resursa itd.).
Učenici/ice, ujedno predstavnici/ice Učeničkog Vijeća imali/le su zadatak na temelju ideja koje su mogli vidjeti na predavanju, prijedloga plana koncepta uređenja naselja i uz pomoć shematskih mapa izrađenih na temelju rezultata ankete njihovih kolega/ica napraviti plakate s prijedlozima uređenja. Neki od prijedloga su osim igrališta bili i centar za mlade, muzej, prirodni rezervati, tj. predjeli prirode.

Tijekom predavanja se odvila i diskusija na temu postojećeg uređenja naselja, urednosti naselja, pitanju odgovornosti prema mogućim novim sadržajima (kako bi spriječili uništavanje novih sadržaja), te sudjelovanju u dosadašnjem uređenju, npr. projektu oslikavanje naselja Dugave u kojem učenici/ice ove škole nisu imali/le priliku sudjelovati.

Na predavanju je bilo riječi što sve čini vizualno-estetsku sliku naselja (raspored zgrada, visina gabarita, raspored zelenih površina itd.).

opis slike


Foto: Slika nastala u sklopu umjetničkog projekta smještena u neposredan okoliš škole jedna je od novijih intervencija izvedenih u sklopu recentnijeg umjetničkog projekta u naselju sadržajno i vizualno-estetski nije primjerena za okoliš škole, te je potaknula raspravu u sklopu pripreme programa o potrebi za novim i veselijim oslikavanjem školskog okoliša.

Učenici/ice su dobili/le zadatak dalje predstaviti što su vidjeli i čuli na predavanju, te nacrtali/le svojim kolegama/icama iz svojih, te nižih razreda škole.
Ova edukativno-ekološka zbivanja s temom participatorne uloge stanovnika/ica u urbanizmu i krajobraznom uređenju naselja su se odvila volonterski.
Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku uključiti u zbivanja i učenike/ice druge osnovne škole naselja Dugave.
Edukativno-ekološki program osmislila i provela: Marina Butorac, mag.ing.krajobrazne arhitekture
Program je proveden u suradnji s pedagoškim osobljem O.Š. Frana Galovića Dugave, te voditeljicom psihologinjom Nevom Ćapin.


Fotografije s radionice:


opis slike
opis slike
opis slike
opis slike
Fotografije izradile: Neva Ćapin i Marina ButoracUdruga "Vilenice"
Oznake: edukacija, uređenje krajobraza, suvremeni urbanizam, Eko-inicijativa

04.12.2014. u 12:49 | 0 Komentara | Print | # | ^

Zaključak MO za prijedlog sadnje drvoreda u naselju Dugave i predstavljanje inicijative Zagreb kao klima grad-naselja - eko habitati

Kao članica Udruge "Vilenice" pozvana sam predstaviti inicijativu Udruge "Vilenice" za sadnju drvoreda u naselju Dugave.
Zaključak sa sjednice MO možete pogledati u prilogu:

http://www.slideshare.net/Vilenice/zak-prijedlog-sadnje-drvoreda-pdf

Zahvaljujemo se podršci inicijativi.


Uz predstavljanje ideje za sadnju drvoreda predstavljena je i šira eko-inicijativa Zagreb kao Klima grad - naselja - Eko habitati koja poziva prije svega na upotrebu ekološke funkcije zelenih površina, te na sadnju novih stabala u omjeru 30-50% naspram otvorenih travnatih ploha, na postojećim zelenim površinama kao rješenja za postojeće ekološke probleme, doprinos zdravoj klimi kroz stvaranje povoljnih mikroklimatskih uvjeta na razini pojedinačnih naselja i pojedinih dijelova grada. Pritom je spomenuta višestruka uloga stabala u stvaranju tih mikroklimatskih uvjeta (hlad, čist zrak, neutralizacija zagađenja, biomonitoring (za naselje Dugave, neutralizacija zagađenja s odlagališta otpada Jakuševac, te u zraku raspršenih kemijskih sredstava s poljoprivrednih površina u neposrednom okruženju) prirodna podrška u rješavanju oborinskih voda), ali i njihova antistresorna i opuštajuća vrijednost, te doživljajno-estetska vrijednost.

U sklopu ove inicijative, a u svrhu ekološkog, suvremenog, cjelovitog i održivog pristupa razvoju zelenih površina naselja Dugave, predstavljene su mogućnosti i potencijali zelenih površina kroz oplemenjivanje parkovnim sadržajima za različite grupacije korisnika/ica naselja, uključujući korisnike/ice zelenih površina za šetnju kućnih ljubimaca.
Pritom su predstavljene mogućnosti u rješavanja kroz uređenje zelenih površina, nekih od postojećih problema poput nedostatak sadržaja za boravak i animaciju mladih, te drugih grupacija korisnika/ica poput seniora/ki, te su predstavljeni neki od primjera parkova iz Njemačke, Francuske, te Hrvatske.

Iznijeta je i potreba za promišljanjem rodno-osjetljivog pristupa u kojem pri razvoju zelenih površina treba promišljati i sadržaje prilagođene djevojčicama i djevojkama (npr. staze i poligoni za rolanje, odbojka, ploha za crtanje po podu u sklopu postojećeg dječjeg igrališta, natkriveni paviljon za druženje i sl.), te nadopuna već postojećih prevladavajućih sportskih sadržaja za mladiće, npr. mogućim skate - parkom. Predstavljeni prijedlog uključuje i uređenje jedne zelene površine opremljene tiflološkom opremom, uz parkovne doživljajno-estetske elemente.

Pokazalo se kako oplemenjivanje naselja umjetničkim skulpturama te biciklističkom stazom može dati parku i dodanu turističku vrijednost. Za Dugave je konkretno predstavljen prijedlog umjetničke intervencije s temom vode koja bi asocirala na nekadašnji rukavac Savišće, a koja bi se mogla odviti u sklopu ekološkog zbivanja i u formi eko-skulptura.

Time se željelo ukazati na višestruku vrijednost parkova kao resursa za opću dobrobit, kojem sam pridodala naziv "Parkonomija".

Pokazani su i načini suradnje razvoja nekog kvarta sa zajednicom i kroz radionice sa građanima i stručnjacima/kinjama na primjeru razvoja kvarta u centru Berlina, te mogući načini financiranja, i sufinanciranja kroz projekte EU fondova kakvi postoje u Njemačkoj, te benefit glazbenim i kulturno-umjetničkim festivalima, te također natječajima za krajobrazno-uređenje.


Na sjednici sudjelovala i Inicijativu Zagreb kao Klima grad - naselja - eko-habitati, te ideje održivog razvoja zelenih površina naselja Dugave u sklopu ekološkog programa Udruge osimislila, te ispred Udruge "Vilenice" predstavila Marina Butorac, mag.ing.prosp. arch..

Oznake: Eko-inicijativa

18.04.2014. u 14:37 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

0

< siječanj, 2017  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike