09.12.2005., petak

Mmmm...


Prhka orehnjača

Prhko tijesto pripilo se uz bogat, aromatičan nadjev od oraha i začina. Zgodno je da je možete i zamrznuti – kada je izvadite, bit će svježa i još uvijek prhka.

Sastojci
Za tijesto:
1 vrećica instant kvasca
400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
280 g maslaca
1 jaje
1 žumance
60 g šećera
Za nadjev:
350 g oraha
2 žlice meda
150 g šećera
limunova korica
80 g grožđica
rum
cimet
muškatni oraščić
200-300 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
Za posipavanje:
šećer u prahu

Postupak
1. Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.

2. Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić. Sve dobro promiješajte i ohladite.

3. Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte (oko 30x20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.

4. Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem.

5. Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C.

Posluživanje
Pečenu toplu orehnjaču pošećerite i režite na ploške.

Savjet
Ova orehnjača vrlo je aromatična, dulje ostaje svježa, a prikladna je i za zamrzavanje.



Išleri

Bad Ischl glasovito je brdsko ladanjsko mjesto austrougarske gospode i gospođa. Ondje je bila i jedna od omiljenih rezidencija carice Sissi i cara Franje Josipa. U čast njihove davne ljubavi mali grad posjećuju i danas mnogi turisti u potrazi za ljubavlju poput one mladalačke carskoga para. Za utjehu i slatka sjećanja obično im ostanu samo mali slatki, čokoladom preliveni kolačići, popularni na prostoru mnogo većem nego što je nekoć vladala Habsburška Monarhija.

Sastojci
Za tijesto:
140 g maslaca
200 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
70 g šećera u prahu
1 žumance
3 žlice kakaa
Za kremu:
3 jaja
150 g šećera
100 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela

Postupak
1. Od brašna, maslaca, šećera, žumanca i kakaa umijesite tijesto. Razvaljajte tanko i izrežite male kolutiće (3-5cm).

2. Stavite na pobrašnjen pleh peći oko 15 minuta na 220°C.

3. Krema: U porculanskoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, te stavite u vruću kupelj kuhati uz neprekidno miješanje. Kada se krema zgusne, stavite je hladiti i u ohlađenu umiješajte pjenasto izmiješan maslac.

4. Pečene kolutiće ohladite, premažite kremom i spajajte dva po dva. Složite ih na rešetkastu podlogu i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje
Dijelom kreme možete išlere dodatno ukrasiti i poslužiti uz kavu.

Savjet
Umjesto ove kreme možete upotrijebiti Kremu za torte Dolcela - priprema će biti kraća a ukus vas neće iznevjeriti.



Dunavski valovi

Svaka kuhinja ima jednostavne i brze, te relativno jeftine slastice za svaki dan. Dunavski valovi pripadaju takvim kolačima, kojima ono nešto više od svakidašnjega daje upečatljivo ime što priziva istoimeni, jedan od najpopularnijih bečkih, a svakako Straussovih valcera. Nadamo se da će vam ovaj slatki ples biti ugodan i dok ga pečete i dok ga kušate.

Sastojci
Za tijesto:
6 jaja
250 g šećera
160 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
160 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
250 g maslaca
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 ml mlijeka
2-3 žlice kakaa u prahu
malo cimeta
700 ml višanja bez koštica iz kompota ili 500 g svježih višanja
Za kremu:
750 ml mlijeka
2 vrećice Pudinga vanilin Dolcela
2 Vanilin šećera Dolcela
200 g maslaca
2 žlice šećera u prahu

Postupak
1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

2. Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 30 x 30 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.

3. Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180°C.

4. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.

5. Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.

6. Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenome pečenom biskvitu i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje
Tako pripremljeni kolač narežite na kocke ili rombove i poslužite.

Savjet
U sezoni višnje iz kompota možete zamjeniti svježim trešnjama



Kuglice od keksa i badema

Raznovrsni kolači kuglice 90-ih su godina preplavili naše kuhinje, što je rezultiralo osmišljavanjem maštovitih receptura, kako bi se obogatila njihova ponuda, a iskoristila popularnost i jednostavnost pripreme. Kušajte izvrsne kuglice od petit beurre keksa i badema

Sastojci
150 g petit beurre keksa
1 žlica ruma
3-4 žlice šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g mljevenih badema
100 ml mlijeka
Za ukrašavanje:
50 g kokosovog brašna

Postupak
1. U električnoj sjeckalici usitnite kekse i prebacite ih u dublju zdjelu.

2. Dodajte im bademe, vanilin šećer, šećer u prahu, rum i mlijeko. Smjesu dobro promiješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu.

3. Od nje vlažnim rukama oblikujte kuglice i na kraju ih uvaljajte u kokosovo brašno.

Posluživanje
Kuglice od keksa i badema stavite u ukrasne papirnate košarice i poslužite uz hladne ili tople napitke.

Savjet
Umjesto u kokosovo brašno kuglice možete uvaljati i u čokoladne mrvice.

...ako niste zadovoljni s mojim izborom recepata ima još na: www.coolinarka.com


- 13:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Komentari On/Off

...na tragu nečeg lijepog...


Moj Bog

Našao sam ga i On je našao mene
moj Bog koji me voli
Našli smo se tražeći jedan drugog

i našao sam ga u sebi
jer živi u meni za me
i ja se u njemu radujem

Od iskona bili smo skupa
i do konca bit će mi pratilac
moj Bog.

Josip Pupačić

Vidjeti Svijet u Zrncu Pijeska
I Raj u Divljem Cvijetu
Obuhvatiti Beskraj na dlanu tvoje ruke
I Vječnost u jednom trenu.
- William Blake -


Onaj koji za sebe okuje radost,
Razara krila životu;
Onaj koji ljubi radost dok je u prolijetanju,
Živi u Vječnosti zora.
- William Blake -

Dan je lijep
jer ga oči
tvoje
gledaju.
Enes Kišević


"Radostan sam, budite i vi. Molimo zajedno u radosti, Djevici Mariji povjeravam se s radošću."Ivan Pavao II
Molitva je i riječ i misao i pogled i susret. Sve može biti molitva, cijeli život bi zapravo trebao postati molitva. Ne bi iz nje ni trebali izlaziti. Ako si stalno svjestan da je sve što imaš Božji dar, ako Mu za sve zahvaljuješ, ako je svaki tvoj udah i izdah radosna hvala za sve, onda stalno moliš...
fra Bonaventura Duda

"Sreća u ovome životu ovisi manje o tomu što vam se događa, a više o načinu na koji to prihvaćate.” (Elbell Hubbard)
"Nije li zaista sve u tome i što se još više od toga može poželjeti? Jedan mali vrt da se čovjek prošeće po njemu, i onda beskonačnost da se preda svojim sanjarijama.
Pred nogama ono što se može uzgajati i brati; nad glavom ono što se može proučavati i o čemu se može razmišljati. Nešto cvijeća na zemlji i sve zvijezde na nebu..."
Viktor Hugo

UBERI OVAJ CVIJETAK i uzmi ga, ne oklijevaj! Bojim se da ne uvene i u prašinu ne klone.
On možda neće naći mjesta u tvom vijencu, ali ti ga počasti dodirom bola i svojom ga rukom otkini. Bojim se da dan prebrzo ne umine i da vrijeme darivanje ne prođe.
Pa iako je bljedolike boje i miris mu nejačak, posluži se ovim cvijetom i uberi ga, dok je vremena.
R. Tagor

Bog nije obećao dan bez tuge, život bez suza i sunce bez kiše, ali je obećao snagu za dan, utjehu za život i svjetlost za put.
...

Život je borba, žrtvovanje i ljubav
Budi jaka da bi se znala boriti
budi velikodušna da bi se znala žrtvovati
i budi dobra da bi znala voljeti
A. Manzoni