Mmmm...
Prhka orehnjača Prhko tijesto pripilo se uz bogat, aromatičan nadjev od oraha i začina. Zgodno je da je možete i zamrznuti – kada je izvadite, bit će svježa i još uvijek prhka. Sastojci Za tijesto: 1 vrećica instant kvasca 400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 280 g maslaca 1 jaje 1 žumance 60 g šećera Za nadjev: 350 g oraha 2 žlice meda 150 g šećera limunova korica 80 g grožđica rum cimet muškatni oraščić 200-300 ml mlijeka Za premazivanje: 1 jaje Za posipavanje: šećer u prahu Postupak 1. Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata. 2. Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić. Sve dobro promiješajte i ohladite. 3. Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte (oko 30x20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače. 4. Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem. 5. Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C. Posluživanje Pečenu toplu orehnjaču pošećerite i režite na ploške. Savjet Ova orehnjača vrlo je aromatična, dulje ostaje svježa, a prikladna je i za zamrzavanje. Išleri Bad Ischl glasovito je brdsko ladanjsko mjesto austrougarske gospode i gospođa. Ondje je bila i jedna od omiljenih rezidencija carice Sissi i cara Franje Josipa. U čast njihove davne ljubavi mali grad posjećuju i danas mnogi turisti u potrazi za ljubavlju poput one mladalačke carskoga para. Za utjehu i slatka sjećanja obično im ostanu samo mali slatki, čokoladom preliveni kolačići, popularni na prostoru mnogo većem nego što je nekoć vladala Habsburška Monarhija. Sastojci Za tijesto: 140 g maslaca 200 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 70 g šećera u prahu 1 žumance 3 žlice kakaa Za kremu: 3 jaja 150 g šećera 100 g maslaca 1 Vanilin šećer Dolcela Postupak 1. Od brašna, maslaca, šećera, žumanca i kakaa umijesite tijesto. Razvaljajte tanko i izrežite male kolutiće (3-5cm). 2. Stavite na pobrašnjen pleh peći oko 15 minuta na 220°C. 3. Krema: U porculanskoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, te stavite u vruću kupelj kuhati uz neprekidno miješanje. Kada se krema zgusne, stavite je hladiti i u ohlađenu umiješajte pjenasto izmiješan maslac. 4. Pečene kolutiće ohladite, premažite kremom i spajajte dva po dva. Složite ih na rešetkastu podlogu i prelijte čokoladnom glazurom. Posluživanje Dijelom kreme možete išlere dodatno ukrasiti i poslužiti uz kavu. Savjet Umjesto ove kreme možete upotrijebiti Kremu za torte Dolcela - priprema će biti kraća a ukus vas neće iznevjeriti. Dunavski valovi Svaka kuhinja ima jednostavne i brze, te relativno jeftine slastice za svaki dan. Dunavski valovi pripadaju takvim kolačima, kojima ono nešto više od svakidašnjega daje upečatljivo ime što priziva istoimeni, jedan od najpopularnijih bečkih, a svakako Straussovih valcera. Nadamo se da će vam ovaj slatki ples biti ugodan i dok ga pečete i dok ga kušate. Sastojci Za tijesto: 6 jaja 250 g šećera 160 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 160 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 250 g maslaca 1 Prašak za pecivo Dolcela 100 ml mlijeka 2-3 žlice kakaa u prahu malo cimeta 700 ml višanja bez koštica iz kompota ili 500 g svježih višanja Za kremu: 750 ml mlijeka 2 vrećice Pudinga vanilin Dolcela 2 Vanilin šećera Dolcela 200 g maslaca 2 žlice šećera u prahu Postupak 1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. 2. Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 30 x 30 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu. 3. Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180°C. 4. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi. 5. Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu. 6. Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenome pečenom biskvitu i prelijte čokoladnom glazurom. Posluživanje Tako pripremljeni kolač narežite na kocke ili rombove i poslužite. Savjet U sezoni višnje iz kompota možete zamjeniti svježim trešnjama Kuglice od keksa i badema Raznovrsni kolači kuglice 90-ih su godina preplavili naše kuhinje, što je rezultiralo osmišljavanjem maštovitih receptura, kako bi se obogatila njihova ponuda, a iskoristila popularnost i jednostavnost pripreme. Kušajte izvrsne kuglice od petit beurre keksa i badema Sastojci 150 g petit beurre keksa 1 žlica ruma 3-4 žlice šećera u prahu 1 Vanilin šećer Dolcela 100 g mljevenih badema 100 ml mlijeka Za ukrašavanje: 50 g kokosovog brašna Postupak 1. U električnoj sjeckalici usitnite kekse i prebacite ih u dublju zdjelu. 2. Dodajte im bademe, vanilin šećer, šećer u prahu, rum i mlijeko. Smjesu dobro promiješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu. 3. Od nje vlažnim rukama oblikujte kuglice i na kraju ih uvaljajte u kokosovo brašno. Posluživanje Kuglice od keksa i badema stavite u ukrasne papirnate košarice i poslužite uz hladne ili tople napitke. Savjet Umjesto u kokosovo brašno kuglice možete uvaljati i u čokoladne mrvice. ...ako niste zadovoljni s mojim izborom recepata ima još na: www.coolinarka.com |