10.06.2005., petak

TRENUTAK SREĆE



Ponekad.....kola krenu nizbrdo....sve se ruši, sve je crno, a iz vlastite kože se ne može...Ponekad, tako je slatka misao o bijegu od problema koji su nas zasuli...ponekad nam to i uspije, ali to nije to....
Taj lažni bijeg, to kratko zadovoljstvo.....koliko je pravo, istinsko?
Nije lako...život zbilja nije lak. Ali u tim nekim teškim životnim trenucima spoznamo važne stvari. Spoznamo koliko smo slabi i koliko smo jaki, koliko vjere imamo, samopouzdanja, koliko smo odrasli....koliko smo izdržljivi, snalažljivi, odlučni, pametni.....

Ponekad problemi nisu samo problemi, ponekad problemi znače odrastanje iako smo odrasli.

Koliko smo sposobni cijeniti neke stvari, vidjeti ih uopće....ovisi...ponekad nam ne treba puno da shvatimo, ponekad treba....neki nikad ne shvate.

I još se pitamo zašto se neke stvari ponavljaju? Ponavljaju se upravo onoliko puta koliko je potrebno...

A horoskop?.......Ništa ne može biti predodređeno, a da nije unaprijed definirano. Naša dobra i loša djela, naše pozitivne i negativne misli i želje imaju odjeka negdje u ovom životu, u ovom vremenu, prostoru, vraćaju nam se kao eho. Ali definitivno, mi sami oslikavamo svoj život, velikim, slobodnim potezima.
Ne posvećujem više pažnju na računanje horoskopa, moje zvijezde nisu sažete u kuće i znakove, moje zvijezde stoje slobodne na nebu i sjaje.
Ne pitam nikoga za put, ne pitam nikoga za odluku...Može li to itko bolje od ovog srca? Predivan je osjećaj pustiti da te vlastito srce vodi. Predivan osjećaj slobode, predivan osjećaj sreće.

....ponekad.....kola krenu nizbrdo, ali onda stanu i kad-tad krenu opet uzbrdo...

Osjećam taj trenutak....ne pokušavam ga uhvatiti, ne pokušavam ga sačuvati, ne pokušavam djelovati.....ništa, samo osjećam...

- 15:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.06.2005., četvrtak

PELARGONIJA


Pelargonije spadaju u porodicu Geraniaceae. Ime dolazi od grčke riječi pelargos, što znači roda, jer plod Pelargoniuma podsjeća na kljun ove ptice. Rodu Pelargoniuma pripadaju kultivirane vrste, dok rodu Geraniaceae pripadaju divlje vrste poznate kao divlje pelargonije.
Domovina pelargonija je južna Afrika, oko područja Rta dobre nade, a nalazimo ih i u Australiji i Novom Zelandu. U Europu su prenijete 1974. godine. Poznato je preko 280 vrsta pelargonija. Pelargonije možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina: zonalne, viseće, engleske, mirisne, te skupinu koju uzgajamo zbog dekorativnog lišća. Svaka od njih ima svoje draži i koristi se za različite namjene. Kod nas su ipak najzastupljenije viseće i zonalne pelargonije. Nadamo se kako ćete nakon ovog članka posegnuti i za ostalim manje zastupljenim vrstama.

Ovisno od skupine, od minijaturnih engleskih pelargonija preko impozantnih slapova visećih pelargonija.

Stanište / Tlo Šumska zemlje pomiješana s pijeskom i tresetom. Izbjegavajte vapnenastu zemlju.

Cvatnja Od proljeća do rane zime. Engleske cvatu kraće, od ožujka do lipnja. Cvijetovi jednostruki ili dupli, raznih veličina i tonova boja.

Razmnožavanje Vršnim reznicama, a viseće možemo razmnožavati i dijelovima stabljike sa 2-3 pupa. Najbolje su čvrste, zelene i snažne reznice. U našem podneblju nabolje vrijeme za to je kraj ljeta od kolovoza do rujna. Proljetno razmnožavanje vršimo u zatvorenim prostorima od ožujka do svibnja. Koristimo dobru vrtlarsku zemlju uz dodatak ilovače i pijeska. Zemlja mora biti teža, ali dobro propusna (dodajemo glinopor ili krhotine crijepa). Mogu se razmnožiti i sjemenom.

Zalijevanje Voda za zaljevanje može biti iz vodovoda ali je mnogo bolje ako je odstajala. Zalijevanje mora biti redovito, ali umjereno kako se ne bi pojavile plijesan i trulež.

Orezivanje Sve vrste dobro podnose podmlađivanje i orezivanje.

Korištenje Za ukrasne gredice u vrtovima i parkovima, posude, viseće košare i prozorske sandučiće.

Bolesti Pojava bakterioza tzv. glavnih bolesti kod pelargonija uzrokovana je zarazom iz zemlje.
Tu spada i pjegavost koju ne možemo izliječiti ali možemo se osigurati kako do nje nebi došlo - dezinfekcijom zemlje.
Od bolesti može se još pojaviti i kovrčavost lista, rđa i dr.


- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KADIFICE


...ime potječe od imena etrurskog boga Tagesa...

Ova po svojim zahtjevima skromna jednogodišnja biljka zaslužuje mjesto u vrtovima svih nas, a može čak prekrasno uspijevati i na balkonima. Korisna je za suzbijanje sitnih nametnika u tlu, valja je saditi uz stare sadnice ruža koje na čudesan način obnovi - pomladi.
Vrijeme je da sakupite sjeme ove biljke i pohranite na suho mjesto, kako bi spremni dočekali početak proljeća.
Veličina Visina varira ovisno o sorti, od 20 cm do 2 m.

Rasprostranjenost Domovina ove biljke je Mexico. Danas se uzgaja u gotovo svim vrtovima. Kadifice uspijevaju na svakoj vrsti tla uz uvijet da su na sunčanom položaju i da imaju dovoljno vlage.

Cvatnja Od 7. mjeseca do kraja jeseni. Skidati uvenule cvjetne glavice, čime postižete bolji rast i cvatnju.

Razmnožavanje Razmnožava se sjemenom koje se sije krajem ožujka. Kada presađujemo kadificu u svibnju, potreban razmak između sadnica je 25 - 35 cm.

Nametnici Kod kadifica morate paziti da ih puževi ne unište. Jedno od djelotvornih prirodnih sredstava je pepeo od drva - posipajte ga oko biljčica i puževi neće dolaziti, svakako tu je i pužomor.

Poznate vrste TAGETES ERECTA - najveća je kadifica koja naraste i do 1m u visinu. Latinsko ime dobila je po etruščanskom bogu Tagetesu. Cvate od lipnja pa sve do listopada.

TAGETES TENUIFOLIA - ova mala - niska kadifica ima pune cvjetove u narančastoj, žutoj i crveno žutoj boji. Lijepih cvijetova i skromnih zahtjeva naraste do 20 cm u visinu (Lemon Gem, Golden Gem, sorte jednostavnijih cvijetova).

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2005., srijeda

SVETI MEDARDO

Svaki je čovjek, pa tako i svetac, različit od drugih. I zbog toga ih ne možemo sve svesti pod jedan nazivnik. Različiti smo po dobi, po izobrazbi, po zalaganju, po životnom iskustvu, po značaju, po duhovnosti. Unatoč toj različitosti, kao kršćani svi imamo istu težnju, slične putove kojima koračamo ili, bolje rečeno, jedan te isti put zacrtan od Evanđelja. Pa ipak, svaki je kršćanin tim evanđeoskim putem išao na svoj osobni, izvorni način. To vrijedi i za svece, a zato je svaki od njih zanimljiv, i hagiografija nastoji otkriti, pokazati i ocrtati njegov put, uz one zajedničke crte upozoriti na one svakome vlastite. Pogledajmo kakav je bio životni put sv. Medarda te što u njegovu životu ima originalno, baš njegovo?

Da je njegov život za ljude bio zanimljiv, pokazuju dva životopisa, napisana malo poslije svečeve smrti. Prvi je napisan čak u stihovima, a napisao ga je pjesnik himana Fortunat, a drugi god. 602., tj. samo malo kasnije, koji se također, ali bez dokaza, pripisuje istome piscu. Zanimanje za sv. Medarda nije prestajalo ni kasnije pa je tako u IX. stoljeću jedan monah samostana St-Medard de Soissons sastavio novi svečev životopis, a za njim je u XI. stoljeću slijedio još jedan, koji se pripisuje Ratbodu (1068-1098), biskupu Noyona. Svi su ti životopisi jedan drugome pomalo slični, dok onaj iz XI. stoljeća donosi nešto novo, što je, na žalost, sporno. Mi ćemo se zaustaviti na onome što uglavnom može podnijeti ozbiljnu povijesnu kritiku.

Medard se rodio u jednoj plemićkoj obitelji u Vermandoisu, u francuskoj pokrajini St-Qauentin. Otac mu je bio franačkoga, a majka galo-rimskog podrijetla. Školu je polazio u svome rodnome gradu, proslavio se već tada darom proroštva pa je tako svome suučeniku Eleuteriju prorekao da će u dobi od 30 godina postati biskup u Tournaiju. Proročanstvo se ispunilo, čak je Eleuterije i prvi poznati biskup toga grada.

Postavši svećenik, Medard je učinio nekoliko čudesa, a svakako je najneobičnije da je činio čudesa u korist razbojnika koji su pljačkali i potkradali njegova dobra. Pripovijeda se da je jedan od tih lopova došao u noći u krađu njegova grožđa. Ne uspjevši više pronaći put kojim bi pobjegao, bi uhvaćen i predveden svetom svećeniku Medardu, koji ga sutradan pusti skupa s njegovim plijenom. Čudo bi bilo u tome što kradljivac, koji je dobro znao put u vinograd, nije znao iz njega izići.

Jedan je drugi kradljivac ukrao svečevu kravu, koja je o vratu imala zvono. Da ne bi zvonila, lopov je zvono ispunio travom. Unatoč tome pokušaju zvono je zvonilo te uzbunilo susjede i samoga Medarda. Taj je uhvatio kradljivca, valjda mu je rekao i koju ozbiljnu riječ, a onda ga pustio zajedno s njegovim plijenom. I napokon je jedan lopov htio ukrasti svečevu košnicu s pčelama, no one su ga kaznile same svojim žalcima, sve dok nije došao sveti svećenik i čudesno ga od njih obranio.

Stvarno su nam neobična čudesa takve vrste. Njihova poruka može ipak biti veoma lijepa. Ona je u tome da zlo valja svladati dobrim, da grješnika valja pokarati, a onda mu oprostiti i dati prilike da se popravi. Vjerojatno su u postupku prema kradljivcima sv. Medarda vodili takvi motivi. Njegov postupak pokazuje i njegovu ljudsku dobrotu. Kad je umro biskup u St-Quentinu, na njegovo je mjesto uzdignut sv. Medard. Možda je tome pripomogla i njegova velika ljudskost. Kler i vjernici su se nadali u njemu dobiti dobroga pastira, a ta ih nada nije prevarila. Medard je biskupovao kroz 15 godina. Iz njegove biskupske službe znamo iz života sv. Radegunde, koji napisa Fortunat, ovu zgodu: Jednog dana posjetila ga je kraljica Radegunda i rekla da je zbog bratoubojstva ostavila svoga muža Klotarija te da se želi posvetiti Bogu. Biskup je bio duboko potresen izvještajem, a i pravim poteškoćama Radegundine rastave braka. On je ipak položio na nju ruku i posvetio je za đakonisu. To mu se u tom slučaju činilo najpametnijim. Medard je brzo nakon toga umro. Bilo je to oko godine 560., a malo za njim umro je i Klotarij. Zanimljivo je da je taj bratoubojica ipak poštivao svetog biskupa Medarda, jer je njegovo mrtvo tijelo dao prenijeti u svoju prijestolnicu Soissons. Nad biskupovim grobom kralj je Sigebert (561-575) dao sagraditi lijepu baziliku sa samostanom. Ona postade stjecište pobožnih hodočasnika. U Francuskoj je sveti Medard među pukom veoma popularan svetac i njegov blagdan u kalendaru zapažen. Štoviše, ako na njegov blagdan pada kiša, postoji vjerovanje da će kroz 40 dana biti kišovito vrijeme. Po tome je sveti Medard poznat i u našim stranama. Narodna poslovica o tom kaže: "Sveti Medard što nam daje 40 dana traje."


- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.06.2005., srijeda

I eto nam lipanj. Bliže smo ljetu, bliže smo odmoru, dalje smo gradu, vrevi, gužvi, sparini....miriše smilje, mirišu kremice za ljeto, zapljuskuju valići....u hladu, ništa se ne radi....kako sladak san, misli cure kao sok iz prezrele breskve.....
Sve cu preživit
Tedi Spalato

Kao da se vrime zaplelo u švere
Ni lita ni zime ne dotiču mene
Sta je svit
Otkad znan da više tvoj
Ne mogu bit

Jer niman postole
Da u njima krenem
Kroz tvoje snove
Da te usnama prenem
Da ti dam
Sve dare duše svoje
Sve najbolje što znan
Sve najbolje ...

I sve ću preživit
Na sve san friži spreman
A moran se mirit
Što te nema

- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Komentari On/Off

...na tragu nečeg lijepog...


Moj Bog

Našao sam ga i On je našao mene
moj Bog koji me voli
Našli smo se tražeći jedan drugog

i našao sam ga u sebi
jer živi u meni za me
i ja se u njemu radujem

Od iskona bili smo skupa
i do konca bit će mi pratilac
moj Bog.

Josip Pupačić

Vidjeti Svijet u Zrncu Pijeska
I Raj u Divljem Cvijetu
Obuhvatiti Beskraj na dlanu tvoje ruke
I Vječnost u jednom trenu.
- William Blake -


Onaj koji za sebe okuje radost,
Razara krila životu;
Onaj koji ljubi radost dok je u prolijetanju,
Živi u Vječnosti zora.
- William Blake -

Dan je lijep
jer ga oči
tvoje
gledaju.
Enes Kišević


"Radostan sam, budite i vi. Molimo zajedno u radosti, Djevici Mariji povjeravam se s radošću."Ivan Pavao II
Molitva je i riječ i misao i pogled i susret. Sve može biti molitva, cijeli život bi zapravo trebao postati molitva. Ne bi iz nje ni trebali izlaziti. Ako si stalno svjestan da je sve što imaš Božji dar, ako Mu za sve zahvaljuješ, ako je svaki tvoj udah i izdah radosna hvala za sve, onda stalno moliš...
fra Bonaventura Duda

"Sreća u ovome životu ovisi manje o tomu što vam se događa, a više o načinu na koji to prihvaćate.” (Elbell Hubbard)
"Nije li zaista sve u tome i što se još više od toga može poželjeti? Jedan mali vrt da se čovjek prošeće po njemu, i onda beskonačnost da se preda svojim sanjarijama.
Pred nogama ono što se može uzgajati i brati; nad glavom ono što se može proučavati i o čemu se može razmišljati. Nešto cvijeća na zemlji i sve zvijezde na nebu..."
Viktor Hugo

UBERI OVAJ CVIJETAK i uzmi ga, ne oklijevaj! Bojim se da ne uvene i u prašinu ne klone.
On možda neće naći mjesta u tvom vijencu, ali ti ga počasti dodirom bola i svojom ga rukom otkini. Bojim se da dan prebrzo ne umine i da vrijeme darivanje ne prođe.
Pa iako je bljedolike boje i miris mu nejačak, posluži se ovim cvijetom i uberi ga, dok je vremena.
R. Tagor

Bog nije obećao dan bez tuge, život bez suza i sunce bez kiše, ali je obećao snagu za dan, utjehu za život i svjetlost za put.
...

Život je borba, žrtvovanje i ljubav
Budi jaka da bi se znala boriti
budi velikodušna da bi se znala žrtvovati
i budi dobra da bi znala voljeti
A. Manzoni