Brzi vegeterijanski ručak

četvrtak, 30.06.2011.

Cvjetača s krumpirom

Sastojci:
1 kg cvjetače
30 dag krumpira
0,5 dl ulja
sol, papar

Cvjetaču očistite i operite. Lišće cvjetače narežite na komade. Bijelo srce cvjetače, ukoliko je veće, možete narezati na velike komade ili prepoloviti. Krumpir ogulite, operite i također narežite na komade. U prikladan lonac uspite narezanu cvjetaču i krumpir. Ulijte malo ulja i jednu i pol litru vode, posolite i stavite kuhati. Kuhajte poklopljeno, na srednjoj vatri, dok se povrće ne skuha. Kuhano povrće začinite s malo ulja, posolite i popaprite. Možete dodati i malo vinskog octa.

- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 29.06.2011.

Šparoge s jajima

Sastojci:
50 dag šparoga
6 jaja
4 dag ribanog sira
0,5 dl ulja
2 žlice mlijeka
1 vezica mladog luka
peršinovo lišće
sol, papar

Šparogama odsjecite tvrdi dio i operite ih. Zatim ih skuhajte u osoljenoj vodi. Kuhane šparoge izvadite, dobro ocijedite i narežite na manje komade. Jaja razmutite, dodavši malo soli, papra i mlijeka. Mladi luk očistite, operite i odstranite zeleno lišće. Zatim luk i peršinovo lišće sitno nasjeckajte. U većoj tavi na malo ulja na umjerenoj vatri popržite kuhane šparoge, te luk i peršinovo lišće. Zatim prelijte razmućenim jajima i promiješajte. Pržite na srednjoj vatri, pazeći da jaja ostanu sočna, odnosno da omlet izvadite dok je još mekan i vlažan. Pospite ribanim sirom i poslužite.

- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.06.2011.

Pire od graška s jajima

Sastojci:
50 dag suhog graška
1 glavica luka
0,5 dl ulja
2 jaja
1 list lovora
peršin
sol, papar

Grašak uspite u lonac tople vode i ostavite da se namoči preko noći. U loncu skuhajte grašak, zajedno s lukom, peršinovim lišćem i lovorovim listom. Kad se grašak skuha, odstranite luk, peršin i lovorov list. Zatim grašak protisnite kroz tjesnilo. Jaja razbijte i odvojite žumanjak od bjelanjaka. Žumanjak izmiješajte s malo ulja i umiješajte u pire od graška. Posolite i popaprite. Možete dodati i malo naribanog muškatovog oraščića.

- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.06.2011.

Pirjani kupus

Sastojci:
70 dag kupusa
2 režnja češnjaka
1 glavica luka
0,5 dl maslinovog ulja
1 žličica koncentrata rajčice
sol, papar

Svježi kupus sitno narežite. Češnjak i jednu manju glavicu luka očistite i sitno nasjeckajte. U prikladnom loncu zagrijte ulje. Na umjerenoj vatri popržite nasjeckani Juk, kojem pri kraju prženja dodajte i češnjak. Čim luk počne mijenjati boju, uspite narezani kupus. Možete dodati i nekoliko na kockice narezanog krumpira. Pirjajte na srednjoj vatri, češće miješajući. Po potrebi povremeno ulijte po malo vode. Nastavite pirjati dok se kupus dovoljno ne skuha. U gotovi kupus umiješajte koncentrat rajčice. Popaprite i poslužite.

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.06.2011.

Pirjani bob

Sastojci:
1 kg boba
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
0,5 dl ulja
peršin
sol, papar

Mladi bob očistite. Luk, češnjak i peršinovo lišće operite i sitno nasjeckajte. U prikladnoj posudi zagrijte ulje. Na umjerenoj vatri popržite nasjeckani luk. Kad luk počne poprimati boju, dodajte nasjeckani češnjak i peršinovo lišće. Zatim uspite pripremljeni bob i pirjajte na srednjoj vatri dok bob dovoljno ne omekša. Povremeno ulijte po malo tople vode i promiješajte. U početku pirjanja posolite i začinite koncentratom od rajčice. Popaprite tek kad je jelo gotovo.
Kod pripreme boba, na početku pirjanja, među začine možete dodati i malo sitno nasjeckane suhe slanine, a možete i umiješati i malo koncentrata od rajčice. Inače, na isti način možete pripremiti i mladi grašak, te mlade mahune boba, graška ili graha.

- 11:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pohani patlidžani

Sastojci:
1 kg patlidžana
5 dag brašna
5 dag mrvica
2 jaja
1 dl ulja
sol


Patlidžane operite, ogulite i uzdužno narežite na ploške debljine oko pola centimetra. Odreske patlidžana posolite i posložite ih na tanjur. Preko njih možete staviti drugi tanjur koji opteretite utegom (npr. loncem s vodom). Nakon što narezani patlidžani odstoje pola sata iz njih isteknu gorki sokovi, operite ih i posušite. Zatim patlidžane uvaljajte u brašno, razmućena jaja i mrvice. U tavi zagrijte ulje. Pripremljene patlidžane ispržite na srednje jakoj vatri. Pohane patlidžane izvadite i najprije položite na upijajući papir kako biste odstranili višak ulja. Zatim ih posolite i posložite.

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pirjani grašak

1 kg graška
0,5 dl ulja
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
peršinovo lišće
sol, papar

Luk, češnjak i peršinovo lišće sitno nasjeckajte. Priredite grašdk odnosno očistite grašak iz mahuna, izvadite i ocijedite grašak iz konzerve il pripremite smrznuti grašak. U prikladnu posudu ulijte ulje. Na umjerenoj vatri popržite luk, češnjak i peršinovo lišće. Zatim uspite grašak i posolite. Dodajte koncentrat rajčice, al budite vrlo umjereni.
Pirjajte na srednjoj vatri dok grašak dovoljno ne omekša. Povremeno promiješajte i dolijte po malo vode. Gotovo jelo popaprite. Prilikom posluživanja eventualno začinite ribanim sirom. Uz grašak možete pirjati i narezanu suhu slaninu. Osim svježeg ili konzerviranog graška, na opisani način možete pripremiti suhi grašak (polovice). Prethodno ga nekoliko sati močite.

- 11:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Tikvice s jajima

Sastojci:
1 kg tikvica
3 jaja
3 dl kiselog vrhnja
0,5 dl ulja
sol, papar

Tikvicama odrežite peteljke i narežite ih na kolu tove debljine oko 1 cm. Zatim u prikladni lonac uspite narezane tikvice, prelijte ih vodom i umjereno posolite. Lonac poklopite i kuhajte na srednjoj vatri desetak minuta. U lim za pečenje ili vatrostalnu posudu ulijte malo ulja. Prokuhane tikvice izvadite, ocijedite i posložite u lim odnosno posudu.
U prikladnoj zdjeli razmutite jaja pa u njih umiješajte kiselo vrhnje, te posolite i popaprite. Tako pripremljenom smjesom prelijte tikvice. Posudu poklopite, odnosno aluminijskom folijom prekrijte namirnice ako koristite obični lim za pečenje. Posudu (odnosno lim) stavite u dobro zagrijanu pećnicu i pecite oko 15 minuta na temperaturi od 180-200 stupnjeva.

- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.06.2011.

Krumpir s peršinom i limunom

Sastojci:
1 kg krumpira
1 dl ulja
1 manji limun
peršin
sol

Krumpir skuhajte u kori u slanoj vodi. U međuvremenu iz limuna iscijedite sok, a peršinovo lišće sitno nasjeckajte. Peršinovo lišće, sol i limunov sok dobro izmiješajte tako da nastane gusti umak. Kuhani krumpir ogulite i narežite na kriške. Začinite ga pripremljenim umakom i poslužite.

- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rižoto sa šampinjonima

Sastojci:
35 dag riže
20 dag šampinjona
origano
0,5 dl ulja
sol, papar

Šampinjone dobro isperite i narežite na listiće. U prikladnoj posudi zagrijte ulje. Na umjerenoj vatri oribano popržite narezane šampinjone češće mješajući. Začinite origanom, te posolite i popaprite. Zatim ulijte 6-7 dl vode. Kad voda provrije, uspite pripremljenu rižu. Kuhajte dok se riža ne skuha, po potrebi povremeno dolijevajući tople vode. Poslužite s ribanim sirom. Umjesto origanom, šampinjone tokom pirjanja možete začiniti s 1 dl suhog bijelog vina.

- 18:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #