jelenski blog

petak, 08.05.2020.

ČAES

Hm... mda...

Mislim, svi smo mi pogledali serijal Černobil... i svi smo posljedično postali kaučni stručnjaci (eng. couch expert, rus. divanniy ekspert) za RBMK reaktore. Zar znači nešto se stidjeti zbog toga ako je tako? :-(
Kad sam bio mali i ja sam morao učiti kako radi nuklearna elektrana. Zapravo morali smo znati nešto o tome kako radi svaka vrsta elektrane. Iskreno govoreći meni je nekako u najljepšem sjećanju ostao princip rada termoelektrane na ugalj. Ono kada ugljena prašina pod pritiskom komprimiranog zraka pršti u komoru za igaranje kroz koju prolaze "ekranske" cijevi s vodom (ne sjećam se zašto su "ekranske") a ako fali snage pusti se s ugljenom prašinom i zeru mazuta, za bolji šus... vrlo romantično.

Ali općenito srednjoškolski predmet "elektroenergetika" je bio puno dosadniji nego što bi čovjek rekao. Osobito je bilo teško ostati budan kad je bio "blok sat" nakon velikog odmora. Jer pod velikim odmorom, tako se uobičajilo tih dana, išla je, češće nego što nije, velika piva. Na mene malenoga je takva velika piva imala osjetno uspavljujuć učinak. Iako i inače sam većinom bio pospan u školi. Vjerojatno zato jer vrlo rijetko sam pio kavu.
I još za stolom u birtiji već sam se znao ljutiti zbog takve situacije i izražavati negodovanje jer će me popijena piva uspavljivati tijekom ionako uspavljujućih trenutaka koji su pred nama, jedan kolega koji je bio već onda širih životnih spoznaja je znao lakonski dobaciti- "to ti je kad premalo piješ- nemaš kondicije."
Ali uvijek je došao i sljedeći tjedan i novi blok sat elektroenergetike i ponovno na istom mjestu ljut sam već unaprijed predosjećao da će mi se spavati i zbog toga mi se možda spavalo još i više nego zbog pivice... ali to je klasična samsara, ništa posebno, nisam zapravo niti htio pisati o tome, to ja više onako uzgred- "Down the memory lane" kako bi rekli na Divljem zapadu.

Ono što je bitno, je vidjeti kako je i zašto eksplodirao četvrti reaktor ČernobilskeAtomneElektroStancije.
Dosta toga je možda "pojednostavljeno" ili bolje reći adaptirano za potrebe televizije, to je razumljivo, ali opet slažem se s komentatorima da je serija bolja od većine dokumentaraca na tu temu. Recimo dramatična scena kad Akimov u velikoj panici zbog vrtoglavog porasta snage stisne shut-down- "AZ-3" i onda eksplodira reaktor.
To vjerojatno i nije bilo tako jer prema svjedočanstvima prisutnih u kontrolnoj sobi i po scenariju koji kao službenu verziju prihvaća i IAEA AZ-3 nisu stisnuli u panici nego ležerno sa nakanom da ostvare test koji su zamislili. Snaga reaktora se vinula u nebo tek poslje AZ-3, a do toga je bila 200-500MW.
Ali možda i nije bilo tako.

A zašto se to dogodilo, to je donekle objašnjeno. Ksenonska jama u koju upade reaktor, pa isparena voda, jer su ugasili pumpe, pa spuštanje kontrolnih šipki od bor-karbida koja pred sobom guraju grafitne moderatore i onda u trenutku kad grafitni "vršci" kako ih zovu u serijalu, stignu na dno reaktora i baš kad trebaju krenuti izlaziti na donju stranu vanka poklapa se to da nema više vode iznad njih koja isto apsorbira neutrone tj. kontrolira reakciju i u jednom trenutku gornja polovica reaktora se poćinje gasiti jer u nju ulaze šipke od bor-karbida, ali dno reaktora je istovremeno "odvrnuto" na maksimum.
Prvo su praktički sve kontrolne šipke istovremeno dizali (da pojačaju reakciju da se izbave iz "ksenonske jame") i onda kad su mislili da su uspjeli počeli su spuštali (jer su htjeli brzo ugasiti reaktor da isprobaju da li će turbine i generatori proizvoditi po inerciji još dovoljno struje za cca 1min dok se ne ukljuće dizel generatori (dokazati da se to može je bila poanta sigurnosnog testa koji su provodili te noći) i više nema što kontrolirati reakciju i snaga u par sekundi odlazi u neslućene visine.
To je donekle razumljivo. Iako ja nisam uspio otprve samo na temelju serijala shvatiti što je "ksenonska jama" i kako reaktor u nju upadne, ali ima odličnih youtubera koji se bave fizikom i obrađuju nuklerane haverije, čiji videi su mi pomogli da rasčistim nedoumice oko toga.

Opet ništa od toga nije sigurno jer i nitko ne može izvan svake sumnje tvrditi što se sve i na koji način se odigralo. Ima i drugačijih scenarija koji su jednako uvjerljivi.

Nadalje svi znamo da eksplozija reaktora je imala svoju termičku i kemijsku komponentu- prvo pritisak vodene pare koji otvara reaktor i drugo eksplozija vodika koji je nastao razlaganjem vode u uvjetima visoke temperature i kontakta s zirkonijskim cijevima. Tako su nam barem rekli.
Ali kažu da je eksplozija Černobila imala i svoju fisijsku komponentu.
Prema toj teoriji nakon otvaranja reaktora neki dio rastaljenog goriva koji je tada već bio usijan do stanja plazme se ispalio uvis iz svojih utora u grafitu i onda u slobodnom prostoru se našao u "oblaku" gdje se ostvarila "kritičnost" potrebna za fisijsku eksploziju, slično kao nuklearna bomba, ali izuzetno male snage (30-50 t)

Kao dokaz fisijske komponente u eksploziji reaktora uzima se prisutnost u okolišu izotopa ksenona 135 ili 133, ne sjećam se (uglavnom to nije onaj isti koji izaziva "trovanje jezgre" odnosno pad u "ksenonsku jamu" nego onaj drugi) koji se nije mogao drugačije proizvesti.

Zapravo trebalo bi proučavati radove Konstantina Čečerova koji su u neku ruku bili kontroverzni ispočetka ali s vremenom su njegove teorije o tome što se dogodilo počeli prihvaćati i drugi atomski fizičari.
Svi mi smo upoznali kroz seriju simpatičan lik Valerija Legasova kao junaka koji se bori sa sistemom ali Čečerov je bio atomski fizičar (ne kemičar kao Legasov) koji je najviše istraživao Černobilsku havariju tijekom 10 godina. On je zaključio da izgradnja sarkofaga nije morala bila prioritet kako se mislilo jer najveći dio od 200 tona goriva iz reaktora se već ispalio vanka u plazmenom mlazu i eksplodirao kao atomska fisijska reakcije u rangu 30-50 tona TNT unutar zgrade 60 metara iznad posude reaktora. To je bila znači druga (veća) od dvije eksplozije koje je razvalila zgradu, a ne eksplozija vodika kako se inače misli. Što ne znači da nije bilo i eksplozije vodika.

Službena verzija drži kako je većina goriva još uvijek u reaktoru, prema Čečerovu samo manja količina goriva je iscurila u podrum, kao ono zloglasno "Slonovo stopalo" i slični fenomeni koji su nastali ispod reaktora kad se stvrdnula ta lava. Vjerojatno Čečerov nije bio lud kad je to zaključio, jer u protivnom čak i sa sistemom hlađenja koji su postavili u podzemlju ne bi se tako olako lava od 200t zaustavila već u podrumu nego bi otišla u podzemne vode...

Znači na kraju svejednako ne znamo sa 100% sigurnošću što se (sve) dogodilo.

Ima u tome mnogo filozofske ljepote koja tjera ohola bića na poniznost..

Kakva su vaša iskustva s gledanjem Černobila? Što vam se sviđa, a što mislite da je moglo i bolje? Meni je realno i objektivno to to, napravili su što su mogli, svaka im čast. Ja sam se fokusirao ne jednu stranu priče koja mi je bila najintrigantnija, a to je tehnička strana, ali naravno Černobil može se gledati i kao "ljudska priča", pa "politička" itd.

Od mora youtube kanala na temu Černobila preporučam izvrsnoga Scotta Manleya,


ne samo o ovoj temi nego sve što govori Scott Manley treba slušati.

Za kraj ovo. Ovo je vrh!!


Kako se gradila ČAES i grad Pripjat. Sovjetski dokumentarno-propagandni filmić iz sedamdesetih i/ili ranih osamdesetih. Osobito je dirljiv trenutak kad puštaju u pogon prvi od četiri reaktora, tamo negdje sedamdeset i neke. I svašta još. Kako su se nadrukavali optimizmom i vjerom u sretnu budućnost. To je najbolji primjer samsaričkoga cikličkog lutanja.
Jedino što možda zbog nepoznavanja jezika nećete moći potpuno uživati u ovome dragocjenom povijesnom dokumentu ali probajte se prisiliti pogledati svejedno neće vam biti žao!

- 17:21 - Komentari (59) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2020 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2022 (1)
Rujan 2022 (1)
Lipanj 2022 (2)
Kolovoz 2021 (3)
Srpanj 2021 (1)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (2)
Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (5)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Svibanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (4)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (4)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (4)
Travanj 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (3)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (4)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127

  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  -Beowulf

  Oni koji se gnušaju pametnih najvjerojatnije su glupi, a ako uz to djeluju i kao da im je odstranjen veći dio mozga, onda su glupi izvan svake sumnje.
  -jelenko medenko