jelenski blog

utorak, 29.12.2015.

27. i 28.12.1943.

Nisam se dovoljno potrudio nešto napisati prije ovih dana pa eto sad samo ukratko povodom jučerašnje 72. godišnjice operacije Ulusi. Inače to su teme o kojima ne pišem prvi put, oni koji duže prate vjerojatno će se sjetiti nekih starih postova.


Ukratko objašnjene okolnosti deportacije Kalmika i operacije kodnog naziva Ulusi u režiji Staljina, Berije i Kalinjina.
Ukazom Vrhovnog Sovjeta SSSR od prosinca 27. prosinca 1943. riješeno je da se Kalmička ASSR likvidira, a kalmičko stanovništvo se ima raspodijeliti po različitim regijama Sibira. Specijalna operacija počela je sljedećeg dana, u vremenu kada je na svim frontovima nedostajalo mehanizacije i oružja i dobro obučenih kadrova Vrhovni Sovjet SSSR našao je za shodno angažirati elitni motorizirani puk tzv. unutrašnje vojske NKVD na odvođenju civilnoga stanovništva iz kalmičke stepe u Sibir.
Specijalna operacija je cinično nazvana Ulusi (od mongolske riječi ulus- kraj, zavičaj, zemlja)
Vojno sposobni muškarci su u pravilu bili u Crvenoj armiji na frontu gdje su se i istaknuli izuzetno za jedan tako mali narod (21 heroj Sovjetkog saveza i 8000 nosioca raznih drugih medalja i spomenica). Dok je par tisuća onih pravih kolaboratora već pobjeglo s Nijemcima na zapad (mnogi od tih kalmičkih kolaboratora su štoviše i došli s Nijemcima iz europskih zemalja gdje su se naselili nakon Oktobarske revolucije). Čak i sami dokumenti NKVD-a ne tvrde da je u njemačkim redovima i u anti-sovjetskim paravojnim formacijama ikada sudjelovalo više od 5000 Kalmika naspram 20 000 + Kalmika u Crvenoj armiji. Za razliku od nekih drugih manjinskih naroda s juga Rusije (nebitno za ovu temu kojih) nije zabilježena pojava masovnog dezertiranja i pristupanja Nijemcima među Kalmicima crvenoarmejacima.

Dakle stanovništvo koje je obuhvaćeno deportacijom u pravilu bolesnici, starci, žene i djeca. Muškarci kalmičke narodnosti zadržani su u vojsci još neko vrijeme u neznanju o tome da su njihovi roditelji, žene i djeca već odvedeni u Sibir. Oni su (bez obzira na čin ili odlikovanja) povučeni postupno iz Crvene armije nekoliko mjeseci kasnije (do travnja 1944.g). rekli bi im je da idu kući na dopust, a onda bi ih slali na prisilni rad na razna mjesta. Osobito je zloglasno takvo mjesto bio logor Širokstrojlag na gradilištu hidroelektrane Širokovska na Uralu gdje je od teškog rada i gladi umrlo mnogo Kalmika. Smatra se da od cca 98 000 deportiranih Kalmika polovica nije doživjela povratak iz Sibira 1957.g. (neke precizne podatke je jako teško odrediti, koliko sam shvatio ovaj broj deportiranih ne uključuje muškarce koji su kasnije povučeni iz vojske nego samo civilno stanovništvo)

Inače postoji mnoštvo dokumentaraca o deportaciji Kalmika ali svi su na ruskom jeziku, bojim se da mali postotak čitateljstva razumije ruski, tako da ne vidim svrhe u stavljanju većeg broja videa osim ovog jednog koji je po meni najbolji i suvremeno napravljen, ima mnogo autentičnih svjedočanstava još živućih žrtava deportacije koje opisuju svoja dječja iskustvo deportacije u teretnim vagonima, susret sa smrću bližnjih, teško djetinjstvo, odrastanje i život u Sibiru u tijeku 13 godina izgnanstva do 1956./57. kada je Hruščov u procesu destaljinizacije proglasio rehabilitaciju represiranih naroda SSSR-a i kada je Kalmička ASSR ponovno uspostavljena.
Ako nekoga zanima iznimno i više filmova može se javiti u komentarima pa ću staviti linkove.Kao što je poznato u periodu između dva svjetska rata na teritorij Kraljevine SHS dospjeli su Kalmici izbjeglice nakon građanskog rata u SSSR-u. Najveća takva zajednica postojala je u Beogradu (tristotinjak ljudi) Stigli su početkom 20-ih godina, a otišli su na zapad s Nijemcima '44 kad je Crvena armija bila pred vratima Beograda. Zajednica beogradskih Kalmika važna je za povijest buddhizma i po tome jer su u Beogradu sagradili prvi buddhistički hram na teritoriju Europe (naravno ne računajući europski teritorij Rusije). Nažalost taj objekt nije potrajao dugo nakon rata i srušen je '47.

Kalmički buddhisti su još od doseljenja u Prikaspijsku nizinu i na donji tok Volge u 17. stoljeću održavali predano religijske veze s dalekim Tibetom, kalmički redovnici su putovali na edukaciju u monastička učilišta u Lhasi i održavali visoki stupanj samostanske discipline i skolastike u skladu sa tradicijom škole Gelug. Tako je bilo do Oktobarske revolucije kada je počelo zatiranje svake vrste duhovnosti. Vladimir Iljič Lenjin je i sam bio 1/4 Kalmik jer imao je baku kalmičke narodnosti i trudio se pridobiti Kalmike na stanu sovjeta obećavajući im komunizam kao oslobođenje no tradicionalni stepski nomadi nisu imali "industrijskog proletarijata" pa nisu niti njegove ideje najbolje razumjeli, a također bili su blisko povezani s Kozacima na jugu Rusije s kojima su dijelili samodostatni život od svoje zemlje i svojih stada te ratnički duh, također i povlašten položaj kod ruskog Cara u odnosu na običan ruski puk, ukratko kao i svi ostali narodi Ruskog carstva s dolaskom Oktobarske revolucije i građanskog rata i Kalmici su se nekako podijelili na crvenoarmejce i bijelogardijce, a s porazom potonjih tisuće Kalmika dospjele su početkom '20-ih godina u Europu u zemlje poput Francuske, Njemačke, Bugarske i prije spomenute Kraljevine SHS (Jugoslavije).
Nakon kratkog perioda relativnog nemiješanja sovjeta u njihovu religiju početkom 20ih godina došla je era Staljina u kojoj su svi od 92 samostana i hramova na teritoriju Kalmičke ASSR uništeni, a redovnici koji nisu uspjeli izbjeći u inozemstvo su pobijeni, do sredine '30ih u Kalmikiji više nije bilo nikakvih tragova religije u javnom životu.
Krajem Sovjetskog saveza i komunizma vraća se uloga vjerskih institucija ali tek 1996. ponovno je sagrađen prvi pravi buddhistički hram u Kalmikiji- Geden Sheddup Choikorling koji je tijekom sljedećih devet godina služio i kao centralni hram u republici, a danas služi kao monastički centar, manji hramovi sagrađeni su u svim većim naseljenim mjestima republike.
Centralni hram u glavnom gradu Elisti dovršen je 2005. na mjestu koje je odredio i blagoslovio 14. Dalaj Lama Imenovan također od HH Dalaj Lame- Zlatno Boravište Buddhe Šakjamunija. Otvoren je 27.12. 2005. simbolično na 62. obljetnicu ukaza o likvidaciji Kalmičke ASSR. Najveći je hram na teritoriju Europe danas, a zbog specifičnog ojrat-mongolskog stila koji je poštovan pri gradnji, po mojem mišljenju, spada među najljepše buddhističke hramove na svijetu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Burkhan_Bakshin_Altan_Sume
http://www.kalmykia.eu/sights/gold-temple/

- 21:07 - Komentari (29) - Isprintaj - #

srijeda, 23.12.2015.

Ogorčena i neogorčena divljač

U nedjelju smo s mikroautićem pokušali odvesti se u divljinu. Stigli smo dalje nego što sam očekivao, ali onda smo malo zaglibili.

"Parkiralište" je muljevita zamka. Na slici lijevo vidljivi su tragovi, stražnji kotači utonuli su do pola, došlo je do nalijeganja podvozja na tlo :-(( na sreću uspjeli smo uz pomoć nekih kolaca (kao što je ovaj na slici lijevo) razgrnuti blato i osloboditi mikroautić. To je dobra lekcija da uvijek u autu treba stajati malena sklopiva lopata.


A tu je i krivac. Ekskavator vadi mulj iz potoka.


Kako god bilo nije nam naročito naškodilo to iznenađenje, ali je previsoka temperatura za ovo doba godine kvarila ambijent, ne znaš da li je ovo lipanjska magla ili što :-(

Uzimamo novi tj. meni osobno neprehodani smjer klancom Vapelnični jarek.
Prvi dio uspona slijedimo šumski put.

Ubrzo iz debelog sloja lišća na putu izviruje litarska plastenka, puna benzina. Cijelo ovo područje je vodozaštitna zona, ljutim se dok razmišljam kako pijemo vodu s izvorišta iznad kojega nije rijetko pronaći razne kanistre od ulja i goriva. Zadnjih godina posvuda ovim krajem postavljene su table s upozorenjima da se radi o vodozaštitnim zonama raznih kategorija, no još treba vidjeti da li će i koliko to utjecati na svijest ljudi.Na svu sreću plastenka s benzinom dobro je zatvorena, spremam ju u vrećicu i u ruksak.


Još nešto više uzbrdo dolazimo do račvanja i odvajamo se sa šumskog puta (na slici)...


...u drugi klanac koji se odvaja u poželjnom smjeru.


Ovo je životinjska staza koja presjeca klanac, fascinirani smo niti ne sluteći kako će nam sve postati jasno uskoro.

Samo što smo dosegnuli greben sa susjedne padine s druge strane klanca, dopire šuštanje lišća, čujemo da stiže nešto "masivnije" od uobičajenih srna i eto divljih svinja, čak tri komada :-)) Kolega nešto pokušava snimiti na mobitel... ali svinje već okreću nizbrdo i vješto koristeći morfologiju terena gube se iz vidika.Tu na samom početku grebena neko vrijeme promišljamo kako su rijetki i dragocjeni takvi susreti, za razliku od srna koje se viđa skoro kao pravilo, divlje svinje ne viđa se baš tako lako. Već godine su duge prošle od ranijeg susreta s tom krupnom divljači.


Grebenom nastavljamo premo višim predjelima planine.

Nalazimo likovac i bezbroj lijepih malih jela

Izlazimo na glavnu planinsku cestu i neko vrijeme ćemo njome napredovati.Opet sam zabezeknut ljudskom glupošću. Nikako mi nije jasno zašto se ruše orijaške bukve na ovakvim mjestima gdje svaka logika i estetika nalaže da se to stablo ostavi kao ukras prirode. Ovaj panj su cinično ostavili da nosi planinarsku markaciju- kako ružno je to tek vidjeti! Kakvoga to smisla ima? Možemo samo maštati kako bi lijepo pristajala na ovoj čistini orijaška bukva kraj ceste. No to nije niti najgori primjer!


Još dalje na križanju sa makadamskom cestom tu je ono najgore- nikad prežaljena bukva s križanja, koliko bi bolje to mjesto izgledalo da je to stablo ostavljeno. To bi onda bilo veličanstveno križanje putove gdje se planinski magistralni put iz smjera juga spaja s makadamskom cestom iz Ivanca. Onda bi nekakvoga smisla imale i table s putokazima koje sad zakucane na mrtvi panj djeluju kao neka sprdačina.

No tu nedaleko mi se odvajamo od glavnih putova. Krajnji domet ove šetnje je vrh Jelenska pećina (927m), jedan od pet vrhova (ili šest? :-S) gore Ivanščice koji su na preko 900m.
Nema gore nikoga, to je zatajan vrh na koji ne zalaze vikend-rekreativci ili planinski birtijaši, oni su u dane vikenda neizostavno svi na Pasarićevom domu.
Na svoju sramotu ja sam tek sada, već u zrelijoj životnoj dobi, prvi stupio na Jelensku pećinu... ali bolje kasno nego nikad ;-)Na kamenu usječen je križić, pretpostavljam da je to netko htio označiti kotu, ali najviša točka je na očigled nekoliko metara pored.Nema spektalularnih vidika s Jelenske pećine, ali neke se vizure ipak otvaraju prema zapadu, ono loptasto na horizontu što izranja iz magle bilo bi ako se ne varam Šekolje to je dio planine Strahinščice.

S Jelenske pećine hitro se spuštamo natrag na ivanečku makadamsku cestu, prebacujemo se preko nje, još smo neodređeni po pitanju spusta. Prije dok smo se uspinjali primjetili smo da je susjedni greben načičkan narančastim prslucima, lovci imaju hajku, svako malo odjekuje neki pucanj, radije se povlačimo blago prema sjeveru pa na zapad, nemam pojma da li je sezona lova ne jelene ali ne želim ništa riskirati.


Ravna gora ukazuje iz magle na sjeveru.
Malo po malo teturamo nekim padinama prvo teže pa zatim lako prohodnim.Nalazimo veprinu


Preko proplanka koji je dušu dao za kaljužanje divljih svinja... ali svinje ne misle tako, nema tragova.


Tek na fotografiji sam primjetio uvijeno stabalce, u šumi ga nisam registrirao.


Kolega otkriva vrlo izgledno jelenski trag (lijevo od ruke) sad smo doista u predjelu koji je iz lovačkih priča poznat po jelenima.
Ne treba se zavaravati oko veličine jelena, ne treba suditi po majušnim lopatarima koji se danas popularno uzgajaju posvuda, a koji su veličine malo veće srne. Jelen obični Cervus elaphus koji obitava i na Ivanščici može imati 150- 200kg.

I stižemo tako na još jedno kultno i ekskluzivno mjesto gore Ivanščice 794 metra visok vrh VVP.
Vrh sam po sebi najviši je u zapadnom dijelu Ivanščice, ali poseban je upravo radi ovog "balkona" na stijeni s kojeg je pogled veličanstven. Već je predugo da nismo bili tu, niti se ne sjećam koliko godina, znam da sam jedanput već pisao nešto za blog o vrhu VVP-a ali to je bilo davno.


Čaj od kamilice.

Na spustu promatramo karavanu od 6 komada srneće divljači, opet smo ih čuli prije nego vidjeli, šušte samim hrptom polako iznad nas, a mi promatramo između stabala kako promiče ta svečana povorka, sasvim mirno i dostojanstveno.

Skupljamo putem neke kanistre od ulja, staklene i plastične flaše i čaše.
Kanistre smo razrezali nožem i tako smo dobili praktične kante za skupljanje smeća :-))
Našli smo čak jednu lijepu čitavu staklenu čašu kockastog oblika koju sam mislio uzeti i koristiti u garaži za spremanje sitnih matica ili nastavaka za odvijač ili tako nekih sitnica, ali zbog lijenosti stavio sam ju u široki bočni džep na hlačama umjesto u ruksak, tako sam uspio razbiti čašu o kolac koji sam prema kraju šetnje koristio kao hodački štap, šteta egzotične čaše, a više sreće nego pameti pa nije bilo i stakla u nozi.

Sudbina je diktirala tako da se s lovcima toga dana ipak nismo mogli mimoići. Baš nailazimo na završetak lova. Nisu imali uspjeha. Malo čavrljamo s nekima od njih o neodgovornim ljudima koji zagađuju vodozaštitno područje, hvalimo se viđenjem srneće povorke, ali svinje smo zatajili, ne želimo da im baš prepukne srce od muke :-) stariji gospodin pita da li smo možda iz lokalnog eko-kluba s obzirom da nosimo smeće iz šume, rekosmo da nismo iz eko-kluba ali pravi identitet niti smjernice ne otkrivamo, nikad neće znati da su susreli jelena i nisu ga znali prepoznati. Treba malo pažljivije i pronicljivije gospodo lovci, pa onda niti ulov neće izostati ;-)

Oznake: VVP, kanistri, neprežaljena bukva

- 22:42 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Prosinac 2022 (4)
Studeni 2022 (1)
Rujan 2022 (1)
Lipanj 2022 (2)
Kolovoz 2021 (3)
Srpanj 2021 (1)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (2)
Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (5)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Svibanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (4)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (4)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (4)
Travanj 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (3)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (4)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127

  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  -Beowulf

  Oni koji se gnušaju pametnih najvjerojatnije su glupi, a ako uz to djeluju i kao da im je odstranjen veći dio mozga, onda su glupi izvan svake sumnje.
  -jelenko medenko