jelenski blog

nedjelja, 22.02.2015.

Jelen ko jelenha jelen ko jelen... nego što bi drugo bio :-S
...ali onda i nije baš sve kako se čini.

Fascinantno kako se en face doima poput običnog jelena! Tek iz profila prikazuje se da je lopatar.
Naravno, otkriva ga na prvi pogled i to što je triput manji od običnog jelena :-D


Gospođa Mačkoba ne odobrava nikakvo prebacivanje pažnje na jelenka lopatarka. Veli da je to "zamjena teza". Bit će da ne razumije pravilno što znači ta danas popularna sintagma nego jednostavno ponavlja ono što čuje na tv ili pročita u novinama :-S
Putujući u Rajagahu Buddha je vidio stado jelena. Među njima je bilo i šepavo lane*. Buddha je uzeo lane i ponio ga. Pristupio je goniču i upitao ga kamo goni to stado jelena. "To su jeleni kralja Bimbisare **. Biti će prineseni kao žrtva paljenica u svetoj vatri"- odgovorio je gonič. Buddha je nastavio s njim noseći lane cijelim putem do Rajagahe. "Kralju, ubijanje nevinih životinja je okrutno djelo. Neće ti donijeti sreću." - rekao je Bimbisari. Zatim je kralju i njegovim dvorjanima dao opširno učenje na temu svetosti života i zakona karme. Primivši učenje kralj i njegovi ljudi obratili su se i pristupili utočištu u Buddhi.

*strogo tehnički gledano mlado jelena nije lane nego se naziva tele, lane je mladunče srne. Ali eto upotrijebio sam namjerno krivu riječ jer bolje zvuči u ovom kontekstu i poznatija je, no svejedno imajmo na umu što je ispravno

**kralj Bimbisara bio je vladar kraljevstva Magadha iz dinastije Haryanaka, to je bila druga dinastija tog kraljevstva koja je smijenila prvu 684.g. pr. Kr. Prijestolnica kraljevstva bila je Rajagriha (ili na palijskom jeziku Rajagaha kako se često navodi u buddhističkim tekstovima), a to je današnji grad Rajgir u indijskoj saveznoj državi Bihar. Prijestolnica je preseljena kasnije u Paliputru (današnji grad Patna), a preseljenje prijestolnice je izvršio Bimbisarin sin kralj Ajatashatru.

Bimbisara je proširio kraljevstvo Magadha na temeljima kojega je kasnije nastalo slavno carsto Maurya (također s prijestolnicom Paliputrom.) Mauryansko Carstvo utemeljio je Chandragupta Maurya 322. pr. Kr., a njegov sin bio je kralj Bindusara, a Bindusarin sin, dakle unuk Chandragupte Maurye bio je Ašoka Veliki, najveći buddhistički vladar Indije (304.-232. pr. Kr.) Ime Bimbisare kralja Magadhe, suvremenika Buddhe Šakjamunija i ime kralja Bindusare iz dinastije Maurya koji je živio nekoliko stoljeća kasnije treba jasno razlikovati.
Ovo spominjem zato jer u nekim napisima može se pronaći da je kralj Bimbisara, suvremenik povjesnoga Buddhe, bio djed Ašoke Velikog. Čini mi se da sam jedno davno u nekom tekstu stavio neku referencu na to, a sad ne sjećam se više u kojem je to teksu bilo. Uglavnom radi se o sasvim različitim dinastijama i sasvim različitim ljudima između kojih je razmak od nekoliko stoljeća. Na temeljima Bimbisarinog kraljevstva Magadhe jest zaista izraslo slavno carstvo Maurya ali nema veze između tih vladarskih linija jer nekoliko dinastija vladara se smijelnilo u međuvremenu. Kralj Bimbisara spominje se u mnogim sutrama kao Buddhin učenik, prijatelj i pokrovitelj. Svoj kraljevski park Veluvana u Rajahgahi poznat i kao Bambusov Šumarak predao je na korištenje Buddhi i njegovoj zajednici redovnika. Tako je nastao samostan Veluvana prvi čvrsti i trajni samostan u kojem su redovnici održavali meditacijsko povlačenje tijekom kišne sezone kad nisu mogli putovati- (to je vassa- godišnji kišni retreat u trajanju od 3 mjeseca koji teravadski buddhisti održavaju i danas). Do tada su kroz kišnu sezonu uobičajeno boravili u šumi u improviziranim nastambama s krovom od lišća i trave. U sutrama se spominje da je Buddha u samostanu Veluvana proveo tri uzastopne kišne sezone i još tri kasnije tijekom života. U Veluvani (ili negdje u okolici Rajagahe) se obratio i brahman Kassapa, poznati u povijesti kao Maha (Veliki) Kassapa. Nakon parinirvane Buddhe Šakjamunija i dvojice glavnih učenika Mogallane i Sariputtre (koji su umrli još prije njega), Maha Kassapa je bio taj koji je vodio Prvi Buddhistički Koncil u špilji Sattapanni također u blizini
grada Rajagahe.

Oznake: jelen, Bimbisara, Rajagaha

- 20:16 - Komentari (172) - Isprintaj - #

petak, 06.02.2015.

Nebulosis II. dio (Fratar-Istočni greben-Grobnik) II. dio
Tu negdje smo stali na spustu s Fratra. Na kraju nije vođa puta sišao u bezdan, lelujao je na rubu neko vrijeme i predomislio se na kraju valjda, a ja se nisam nešto žurio za vođom.


Evo i mene u neprikladnoj kabanici, nije namjenjena baš za planinarenje ali odlično štiti od vjetra i kiše.
S fratarskog krša spuštamo se u izvrsnu malu šumsku udolinu. Neko vrijeme lamentiramo kako je to izvrsno mjesto za bivakiranje u slučaju nužde, pa i bez takvog slučaja, ali po boljem vremenu.
Stazom preko travnatih padina i opet u šumu. Vidici koji je odavde otvaraju za vedrog vremena su spektakularni. Tako sam čuo.
Eto nešto zanimljivo, svježi medvjeđi trag, oh kako uzbudljivo :-P
Što bi dao da je s nama u tom trenutku bio netko od medvjedofobne (i hašomanske) ekipe koju smo upoznali u listopadu u Ratkovom skloništu na Kapeli.
Vjerojatno bi trenutačno uspuzali na vrhove jela i tamo pripaljivali svoje "šitove" (njihova terminologija :-) dok ne ni došli k sebi...hm :-( čega sve ne susretne čovjek u planini ... kakve divljači :-(( o tome bolje niti ne razmišljati.

Kiša počinje jako padati.


Dolazimo do križanja staza kod nekog betonskog pojilišta, ne sjećam se točnog naziva ove lokacije. Odavde se može i prema Platku ali je daleko.
Vođa puta i dalje je vrlo zadovoljan prijeđenim kilometrima i vremenskim uvjetima koji nas prate.
Prema Podkilavcu krećemo smjerom "preko istočnog grebena" paralelno s klancem Mudna Dol.


Pogled na spektakularnu Mudnu Dol, kao i na sve ostalo je naravno ograničen radi magle.

U šumi nalazimo neke zanimljive biljke, to će netko valjda znati kakve, ovo prvo s crvenim bobicma je vjerujem, veprina, jako rijetka i fascinantna biljčica, a ono igličasto nemam pojma što je.


Ovdje na vrlo strmoj padini Istočnog grebena ukazujem na to kako rapidno gubimo na nadmorskoj visini i spuštamo se u klanac Mudna Dol


I spustismo se u samo dno klanaca Mudna Dol koji je na tom niskom dijelu prorašten šikarom. Ipak prema nekim izvještajima tu se znaju prilično jake bujice slijevati nakon dugotrajnijih kiša ili kod juženja velikog snijega u planini.
Dolje malo niže već počinju polja, ostaci pastirskih stanova zarasli u šikaru.


I to je to opet smo na ravnom terenu Grobnika.
Kiša je po peti ili šesti put prestala. Iako planinarske štapove ne posjedujem, niti ne koristim, jer neću biti dio mainstreama, ovaj štap na slici sam samo posudio od vođe puta u svrhu obrane od pastirskih pasa na Grobničkom polju. To je bila njegova ideja, ne moja, ja se pasa ne bojim. Uopće... niti vuka niti medvjeda.


Malo dalje pasu magarci.
Malo sam se zabrinuo izdaleka gledajući da su to neki veliki psi, tipa kangal
ili nešto... ali kangala nije bilo nego su to bili magarci.
Nisam se zapravo niti zabrinuo.

I odosmo iz Podkilavca.
Ali na povratku smo nakratko posjetili Lokvarsko jezero.


Prvo pogled odozgo s ceste.

Pa onda i dolje na branu


Suha strana brane


I mokra


Olujni vjetar je puhao, nismo se dugo zadržali na jezeru. Možda bi trebalo doći i odvoziti biciklistički krug oko jezera. To je svakako jedna mogućnost.

Na kraju moram još jedanput se zahvaliti gospođi domarki i gospodinu domaru na PD Hahlići koji su nas lijepo ugostili zanimljivim pričama, korisnim savjetima i fantastičnim planinskim čajem.

UPDATE!!!:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hgssovci-spasili-dvoje-domara-planinarskog-doma-hahlic/799819.aspx

Oznake: Istočni greben, Mudna Dol. magarci

- 18:07 - Komentari (45) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (5)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Svibanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (4)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (4)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (4)
Travanj 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (3)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (4)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127

  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  -Beowulf