jelenski blog

petak, 22.02.2013.

Podsjetnik i Divovi

Prvo i najvažnije, podsjetnik, sutra i prekosutra: u Splitu Izložba Dragocjenih Relikvija:
Photobucket
LINK na prethodni post s detaljima oko izložbe i porukom organizatora

A sada osvrt na događanja od prošle nedjelje, koji sam tek danas dospio dovršiti.
Tako se zbilo da smo riješili poći na kratku rutinsku šetnju u slabo posjećene dijelove planine.

Zbog visokih snježnih nanosa i neobičnih otkrića šetnja se ispostavila ipak ne baš sasvim rutinskom.

Photobucket
Već na početku pješačke ture primijetili smo nešto čudno s druge strane potoka. Neobične snježne rolice.

Photobucket
Malo dalje evo ih i na našem putu!

Photobucket
Izgledalo je kao da su se ogromne spiralne školjke odlomile iz stijena i dokotrljale dolje kao što se ponekad spominje u tibetanskim pričama.

Photobucket
No tek ovdje postalo mi je jasno o čemu se radi. Divovi, kakvi se pojavljuju u Narnijskim kronikama (mislim, jasno na originalnu seriju, a ne na ove patetične moderne holivudske adaptacije) ovdje su dolazili praviti sladoled od snijega, kad su sladoledarskom žlicom zahvatili snježnu padinu formirale su se ovakve spirane formacije- zapravo kugle sladoleda. Iako same Sladoledarske Divove nismo susreli, oko ovog mojeg tumačenja nastanka tih zarolanih snježnih oblika, mislim da stvarno ne može biti nikakve dvojbe. Ako netko ima bolje objašnjenje baš bi me zanimalo!

Photobucket
Radi usporedbe s veličinom čovjeka.

Photobucket
Ako je ovdje riječ o kuglama sladoleda (a mislim da se sad svi slažemo da jest) možete u mašti sami ekstrapolirati proporcije Divova koji su ih pripremili.

Donekle sličan, iako ruku na srce, ne toliko spektakularan kao naš pronalazak imali su i ovi planinari na Dinari:
https://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti/planinari-na-dinari-naletjeli-na-neobjasnjivu-svjetlost---275541.html

Photobucket
Pošavši u više predjela prolazimo pored potoka

Photobucket
Ovo smeđe na kamenju su nekakve alge koje mogu ali i ne moraju ukazivati na čistoću vode.


Photobucket

Photobucket
U šetnji bez krplji brzo se zamaramo.

Photobucket
Ovdje smo, nakon mukotrpnoga probijanja kroz snježne nanose prema većim visinama, jedva dosegli vjetrometinu na jednom ogromnom golosjeku. Golosjek je padina gdje je provedeno sustavno rušenje stabala.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Kolega (nače iskusni planinar i speleolog) je snimio kratki panoramski video iz kojega možete zadobiti bolju 3D perspektivu:


Na povratak preko grebena, na vjetrometini ima puno manje snijega:
Photobucket

Photobucket

Photobucket
Hrpa jelenskoga izmeta, zapravo je sličan zečjem izmetu ali su „bombice“ puno veće u promjeru. Svjestan opasnosti za nadobudne suvremene svjetovne rekreativce moram naglasiti- nikada vam se ne smije dogoditi da takve brabonjke zamijenite sa lješnjacima. Lješnjaci rastu na niskim grmolikim stabalcima- lijeskama, ne pojavljuju u hrpicama na tlu.

Ovaj dio planine poznat je po jelenskoj divljači.
Lovci su toga itekako svjesni zato su tu podigli objekte pomoću kojih vrše svoju funkciju prihrane i „gospodarenja“ sa divljači:

Photobucket

Photobucket
U hranilištu je samo malo trulog sijena, toliko o tome da lovci usred zime hrabro prte snijeg i dopremaju hranu u visoku planinu :-)

Još ne bih davao službeni sud ali blizu sam da ovu zimu proglasim dovoljno snježnom, ipak pričekajmo još malo, vjerujem da može to i bolje.
A u nedjelju, opet u planinu. A vi koji ste u mogućnosti- u Split :-)

Oznake: Split, narnijske kronike, Golosjek

- 19:59 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 13.02.2013.

Split- 23. i 24. veljače, Velika Izložba Relikvija

Photobucket


Službeno priopćenje organizatora:

POŠTOVANI POSJETIOCI IZLOŽBE

Putujuća izložba relikvija kao dio svjetske duhovne stečevine započela je u ožujku 2001., i prošla do sada svim kontinentima. Prenošenje ovih relikvija je inspirativno za ljude svih duhovnih tradicija i pravaca te potiče na ujedinjenje u zajedničkom iskustvu mira, ljubavi i tolerancije. Time se unapređuje nastojanje oko uspostave svjetskog mira, nenasilnog suživota u zajednicama i kreira ozračje iskrenosti i povjerenja u društvu temeljenog na pozitivnim kvalitetama ljudskog bića. Relikvije su do sada obišle 65 zemalja i doživjele više od 650 javnih postavki, a u svakom gradu gdje su bile izložene nadahnule su lokalnu zajednicu i potakle svjesnost o međuzavisnosti svih čimbenika u društvu. Svjesnost o kojoj je ovdje riječ izrasta iz iskustva međuvjerskog slavlja usmjerenog prvenstveno na razmjenu ljudskih kvaliteta ljubavi, suosjećanja i dobrog srca. Zbog ovakve namjere i uz ovaj cilj izložba relikvija nije obojena nikakvim vjerskim htijenjima već je poruka nesektaške prirode o osnovnim vrijednostima ljudskog društva.
Radujemo se što smo u mogućnosti većim dijelom predočiti katalog u slici o ovoj izuzetnoj kolekciji relikvija nastalih na neuobičajeni način, uz opis i njihovo porijeklo.
U ovoj jedinstvenoj i dragocjenoj kolekciji relikvija nalaze se stotine eksponata velikih budističkih duhovnih majstora i svetaca stare Indije, Burme, Indonezije, Tajlanda, Koreje, Tajvana, Tibeta, Francuske i drugih zemalja, uključujući i iznimnu zbirku relikvija povijesnog Bude Sakyamunija i njegovih bliskih učenika.
Ove relikvije pronađene su u pepelu koji je ostao nakon kremiranja fizičkih ostataka majstora kao pojavne supstance u obliku raznobojnih perli, čistih kristala, kose i sl. Ovi oblici koji su nastali na neuobičajeni način rezultat su najviših duhovnih kvaliteta majstorovih moći realizacije neograničene ljubavi i široke spoznajne mudrosti koje su razvili tijekom života te ostavili utisnuto u supstancu kao svoj blagoslov u naslijeđe budućim pokoljenjima. Ovo bi trebalo podsjetiti sve nas na našu vlastitu suštinsku prirodu čistoće kao i na naš unutarnji potencijal u manifestaciji istog. Relikvije su pohranjene u pozlaćenim konusnim stošcima (stupama) koje svojim oblikom označavaju čistoću prosvijetljene prirode izvora koji sadrže. Perle, kristali i slično posjeduju i danas moć spontanog povremenog umnožavanja.
Javnosti se izlažu relikvije u stupama koje su smještene u središtu dvorane između veličanstvenog spektakla svjetlosti, bijelih svilenih šalova, cvijeća i graciozne statue Bude budućnosti Maitreje, utjelovljenosti same dobročiniteljske ljubavi i uzvišene mudrosti. Po završetku izgradnje velike statue Maitreje u Kushalnagaru-Indija, većina ovih relikvija bit će pohranjena u tijelu statue kao svjetioniku mira, evolucije svijesti i prosperiteta novog tisućljeća.
Relikvije svetaca i realiziranih velikih duhovnih majstora posjeduju iscjeljiteljske moći što svjedoče slučajevi čudesnih izlječenja koja su se dogodila do sada među posjetiteljima diljem svijeta.
Najveće dragocjenosti dolaze iz čistog srca i emitiraju se u prostor u obliku suosjećanja i mudrosti koje iscjeljuju. To nadmašuje sva materijalna dobra.
Relikvije odašilju zračeću energiju koja može otvoriti srca ljudi u trenutku posebnog iskustva i pridonijeti iskrenom odnosu na putu zbližavanja, međusobnog razumijevanja i doživljavanja drugih po jednakosti i sličnosti. Misleći i kontemplirajući o svrsi ljubaznosti i dobronamjernosti ljubavi, mir nastaje prirodno i nenametljivo u našim srcima i širi se svijetom koji nas okružuje. Budući da se vanjski mir postiže kroz unutarnji mir, relikvije imaju važnu ulogu u kreiranju mira kod pojedinaca i u svijetu.
Svi mi smo poput kapi istog oceana života, stoga o čistoći tih kapi ovisi i čistoća cijelog oceana.
Ovom prilikom svim posjetiocima izložbe želimo da u kontaktu s relikvijama dožive predivno iskustvo susreta sa sobom otkrivajući osobni unutarnji mir, radost i nadahnuće bez obzira na duhovnu tradiciju kojoj pripadaju i da to prenesu i nesebično dijele s drugima.
Želja nam je da i ovaj katalog bude trajan podsjetnik na vaš osobni doživljaj u kontaktu s relikvijama.

Više o izložbi može se pronaći na www.padmasana.hr pod 'Izložba relikvija u Splitu 2013'.

Uz štovanje,
Dragutin Šmalcelj
Predsjednik H.B.D. Padmasana,


Moj dodatak:
Unaprijed obavještavam štovano čitateljstvo o ovom važnom događaju, vikenda 23. i 24. ovog mjeseca kako bi eventualni interesenti iz drugih krajeva zemlje stigli na vrijeme osigurati slobodno vrijeme i organizirati putovanje do Splita. Osobito se to tiče onih koji 2011. g. nisu uspjeli posjetiti izložbu Relikvija u Zagrebu. Tijekom sljedećeg tjedna kako se bude bližio datum još ću jednom podsjetiti na početak izložbe.

Na izložbi može se vidjeti relikvije velikih majstora i povijesnih osoba o kojima često pišem na blogu, od povijesnog Buddhe Šakyamunija i Plemenitog Anande pa preko Arye Nagarjune do Jetsuna Milarepa, Arye Atiše, Je Rinpoche-a Tsongkhape, Prvog Gyalwang Karmapa Dusum Khyenpe i mnogih drugih. Susret s dragocjenim relikvijama je osobit doživljaj koji predstavlja ogromnu korist svakome. Istina da su svi ti majstori prošlih vremena čije relikvije su danas dio izložbe bili osobe čvrsto integrirane u povijest i filozofiju buddhizma, no to nipošto ne znači da je izložba relikvija nešto namijenjeno samo „budistima“. Baš naprotiv nastanak tih čudotvornih relikvija koje su pronađene u pepelu nakon kremacije tijela dotičnih visokih bodhisattvi dokazuje njihovu univerzalnu i transcendentnu prirodu, njihovu ostavštinu čiste ljubavi za sva osjetilna bića. Ostavština je to trajna u ljubavi, nenasilju i suosjećanju koje djeluje sa instance puno više od ovih naših svakodnevnih i konceptualnih nazora u sklopu kojih se onda pojavljuju razne žalosne podjele i antagonizmi među ljudima i njihovim religijskim nazorima.
Eto Hrvatska je jedna mala zemlja koja je zahvaljujući trudu i radu naših organizatora Hrvatskog Budističkog Društva Padmasana iz Zagreba (ovog puta u suradnji sa splitskom udrugom Svitlo), već drugi put blagoslovljena posjetom ove putujuće izložbe koja nakon Splita nastavlja u Budimpeštu. U pratnji izložbe je i draga talijanska redovnica, koja već godinama putuje svijetom i skrbi za relikvije. Ako bude u programu ne propustite priliku primiti blagoslov od nje, a i kakvim simboličnim dobrovoljnim prilogom možete pripomoći čitavi Maitreya projekt čiji integralni dio je i sama ova putujuća izložba dragocjenih relikvija.

A kako je to izgledalo u kolovozu 2011. u Zagrebu, možete se podsjetiti preko mojih fotoreportaža:
http://vajrapani.blog.hr/2011/08/1629463887/velika-izlozba-relikvija-u-zagrebu-i-dio-svecanost-otvorenja.html

http://vajrapani.blog.hr/2011/08/1629471227/fotoreportaza-velika-izlozba-relikvija-u-zagrebu-ii-dio.html

Kako ja najvjerojatnije neću doći u Split toga vikenda, odgovornost za blogersku fotoreportažu ovaj put prepuštam nekome od vas!

Svjetski mir mora se razviti iz unutarnjeg mira. Mir nije tek puko odsustvo nasilja. Mir je manifestacija ljudskog suosjećanja.
- HH 14. Dalaj Lama Tenzing Gyatso

Oznake: Relikvije, Maitreya Projekt, Split

- 17:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.02.2013.

Losar Taši Delek- Sretna Nova Godina

Stigao je Losar. Prema tibetanskom lunisolarnom kalendaru počela je godina Vodene Zmije- 2140. Ovaj broj 2140. bitan je kao povijesna zanimljivost, toliko se naime godina uzima da je prošlo od krunidbe prvog zabilježenog tibetanskog kralja Nyatri Tsanpa, 127 godina pr. Kr.

Photobucket

Kako bi smo pokušali barem okvirno shvatiti tibetanski kalendar pripremio sam dva zasebna teksta (Neki će se možda sjetiti tih tekstova od lani kad smo ih isto spominjali povodom Losara, mislim da je prigodno opet se prisjetiti). U prvom tekstu, veliki
Walter Evans Wentz, klasik tibetologije, objašnjava njegove temeljne postavke u fusnotama knjige „Milarepa-Tibet's Great Yogi“, a u drugom tekstu to čini suvremeni velikan tibetologije, Glenn H. Mullin (također sam dodao i njegov tekst o samom kralju Nyatri Tsenpi koji otkriva osobite zanimljivosti o početku dinastije ranih tibetanskih kraljeva) u svojoj knjizi „Fourteen Dalai Lamas, A Sacred Legacy of Reincarnation“.

Tibetanski kronološki sustav vuče kombinirano podrijetlo kako iz kineske tako i iz indijske tradicije. Baziran je na dvanaestogodišnjim i šezdesetogodišnjim ciklusima planeta Jupitera.
U dvanaestogodišnjem ciklusu koji se primjenjuje za računanje kraćih vremenskih perioda svaka godina nosi ime jedne od 12 cikličkih životinja, poimence:
1.) Miš, 2.) Vol, 3.) Tigar, 4.)Zec, 5.)Zmaj, 6.)Zmija, 7.)Konj, 8.)Ovca, 9.) Majmun, 10.) Ptica, 11.)Pas i 12.) Svinja

U šezdesetogodišnjem ciklusu imena tih životinja kombiniraju se sa imenima pet elemenata- Drvo, Vatra, Zemlja, Željezo i Voda. Svakome od tih elemenata pridružuje se par životinja, prva životinja iz para smatra se muškom, a druga ženskom. Na primjer 1900.g. bila je godina Željeznog Miša i 34. u šezdesetogodišnjem ciklusu, jer 1867. bila je godina Vatrenog Zeca i bila je posljednja u šezdesetogodišnjem ciklusu (dakle nakon nje je počeo novi šezdesetogodišnji ciklus). Trenutna godina 1928. (te godine je W.E. Wentz pisao ovaj tekst) jest druga u novom šezdesetogodišnjem ciklusu. Godina Muškog Vodenog Zmaja, kada je rođen Milarepa, bila je dvadeset i šesta u pripadajućem šezdesetogodišnjem ciklusu.

Tibetanska lunarna godina nominalno ima 360 dana. Da bi se pomirilo razlike sa solarnom godinom postoji komplicirani sistem dodavanja prijestupnih mjeseci, sedam prijestupnih mjeseci kroz period od 19. godina (?). (više o prijestupnim mjesecima u tibetanskom kalendaru vidjeti: OVDJE)

Nova godina počinje sa mladim mjesecom u veljači. Tibetanski tjedan prema arijevskom sistemu preuzetom iz Indije sastoji se od sedam dana imenovanih prema nebeskim tijelima: Suncu, Mjesecu, Marsu, Merkuru, Jupiteru, Veneri i Saturnu.


Tako je to davnih dana dvadesetih godina prošlog stoljeća veliki učenjak Sir Evans Wentz zapadnom čitateljstvu pokušavao objasniti princip tibetanskog kalendara.

Photobucket
Evo sheme koja zorno prikazuje kako u praksi kako izgleda jedan šezdesetogodišnji ciklus tibetanskog kalendara.

Prošla godina (prema gregorijanskom kalendaru 2012/13.) bila je godina Muškog Vodenog Zmaja:
Photobucket

Ista dakle kao 1052. u kojoj je prije 961 godine, u mjestu Kyanga Tsa osamdesetak kilometara sjeverno od grada Katmandua, prijestolnice današnje države Nepal, rođen Jetsun Milarepa. Zato sam tokom prošle godine kroz pisanje na blogu obilježavao 960.g. od njegovoga rođenja.

Photobucket
Nova godina koja počinje danas- prema gregorijanskom kalendari 2013./14. je godina Ženske Vodene Zmije- vidimo jasno da se promijenio spol i životinja, a element- voda je ostao isti jer element ostaje isti dvije godine zaredom. Ove godine završava ciklus elemenata- Voda je posljednja u nizu i onda opet počinje novi ciklus sa elementom Drva, sljedeća životinja na redu je Konj, spol Muški, pa godinu nakon toga životinja Ovca, ženskog spola, elementa Drva itd.


A ovako je u modernija vremena princip tibetanskog kalendara koncizno opisao moj učitelj i prijatelj iz vremena provedenoga u Mongoliji- G. H. Mullin u svojoj knjizi „Fourteen Dalai Lamas, A Sacred Legacy of Reincarnation“. :

Tibetanci imaju svoj vlastiti kalendar. Za računanje vremena rabe dvanaestogodišnji ciklus sa godinama imenovanim po 12 životinja, slično kao u kineskom kalendaru, kombiniraju imena tih 12 životinja sa nazivima 5 elemenata da bi dobili šezdesetostruki sistem od 12 x 5. Prije sredine 11.st. nisu brojali šezdesetogodišnje cikluse tako da npr. Godina Željeznog Psa prije 11.st. može biti smještena u bilo kojem velikom ciklusu. Kasniji tibetanski povjesničari pokušavali su retroaktivno sortirati ranije datume ali općenito postigli su samo daljnju zbrku u godinama. Prema tome svaki tibetanski datum raniji od 11. st. nije pouzdan osim u slučajevima koji se tiču interakcija i incidenata s Kinom, u tim slučajevima se može uzeti kineska kronologija da se usporedi točnost.

Tibetanska godina je lunarna- mjeseci počinju s mladim mjesecom. Nova godina najčešće počinje s mladim mjesecom u veljači ali to nije uvijek pravilo. Zbog prirode lunarnog ciklusa svake godine izgubi se nekoliko dana u odnosu na solarni ciklus. Da bi se razlika nadoknadila, svake četiri godine dodaje se prijestupni mjesec. Budući da je čitav mjesec dodan, godina koja slijedi nakon prijestupne počinje kasnije, a onda svaka sljedeća nekih tjedan dana ranije. Nova godina neposredno prije prijestupne može početi rano u slučaju mladog mjeseca na kraju siječnja, dok Nova godina nakon prijestupne može početi na kraju veljače. Da bi se stvari još zakomplicirale neke „sitne“ nepodudarnosti poravnavaju se dodavanjem „duplih datuma“ tako da na primjer neki mjesec može imati dva uzastopna dvanaesta datuma, a isto tako može se dogoditi slučaj da neki mjesec nema uopće dvanaesti datum.

Zapadni istraživači često griješe površno tretirajući tibetanske godine kao da se identično poklapaju sa zapadnim kalendarom. Zbog toga se, na primjer, kao godina smrti Prvog Dalaj lame najčešće navodi 1474. jer zna se da je umro u godini Drvenog Konja koja pak u dotičnom šezdesetogodišnjem ciklusu koincidira s 1474.g. Međutim njegova smrt dogodila se u zoru osmog dana, dvanaestog mjeseca, što u konačnici znači da je umro sredinom siječnja 1475.g.

Kralj Nyatri Tsanpo i rođenje DinastijeYarlung

Kralj Nyatri Tsanpo je općenito smatran prvim zabilježenim tibetanskim monarhom i začetnikom Dinastije Yarlung. Egzaktni datumi njegova vladanja nisu poznati ali službena kronologija tibetanskog kalendara smješta početak njegove vladavine u 127. g. prije Krista.
Zapadni istraživači u svojim istraživanjima smještaju ga najčešće dva stoljeća ranije u prošlosti.
Yarlung je dolina jugoistočno od Lhase. Važno obilježje toga kraja je blizina svete planine na kojoj su prema legendi živjeli Majmun i Snježna Žena- preci ljudskih bića (tibetanska verzija Adama i Eve, op. prev.). Cijela dolina smatra se kolijevkom tibetanske civilizacije jer kraljevska dinastija koja će odavde poteći s vremenom je stekla kontrolu nad cijelim Tibetom.

Prema legendi kralj Nyatri Tsanpo bio je potomak indijskog Šakya kralja kojeg Tibetanci nazivaju imenom Maggyapa i koji je bio iz Licchavija . Dakle Nyatri Tsangpo bio je po rođenju Indijac. Priča o njegovu djetinjstvu donekle je slična priči o Mojsiju. Njegovo tijelo bilo je obilježeno mnogim neobičnim znamenjem, neki prsti na rukama i nogama bili su spojeni zajedno, tirkizne oči imale su vjeđe koje su se zatvarale odozdo prema gore, a zubi su mu bili u obliku ljušture školjaka. Njegov otac pobojao se da dječak predstavlja loš znak, položio ga je u bakreni sandučić koji je bacio u rijeku Ganges. Sandučić je plutao niz rijeku dok na kraju dijete nije spasio neki zemljoradnik.
Kada je dječak odrastao i saznao što mu se dogodilo savladala ga je tuga i strah. Pobjegao je u Himalaje i pristigao u dolinu Yarlung. Stanovništo Yarlunga bilo je fascinirano njegovom neobičnom pojavom i pitali su ga odakle je došao. Ne razumijevajući njihov jezik podigao je ruku u zrak, a oni su shvatili da je sišao s nebesa. Podigli su ga na ramena i odnijeli u svoje selo gdje su ga okrunili za svoga kralja.
Njegovo ime Nyatri Tsanpo doslovno znači „Gospodin koji je nošen na ramenima“ i posljedica je njegovog prvog susreta s Tibetancima. Postao je prvi u liniji od 33 monarha Dinastije Yarlung, tridesettreći i posljednji u tome nizu bio je Songtsen Gampo koji je sredinom sedmog stoljeća formalno prihvatio budizam i preselio prijestolnicu iz Yarlunga u Lhasu.

Neke pred-budističke tradicije Tibeta iznose drugačiji izvještaj o kralju Nyatri Tsanpu i ne povezuju ga s Indijom. Umjesto toga oni vjeruju da je sišao direktno s nebesa preko mističnih ljestava od užeta. Njegovo tijelo kao i tijela šestorice njegovih nasljednika na prijestolju nestala su u trenutku smrti jer kažu da se tih prvih sedmoro kraljeva vratilo direktno u nebesa preko spomenutih ljestava zajedno sa svojim zemaljskim tijelima. Građanski rat je izbio za vladavine osmog kralja i mistične ljestve uništene su i od toga vremena nasljedni vladari pokapani su u mjestu Chonggyey.

Jedna tibetanska legenda povezuje njihovu drevnu povijest sa indijskim epom Mahabharatom u kojoj petorica Pandeva braće ulaze u građanski rat sa svojim rođacima. Prema toj legendi jedna frakcija pobjegla je s bojišta i zaputila se na sjever preko Himalaja da bi na kraju stigla do doline Yarlung na Tibetu. Vođa skupine bio je princ Rupati.

Sabirući sve prethode legende i sagledavajući ih zajedno zapadni istraživači rane povijesti Tibeta pretpostavljaju da se najvjerojatnije dogodilo sljedeće: mala vojska Indijaca je bježeći od sukoba u svojoj domovini pristigla u regiju Yarlung na Tibetu negdje između 400. i 150. godine prije Krista. Za takvu sofisticiranu ratničku skupinu ne bi predstavljalo problem zavladati dolinom Yarlung i odande postupno dovesti susjedna plemena pod svoj utjecaj.

Stoji konsenzus da je kralj Nyatri Tsanpo bio indijskog podrijetla i da je bio potomak kraljevstva sa sjevera centralne Indije tj. regije Bihar-Benares. Ujedinio je centralno tibetanska plemena i sagradio ono što se danas smatra najstarijom građevinom u Tibetu- palaču Yambu Lagang koja stoji na rubu doline Yarlung i koja je bila prijestolna palača nasljednih kraljeva. Ta predivna građevina postala je prototip za ono što će kasnije postati jedinstveni tibetanski arhitekturni stil. Izgrađena je od teških kamenih blokova izrezanih u zadivljujućim linijama, a stojeća je na vrhu planine sa panoramskim pogledom na dolje na dolinu i rijeku i gore na nebo uokvireno prstenom planina- potpuna geomantička slika snage i ravnoteže.

Photobucket
Palača prvih tibetanskih kraljeva Yambu Lagang Tsetang, nad dolinom Yarlung, srećom očuvala se u nekom obliku i do današnjih dana.

Kao što je u 15. st. istaknuo tibetanski povjesničar Gos Lotsawa u svome slavnom djelu Plavi Ljetopisi, kralj Nyatri Tsanpo identificiran je kao prvi tibetanski monarh samo zato jer je stvorio trajnu federaciju od dvanaest glavnih plemena centralnog Tibeta. Neki od poglavara tih pojedinih plemena su zacijelo već prije postigli takvu uniju ali njihova vlast nije potrajala. Nyatri Tsanpo ističe se kao poseban jer začeo je dinastiju koja je potrajala i stoga mu je dano posebno počasno mjesto u tibetanskim povijesnim zapisima. Razmjeri teritorija kojim je vladao i metode kojima je postigao i održavao stečenu prevlast ostaju nepoznanica. Možemo samo reći da tibetanska civilizacija kakvu danas podrazumijevamo potječe od dvanaest plemena kojima je on vladao i koje je ujedinio u naciju.

Tibetanski povjesničari sedmog i osmog stoljeća govorili su o kralju Nyatri Tsampu kao o emanenciji Avalokitešvare, bodisatve Suosjećanja. Budući da je Atišin učenik Lama Drom (Tonpa) također bio smatran emanencijom Avalokitešvare bilo je sasvim prirodno pripisati njemu i tu prethodnu inkarnaciju. Prvi Dalaj Lama, kao reinkarnacija lame Droma automatski je stekao nasljedstvo u liniji (ranih tibetanskih vladara).


Nadam se da ste uživali u ovom povijesnom štivu. Meni je osobno najvrednija spoznaja o tome kako je tibetanski narod sačuvao uspomenu na indijsko porijeklo svoga prvog vladara, ujedinitelja tibetanskih plemena i začetnika državnosti. Prema svemu sudeći taj kralj „strane krvi“ bio je dakle iz naroda sjeverno indijskih, ratnika kšatrijske kaste od kojih je negdje u to vrijeme ili par stoljeća ranije potekao i Šakyamuni Tathagatha- blagoslovljeni povijesni Buddha našeg vremena. Možemo zaključiti da su veze Tibetanaca sa Indijom fascinantno duboke. Od sedmog stoljeća kada se budizam počeo ozbiljno ustanovljavati na Tibetu uspjeli su uza sve padove i mukotrpne uspone sačuvati i rafinirati ono što je u Buddha Dharmi esencijalno i najefikasnije i najkorisnije na čovjekovom putu pronalaska prirode svoga uma, ono što u drugim tradicijama najčešće ipak ostane nedotaknuto ili jedva okrznuto. No ovom pričom o prvom tibetanskom kralju vidimo da su njihove veze s Indijom još dublje i sežu praktički u vrijeme kada je i sam Buddha Šakyamuni živio, a kao što sam već spomenuo u jednom članku i mi danas imamo priliku i privilegiju sami se uvjeriti u živo(tno)st te velike karmičke sveze koja se nastavlja i danas u ovom našem tzv. 21. stoljeću na jedan čudesan način.

Photobucket
Svako dobro želim Vam u godini Vodene Zmije, neka sve bude povoljno!

Oznake: Losar, kralj Nyatri Tsanpo, Dinastija Yarlung

- 19:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Rujan 2022 (1)
Lipanj 2022 (2)
Kolovoz 2021 (3)
Srpanj 2021 (1)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (2)
Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (5)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Svibanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (4)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (4)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (4)
Travanj 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (3)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (4)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127

  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  -Beowulf

  Oni koji se gnušaju pametnih najvjerojatnije su glupi, a ako uz to djeluju i kao da im je odstranjen veći dio mozga, onda su glupi izvan svake sumnje.
  -jelenko medenko