01.12.2009., utorak

Zvončići, zvončići...



Uskoro započinje sezona praznika i blagdana. Ne znam kako vi, ali ja to razdoblje uglavnom povezujem s poklonima, hranom i druženjem. Obiteljski ručkovi, tulumarenje s prijateljima, čestitanje svima koje poznajem i ne poznajem, i naravno - pokloni...

Za ovogodišnje blagdansko razdoblje vas molim da napravite samo jednu stvar. Za sebe, za mene, za cijeli svijet, za vašu budućnost i budućnost svih nas... A to je: Ne trošite previše na poklone.

Naravno da je lijepo svoje bližnje razveseliti poklonima, ali zaista nam ne treba puno. Sigurno nam ne treba još jedan kičasti ukras za bor ili komad jeftine plastike kojeg je napravilo neko dijete u Kini tijekom 18-satnog radnog dana. A osobito nam ne treba nešto zbog čega će se darivatelj zadužiti, peglati karticu, ulaziti u minus i u siječnju zbrajati kako da preživi do sljedeće plaće.

Ako sad razmišljate kako recimo teti Ani jednostavno morate kupiti nešto skupo, jer ona je takav snob i više nikad ne bi pričala s vama da joj poklonite ručni rad ili nešto jeftino - zaboravite na tetu Anu, ne trebate je u svom životu, bit će vam bolje bez takvih ljudi. Ako se bilo tko od vaših prijatelja uvrijedi jer nisu dobili poklon "primjerene vrijednosti", takve prijatelje brišite iz svog života, oni vam nikad neće donijeti sreću i radost.

Poklonite ljudima dobru volju, vrijeme, ljubav, prijateljstvo. Uzmite koji dan neplaćenog godišnjeg i umjesto novca kojeg bi zaradili i potrošili na poklone dajte svojim najdražima svoje vrijeme. Za cinike koji se podsmjehuju riječima poput "ljubavi i prijateljstva" iskoristite svjetsku krizu kao izgovor - možda s vremenom ipak shvate.

Napravite to za sebe - da lakše otplatite dugove, da ne morate jesti špagete do kraja mjeseca jer za drugo nemate, da možete djeci kupiti kvalitetne cipele koje ne promoče umjesto jeftinih plastičnih cipelica... Napravite to za druge - da se ne osjećaju dužni odgovoriti poklonima iste ili još veće vrijednosti pa da imaju barem šansu da potroše taj novac na nešto što im stvarno treba...

Ako imate dovoljno ili čak previše, odlično, od srca vam želim da imate toliko novca da vam ništa od navedenog nije problem. Ali svejedno nemojte kupovati poklone jer će se primatelj osjećati dužnim uzvratiti. Umjesto toga dajte novac ili konkretne stvari nekoj dobrotvornoj organizaciji ili ljudima za koje znate da trebaju pomoć.

Nemojte biti još jedan kotačić u mašineriji reklame, kredita, jeftine radne snage i profita.

- 13:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #   |