09.10.2008., četvrtak

Korak po korak 2. dio

(c) Marisa


Korak po korak - 1. dio


Ljudi vole grandiozne planove. Žele već sutra postati bogati, slavni, promijeniti svijet, spasiti milijune života… Dok smo kao tinejdžeri sanjarili o budućnosti, vjerojatno nitko nije razmišljao »Hm, želim imati dosadan posao, životariti od prvog do prvog, imati život s kojim neću biti zadovoljan i tako pregurati većinu svojih dana«. A ne, ne!

Ali, ako izaberemo cilj poput »postati bogat«, kako ćemo ga ostvariti? To je tako velik i zahtjevan cilj, da uopće ne znamo otkuda bismo počeli. Ako ćemo iskreno, mene suočavanje s takvim ogromnim zadatkom može natjerati jedino da se panično zavučem pod dekicu i ignoriram vanjski svijet. Zapravo, uglavnom se ne usudim stvarno se suočiti s takvim ciljem. U većini slučajeva si kažem: "Da, sutra definitivno počinjem raditi na tome!", zapišem svoj zadatak ("spasiti svijet") na popis stvari koje moram obaviti sutra (uguram ga negdje između povratka s posla i pripremanja večere) i čvrsto odlučim da ću to sutra obaviti! Sutra naravno nakon povratka s posla samo mrtva umorna padnem na kauč dok ne ogladnim dovoljno da iz frižidera iskopam nešto za večeru... Onda si kažem kako ću sutra definitivno raditi na svom cilju, zapišem ga na popis, čvrsto odlučim... I tako iz dana u dan.

Isproban i dokazan lijek protiv panike pred ogromnim, naizgled neizvedivim zadacima, i neprestanog odgađanja tih zastrašujućih zadataka su maleni koraci, tzv. baby steps. Naravno da nikad nećete u jednom popodnevu postati bogati ili spasiti svijet, ali zato možete dignuti telefon i nazvati osobu koja vam može dati ključne informacije, možete poslati mail, možete nešto pročitati i naučiti, ukratko, možete ostvariti jedan mali korak na putu do vašega cilja!

Ako primijetite da stalno odgađate neki zadatak ili da ne znate kako biste nešto obavili, pokušajte ga razbiti na još manje zadatke. Stalno razmišljajte o tome što možete napraviti već u sljedećih 15 minuta - to je prava veličina za vaše korake. Zaboravite na korake od sedam milja, za njih ipak trebate posebne čizme! Za korake od "15 minuta" su dovoljne vaše, sasvim obične, cipele, tenisice ili papuče. :)
- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #   |