03.01.2014., petak

Živjeti prirodno

Glomazni su turistički kapaciteti naše regije! Mnoštvo svega, urbanizirano i betonizirano.
Ipak, ima tu jedna skupina ljudi koji, u manjoj ili većoj mjeri, više ili manje iskreno, da ne kažem iskonski, želi ostati u doticaju s prirodom.
Kamperi.
Dolaze sa svih strana, borave kroz sezonu kao paušalci ili kao gosti na određeni rok. Neki vole više urbanizirane kampove s asfaltiranim puteljcima, rasvjetu, struju, vodu, jasne parcele, umjetno zasađene - vizualno pravilne grmove i slično. Drugi vole makadam, zemlju, mrak, prirodu bez parcela i striktnih ograničenja; najčešće su marginalniji i vezani na FKK.

Onaj prirodniji dio. Mahom FKK. Susjedi su talijani, korektni ljudi. Iz okolice Padove su. Dolaze naizmjence svaka dva tjedna, izmjenjuju se s bratom od muža. Ovdje uživaju u Istri, prirodi, kampu, moru. Iako se iz kampa skoro ni ne maknu.
No, to nadoknađuju opremom za uživanje.
Imaju jednu od najvećih kamp-kućica koje se mogu kupiti. Imaju ogromnu pretkućicu, prostor veličine skoro kao i kamp-kućica. Na nju se nadovezuje ogroman predšator, trunku manji od pretkućice. Sve je novo i lijepo. Unutra je tepih, oprema, zavjese, namještaj. Čisto kao u urednijoj kući.
Imaju karticu za internet surfanje.
Koriste satelitsku TV da gledaju TV redovito. Love talijanske signale za radio, preko mora.
Imaju lijepo uređenu parcelu, a prostor za sunčanje pred plažom uređen zidom, na uzvišenju, s finim šljunkom. Ultra komotne ležaljke, prilagodive.
Na parceli je lijepo cvijeće, sezonsko. Svake godine ga sade i njime uljepšavaju prostor.
Imaju veliki terenac. Svake godine si njime dovuku sportski gliser, s jakim vanbrodskim motorom, koji drže na kopnu, a u najtoplijoj sezoni ga stave u more. S njim povremeno muž ode do grada, udaljenog kakvih 3-4 kilometra morem, tanka rezervoar i kupi špežu. Najčešće kruh. Malo za razonodu.
Povremeno ode i na pecanje. Uglavnom ne upeca ništa.

Parcela im je, da odbije poglede radoznalih prolaznika, ograđena ogradom od uobičajenog najlonskoh zelenog materijala. Iako je ovo FKK kamp gdje se ne skriva.

Već godinama dolaze u Istru, uvijek u isti kamp na istu poziciju. Tu su ko doma, ali se maknu iz gradske gužve i konačno osjete mir i prirodu.

Njihova deluxe kamp-kućica ima klimu. Klimu uglavnom imaju danju tako kad je vruće i u sjeni osjete da je pretoplo, povuku se u njenu unutrašnjost i uživaju u temperiranom prostoru, i dalje boraveći u FKK kampu, s neuređenim parcelama, prirodom i životinjicama koje stalno uokolo trčkaraju, a kroz prozor gledaju na more.

* * *
Imamo malu kamp-kućicu, ali uz nju i šator. Po ljeti uvijek spavamo u šatoru, koji komotno uredimo. Osjećaj zvukova i okruženja koje šator pruža je predivno.
Po zimi bude taman spavati u šatoru s kratkom majicom i u gaćama. Lagani pokrivač dobro dođe.

* * *

Naši susjedi ostavljaju klimu po noći da im temperira noćnu temperaturu u kamp-kućici, s kakvih 20 pa do 16 jutarnjih, da bude 20-22 stupnja konstantno. Zuji potiho cijelu noć.
Da bude ugodnije.
U poluuređenom, FKK kampu, s relativnom netaknutom prirodom uokolo.
Jer uživaju u prirodi i promjeni ambijenta.

- 22:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #