uskoplje

28.09.2007., petak

Dodijeljena koncesija za istraživanje krečnjaka u Ušjevu

Peta sjednica Vlade s 27 redovnih i 10 dodatnih točaka dnevnog reda...


Danas je održana 5. sjednica Vlade Županije središnja Bosna, na kojoj je, između ostaloga, usvojena Odluka o dodjeli koncesije za istraživanje kamena krečnjaka na lokalitetu Ušjevo, općina G. Vakuf-Uskoplje, gospodarskom društvu «MEGA« d.o.o. iz Bugojna, a po prijedlogu Ministarstva gospodarstva.
Također, prema prijedlogu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Vlada je donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći Centrima za socijalni rad u ukupnom iznosu od 49.000,00 KM, od čega je uskopaljskom Centru pripalo 4.000,00 KM.

- 13:45 - Komentari (13) - Isprintaj - #

25.09.2007., utorak

K boljem prikupljanju neporeznih prihoda

Predstavnici naše općine sudjeluju na regionalnoj radionici o boljim procedurama za prikupljanje neporeznih prihoda...


Misija OESS-a u BiH domaćin je Regionalne radionice o boljim procedurama za prikupljanje neporeznih prihoda u općinama, koja je počela danas u 10 sati u prostorijama Bijele kuće u Travniku. Na sastanku pored predstavnika općina Travnik, Bugojno, Jajce, Fojnica, Busovača, Novi Travnik, Vitez i Donji Vakuf, sudjeluju i predstavnici naše općine.
„Misija OESS-a u BiH ohrabruje lokalne vlasti kako bi povećale efikasnost i učinkovitost općinske uprave, što treba voditi k boljem prikupljanju neporeznih prihoda i pružanja usluga građanima“,
navodi se u priopćenju OESS-a.

- 22:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.09.2007., subota

"Bojanje horizonata vlastitog djetinjstva..."

Novinar Hrvoje Kalem razgovarao je za sarajevski Katolički tjednik s književnikom Josipom Mlakićem "o romanu, filmu, o inspiraciji, te odnosu umjetnik - vjernik; umjetnost - vjera". Mi, dakako, izdvajamo onaj dio u kojemu su ova dvojica Uskopljana razgovarala o - Uskoplju.
Uskoplje je malo mjesto. No očito Vam je Vaš rodni grad izvor inspiracije?
Svatko, čini mi se, nastoji svoje likove smjestiti u svijet koji najbolje poznaje i koji osjeća svojim. Tako i ja. I kada bježi u neki izmaštani svijet, pisac često samo jarkim bojama oboji horizonte vlastitog djetinjstva. Taj odnos, pisac – zavičaj - djetinjstvo, subjektivan i emocionalan, jedno je od općih mjesta povijesti književnosti.

Jesu li posljednji, ali i oni raniji ratni događaji na ovim prostorima, utjecali na Vaš tematski izbor?
Apsolutno. Ja sam se, naime, bavio pisanjem i prije rata. Međutim, u to vrijeme me mnogo više privlačila žanrovska književnost. Posljednji događaji su to potpuno promijenili, premda i danas volim ponekad koristiti žanrovske matrice, pogotovo formu kriminalističkog romana. U toj formi je, na primjer, moj roman «Čuvari mostova».

Cijeli razgovor pročitajte ovdje...
- 23:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

21.09.2007., petak

Potvrđene optužnice

Prema optužnici, u logoru Stadion NK Iskre Armije BiH prema zatočenicima je postupano protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava...


Sud BiH potvrdio je optužnicu koja tereti Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Kako je priopćeno iz Suda BiH optužnica navodi da su u razdoblju od kolovoza 1993. do 19. ožujka 1994., Nisvet Gasal, u svojstvu upravnika logora stadion “NK Iskra” u Bugojnu i Musajb Kukavica, u svojstvu zapovjednika osiguranja logora (koji je neposredno bio nadređen svim stražarima), postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.
Prema navodima optužnice, optuženi su bili odgovorni za funkcioniranje logora u kojemu je u nehumanim uvjetima bilo zatvoreno preko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti. Optužnica, između ostalog, navodi da su zatvorenici odvođeni na prve linije fronta Armije BiH prema Vojsci RS-a i HVO-u, gdje su, između ostalog, korišteni kao živi štit. Prema navodima optužnice, veliki broj zatvorenika u logoru je bio mučen od strane stražara i drugih pripadnika Armije BiH.
Optužnica, između ostalog, navodi da su zatvorenici izvođeni iz logora od strane stražara a i samih optuženih, te odvođeni u prostorije BH banke u Bugojnu gdje su mučeni. Prema navodima optužnice više od 13 osoba, koje su odvedene iz logora i s prinudnih radova u Pruscu na saslušavanje i mučenje u prostorije BH banke, nikada se nisu vratile i od tada im se gubi svaki trag.
Sud je, također donio rješenje o produženju pritvora optuženima, tako da isti može trajati do okončanja glavnog pretresa, ali ne duže od tri godine.
(Pincom/Nina)


- 13:00 - Komentari (46) - Isprintaj - #

19.09.2007., srijeda

Mario Juričević novi predsjednik uskopaljskih studenata

Vijest stara mjesec dana, no, i dalje vrijedna pozornosti...


Za one koji ne znaju, u subotu 25. kolovoza 2007. održana je sjednica Udruge hrvatskih studenata „Uskoplje“ (UHSU-a) na kojoj je jednoglasno za novog predsjednika izabran Mario Juričević. Potpredsjednik je i dalje Ante Šarić, tajnica Udruge Anita Pilić i blagajnica Anita Šekerija. Nažalost, kao i što smo navikli ni pola studenata našeg grada nije prisustvovala sjednici.
Budući da većina ne zna što smo sve pokušavali raditi, evo nekoliko ideja (nekih realiziranih, nekih ne): Jedan od većih problema naše udruge jest što nemamo vlastitih prostorija, a kako se čini tako će i dalje ostati ako nas se netko slučajno ne sjeti. Kako nam je rekao načelnik Općine G. Vakuf - Uskoplje Marinko Krajina po tom pitaju općina ne može uraditi ništa, ali za to su spremni pomoći u realizaciji drugih projekata....Više...
- 22:20 - Komentari (70) - Isprintaj - #

Uklanjanjem panoa do veće vidljivosti

Kratka vijest


Panoi s reklamama i istaknutim cijenama goriva i drugih roba iz asortimana benzinskih crpki, na benzinskim crpkama u općini G. Vakuf - Uskoplje, koji vozačima smanjuju vidljivost i otežavaju im uključivanje u redovan promet na magistralnim putevima prema Bugojnu i Prozoru - Rami uskoro će biti uklonjeni, javila je novinska agencija Onasa.

- 13:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.09.2007., utorak

Podignute optužnice protiv Gasala i Kukavice

Optužnica protiv upravitelja logora Stadion u Bugojnu i njegova zamjenika...


Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg upravitelja logora Stadion Nisveta Gasala, zvanog Nisko rođenog 25.5.1964 i njegova zamjenika Musajba Kukavice rođenog 10.3. 1979. godine, saznaje Pincom.info od izvora iz Suda BiH, koji je zatražio diskreciju.
Optužnica ih tereti da su kao pripadnici SJB Bugojno angazirani u Armiji BIH u svojstvu Upravnika logora "Stadion NK Iskra" ( Gasal) i "Komandira obezbjeđenja" logora "Stadion NK Iskra" (Kukavica) , tijekom sukoba između Armije BIH i HVO-a postupali protivno odredbama Medjunarodno humanitarnog prava.
Optuženi se terete za ratne zločine nad osobama hrvatske nacionalnosti koje su bile zatočene u logoru "Stadion NK Iskra"
Prema navodima optužnice u logoru je bilo zatočeno više od 300 osoba koje su držane u nečovječnim uvjetima, u više navrata mučene i premlaćivane, tjerane na prisilne radove te odvođeni na ispitivanja i saslušanja gdje su mučeni i od kada se nekima gubi svaki trag.
Optužnica je poslana Sudu koji ima zakonski rok od 7 dana da je potvrdi .Optuženi se nalaze u pritvoru.
Podsjetimo, Gasal i Kukavica uhitili su pripadnici SIPA 29.ožujka ove godine, čime je Tužiteljstvo BiH konačno počelo rasvjetljavati zločin nad bugojanskim Hrvatima.
Nakon akcije uhićenja Gasala i Kukavice pripadnici SIPA-e pretresli su i nekoliko privatnih objekata te, kako je tada priopćeno iz Tužiteljstva BiH, izuzeli vrlo korisne dokumente za procesuiranje odgovornih za zločine nad Hrvatima Bugojna.
Prema medijskim napisima pronađeni su dokumenti koji za nestanak Hrvata iz bugojanskih logora izravno terete upravo Enesa Handžića, pomoćnika za sigurnost zapovjednika 307. motorizirane brigade, kojima je, kao i ostalim postrojbama Armije BiH na tome području, zapovijedao aktualni ministar obrane BiH Selmo Cikotić, te ratnog načelnika Bugoja Dževada Mlaću.
Na svim nalozima za privođenje, odvođenja na prisilni rad, kao i nalozima za prebacivanje iz jednog logora u drugi, potpis je pomoćnika zapovjednika za sigurnost Enesa Handžića.
On je, dakle, osoba bez čijeg znanja ni 22 Hrvata iz "bugojanske skupine" nisu mogli biti odvedeni iz logora Stadion, Prusac i Gimnazija, za čijim se tijelima još traga.
Unatoč ratnoj prošlosti koju su mjerodavna sudska tijela odavno trebala ispitati, Enes Handžić je od 1995. do 1999. obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova Srednjobosanske županije.
Podsjećamo, upravo u tome razdoblju u Travniku je ubijeno šest hrvatskih povratnika i dva policajca. Posljednje ubojstvo 31. kolovoza 1998. dogodilo se ispred Policijske uprave u Travniku, kad je od eksplozivne naprave postavljene pod kantu za smeće smrtno stradao policajac Anto Valjan. Nijedno od osam ubojstava, kao i brojni pokušaji likvidiranja hrvatskih policajaca i povratnika u Travniku, ni do danas nisu rasvijetljeni, a istrage o njima predvodio je upravo Enes Handžić.
Iz logora Prusac odvedeni su: Marko Bartulović, Niko Džaja, Jadranko Gvozden, Frano Jezidžić, Mihovil Strujić i Stipica Zelić. Nakon odvođenja iz logora Stadion svaki trag se izgubio: Branku Crnjaku, Nikici (Dragutina) Milošu, Anti Markulju, Ivi Milošu, Nikici (Joze) Milošu, Niki Zlatuniću, Zdravku Jurčiću, Miroslavu Dilberu, Draganu Erkapiću, Perici Crnjaku, Perici Kovačeviću, Draganu Miličeviću i Zori Galiću. Iz Gimnazije je odveden Mario Subašić. Tijela odvedenih Vinka Ivkovića i Ive Pocrnje pronađena su.
(Pincom.info)
- 14:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

16.09.2007., nedjelja

Živi i mrtvi na Kupresu

Kratka vijest


Ustanova za kulturu i obrazovanje Hrvatski dom iz Kupresa, upriličila je u subotu 15.rujna 2007. godine u 20.00 sati, u velikoj dvorani, premijeru filma Živi i mrtvi, redatelja Kristijana Milića, za koji su scenarij napisali Uskopljani Josip Mlakić i Miro Barnjak.
Prije filmske projekcije upriličen je kraći razgovor s autorima i glumcima filma. Cijena ulaznice bila je 2,50 KM.
Foto: Miro Barnjak


- 23:52 - Komentari (16) - Isprintaj - #

13.09.2007., četvrtak

Povećava se broj nezaposlenih

Posao traži 3.366 nezaposlenih...


Prema posljednjim podacima, koje je objavila agencija Onasa, krajem prošloga mjeseca u evidenciji Ureda za zapošljavanje naše općine evidentirano je 3.366 osoba. Od rečenog broja 1.860 osoba posao traži prvi put.
U usporedbi s istim razdobljem lani, broj nezaposlenih veći je za 135 osoba ili za 4 %.


- 14:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

12.09.2007., srijeda

Ja cenzor!

Uvredama, psovkama i drugim raznoraznim nepristojnostima nije mjesto na blogu...


Kako ste vjerojatno zamijetili, s uskoplje.blog.hr-a obrisano je puno komentara u kojima njihovi autori vrijeđaju druge ljude na vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj i drugim osnovama, te oni komentari u kojima njihovi autori iz sigurnosti anonimnosti blate, kleveću i uopće negativno govore o drugoj osobi pod punim imenom i prezimenom ili, pak, nadimkom po kojemu je rečena osoba svima poznata. Takvo pisanje moguće je jedino uz potpis pod komentar punim imenom i prezimenom (što u određenim slučajevima za sobom povlači i određenu provjeru), te, dakako, poštivanje najosnovnijih pravila lijepoga ponašanja.
Dakle samo u ovim, grubo opisanim slučajevima, komentari će i ubuduće biti izbrisani, a sve one koji zamijete uvredljiv i nepristojan komentar koji nije izbrisan, molim da mi se jave i da me upozore na njega.
Na kraju, svakako svima Vama dugujem ispriku, budući da u posljednje vrijeme nisam pravodobno reagirao i brisao nepoželjne komentare. Nadam se da se to, uz Vašu pomoć, ubuduće neće događati.


- 10:45 - Komentari (32) - Isprintaj - #

10.09.2007., ponedjeljak

Uskopaljska pobuna spahija

Dogodilo se na današnji dan


Bosanski vikar fra Pavao Dragičević (1740. –1767.) kanonski je pohodio župu Skoplje šest puta: 1743., 1745., 1748., 1752., 1755. i 1761. godine. Nažalost, sačuvala su se samo izvješća s njegova prvog i posljednjeg pohoda.
Za vrijeme svoga trećeg kanonskog pohoda upravo je na današnji dan, 10. rujna 1748. godine biskup Dragičević boravio u Uskoplju, točnije u Voljicu, gdje je dijelio sakramenat sv. krizme. U godini biskupova kanonskog pohoda Uskoplje je zahvatila pobuna spahija protiv središnje vlasti. Vođe ove pobune predvodio je neki Skopljak Ponjavić, a slamalo ju je 70 konjanika, koje je predvodio pašin delibaša Vlahinjić. Tijekom ove pobune Uskoplje je bilo poharano, a to je dodatno pogoršalo položaj uskopaljskih katolika... (Škegro)

- 07:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

05.09.2007., srijeda

Infrastrukturni projekti

Kratka vijest


Kako je javila novinska agencija Onasa, na području općine Gornji Vakuf - Uskoplje u ovoj godini bit će realizirano više infrastrukturnih projekata, čija je vrijednost oko 500.000 KM.
- 15:00 - Komentari (36) - Isprintaj - #

04.09.2007., utorak

Deminiranje

Kratka vijest


Na području općine G. Vakuf - Uskoplje u ovoj godini, kroz pet projekata deminiranja, od mina je očišćena površina od oko 30.000 kvadratnih metara.

- 12:40 - Komentari (29) - Isprintaj - #

03.09.2007., ponedjeljak

Živi i mrtvi u Širokom Brijegu

Najava


Aktualni pobjednik Pulskog filmskog festivala, film «Živi i mrtvi», otvorit će 8. Mediteran Film Festival, koji se od 5. do 8. rujna održava u Širokom Brijegu.
Film će se, u okviru off programa, prikazati prvog dana Festivala, 5. rujna u 21.00 sati, a kako Široki Brijeg nije daleko, vjerujemo da će projekciji prisustvovati i veliki broj Uskopljana.
- 07:00 - Komentari (24) - Isprintaj - #

02.09.2007., nedjelja

Nove učionice

Kratka vijest


U Srednjoj mješovitoj školi "Gornji Vakuf" i Srednjoj školi "Uskoplje" u Gornjem Vakufu - Uskoplju počela je izgradnja po dvije nove učionice, javila je agencija Onasa. Za rečenu svrhu Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije središnja Bosna osiguralo je oko 50.000 KM.
- 22:10 - Komentari (8) - Isprintaj - #

01.09.2007., subota

Gospar Toni

Gdje su i što rade: Tihomir Oreč


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Ovom prilikom podsjećam na jednog uskopaljskog gospara...

Tihomir (ili svima poznatiji kao Toni) Oreč rođen je u Ričici. Osnovnu školu završio je na Pavić Polju, a srednju u Bugojnu. Na zagrebačkom sveučilištu studirao je elektrotehniku, a nakon završetka studija nastavio je živjeti u Dubrovniku, gdje se zaposlio u tamošnjoj Policijskoj upravi.
Danas je načelnik Odjela kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske, ali i otac četvero djece (Martina, Tihane, Ante i Hrvoja).
Prilikom posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku upravo je Tonijeva obitelj, kao predstavnica obitelji dubrovačke biskupije odabrana da pozdravi papu. O ovome susretu pisale su tada brojne novine, a tekst iz Slobodne Dalmacije pročitajte ovdje...
- 00:30 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga

Linkovi

Lektira