utorak, 26.05.2009.

Mesić protiv Mesića

Piše: Domagoj Mesić



Godinu za godinom i tako već od kada je došao na vlast gospodin predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić mora aktualizirati priču o ustašama i partizanima, fašistima i antifašistima, Titu i Paveliću, a ponajprije o zločinima počinjenim za vrijeme ova dva zločinačka režima! Čim se približe datumi obilježavanja tragedija na Bleiburgu ili Jasenovcu tako se počinju puniti i novinski članci Mesićevim izjavama o počinjenim zločinima. Tko je kriv, a tko nije… Tko je žrtva, tko zločinac… Dižu se na noge partizani i zazivaju Savu Kovačevića, seke Baković i samog druga Tita (sretan mu rođendan) da im dođu u pomoć. Pjevaju pjesme o Titovim jedinicama i sjećaju se mlade čobanice što zaziva Druga Maršala sa Kablara i Ovčara. Dižu se i ustaše i pozivaju Juru i Bobana, kunu se Poglavniku i u pomoć dozivaju crne legije. Na sve strane se polažu zakletve pred oltarom domovine i svete katoličke vjere…

Svi zajedno kliču i pozivaju na boj, na klanje do istrebljena. No, ipak se sjete da je rat odavo završio. Da su postali veterani i da im rahitične noge više ne mogu pomoćiu boju. Sve se smiri i prizna pobijedu, prizna poraz, zahvaljuje Bogu na danima mira i pokušava shvatiti ratnu prošlost, ali… Ali iz tame zaborava se pojavi, već spomenuti, predsjednik Republike Stjepan Mesić i započne svoj govor o žrtvama i zločincima, o dobrim partizanima i lošim ustašama. O dobrim i lošim Hrvatima. Sigurno bi svima bilo jasno tko je zločinac i tko su žrtve i da se i jedni i drugi nalaze i na obije strane, ali Mesiću to nije jasno! Po njemu je to vrlo jednostavno: partizani su dobri dečki i cure i ne mogu biti ništa druge osim heroja i žrtava dok su ustaše loši dečki i cure i oni mogu biti samo zločinci i točka.

Eto ga, i dok ćemo svi priznati da su Jasenovačke žrtve doista žrtve i da su za Jasenovac krivi ustaški režim i politika Ante Pavelića, za Bleiburgške žrtve i žrtve Križnog puta je to puno teže to dokazati. Tako je i sam Stipe Mesić, kao vrsni povijesničar i intelektualac, došao do zaključka da u Jasenovcu nitko od ubijenih nije bio kriv dok su u Bleiburgu mnogi od ubijenih krivi za stradale u Jasenovcu.(Jedan pametni novinar je nakon ove izjave zaključio da slijedom iste logike netko bi danas mogao likvidirati 50 000 još živućih partizana koji primaju hrvatske mirovine i nakon toga mirne duše izjaviti da su mnogi od njih krivi za Bleiburg i križne puteve, ali da nitko stradao na križnim putevima nije odgovoran za stradanje ovih 50 000 partizana.) Zna se Mesićeva pozicija, on je dijete antifažizma i tu nije ništa sporno, ali čini mi se da je ipak malo pobrkao lončiće. Zločin je zločin, a krivac je krivac i tu se ne može raditi relativizacija.

Ne tako davno se povuklo pitanje o ispitivanju partizana u cilju razotkrivanja partizanskih zločina na što je Mesić policiji i DORH-u putem medija poručio kako bi ispitivanje partizana bio katastrofalan potez(!). Zaista zanimljivo, možda je to opomena onima koji bi htijeli pokušati ispitivati partizane. Iz kojeg se to razloga ne bi smjeli ispitivati partizani? Svako malo nalazimo nove rupe i jame u zemlji s tisućama i tisućama kostiju onih koje su ti isti pobili, ali kojima se ne sudi za te zločine i koje se ne privodi pravdi koja sve čeka na kraju ovoga zemaljskog puta(!). Očito bi, po Mesiću, trebali ostaviti zločince da na miru uživaju svoje umirovljeničke dane i dočekaju smrt. Ne bi bilo u redu da neki partizanski zločinac dobije zasluženu kaznu nakon toliko godina?

Mogli bi povići i paralelu s Domovinskim ratom i promijetiti da Mesić ipak želi istinu i bori se za pravdu. Kad god se za bilo kakav zločin optuži netko od hrvatskih branitelja Mesić odmah zahtijeva istragu i inzistira na ispitivanju svih njegovih suboraca i prijatelja. Ako to nije dosta i sam predsjednik dolazi na sud i daje izjavu kao svjedok tužiteljstva (u ovo smo se svu uvjerili). Zanimljivo, ako su hrvatski branitelji heroji ovoga rata i heroji ove države barem u istom rangu s herojima NOB-a, kako to da ne vrijede ista pravila kako za jedne tako i za druge!? Hrvatske se branitelje prisilno ispituje, prisilno ih se stavlja na listu svjedoka optužbe, prijeti im se podizanjem optužnica te ih se stavlja u rang agresora koji su bili s druge strane. Po čemu su onda Mesićevi partizani nešto drugo, pa za njih ne vrijede ista pravila koja vrijede kada su u pitanju hrvatski branitelji? Svima nam je poznato da je za Mesića i Tuđman zločinac jer je branio svoju državu i, navodno, htio uzeti pola BiH za sebe. Ipak, Josip Broz Tito za Mesića nije zločinac već najveći Hrvat svih vremena.

Kako se naš predsjednik države Stipe Mesić usudio istraživati i donositi presude tko je zločinac, a tko nije, usudit ću se i ja, ipak sam i ja Mesić. Tako sam malo istraživao i došao do zaključka da je i sam Stipe Mesić zločinac. Svima je poznato da je Mesić na početku 90-ih bio posljedni predsjednik predsjedništva SFRJ, a prema tome je bio i posljedni vrhovni zapovjednik JNA, za što nikada nije odgovarao, jer je ta ista JNA ubijala i palila po Hrvatskoj u vrijeme dok je još on obnašao tu dužnost. Poslije svega Mesić je danas, na žalost, predsjednik Hrvatske, a nikada nismo imali prilike pročitati da se zauzeo za nekog hrvatskog branitelja i zabranio da ih se ispituje, kao što je radio kada su u pitanju partizani. Takodjer, Mesić nikada nije pomilovao nekog hrvatskog branitelja (koliko je meni poznato), dok je do sada pomilovao popriličan broj četnika. Kao što sam naglašava da institucije pravne države moraju funkcionirati i raditi svoj posao, pa čak kada su u pitanju i hrvatski antifašisti i partizani. Svojim postupcima, Mesić krši hrvatski Ustav, koji bi po svojem položaju trebao štititi, krši pravilo diobe vlasti, sabotira istrage sa pozicije moći.

Za kraj bih htio, nakon detaljnog istraživanja, donijeti još jednu presudu: SVI pobijeni na Križnim putevima morali su biti nevini jer nikome od njih nije suđeno, ne postoje sudske presude, nije bilo sudskih procesa. Pobijeni su bez prava da se brane, bez ikakvih sudskih postupaka, čovjek je nevin tako dugo dok mu se ne dokaže krivica, tako bar vrijedi u cijelom svijetu…

- 04:34 -

Bubni i ostani živ (12) - Ispljuni na papir - #

<< Arhiva >>

Komentari On/Off


NA OVOM
BLOGU

možete pročitati sve informacije vezane uz Udrugu za poticanje savjesnog informiranja i djelovanja




DOKUMENTI UDRUGE:

Tko smo mi?

Pročitaj MANIFEST udruge za poticanje savjesnog informiranja i djelovanja

Potražite nas i na Facebook-u pritiskom miša na baš ova slova


e-mail udruge:
upsid.udruga@gmail.com




GLAVOM
I BRADOM:



Domagoj Mesić,
predsjednik UPS!D-a

Iva Babić,
potpredsjednica UPS!D-a

Nikola Horvat,
tajnik udruge

Stipe Teodor Odak,
savjetnik udruge

Dejan Šota,
savjetnik udruge

Ana Pletikosić,
članica