utorak, 24.03.2009.

IL MANIFESTO DI UPS!D

Danas više nije vrijeme Manifesta nego manifestacija, i s tom sviješću počinjem pisati ovaj tekst.

Zasićeni smo pričama, verbalni kolesterol je sve prisutniji, radikali umišljaju da su slobodni, odnosi su usoljeni ili prešećereni, i mentalno tijelo mora reagirati.

Komprimirane misli. SMS, MMF, PMS, SOS, TV, R'n'B, BDP i na kraju EKG na Pi-Pi-Pi.

S tradicijom se sve teže nositi.

U početku… Srdžbu mu boginjo pjevaj… Na pola našeg životnoga puta… Vi koji zvukom razasutih rima… Tko ide? Meni ti odgovaraj!... O, Hipogrife, o krilata zvijeri… Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu… Zovite me Ismael… Dugo sam vremena lijegao rano… Mnogo godina kasnije, pred strojem za strijeljanje… I umrije Job umoran od života.

Živimo kao podstanari, a gospodari smo Mreže, spašavamo svijet, a ne znamo promijeniti osigurač. Svi imaju svijet na dlanu, ali još uvijek rijetki peru ruke.

Djeca misle da voda raste u bočici, mame kupuju juhu u vrećici, svi znaju što se pije always, a jabuka može značiti samo Apple. Baš me briga, emajl je postojao prije e-maila, a kad kažem sir uvijek ispadnem glupo.

Kako spojiti fitness centre i atrofiju duha, razlike u volumenu frizure i glave? Zakon spojenih posuda više ne vrijedi. Na snazi su novi, uglavnom svedeni na 2: potrošnju i letargiju, 3 Newtonova je ionako previše za zapamtiti.

Život je jednostavan: inflacija se rješava hiperprodukcijom, nakon prvih slova pišu se prve knjige, tolerancija je rezultat nezainteresiranosti, kreativnost se kompenzira reciklažom. Štednja, Horacije, štednja!

Bojim se vizionara s lećama, boraca s vjetrenjačama koji imaju tvrtku za remont, revolucionara u slobodno vrijeme i generala bez zvjezdica. Grozim se igrača s klupe, „mojih čovjeka“, nepismenih učitelja, Prometeja na odvikavanju, zahrđalih metaka, akrobata na sigurnom, prijelaznih faza, soka bez šećera, ruke u džepu. Dosta mi je „istočne mudrosti“ i „zapadne filozofije“, visokih nosova i niskih strasti, maminih sinova i tatinih poslova.

Uživajmo u besmislici, braćo i sestre. Wellness centri stižu i na periferiju, spasit će nas emocionalna inteligencija, za sve drugo tu je Mastercard. U slučaju krize dišite duboko, samopomoć stiže uz pomoć priručnika – svladajte brzim čitanjem, dosegnite kozmičku svijest, očistite karmu, bacite grah, zagrlite majku zemlju i problemi su prošlost – jer vi to zaslužujete.

Pitao tako jednom jednog vrli pitac neki: A kto je ta šta je ta da prostiš, Gdje li je ta, Odakle je ta…

Dok jedni skupljaju plastične boce, a drugi idu na plastične operacije, očito je da je društvo naučilo sve o održivom razvoju.

Potaknite potomke na odgovornost – objasnite im da djeca u Africi nemaju ni omot od Playstationa. Pokažite solidarnost s onima koji stoje u redu za kruh – stanite u red za iPhone. Uostalom, Oprah će već smisliti nešto, a do tada – neka jedu kolače.

Moral radi drugih jednako je vrijedan kao i puška radi Jupitera. Lakše ćemo podnijeti laž nego sramotu. Temperaturu liječimo da se ne ugrije soba, ne da nekom bude bolje.

Sanjam društvo… kojem nije svejedno, u kojem pravo znači i obvezu, a čast brigu (ako druge ne razumijete, možda se jednostavno ne trudite dovoljno?). Društvo koje ima veću odgovornost prema istini, bez proklamiranja, bez indoktriniranja, bez malih slova i dodataka. Društvo u kojem mogu biti naglas svoj! Zar niste umorni od imitacija? Niste umorni od imitacija, zar? Umorni od imitacija, zar niste?

- Informacije, izvolite.
- Anthropon zeto (tražim čovjeka)

Ljudska leđa nisu anatomski prilagođena da budu ljestve! Životi se ne prekidaju nego osmišljavaju! Ako padnem nitko neće mislit da si narastao. Probaj okolo. Kroz jednu točku prolazi bezbroj pravaca. Ima dovoljno mjesta za oboje.

Dopusti mi da budem slab. Možda vučem svoj kriptonit, ali bit ću dobar. Više me odgojilo jedno „nema veze“ nego stotine „nemoj“.

Ima još nade za nas pustolove. Dok se drugi vrte u krug mi igramo ringe-ringe-raja. Okreni se i stani kraj mene. Nemaš vremena? Dođi, prekoračit ćemo Greenwich. Moramo li baš sve ove godine? U džepu će uvijek biti mjesta za još malo praznine. Pogledate ljiljane!


Mehr Licht!

Siguran sam da ulja još ima. Luč je u nama. Približite se, dostajat će! Samo, imajte na umu – i mrak se širi brzinom svjetlosti!

I have a dream!

Martine, probudi se!

Th.

- 01:09 -

Bubni i ostani živ (11) - Ispljuni na papir - #

subota, 21.03.2009.

Kad kažem UPS!D

Tko smo mi?

Kada za sebe kažemo:
UDRUGA, ne mislimo samo na grupu ljudi povezanih tek kratkotrajnim i slučajnim vezama, okupljenih jedino imenom i članarinom. Mislimo prije svega na ljude povezane prijateljstvom i naklonošću, ljude koji se susreću na nekim zajedničkim duhovnim poljanama gdje zajedno i kopaju i igraju nogomet. Mislimo i na ljude koji nam se na tim druženjima pridružuju, koji će se osjetiti potaknuti našim radom, koji će nam se pridružiti u zajedničkom djelovanju. Mislimo i na sve one koji možda nečujno trče s nama, koje ne vidimo, ali koji će prihvatiti štafetu ako ponekad ispadne.

ZA POTICANJE, ne mislimo na davanje savjeta s visoka, na dosadno nukanje, na proguravanje. Radije mislimo na slobodan prijedlog, prijateljsku ponudu, otvorene ruke: „Ja mislim… A ti? Hoćemo skupa?“

SAVJESNOG INFORMIRANJA, ne mislimo na iznošenje niza podataka o trenutnim događanjima, na donošenje konačnog pravorijeka ili vrhovne istine. Ali zato tražimo odgovornost prema istini, promišljanje, postupanje po unutarnjim moralnim i etičkim porivima, savjesno iznošenje stajališta. To ne znači nužno da će naši sudovi biti nepogrješivi i uvijek točni, ali ćemo se uvijek truditi da ne budu izdaja vlastitih ideala i dostojanstva. Ako pogriješimo, pomozite nam! Ponajprije želimo da i sudovi naših čitatelja i ostalih građana budu takvi. Ne želimo pasivne recipijente ili umrtvljenu publiku nego sumislitelje, ljude s kojima možemo podijeliti ono što nam leži na srcu i malo iznad.

I DJELOVANJA, ne mislimo samo na fizičku aktivnost. Djelovanje u našoj (možda utopističkoj) viziji uključuje ne samo politički nego i filozofski, kulturni, umjetnički, duhovni, misaoni angažman. Zbog toga naš blog uključuje i umjetničke i pjesničke i likovne i aktivističke i kritičke i analitičke radove. Čovjek je kompletno biće, stoga i njegov angažman mora biti kompletan.

Tko djeluje u UPS!D-u?

UPS!D je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija. Udruga je osnovana od strane studenata viših godina humanističkih znanosti, a iz želje za poboljšanjem stanja u medijima, politici, kulturi, državnim institucijama, za iskrenijim angažmanom u Crkvi, za većom solidarnošću u društvu.

Udruga je osnovana u ožujku 2009. Članom UPS!D-a može postati svaka poslovno sposobna osoba s navršenih osamnaest godina, koja je zainteresirana za rad u UPS!D-u i koja prihvaća odredbe Statuta i duh Manifesta. Među glavnim ciljevima, ističu se: zalaganje za pravedniju državu, borba oko dostojanstva čovjeka i građana, poticanje kvalitetnijeg dijaloga i demokracije, zalaganje za istinoljubivo informiranje, poticanje aktivnijeg promišljanja, promoviranje kulturnog (materijalnog i duhovnog) stvaralaštva. To bismo željeli postići otvarajući prostor za promišljanje i diskusiju (putem bloga, web—portala i sl.), organizirajući tribine znanstvenog i kulturnog karaktera, radom na projektima i udruživanjem s udrugama sličnih ciljeva na zajedničkim projektima, podržavanjem svih društvenih inicijativa koja su vođene idejom pravednosti i općeg dobra.

Mi smo UPS!D, jesi li i ti?

Th.

- 14:19 -

Bubni i ostani živ (12) - Ispljuni na papir - #

Sljedeći mjesec >>

  ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (8)
Lipanj 2009 (6)
Svibanj 2009 (7)
Travanj 2009 (12)
Ožujak 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off


NA OVOM
BLOGU

možete pročitati sve informacije vezane uz Udrugu za poticanje savjesnog informiranja i djelovanja




DOKUMENTI UDRUGE:

Tko smo mi?

Pročitaj MANIFEST udruge za poticanje savjesnog informiranja i djelovanja

Potražite nas i na Facebook-u pritiskom miša na baš ova slova


e-mail udruge:
upsid.udruga@gmail.com




GLAVOM
I BRADOM:



Domagoj Mesić,
predsjednik UPS!D-a

Iva Babić,
potpredsjednica UPS!D-a

Nikola Horvat,
tajnik udruge

Stipe Teodor Odak,
savjetnik udruge

Dejan Šota,
savjetnik udruge

Ana Pletikosić,
članica