srijeda, 18.02.2009.

Valentinovo u Krasnom

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, 15. veljače, Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus iz Splita organizirao je okupljanje mreže udruga iz cijele Hrvatske od 13. – 16. veljače 2009. godine u Gospiću s ciljem realizacije projekta izgradnje edukacijsko-rehabilitacijskog centra na Krasnu.

Cijeli program vrlo je dobro osmišljen; bilo je tu druženja roditelja gdje su se mogli bolje upoznati i razmijeniti iskustva vezano uz liječenje svoje djece, oporavak te (ne)potrebne zavrzlame sa administracijom na koje se nailazi u tim teškim trenucima.

Dr. Ivo Ivić, spec. za zarazne bolesti održao je edukativni seminar – kako spriječiti širenje infekcije kod djece u bolnicama što je bilo vrlo interesantno i poučno.

Osim toga, imali smo vrijeme i za opuštanje i uživanje u predivnoj Lici. Tako smo išli u razgledavanje rijeke Gacke te u obilazak Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu.

A sada bih se osvrnula na ono najvažnije. Upravo na dan Sv. Valentina, 14. veljače održan je Okrugli stol u Upravi Nacionalnog parka „Sjeverni Velebit“ u Krasnom.
Pored roditelja i predstavnika udruga bili su nazočni i mnogi predstavnici crkvene i svjetovne vlasti, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, krasnarski župnik Nikola Komušanac i župnici iz okolnih župa. Bila je tu i pokroviteljica ovog Okruglog stola, potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, državni tajnici dr. Dražen Jurković i Stjepan Adanić, ličko-senjski župan Milan Jurković, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, senjski gradonačelnik Darko Nekić i dr.

Skup je otvorila predsjednica udruge Božena Anić pozdravivši sve nazočne uz napomenu da je ovdje „cila Hrvatska“ tj. roditelji iz svih krajeva naše domovine te ukratko predstavila djelatnost kluba.
Ispred svetišta skupu se obratio krasnarski župnik toplim, očinskim riječima, a i na djelu pokazao kako ima veliko srce. Kako je parcela gdje će se graditi ovaj centar pored crkvenog zemljišta obećao je darovati dio zemljišta za našu djecu.

Još su govorili splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković i gradonačelnik grada Senja Darko Nekić koji je istaknuo da zadnju godinu surađuje sa udrugom Sanus te da se obvezuje darovati zemljište i svu potrebnu infrastrukturu za gradnju centra.

Nazočnima se obratila potpredsjednica Vlade Kosor. Poduprvši projekt izgradnje centra Jadranka Kosor je rekla kako obitelji djece oboljele od zloćudnih bolesti »zaslužuju svu našu potporu, pogotovo što sve statistike pokazuju da su u djece, napose malene, izlječive i te najteže bolesti«.
Kosor je predsjednici udruge »Sanus« Boženi Anić uručila Odluku po kojoj će mjerodavno ministarstvo sa 100 tisuća kuna sudjelovati u kupnji kombi-vozila za potrebe te udruge.
Podsjetila je kako se u sva četiri regionalna centra u Hrvatskoj provodi Program psihosocijalne pomoći na dječjim onkološkim odjelima koji je izradilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Osnovni cilj tog programa je pomoć djeci u svladavanju straha, usamljenosti, odnosno odvojenosti od roditelja.
Također je izjavila da će Vlada apsolutno stati uz nas i bdjeti do okončanja ovog projekta.

U ime udruge »Sanus« predsjednica Anić uručila je potpredsjednici Kosor Zahvalnicu za nesebičnu potporu i pokroviteljstvo nad Nacionalnim danom djeteta oboljelog od malignih bolesti.

Na kraju je doc.dr.sc. Mirando Mrsić održao prezentaciju projekta EDUKACIJSKO REHABILITACIJSKOG CENTRA KRASNO komentirajući i pojašnjavajući pojedine dijelove od čega bih samo napomenula da će sve biti građeno od prirodnih materijala tako da će korisnici centra moći boraviti u čistoj, neoskvrnjenoj prirodi.


Nada Jagić, tajnica UOKS

- 12:55 - Svjedoci i ti! (0) - Ispis - #