TV studio - Portal o zemaljskoj, satelitskoj i kabelskoj TV
TV program:
HR l BiH l Srbija l Sport

!
Komentare na tekstove možete pisati i ako nemate blog! Samo ostavite prazna polja "Korisničko ime" i "Lozinka".


e-m@il:...
tvstudio@net.hr...


26.09.2006.utorak

Po prvi put na televiziji

U današnje vrijeme na internetu možete pogledati sve što zaželite i što zapravo i ne biste smjeli, a ni brojni televizijski programi koji su vam dostupni nisu daleko od toga. Sigurno mislite da vas ništa više na TV-u ne može iznenaditi, no pitate li se ponekad kako je to bilo prije, primjerice kada je prikazan prvi gay poljubac?

Nekad je čak i jedan pogled na dekolte bacao gledatelje u trans, a scene poput gay poljupca ili drpanja dviju žena odmah su završavale na repertoaru svih političkih stranaka. Slobodno prikazivanje različitih seksualnih sklonosti i seksa uopće na TV je prodiralo polako, ali neumitno, a mi vam donosimo uvid u sve te nekad zabranjene stvari koje su se po prvi put emitirale na televiziji.

Prvi par koji je spavao u istom krevetu
Marry Kay and Johnny - 1947.

'Marry Kay and Johnny' bila je jedna od mnogih serija koje su se kasnih 40-ih godina mogle vidjeti na televiziji. No upravo je ova serija postavila, rekli bismo, temelje prikazivanju svih vrsta odnosa televizijskih likova kada su u jednoj epizodi Marry Kay i Johnny zajedno legli u isti krevet. Zamislite vi to: u isti krevet!

Spomenuta serija bila je i prvi sitcom koji se pojavio na televiziji.

Prva gay glavna uloga
The Corner Bar - 1972.

Prvi lik koji je na televiziji otvoreno pokazao svoju homoseksualnost prikazan je u seriji 'The Corner Bar' davne 1972. godine. Duhovitog homića koji razbija sve stereotipe i nazvanog Peter Panama igrao je Vincent Schiavelli, a od tog trenutka gay likovi postali su jedni od najsmješnijih na televiziji. Svi smo gledali 'Will i Grace', zar ne?

Schaivelli je zbog ove uloge proglašen i jednim od najboljih američkih glumaca.

Prva serija o pobačaju
Maude - 1972.

Godina 1972. donijela je i pobačaj na naše TV ekrane. Puno prije nego što je postala slavna glumeći u 'Zlatnim djevojkama' Bea Arthur se mučila zbog neželjene trudnoće i razmišljala o pobačaju koji je tada bio tabu nad tabuima, a nakon 24 tisuće protestnih pisama, CBS je morao otkazati seriju.

Čak se i danas televizijske kuće prema temi abortusa odnose vrlo, vrlo oprezno, no zanimljivo je da je drugu epizodu ove serije gledalo 65 milijuna ljudi.

Tko bi rekao...

Prvi pravi homoseksualni poljubac
Dawson's Creek - 2000.

O, da. Tek 2000. godine. I to u tinejdžerskoj seriji. Nakon što je prekinuo sa svojom dugogodišnjom ljubavi Joey (Katie Cruise ili još uvijek Holmes?) Jack McPhee (Kerr Smith) napokon je pronašao sreću u rukama svog dečka Ethana (Adam Kaufman), a sve se to dogodilo na kraju serijala.

Prvi gay poljubac trebao se zapravo dogoditi u jednoj epizodi 'Merlose Placea' 1994, no kada su glavešine TV kuće čule da se dva muškarca planiraju poljubiti u mjestu koje se zove Merlose, i to u udarnom terminu, serija je skoro otkazana. Žao nam je što se to nije dogodilo...

Prva reklama za donje rublje s pravim modelima
Playtex - 1987.

Vjerovali ili ne, do 1987. godine u svim reklamama za donje rublje sudjelovale su samo lutke, no tada je kompanija Playtex odlučila napraviti nešto stvarno posebno - angažirati prave modele koji će napokon pokazati malo prave kože na nacionalnoj televiziji.

Upravo je ta reklama utrla put danas megapopularnim modnim emisijama Victoria's Secretsa.

Prvi međurasni poljubac
Zvjezdane staze - 1968.

James T. Kirk otišao je tamo gdje nijedan kapetan svemirskog broda u televizijskoj povijesti nije bio kada je poljubio poručnicu Uhuru. Iako su međurasne veze u današnjim TV emisijama potpuno uobičajene, Kirk i Uhura podigli su dosta prašine, a neke TV postaje u Americi zabranile su emitiranje te epizode. Samo u Americi…

Zanimljivo je da su scenu šamaranja mandula kapetan i poručnica snimali čak 36 puta.

Prva reklama za kondom
Trojan - 1975.

TV kuća KNTV očito je željela dobiti na gledanosti pa je u eter pustila prvu reklamu za kondom. Reklama kondoma Trojan trajala je, kao i prosječni seksualni odnos, cijelih 30 sekundi, no ono za što su glavešine KNTV-a smatrale da će promijeniti TV povijest i donijeti im velik novac okrenulo se protiv njih. Javnost tada još nije bila spremna za kondome na TV-u.

Puno više od odvjetničke serije. Puno, puno više...

Prvi lezbijski poljubac
Zakon u L.A.-u - 1991.

Seksi odvjetnica C.J. Lamb (Amanda Donohoe) stavila je NBC na pravne muke kada je u hodniku odvjetničke firme poljubila tada još jednu biseksualnu odvjetnicu koju je glumila Michele Green. Poljubac je stvarno bio lijep, ali očekivali smo još neke odvjetničke zahvate.

Iako je tu večer ispred televizora sjedilo 14,6 milijuna ljudi koji su gledali ovu slavnu odvjetničku seriju, NBC je dobio samo 56 pisama žalbe. Kladimo se da se većina tih pisama odnosila na to da poljubac nije trajao dosta dugo.

Prvo jebemti
BBC3 - 1965.

Kazališni kritičar Kenneth Tynan pomutio je svima razum kada je 1965. gostujući u jednoj emisiji kanala BBC3 rekao jebemti. Velika Britanija bila je u šoku, odmah je sazvana izvanredna sjednica vlade, a neki su spominjali čak i vješanje jadnog Kennetha.

I u kultnom showu Saturday Night Live komičar Charles Rocket je glumeći J. R. Erwinga u parodiji na poznati 'Dallas' također rekao onu riječ koje se svi boje, a svi je koriste. Javnost je bila u transu. No danas se jebemti može čuti u svim TV serijama. Čak i u 'Dadilji'.

Hvala Bogu na emisijama Victoria's Secretsa

Prvi pogled na grudi
Dodjela Oscara - 1957.

Puno, puno prije slučajne sise Janet Jackson i zbunjene face Justina Timberlakea holivudska diva Jayne Mansfield nabacila je osmijeh na lice svakog Amerikanca koji je tada pratio dodjelu Oscara kada joj je slučajno ispalo nešto što nije smjelo.

Od tog trenutka dekoltei i slučajna pokazivanja sisa i bradavica postali su smisao života za celebrityje poput Linsday Lohan, Tare Reed i Janet Jackson.

T-portal

TV studio 26.09.2006. u 23:04 Komentiraj (0)


Gledanost

Gledanost hrvatskih i stranih TV postaja.
RTL Vijesti i Dnevnik Nove TV
Vijesti RTL-a i Dnevnik Nove TV polako dostižu HRT-ov dnevnik, sa kvalitetom informacija a i sa gledanošću i također se redovno vizualno osvježavaju što se nemože reći za sve televizije u Hrvatskoj...
HRT Dnevnik
Gledatelji sigurno žele vidjeti neke promjene u dnevniku, jer se već desetljeće ništa ne mijenja, dolazi jesenska shema, nadajmo se da ce uskoro doci promijene...

Copyright © TV studio 2006. | Site by MM . All rights reserved.

TV studio posjeta