Turopolje https://blog.dnevnik.hr/turopolje-mjesto

petak, 26.07.2013.

Remont željezničke pruge Turopolje - Velika Gorica

HŽ Infrastruktura izvodi kapitalni remont pruge i to na prometnom pravcu Zagreb - Sisak, točnije na dionici Velika Gorica - Turopolje. Dionica je duga 9,7 km, a vrijednost zahvata iznosi 109 miliuna kuna, a očekuje se svi da će radovi biti završeni do kkraja svibnja 2014. godine

Dionica je elektrificirana 1972. godine, a prije toga je na njoj izveden remont 1971. godine, pa trenutačna najviša dopuštena brzina iznosi 70 km/h. Ovim remontom brzina će biti podignuta na maksimalnu građevinsku brzinu od 160 km/h, ali će dopuštena brzina iznositi 140 km/h. Na dionici će se na tri željezničko - cestovna prijelaza osiguranima svjetlosno - zvučnim signalima i polubranicima ugraditi sintetičko popođe (Mraclin, kurilovec, Velika Gorica), a na tri mosta biti će izvedeni radovi na antikorozivnoj zaštiti te na proširenju parapeta.

Od Remont željezničke pruge Turopolje - Velika Gorica

U kolodvoru Velika Gorica biti će zamijenjeno 12 skretnica te će se uređena površina produžiti na 160 m i proširiti na širinu od 2,5 metara. U stajalištu Mraclin predviđen je novi bočni peron dužine 160 m i širine 2,5 m sa suvremenom opremom. Istodobno će se rekonstruirati most Buna. U sklopu međunarodno - istraživačkog projekta "Sustainable Maintenance and Analysis of Rail Transport Ifrastructure (SMART rail)" na novome mostu biti će izvedena i tzv. testna polja, odnosno biti će primjenjeno novo, poboljšano rješenje problema prijelaznih područja između mosta i otvorenog dijela kolosijeka. To će pridonijeti boljoj nosivosti i duljoj trajnosti pruga. Rok za završetak radova vrijednih 4.9 miliuna kuna je 30. studenoga 2013.

Kako napreduju radovi na pogledajte ovdje:
Remont željezničke pruge Turopolje - Velika Gorica

26.07.2013. u 08:31 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 08.07.2013.

Natjecanje u ribolovu - Ključić Brdo

07.07.2013. godine ŠRK Ribomanija iz Turopolja organizirala je natjecanje u lovu ribe udicom na plovak. Natjecanje je održano na ribnjacima u Ključić Brdu. Natjecalo se 20 natjecatelja, a ukupno je ulovljeno 65 880 g ribe. Pobjedu je odnio Ivan Mihac sa 9270 g ulovljene ribe, drugi je bio Nevenko Munjić sa 8900 g, a treći Jura Mataković 8010 g.Više na:
ŠRK RIBOMANIJA - FACEBOOK

BISTRO RIBOMANIJACI !

08.07.2013. u 17:19 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 02.07.2013.

NK Turopolje - sezona 2012/13Eto, ovu sezonu zaključit ću ovim tekstom. Prvo mali pregled od početka pa do kraja. Počeli smo loše, porazom od na kraju najlošije ekipe u ligi. Zatim smo se dizali, ali i padali. Na kraju smo polusezonu završili na trećem mjestu iako smo imali kapacitete za puno više. Bili smo daleko jači na jesen nego sada u proljeće. Napustilo nas je nekoliko igrača u zimskom prijelaznom roku, a nismo se bitno pojačali. Veselio je povratak Zorića nakon ozljede, kao svojevrsno pojačanje. Iako bitno slabiji, konsolidirali smo redove i postigli ipak bolje rezultate nego na jesen. Nizali smo nekoliko pobjeda u nizu sa tek nekoliko primljenih pogodaka. Neki su igrači odlascima dobili priliku da se iskažu koju su itekako iskoristili. Pokazalo se da je bolje kada smo slabiji. Naša igra nije bila ništa pretjerano lijepa (u jesen jest) no rezultati su došli umjesto takve igre. Igralo se borbeno i na "svaku loptu" pa je na kraju sve ipak ispalo dobro. Željeno prvo mjesto na kraju je udaljeno 7 bodova, a žal za vjerojatnim ostankom u ligi nije vidljiva. Bili smo spremni na to i igrali smo s guštom, ali nismo se opuštali. To pokazuje i odlična igra i pobjeda protiv prvaka u predzadnjem kolu. Efikasnost se povećala (drugi u ligi u tom segmentu), to je odlično za vidjeti. Obrana je također proradila i na kraju također završila kao druga u ligi. Timski rad je sve vidljiviji, nakon godinu i pol od spasa sada se već naziru i ubiru plodovi rada. Ove sezone radili smo ipak na konsolidaciji redova, pokušali napasti prvo mjesto no nismo uspjeli. Neuspjeha nema, samo ohrabrenja za sljedeću sezonu koja bi mogla biti zanimljiva. Ponovno ćemo gledati derbije sa susjednim Turopoljcem, sada u jednakim startnim pozicijama. Ukoliko se lige spoje bit će do 16 klubova, ali to su sve nagađanja. U narednim tjednima više će se znati. Klub nije ostao dužan službenim osobama i to je vrlo pohvalno s obzirom na sve. Odlično se radi u klubu, samo kad bi se još malo uhvatilo rada s djecom. I to će doći, samo treba vremena. Koliko je poznato, od jeseni opet kreću juniori i to je dobra vijest. Uz dobar i pravilan rad nadamo se da će barem jedan dio njih zaigrati i nositi igru seniora kroz nekoliko godina. U zadnjim nekoliko godina tek su dvoje-troje igrača ušli u seniore pa bi bio uspjeh kada bi se to malo povećalo. "Materijala" ima, jer, na kraju priče ipak na mladima klub ostaje. Barem se tako kaže. Prilike su dobivali svi igrači uz dobru minutažu. Pojačanja će gotovo sigurno biti, ali za to još ima vremena. Sada je red da se malo uživa prije povratka na travnjak i muške borbe. Toliko od mene za ovu sezonu. Dakako, ovo je samo završni tekst, a ukoliko bude kakvih informacija podijelit ću ih na našem profilu i web - stranici koja je u obnovi. Osobno, jedva čekam novu sezonu, a vjerujem da se tako osjećaju i mnogi drugi.

piše: Ž. Josić
02.07.2013. u 16:25 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

IZ POVIJESTI TUROPOLJA


Nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862 godine, Eksploatacija turopoljskih šuma (Turopoljski Lug) uzela je maha. Nedaleko sela Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi. Tu, pored želježničke stanice ručno je obrađivano drvo, a najtraženija roba bile su "Duge" za bačve raznih veličina. Uz rub skladišta uskoro su podignuti objekti u koje se najprije privremeno, a zatim stalno, smjestila radnička populacija. Tako je izraslo naselje koje dobiva ime Turopolje. Doduše mještani okolnih sela nazivali su ga "Leštant", ali je taj naziv kasnije napušten. Svi zaposleni obavljali su teške fizičke poslove ili su kao "Kirijaši" prevozili trupce iz šume do stovarišta.


Filip Deutsch (Dojč), industrijalac iz Zagreba, kupio je 1910. godine od Plemenite opčine turopoljske pedesetak jutara zemlje. Doktor Ljudevit Josipović, turopoljski župan, prodao je tu zemlju bez pristanka seoskih sudaca, kojima je samo preostalo da naknadno, kad je već sve bilo gotovo, odobre prodaju. Tako je utemeljena drvna industrija u Turopolju koja je radila pod nazivom "Filipa Deutscha sinovi". Vlasnik je odmah počeo dizati objekte za pilanu i kuće za radnike i stručnjake koje je namjeravao dovesti iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Stanovi su građeni u nizu i nazvani su "Kolonija". U rekordnom roku u ono vrijeme podignuti su svi objekti i već u lipnju, odnosno srpnju 1911. godine počela je proizvodnja rezane građe, uglavnom hrastovine iz turopljskih šuma. Kapacitet pilane bio je 40.000 m3, sa pet gatera i jednim venecijanerom sa vlastitom električnom centralom za pogon pilane i rasvjetu mjesta. Pilana je radila i za vrijeme II svjetskog rata, pod upravom okupatora . U dva navrata pokušana je zapaliti od partizana, no nije htjela gorjeti.


U mjestu je postojala ciglana od čijih su se cigli izgradili mnogi objekti u mjestu i okolici. U mjestu je uz ciglanu iskopavanjem ilovače nastalo i umjetno jezero "Bajer", ali nažalost kada je prokopan kanal Sava - Odra jezero je presušilo, a zatim je kroz nekoliko godina i zatrpano. Ciglana je, zbog loše kvalitete sirovine, prestala s radom 1938. godine. U blizini ciglane je postojala i lugarnica. Zanimljivo je da je Turopolje nekad imalo školu, kino, knjižnicu, radio postaju, poštu, restoran, kuglanu, streljanu, mesnicu, brijačnicu... , a danas u moderna vremena toga više nema. Nekada je u mjestu djelovalo nekoliko sekcija: glumačka, kuglačka i streljačka.


Uz drvnu industriju, kroz svoju povijest, izraslo je i moderno radničko naselje. Drvna industrija počela je s radom 1911, godine, pa se ta godina uzima i kao godina nastanka mjesta Turopolje. Zbog svoje povijesti i zbog radnih ljudi skromnih životnih prilika, za zaštitnika mjesta izabran je Sv. Josip Radnik, a slavi se 01.svibnja, kada se održava sv. Misa i slavi se dan mjesta, te međunarodni praznik rada.


Turopolje danas

Danas mjesto Turopolje broji oko 1000 stanovnika. U mjestu se nalaze željeznički - ranžirni kolodvor, drvna industrija, ambulanta, društveni dom, zgrada nogometnog kluba sa igralištem, trgovina. U neposrednoj blizini mjesta nalazi se i letjelište Aero kluba Velika Gorica, gospodarsko - poslovna zona "Turopolje - Rakitovec", te poznati zatvor - kaznionica Turopolje. U mjestu djeluje jedno od najstarijih nogometnih klubova u našem kraju NK Turopolje (nekada: NK proleter, osnovan 1930. godine), Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje (osnovano 1941. godine), Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata - ogranak Turopolje, udruga TUM (turopoljska udruga mladih), Udruga umirovljenika Turopolje, Belot klub Turopolje, ŠRK (športsko ribolovni klub) Ribomanija, te Stolno teniski klub Turopolje.


PRIČE IZ TUROPOLJSKE PILANE


Život i razvoj mjesta Turopolje neraskidivo je vezan uz drvnu industriju.
Turopoljska pilana u povijesti nije bila samo izvor egzistencije mještana, već i stalna pomoć u svim akcijama u mjestu.
Priče iz pilane govore o povijesti i razvoju jedne drvne industrije, ali i jednog mjesta i njegovih stanovnika.

Uvod

Priče br. 1

Priče br. 2

Priče br. 3

Priče br. 4

Priče br. 5

Priče br. 6

Priče br. 7

Priče br. 8

Priče br. 9

Priče br. 10

Priče br. 11

Priče br. 12

Priče br. 13

Priče br. 14

Pogovor

ARHIVA - ČLANCI


Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (7)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (7)
Rujan 2012 (4)
Kolovoz 2012 (5)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (6)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (4)
Veljača 2012 (8)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (13)
Studeni 2011 (8)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (9)
Lipanj 2011 (6)
Svibanj 2011 (9)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (10)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (7)

INFO


Email bloga:

turopolje@ymail.com


- - -

BESPLATNA IGRAONICA - RADIONICA


Nedjeljom Društveni dom Turopolje Od 17:00 do 18:30 sati


- - -


Broj posjeta blogu od prosinca 2010


Free Web Counter


TUROPOLJE KARTA I VREMENSKA PROGNOZA


 


ZET-VOZNI RED,LINIJA-305 VELIKA GORICA-TUROPOLJE


 


HŽ-VOZNI RED 


VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI :  • Vatrogasci Velika Gorica

01 6221-283


01 6262-903  • Hitna pomoć Velika Gorica

01 6379-715  • Policijska postaja Velika Gorica

01 6221 144  • Elektra VG-hitne intervencije

01 6370-052098 450-34001 6263-857 098 802-755  • Željeznički kolodvor Turopolje

01 6215-079  • Ambulanta Turopolje

01 6219-692  • Župni ured Vukovina

01 6230-30001 6370-64001 6370 30001 6221 263


LINKOVI


DVD TUROPOLJENK TUROPOLJE


 


KUNIĆARNIK I KUNIĆIGRAD VELIKA GORICA


 


PLEMENITA OPČINA TUROPOLJSKA


 


TURISTIČKA ZAJEDNICA VG


 


FOTO GALERIJA MJESTA TUROPOLJE


Stare fotografije mjesta Turopolje

102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

100 godina mjesta Turopolja

Čišćenje snijega 12.02.2012.

103. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

Otvorenje novih prostorija Turopoljske udruge mladih, 21.09.2012.

Kestenijada - Izrada bundeva - Udruga TUM, 28.10.2012.TUROPOLJE MOJE DRAGO

Prošao sam pola svijeta na sve četiri strane


Najljepše je Turopolje, cijeli svijet to znade


Lijepa sela Turopolja ponos našeg kraja


Lijepi dečki i djevojke puni osječaja


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Sava nam je lijevo krilo, Zagreb širi grane


K`o da hoće pozdraviti turopoljce mlade


Našao sam turopoljku plavu i visoku


Kad je ljubim pamet gubim


s njom ću da se združim


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Turopolje,zavičaju, grudo moja mila


Hrvatska me hrabra majka s ponosom rodila


Kako ne bi sretan bio u tako lijepom kraju


Zato pjevam pjesmu ovu svome zavičaju


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


 


TUROPOLJSKA HIMNA


Nek zaori naša pjesma snažno kao grom


Sedam stotin ljeta slavi Turopoljski dični dom


Složno naprijed braćo mila turopoljac želi vijek


Da ni jedna njemu sila ne pomuti slavni stijeg


Turopoljski lug, veselje njeg oblijeva Odre val


Slavne borbe je znamenje Lukavec ponosni grad


Staru tvoju slavu pjeva slavuj v lugu zelenom


O njoj priča naša djeva svome dragom miljenom


Da nam uvijek sretan bude, Turopoljski dični rod


Našu dragu djedovinu branit ćemo složno svi


Zato srca svi u jednu ljubav ćemo složit mi


Bože silni, Bože sveti, Turopoljski brani dom


Ljubav, slogu nam podijeli, ponos da smo rodu svom.