Traders life

subota, 15.12.2007.

Market update

DJIA down 387.18 (2.82 %)
S&P 500 down 36.71 (2.44%)
NASDAQ down 70.42 (2.60 %)

Market nastavlja sa vratolonim roller coasterom a ovaj tjadan uglavnom pram dole sa dosta dobrim volumenom i dosta nesigurnosti. Tjedan je bil pun vijsti, uglavnom loših ali i poneke dobe. Tri glavna indexa su završila u crvanom za više od 2 % a na čelu kolone je ovaj put bil DOW. Vjesti su bile iz svih područja, od cijena nafte, retail salesa do inflacijskih, ali je naravno objava bazične kamate od strane FED-a bila kruna ovog tjedan. Iako su se neki nadali i argumantirali da rezanje kamte treba biti 0.50 %j er da inflacija nije takav problem ko usporavanje rasta i kreditna kriza FED je srezal za samo 0,25 %. To je izazvalo opče nazadovoljstvo na markatu i uzrokovalo potonuče u utorak. Osim toga nekoliko je svijetskih centralnih banaka (USA, Canada, UK, EU, Švicarska, Norveška, Japan i dr.) istovremeno je najavilo upumpavanje veče količine lovice u monetarni sustava radi povečanja likvidnosti.
Krajem tjedna su objavljeni podaci za PPI, core PPI, CPI i core CPI koji su svi veči od očekivanih i ukazuju na povečanu inflaciju. PPI je porastao na 3,2 %, nivo koji u USA nije zabilježen od vreman precijednika G. Forda 1974. pa se ustanovilo da FED i nije tak glupo i nerazumno postupil. Dobri i bolji od očekivanja bili su podaci za retailer sales od 1,2 % kaj je 0,4 % bolje od predviđanja analitičara. Ovakvi podaci o retil sales i zaposlenosti govore o relativno dobrom stanju USA ekonomije i nešto su umanjili priče o mogučnosti recesije iako tu mogučnost nisu u potpunosti otklonili.

Novi lik po imenu Vikram Pandit je zasjeo u glavnu fotelju Citigroupa (C) i svojim nesigurnim nastupom pred analitičarima sigurno nije ulio povjeranje ulagačima. Dionica je u dva dana skinuta za 11 %.

Sljedači tjadan od nama interesantnih firmi objavu kvartalnih rezultata poslovanja imaju ADBE, BBY, GS, PALM, MS, NKE, ORCL, BSC, FDX, i RIMM a od ekonomskih pokazatelja na raspordu su Net Foreign Purchases Oct, Housing Starts Nov, Building Permits Nov, Crude Inventories, GDP-Final Q3, Initial Claims i Mich Sentiment.

Drugi tjedan če zasigurno biti interesantan i sa dosta volatilnosti.
Good trading.
Šnjavi

- 20:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 08.12.2007.

DE

DE bear put
Deere Co. (DE) odlična je tvrtka sa dobrim i poznatim proizvodima u vrlo snažnoj industriji koja je u up ciklusu.
Usprkos dobrim reziltatima poslovanja koje su objavili na chart možemo primjetiti nekolikostvari koje nas upučuju da je dionica možda spremna na pull back:
1. Vidimo da je dionica u vrlo kretkom vremenu napravila veliki pomak i dosegla novi all time i 52 week high.
2. dionice je iskočila iz BB-a što samim time znači da je otišla prebrzo i predaleko.
3. nakon izlaska iz BB-a dva dana su pokazala relativnu slabost dionice po candelstick formaciji.
4. i najvažnije je da se formira price divergence - cijena dionice raste a vrijednosti MACD i SS (8,3) oscilatora padaju a to nebi smjelo biti tako.

Ovakav postavka na chartu daje za pretpostaviti da če doči do korekcije ili pull backa pa biramo trade koji če ne agresevno odgovarati ovakvom razvoju situacije a osigurati nas u slučaju da nismo dobro predvidjeli trend.

Trade: postavljen u četvrtak 06.12.2007. - valjda bu Sv. Nikola darežljiv fino
Symblo: DE
Strategia: bear put
Pozicije:
BTO (buy to open) MAR 87.50 put za 3.70 $/share
STO (sell to open) DEC 85 put za 1.15 $/share
Delt 0.14
Ukupni CB (cost basis) 2.55 $/share debit

Očekivanje: s obzirom na gore navedeno ako dionica napravi korekciju 20 % ROI
U slučaju stegnirajučeg trenda zarolati DEC 85 na 87,5 za još kredita i nastaviti prodavati opcije do isteka u MAR.
U slučaju bull trenda zarolati DEC 85 na 90 za još kredita pretvarajuči trade u bull put calendar i nastaviti prodavati opcije do isteka u MAR.

DE

DE

- 14:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Market update

Nakon kaj su prije dva tjedna DOW i S&P 500 posjetili niske nivoe iz Kolovoza, zadnja dva tjedna obilježili su uzastopni pomaci prema gore koji su rezultirali dobitkom od 909 i 97 bodova. Nakon korekcije koju je izazvalo stalno pritjecanje loših vijesti raspoloženje investitora se popravilo u očekivanju daljnjeg rezanja osnovne kameta od strane FED-a 11. 12.2007. Naki priželjkiju rez od 0,50 % dok oni malo oprezniju predviđaju 0,25 %. Administracija G.W. Grma i Treasury Secretary Henry Paulson najavili su plan petogodišnjeg zamrzavanja kamata na kredite za nekretnine koji je također pridonio boljem raspoloženju na tržištu a trebao bi pomoči smanjenju “foreclosure” na kredite. Plan se odnosi na oko 1,2 mill. vlasnika nekretnina koji su u frci.

Osim toga u financijskom sektoru došlo je do nekih pomaka pa je tako Citigroup pristao u zamjenu za financijsku injekciju tešku 7,5 bill. $ od Abu Dhabi Investment Authority izdati „convertible preferred shares“ koji če se pretvoriti u 4.9% udjela u banci tjekom tri godinete te če plačati 11 % kamate u međuvremenu. Ulazak ovakvog kapitala (iako su arapi dobili vrlo dobre uvjete) daje nagovjestiti da se veliki igrači počinju interesirati za odabrane kvalitetne financijske tvrtke u USA kaj bi mogli biti prvi znakovi da se približavamo dnu dna u financijskom sektoru (barem za kvalitetne firme). U sektoru je također bilo dosta downgradeove posebno za brokerske i kartičarske kuče.

Deere Co. (DE) je objavio vrlo dobre rezultate poslovanja i odradio 2:1 split dionice kaj zasad nije uzrokovalo pull back a zaradio je upgrade od strane Banc of America (BAC). Tahničke dionice AAPL, BIDU i sl. ljepo se oporavljaju od selloffa koji im je znatno snizio cijena pa su več ovaj tjedan neke na nivou od prije korekcije. Jedino je RIMM potonul na nivo od sredine Studenog nakon kaj je Morgan Keegan analyst u Tavis C. McCourt downgradeirao dionicu na "Hold" sa "Buy" koji je imala prije.

Nafta se trguje za 88.34 $/barrel nakon kaj je bila na 100 $/barrel kaj je također pozitivno djelovalo na martket a zlato se vrti oko 800 $/ounce nako kaj se vinulo do rekordnih 835 $/ounce. Pad cijene nafte začudo nije katastofalno djeloval na dionice naftnih kompanija pa su tako COP, CVX, APA, SLB, BHI, NOV zabilježile porast cijene nakon korekcije koja teraje več metar i pol.

Vidljiv je i oporavak na Eurposkim i Azijskim stock marketima.

S obzirom da još nismo izašli iz šume Striborove i nesigurnost je još uvjek prisutna (VIX index je na 20.85 – čitaj strah) u ponedjeljak če vjerojatno biti nekog branja profita nako ovakvog ljepog up trenda jer u utorak treba vidjeti koja bude odluka FED-a o kamatama. Ako FED ostavi kamate na sadašnjoj razini ne gine nam pull back.

- 14:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #