Traders life

subota, 08.12.2007.

Market update

Nakon kaj su prije dva tjedna DOW i S&P 500 posjetili niske nivoe iz Kolovoza, zadnja dva tjedna obilježili su uzastopni pomaci prema gore koji su rezultirali dobitkom od 909 i 97 bodova. Nakon korekcije koju je izazvalo stalno pritjecanje loših vijesti raspoloženje investitora se popravilo u očekivanju daljnjeg rezanja osnovne kameta od strane FED-a 11. 12.2007. Naki priželjkiju rez od 0,50 % dok oni malo oprezniju predviđaju 0,25 %. Administracija G.W. Grma i Treasury Secretary Henry Paulson najavili su plan petogodišnjeg zamrzavanja kamata na kredite za nekretnine koji je također pridonio boljem raspoloženju na tržištu a trebao bi pomoči smanjenju “foreclosure” na kredite. Plan se odnosi na oko 1,2 mill. vlasnika nekretnina koji su u frci.

Osim toga u financijskom sektoru došlo je do nekih pomaka pa je tako Citigroup pristao u zamjenu za financijsku injekciju tešku 7,5 bill. $ od Abu Dhabi Investment Authority izdati „convertible preferred shares“ koji če se pretvoriti u 4.9% udjela u banci tjekom tri godinete te če plačati 11 % kamate u međuvremenu. Ulazak ovakvog kapitala (iako su arapi dobili vrlo dobre uvjete) daje nagovjestiti da se veliki igrači počinju interesirati za odabrane kvalitetne financijske tvrtke u USA kaj bi mogli biti prvi znakovi da se približavamo dnu dna u financijskom sektoru (barem za kvalitetne firme). U sektoru je također bilo dosta downgradeove posebno za brokerske i kartičarske kuče.

Deere Co. (DE) je objavio vrlo dobre rezultate poslovanja i odradio 2:1 split dionice kaj zasad nije uzrokovalo pull back a zaradio je upgrade od strane Banc of America (BAC). Tahničke dionice AAPL, BIDU i sl. ljepo se oporavljaju od selloffa koji im je znatno snizio cijena pa su več ovaj tjedan neke na nivou od prije korekcije. Jedino je RIMM potonul na nivo od sredine Studenog nakon kaj je Morgan Keegan analyst u Tavis C. McCourt downgradeirao dionicu na "Hold" sa "Buy" koji je imala prije.

Nafta se trguje za 88.34 $/barrel nakon kaj je bila na 100 $/barrel kaj je također pozitivno djelovalo na martket a zlato se vrti oko 800 $/ounce nako kaj se vinulo do rekordnih 835 $/ounce. Pad cijene nafte začudo nije katastofalno djeloval na dionice naftnih kompanija pa su tako COP, CVX, APA, SLB, BHI, NOV zabilježile porast cijene nakon korekcije koja teraje več metar i pol.

Vidljiv je i oporavak na Eurposkim i Azijskim stock marketima.

S obzirom da još nismo izašli iz šume Striborove i nesigurnost je još uvjek prisutna (VIX index je na 20.85 – čitaj strah) u ponedjeljak če vjerojatno biti nekog branja profita nako ovakvog ljepog up trenda jer u utorak treba vidjeti koja bude odluka FED-a o kamatama. Ako FED ostavi kamate na sadašnjoj razini ne gine nam pull back.

- 14:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #