Zanimljivosti/Putovanja

23.04.2021., petak

Grdoselski kanjon - treći obilazak - 08.04.2018.

Kako sam već pisala o Grdoselskom kanjonu kad sam ga prvi put istraživala i onda sam bila drugi put da napravim kružni obilazak (ujedno sam bila i u suhom razdobljukad je većina slapova bila suha)da bi odvela planinare u PD u kojem sad tad bila, što mi je i uspjelo i tako sam 2018. godine prvi put vodila planinare, napravili smo preko 11 km u 7 sati, sa nekoliko pauza i puno fotkanja.

Auto smo kao uvijek parkirali kod Crkve i krenuli stazom, ovdje se spuštamo do potoka


prvi slap - Slap pod cestom


ovaj puto ima lijepo puno vode


sedreni slap Malenica


dvije različite marke


potok oblikuje svoj tok


mahovina, potok


potok


pogled sa ruševina Zelengrada u kanjon gdje ćemo se spustit i pogled na slap Crni puč


slap Crni puč


ako se sjećate iz mojih prijašnjih postova - The Neman


spajanje potoka od slapova Pećina i slapova Veli i Mali slap


otkrila sam da ima i - The pas


hodanje kroz zemlju Trollova


svaki put obavezno fotkam i "jelu preko potoka" (ima i u prijašnjim postovima)


Mali slap


Veli slap


od Velog slapa smo se digli na cestu gdje je strmi uspon i ovo je pogled na gornji tok Velog slapa


kad smo po cesti krenuli prema slapovima Pećine s ceste se vidi i Mali slap


gornji tok desnog slapa Pećine


i kroz granje


kad smo se spustili dole lijevi slap slapova Pećine i


desni slap slapova Pećine


pogled iz Pećine gdje se vidi i desni slap


oba slapa


nastavili smo dalje prema Kresu Grdoselskom gdje je opet bio pogled na kanjon


onda smo se krenuli spuštat u kanjon nekom malom stazom


gdje je bilo punooo narcisa


eto nas do potoka gdje smo prije par sati prošli
pauza uz namakanje nogu


pogled na Crni puč prije


penjanja strminom prema ruševinama Zelengrada


prijelaz preko livade s pogledom na Kras Grdoselski na drugoj strani


zadnja strmina prema Grdoselu preko lapora


pogled na jezero Butoniga


i eto nas kod Crkve


i slika traga kako smo išli
- 20:07 - Komentari (14) - Isprintaj - #

22.04.2021., četvrtak

Zagreb - 20.04.2021.

Dok sam vozila bic u predvečer zamjetila zanimljivo vrijeme - prema zapadu sunce koje zalazi među neboderima


dok je na Medvednici kiša padala

- 08:03 - Komentari (16) - Isprintaj - #

18.04.2021., nedjelja

Rovinj - 09.04.2021.

Rovinj
- 11:51 - Komentari (21) - Isprintaj - #

17.04.2021., subota

Rovinjsko groblje

Rovinjsko groblje ima zanimljivu prošlost.Mene su se najviše dojmili Čempresi, pogotovo oni jako stari.


Iz literature:
Početak izgradnje Gradskog groblja „Laste“, odnosno njegovog najstarijeg dijela (onog prema zapadu), seže u godinu 1898. Naime, godinu dana ranije naredbom tršćanskog C.K. Namjesništva određeno je zatvaranje ondašnjeg groblja u predjelu Monte, koje je izgrađeno 1782.g. ispod platoa crkve sv. Eufemije i prošireno između 1836. i 1851. godine nadogradnjom druge terase prema moru. Prije nastanka ovog groblja iz 18. stoljeća, pokojnici su pokapani oko stare župne crkve, kasnije duž obronka jugozapadno od župne crkve te nekoliko godina u 18. stoljeću čak i u kanoničkom dvorištu smještenom na sjeveru nedaleko župne crkve. Kratko vrijeme nakon zatvaranja groblja na Monte vršili su se pokopi i u predjelu Lamanova.

Nakon nekoliko mjeseci rasprave o projektu tršćanskog arhitekta Enrica Nordia, u listopadu 1898. započeli su radovi na novom gradskom groblju duž jugozapadnog obronka brežuljka Laste, lokalitetu prapovijesne gradine. Dana 7. prosinca dovršeni dio groblja posvetio je prepozit don Luigi Medelin u nazočnosti predsjednika Poglavarstva Antonija Bembe. Dan kasnije, 8. prosinca, pokopan je i prvi pokojnik, četverogodišnja Eufemia Dapas.

Izvođenje radova u početku je dodijeljeno inženjeru Giovanniju Vidmeru; od 1900. vođenje radova predano je općinskom inženjeru Clementeu Colpiju. Godine 1902. započeli su radovi podizanja zidova i prelijepog trijema čije nas stilističke crte vraćaju tršćanskom eklektičkom krugu s kraja 19. stoljeća i njegovim monumentalnim neorenesansnim oblicima. Ukupno se 48 dorskih stupova s jednostavnim ehinusima i abakusima proteže duž stražnjeg zida cijele širine groblja.

Ovo je stupovlje prekinuto s pet otvora nalik pročeljima trijema manjih hramova, kojima se pristupa s podjednakim brojem stepeništa. Središnji otvor, mnogo prostraniji i viši od ostalih, sa zabatom koji se naslanja na dva pilastra i dva stupa, predstavlja pročelje i trijem kapele sv. Spasitelja; bočni (2) i središnji (2) otvori manji su i njihovi se zabati naslanjaju na dva pilastra s polustupom na njihovim prednjim pročeljima. Na arhitravu iznad ulaza u groblje nalazi se uobičajeni latinski naziv: RESURRECTURIS (Onima koji će uskrsnuti).Dana 25. studenog 1906. inaugurirana je i posvećena grobljanska kapela sv. Spasitelja, sa slijedećim natpisom postavljenim na kamenoj ploči ispred ulaza: HEIC / RESURECTIONEM MORTUORUM / EXPECTANT / SACERDOTES ET REGULARES / RUBINENSES / PRECES VIVORUM / POSTULANTES.
Najstarija nadgrobna ploča koja još i danas postoji na groblju (polje H, red 17, grob br. 9) izrađena je za mladog dvadesetčetverogodišnjeg Antonija De Angelinija preminulog 14. srpnja 1900. godine. Na „otvorenoj knjizi“ spomeničke ploče nalazi se slijedeći natpis: MUOR GIOVANE COLUI CHE AL CIELO E' CARO (Umire mlad onaj koji je nebu drag).

Dana 7. svibnja 1905. korištena su prvi put prva pogrebna kola rovinjskog pogrebnog poduzeća Lodovica Brunettija. Nastala je u ono vrijeme i mala brošura Regolamento del cimitero comunale di Rovigno (Pravilnik gradskog groblja Rovinja), koju je tiskala bez naznačenog datuma izdanja rovinjska tiskara Antonija Coane (Prima tipografia istriana).

Veliku važnost ima ujedno i osam drvoreda čempresa Cupressus sempervirens' Pyramidalis (s ukupno 122 primjerka) klasificiranih kao spomenik pejzažne arhitekture. Čempresi su različitih visina i starosti, budući su sađeni novi primjerci nakon što su se prethodni posušili. Visina pojedinih, starih čempresa iznosi i preko 15 metara.Posebni povijesni značaj uživa i gotovo 200 nadgrobnih spomenika unutar trijema, duž graničnih zidova, duž glavnih staza te pojedinih grobova unutar osam grobljanskih polja. Riječ je o klesarskim radovima visoke kvalitete; mnogobrojni su oni značajne umjetničke vrijednosti, a gotovo svi potječu iz radionica lokalnih klesara.

Novo krilo Gradskog groblja Laste (ono prema istoku) realizirano je u periodu od 2001. do 2004. godine prema projektu arhitekta Vladimira Delfara, a u glavnim crtama prati planimetričko ustrojstvo starog dijela groblja. Od 23. listopada 2001. do 18. travnja 2002. Cesta d.o.o. iz Pule izvela je radove pripreme terena za pokope i podizanje zidova i niša za grobove, a od 25. ožujka 2003. do 12. veljače 2004. tvrtka Kamen iz Pazina obložila je kamenom vanjski dio zidova i postavila sve ivičnjake novog groblja. Projekt središnjeg kamenog križa prema projektu Vladimira Delfara izradilo je i postavilo 2003. godine rovinjsko poduzeće Azul.

Novi dio groblja posvetio je 19. lipnja 2004. biskup porečko-pulske biskupije Ivan Milovan u nazočnosti župnika Rovinja Milana Zgrablića te brojnih svećenika okolnih župa, gradonačelnika Grada Rovinja Giovannija Sponze i predsjednika Gradskog vijeća Davorina Flega. Prvi pokop obavljen je 24. rujna 2004. godine (Aleksandar Premović).

Naknadno, godine 2006. presvučeni su u kamen i pilastri zidova i rubovi - pasice obližnjih grobnica, po projektu arhitekta Aleksandra Parisa, koji je ujedno autor projekta restrukturiranja dviju grobljanskih kapela uz ulaz. Posljednjih godina, dovršeni su i radovi uređenja staza i malih zelenih površina starog groblja, kao i područja ispred njega i njegovog ulaza.- 16:47 - Komentari (16) - Isprintaj - #

15.04.2021., četvrtak

Divlje orhideje

Kako sam sad bila u Istri, na jednoj livadi nisam mogla odolit a da ne pofotkam divlje orhice, prave male ljepotice.
Uživajte u fotkama!nađite pauka


i za kraj iste, a različite

- 19:44 - Komentari (22) - Isprintaj - #

13.04.2021., utorak

Slap Butori i ponor - 08.04.2021.

Nakon slapa Zingarella uputila sam se do slapa Butori koji se nalazi na koordinatama N 45° 24.806, E 013° 46.440 blizu mjesta Šterna i to odmah uz glavnu cestu obilježen putokazom, visine je cca 10 metara. Jugovski potok je uređen od Hrvatskih voda do slapa, a sam slap i ponor su ograđeni jer se nalaze u vrtači, no kroz vrata može se spustit do slapa.

Jugovski potok i


pogled sa mostića nad slap


mostić i mali slapić prije velikog


prvi pogled na slap


i pogled na slap


ograda i spust s pogledom na slap


slap Butori
naravno ako se može onda odem iza slapa


pogled na ponor - ono udubljenje u stijeni na sredini slike (imam video al ih još neznam stavit)


dok sam bila iza slapa uočila sam ovaj zanimljivo napravljen zid i dva kamena gore - nažalost dio zida se urušio


slap, jezerce i ponor


i još jedna pri odlasku


u literaturi sam našla i ovo: "Nadahnuće pjesnicima iz Europe
Meditativni zvuk vode, šuma, stari mlin i mahovina pravo su vrelo inspiracije. To znaju i lokalni umjetnici koji na proplanku iznad Butora svakog kolovoza uz krijes, lučice i baklje održavaju Susret šumskih pjesnika iz raznih zemalja Europe.

Stablo duda posađeno na prvom susretu 2011. nedaleko od slapa Butori postalo je simbol mjesta okupljanja ljubitelja poezije."

- 16:24 - Komentari (18) - Isprintaj - #

11.04.2021., nedjelja

Slap i pećina Zingarella - 08.04.2021.

Jako dugo mi je želja posjetit ovaj slap jer se spušta u kaskadama, a i slike koje sam vidjela uvijek su me ostavile ono wooowww....no kao i svi istarski slapovi i ovdje je faktor sreće bitan jer aktivan je samo nakon obilnih kiša, kako sam bila u svom kraju i ne da je padala kiša već i snijeg rekoh ajde da ga obiđem. I tako se uputih iz sela Gadari (koje je dobilo ime po zmijama gadovima ime - nađeno u talijanskoj literaturi). Ovdje je i nova markirana staza pod brojem 284 koja ide od Kaštela do Momjana.

Početak staze


putem se pružao pogled na snijegom pokrivene obronke Ćićarije


te na plodnu dolinu kojom protječe potok Argile


na pola puta naišla sam na pojilo s vodom


a onda pogled i na more prema Sečovlju


i zumirano


predivna staza, polako nad kanjonom


na drugoj strani kanjona sipar


nitko sretniji od mene, čuje se žubor vode i zumiram vrh slapa


no onda i shvaćam da sam na visini slapa, a ne pri dnu....


prve sajle pri približavanju pećini Zingarellaprednji dio pećine Zingarella - koja ima i gornji i donji dio -iz literature: God. 1953. obavljeno je istraživanje (Boris Baćić), koje je pokazalo da je čovjek u njoj boravio potkraj neolitika. Bila je stalno nastanjena u eneolitiku i na početkom brončanoga doba, a povremeno ju je posjećivalo gradinsko stanovništvo susjedne Finide. Ognjište potječe iz doba rimske vladavine, a većina je keramike iz V., VI. i VII. st. Datacija naseljenosti špilje temelji se na mnoštvu keramičkih ulomaka, kremenom i kamenom oruđu, ali zbog nedostatka dubljih i neporemećenih slojeva iskapanja u špilji mogla su dati samo djelomične odgovore .
Špilja Zingarella se nalazi na povišenom dijelu kratkog klisurastog kanjona čijim dnom teće potok Poganja (Argila) a čije vode se bile osnova života ljudi. Na ulazu u kanjon voda strmo pada preko stijena i tvori slap Zingarella, jedan od najljepših slapova u Istri.pogled iz donjeg dijela


dio gornjeg dijela, do kojeg vodi sajla na strmini


pogled van


a onda opako zahtjevan put po blatu uz držanje za sajle strmo dole - neznam koliko ovo pokazuje dojam strmine - ravno dole tamo dole idem


a kad ono dole mostić


i onda njegovo veličanstvo slap Zingarella (što inaće znači Cigančica) na potoku Argilla (što znači glina), po mojoj procjeni slap je visine cca 22-25 metara
pogled nizvodno gdje tvori još slapića, te dvije gromade


i prema slapu


za kraj jedna meni posebna


zadnji pogled sa staze


smailić


Za svaku preporuku, no ići nakon kiša i imat na umu da je jakoooo zahtjevan dio za spustit i ponovno izaći van.

- 19:58 - Komentari (18) - Isprintaj - #

03.04.2021., subota

Andautonija, arheološko nalazište - 01.07.2017.

Iz literature: Arheološko nalazište Andautonija predstavlja jedinstveno mjesto zanimljive povijesti. Pokraj naselja Ščitarjevo, na prostoru od 2500 četvornih metara, vidljivi su ostaci starog antičkog grada iz doba Rimskog carstva (1. - 4. stoljeće), a od 1994. godine ovdje je otvoren arheološki park gdje posjetitelji mogu razgledati ostatke rimskog grada.

Uz dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 m, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove kolonade. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade.

Istraživanja su pokazala da se ovaj dio grada više puta obnavljao u razdoblju od 2. do 4. st. Nalazi zidnih slikarija, kockica mozaika, pragova i uređaja za grijanje upućuju na vrlo luksuzno uređenje zgrada, a nađene keramičke i staklene posude, svjetiljke, brončani i srebreni nakit i drugi predmeti za svakodnevnu upotrebu nadopunjuju sliku o tom rimskom gradu i govore o trgovini, proizvodnji i životu u gradu.

Iskopavanja su također pokazala da se u 1. stoljeću, prije izgradnje termi, na ovom prostoru nalazilo gradsko groblje, uništeno kasnijom poplavom i novijom izgradnjom.


Moje slike kad sam bila tamo 2017. godine
i dok razgledavate čut i vidjet ćete avione koji se spuštaju na Pleso- 11:20 - Komentari (16) - Isprintaj - #

01.04.2021., četvrtak

Istarsko podzemlje

Ljepote istarskog podzemlja - neka slike govore

Strop


Pod


prvi i drugi ulaz


Sige
na dnu je inaće jezero


jako opasno, pokušaj dočaravanja padine


prema izlazu

- 13:02 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2021 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2021 (1)
Listopad 2021 (9)
Rujan 2021 (12)
Kolovoz 2021 (5)
Srpanj 2021 (6)
Lipanj 2021 (12)
Svibanj 2021 (14)
Travanj 2021 (9)
Ožujak 2021 (13)
Veljača 2021 (11)
Siječanj 2021 (20)
Prosinac 2020 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Volim istraživati i boravit u prirodi, pa ću vam kroz moje priče ustvari više slike dočarat gdje sam bila, što sam otkrila, što me se doimilo, i što preporučam. sretan
Za početak pisat ću u prošlosti da vas provedem meni predivnim mjestima (stavljat ću u naslovu datume kad je to bilo). wink
Sve slike sam sama fotkala mobom i nisu dorađene, obrađene, filtrirane ni fotošopirane jer želim dočarat mjesta onakva kakva stvarno i jesu. sretan

MEDVEDNICA
Medvednica s pogledom na Alpe - 09.05.2021.
Kraljičin zdenac-Mrcina-Činovnička-Markov travnik-Grafičar-Kraljičin zdenac - 21.03.2021.
Napuštena vikendica ispod pl.staze2B - 20.02.2021.
Ruševina - 20.02.2021.
Preko Veternice-Glavica-Ruševina-Kameni svati-Veternica - 20.02.2021.
Kraljičin zdenac-Bistransko sedlo-prema Hunjki-Mrcina-Kraljičin zdenac - 05.02.2021.
Po nasipu do Arene i natrag-30.01.2021
Preko Sljemena - 02.12.2017.
Hižakovec-pod stijenu (pl.st.35) - 04.11.2017.
Temelji nekadasnje Crkvice/Kapelice na Medvednici -10.09.2017.
Francuski rudnici i stara žičara Panjevina - 03.09.2017.
Vidikovac Panjevina - 17.06.2017.
Ruševina uz stazu Ponikve-Kameni svati - 14.06.2017.
Podsused-Susedgrad-kamenolom-vidikovac-Podsused - 10.06.2017
Horvatove stube-iznad kamenoloma Jelenje vode-Horvatove stube - 08.06.2017
Ponikve-Kameni svati-Ponikve - 03.02.2017

ISTRA
Slap Sopot/Copot - s vodom - 23.05.2021.
2. Staza 7 slapova - 23.05.2021.
Slap Sopot/Copot - 05.05.2021.
Staza 7 slapova - 05.05.2021.
6. put -Grdoselski kanjon - 24.04.2021.
Slap Sopot - 10.04.2021.
Benkovski slap -10.04.2021.
Slap Butori, jezerce i ponor - 08.04.2021.
Slap i pećina Zingarella - 08.04.2021.
3. put - Grdoselski kanjon - 08.04.2018.
Uvala val Faborso - 08.01.2016 i 29.12.2017
Utvrda Possert - 23.04.2017.
Vela draga sa željezničke pruge - 23.04.2017.
Okretnica na nekadašnjoj pruzi Lupoglav-Raša - 23.04.2017.
2. - Grdoselski kanjon - 16.07.2017.
Fort Forno - 16.07.2017.
Crkva Majke Božje od Svetomora - 19.04.2017.
Crkva Sv. Petra apostola na vrhu Tondolon (ruševine) - 19.04.2017.
Crkva Sv.Mihovila-Lokva-Rimska cisterna u blizini Bala - 15.04.2017.
Kotli - 14.04.2017.
Aleja glagoljaša na cesti Roč-Hum - 14.04.2017.
Najveći sunčani sat i izvor Badavca - 12.03.2017.
Sopajac-Veli dol - 12.03.2017.
Slapovi Pećine - 11.03.2017.
1. put - Grdoselski kanjon-istraživanje - 11.03.2017.
Pazinski krov-Tomažinov mlin i Francuski most - 11.03.2017.
Fort Forno kompleks - 30.10.2016.
Muzej dinosaura i ptica - 15.07.2016.
Otisci stopa dinosaura - 14.07.2016.
Špilja Bašarinka - 14.07.2016.
Slap Copot - 26.05.2016.
Juranska peć - 28.03.2016.
Fort Forno - 26.03.2016.
Izvori Kašteljir - 25.03.2016.

IZLETI
Grobničke Alpe - primorski Klek
Grobničke Alpe - od špilje do Nebesa
Čogrljevo jezero
Most u nigdjezemsku
Kanjon Kamačnik ništa od izvora
Kanjon Kamačnik pun vode
Bjelolasica - silazak
Vrh Kula
Uspon po sjevernom grebenu na Bjelolasicu
Sveta Gera - Sošice
Sveta Gera/Trdinov vrh
Po granici do Ravne gore prema Svetoj Geri
PK Vodice - Pliješ - prema Sv.Geri
Sošice-PK Vodice-Pliješ-Sveta Gera - od Sošica do PK Vodice
Tri križi Punat
Bitoraj - Sunger
Bitorajske bijele stijene - Bitoraj
Bitorajske Bijele stijene - Imperator i Savjetnik
Sunger-Brestova Draga-Bitorajske Bijele stijene
Sunger-Brestova Draga-Bitoraj - II dio
Sunger-Brestova Draga-Bitoraj
Platak-Risnjak-Snježnik - IV dio
Platak-Risnjak-Snježnik - III dio
Platak-Risnjak-Snježnik - II dio
Platak-Risnjak-Snježnik - I dio
Smerovišće-Slani dol-Vilinske jame
Samarske stijene južna skupina - IV dio
Samarske stijene južna skupina - III dio
Samarske stijene južna skupina - II dio
Samarske stijene južna skupina - I dio
Amfiteatar Samarskih stijena
Skrad-Zeleni vir-Curak-Vražji prolaz
Rude-Poljanice-Gajev kamen
Villa Izvor
Plitvice
Vranjački slap i slap Brisalo uz Slapnicu(Žumberak)
Smerovišće-Cerinski vir-Slani dol-Smerovišče
Šoićeva kuća-Stari grad Lipovec-Ptičji vrh-Šoičeva kuća
Merag-Meraška jama-Sv.Bartolomej-Cres
Bijele stijene - II dio
Bijele stijene - I dio
Trakoščan-Ravna Gora
Strahinjšćica
Samarske stijene (južna skupina) - IV dio
Samarske stijene (južna skupina) - III dio
Samarske stijene (južna skupina) - II dio
Samarske stijene (južna skupina) - I dio
Samarske stijene (zapadna skupina) - II dio
Samarske stijene (zapadna skupina) - I dio
Snježnik-Guslica-Planina
Vagabundina koliba-Zagradski vrh-Kurin
Burni Bitoraj
Andautonija
Prirodna arkada Šuplja draga
Zeleno jezero-Visibaba-Vitunjčica