U Zemlji Izlazećeg Sunca

22.03.2008., subota

Muke po smeću

U posljednje vrijeme strepim od najjednostavnije moguće radnje - bacanja smeća!
I najjednostavniju operaciju poput bacanja tetrapaka od mlijeka radije prepustim ženi.
Zbog čega? Jednostavno nisam educiran za to, dok se moja supruga samoeducirala i sada je ovlašteni izbacivač otpada u našem domaćinstvu.

Priča je malo poduža...
Grad Yokohama je nedavno reducirao odvoženje otpada s tri na dva puta na tjedan. To je bio prijelomni trenutak u našoj obitelji.
Supruga je po zanimanju, ali i po svjetonazoru osvješteni ekolog i već ju je mjesecima tištilo kako to da mi stvaramo dvostruko više smeća od susjeda. Sad, kad ćemo imati 50% više smeća, ta razlika će biti više nego očita, pa je odlučila uzeti stvari u svoje ruke..

I dobro da je tako!

U Yokohami je u tijeku plan G30 kojim nastoje smanjti količinu smeća. Tako je 2006. godine prikupljeno milijun tona smeća što je smanjenje od 36% u odnosu na 2001. godinu! To im nije dovoljno, nego su najavili da sad trebamo krenuti još oštrije i borbenije u pohode protiv smeća. Pozivaju sve da im se pridruže i sad su našli i jednu borbenu Hrvaticu koja slijedi tijekove.

Od prošlog mjeseca u našoj kući se predano slijede uputstva objavljena na 7 različitih jezika. I tamo je sve precizirano do u detalje.

U spalionicu ide kuhinjski otpad, ulje za kuhanje (ali samo ako je namočeno u novine), pelene (ali samo ako se odstrani sadržaj - ovaj dio se u našoj kući, hvala Bogu, još ne slijedi), grančice (samo do 50cm dužine).

Plastika (ambalaža) se skuplja posebno, ali u to ne ulazi PET boce ili video kazete.
Video kazete opet idu u spalionicu, a PET boce, to je priča za sebe...
PET boce i konzerve idu posebno, ali prije toga treba odvojiti čepove, oprati ih (?!). Plastične boce treba spljoštit, a konzerve ne treba. Čepovi idu sa ostalom plastikom i ne s PET-om.

Još je bolje s papirom. Papir se odvaja u 5 (slovima pet) različith grupa: novine, karton, tetrapaki od mlijeka (!?), magazini i drugi papir. Kod mene bi bilo jednostavno, sve bi išlo u drugi papir, ali ne i kod moje žene...
U svakoj od skupina postoji precizni naputak što smije a što ne smije ići i uz to naputak kako sve to pripremiti. Primjerice, tetrapake od mlijeka treba oprati, razrezati skalpelom i povezati s drugim tetrapacima konopcem criss-cross. Ali prije toga treba provjeriti da li je unutra aluminij, jer ako je, onda ništa od tetrapaka, treba ga baciti u spalionicu...

Ja se u tom jednostavno ne snalazim a i ne da mi se. Da bi se ovo sve slijedilo, treba završiti fakultet i raditi puno radno vrijeme samo na recikliranju.

Ali ekipa se ne da, čak i prijete:
Ako vas uhvate u prekšaju (da ne daj Bože ubacite tetrapak među časopise), prvo će vas poslati na edukaciju o razvrstanju otpada.
Ako ustrajete u prekršaju, poslat će vam drugarsku kritiku. Ako i dalje ustrajete poslat će vam nalog da slijedite upute. Ako ste nepopravljivi, kaznit će vas!


Hvala Bogu na ženi, pa neću u zatvor!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.