ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

26.11.2012., ponedjeljak

38 zborova sudjelovalo na 11. Festivalu svete Cecilije Varaždinske biskupije


VARAŽDIN, 24 i 25. 11. 2012.

Čak 38 pjevačkih zborova iz župa iz svih krajeva Varaždinske biskupije sudjelovalo je ove godine na 11. po redu Festivalu svete Cecilije, održanome u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

Ovo tradicionalno godišnje zborovanje, posvećeno zaštitnici crkvene glazbe, ponovno je moralo biti održano u dva dana, budući da je okupilo oko 1.100 crkvenih pjevača, koji su svoje umijeće izvođenja duhovne glazbe predstavili s po jednom skladbom, u Godini vjere posvećenom temi «Vjerujem!». Tako su u subotu i nedjelju 24. i 25. studenoga zborovi pojedinačno izveli 38 pjesama, a zajedno su otpjevali još nekoliko pjesama posvećenih festivalskoj temi i svetkovini Krista Kralja, uz koju se ovaj susret zborova održava već više od desetljeća u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i njegovog voditelja mo. Anđelka Igreca.

Mnoštvo okupljenih crkvenih pjevača, koji su u oba dana u cijelosti ispunili katedralnu crkvu, pozdravio je rektor katedrale preč. Blaž Horvat koji je svima zaželio dobrodošlicu na zborovanje koje je posljednjih godina izuzetno brojno. Osobito je pozdravio njihove župnike, zborovođe, dirigente i orguljaše koji potiču i promiču svetu duhovnu liturgijsku glazbu u župama. Podsjetio je kako se u liturgiji odvijaju odnos i susret Boga i čovjeka, dodavši da Crkva dopušta sve oblike istinske umjetnosti kako bi se uljepšao liturgijski čin. U tome veliku ulogu ima glazbena umjetnost u kojoj sudjeluju izvođači koji najprije u sebi osjećaju njezinu ljepotu i bogatstvo, a zatim je zajedništvom i skladnošću prenose na cijelu zajednicu. Zaželio je da Godina vjere sve učini čvršćim i svjesnijim odnosa s Kristom Gospodinom u kojem je naša budućnost jedino izvjesna i zajamčena. Poimence je pozdravio sve zborove te je zaželio da ih ovaj susret potakne na zauzetiju vjeru i daljnje ustrajno poslanje u izvođenju crkvene glazbe.

Prvoga dana festivala varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uručio je svim zborovođama zahvalnice za sudjelovanje te zahvalio svim sudionicima, crkvenim pjevačima iz svih krajeva biskupije. Na kraju je biskup predvodio obred postavljanja šestero pjevača za psalmiste te im je uručio prigodna poslanja.

U prvom dijelu festivala u subotu nastupili su župni zbor, muška vokalna skupina župnog zbora i vokalni ansambl “Svjetlost” župe Sveti Juraj na Bregu, župni zbor i zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole iz Koprivnice, župni zbor i ženski zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, župni zbor i ženski vokalni ansambl iz Reke, župni zbor iz Ludbrega, župni zbor iz Kotoribe, zbor “Theresianum” župe Remetinec, zbor “Donum” župe sv. Nikole iz Varaždina, župni zbor “Ljubav i mir” iz Donje Voće, župni zbor iz Varaždinskih Toplica, Image and video hosting by TinyPic pod ravnanjem prof.Silvije Novak te uz orguljsku pratnju župnog orguljaša ml. gosp. Luke Hrgareka.
Image and video hosting by TinyPic
Za ovogodišnji festival sukladno temi "godine vjere" izveli su pjesmu iz Hrvatskog Crkvenog Kantuala - " Vjerujem u Boga" u harmonizaciji prof. Franje Dugana. Nastupili su još i zborovi župni zbor iz Jalžabeta, župni zbor iz Ivanca, župni zbor iz Šenkovca i mješoviti zbor sv. Antuna Padovanskog iz Tužnog - župa Margečan.

U nedjelju su sudjelovali župni zbor “Marija” i zbor mladih “Eshaton” iz Močila, župni zbor “Sv. Marko” i ženska vokalna skupina župnog zbora iz Selnice, zbor varaždinske katedrale “Chorus liturgicus”, župni zbor “Sveta Cecilija” iz Svete Marije, župni zbor iz Svetog Jurja u Trnju, župni zbor iz Donje Dubrave, župni zbor iz Sračinca, župni zbor župe sv. Josipa iz Varaždina, KUD “Širine” iz župe Novo Virje, ženski pjevački zbor KUD-a Molve, župni zbor iz Štrigove, župni zbor iz Goričana, župni zbor iz Murskog Središća, ženski zbor iz Podturna, župni zbor iz Svetog Ilije, župni zbor iz Kneginca, te djevojački oktet župe Kamenica.

Preuzeto sa stranica Varaždinske biskupije uz djelomičnu dopunu S.M.
Jasminka Bakoš-Kocijan

- 20:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.11.2012., nedjelja

PROSLAVA ZAŠTITNIKA ŽUPE – MARTINJE 2012.

Image and video hosting by TinyPic
Za ovogodišnju proslavu zaštitnika naše župe, sv. Martina biskupa, pripremali smo se trodnevnicom koju je, kao i svečanu sv. misu na sam blagdan zaštitnika predvodio fra Ante Kukavica, kapucin iz Varaždinskog samostana.
Image and video hosting by TinyPic
Svake večeri okupljao se lijepi broj vjernika na svetu misu i prigodnu propovijed u kojoj je predvoditelj duhovne priprave kroz odabrane teme: vjera, ufanje i ljubav – poticao prisutne na rast u tim krepostima. Uz početak godine vjere ovo je bila prvu prigodna duhovna obnova. U trodnevnicu su se na poseban način uključila i djeca iz dječjeg Vrtića „Tratinčica“, koji već tradicionalno svake godine uz blagdan sv. Martina posjete župnu crkvu u kojoj imaju prigodnu katehezu o sv. Martinu. Školska djeca, vejroučenici, također su se na župnoj katehezi sreli s likom sv. Martina biskupa, zaštitnika župe razmišljajući o kreposti ljubavi koja ga je na poseban način resila, a na sam dan prije svečanog misnog slavlja, tamburaški orkestar i dječji zbor Osnovne škole uz recitatorsku grupu pod vodstvom svojih učitelja priredili su prigodni program u čast sv. Martina u župnoj crkvi.
Image and video hosting by TinyPic
Pjevački zbor mladih naše župe u petak nakon misnog slavlja oduševio nas je jednosatnim koncertom duhovnih pjesama, te se na taj način uključio u proslavu našeg nebeskog zaštitnika.
Image and video hosting by TinyPic
Vrhunac slavlja bila je nedjeljna euharistija u prepunoj crkvi koju je predvodio p. Ante u suslavlju sa svećenicima našeg dekanata.


- 19:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es