ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

22.04.2012., nedjelja

Zlatna harfa za Varaždinsku biskupiju u Štrigovi

Image and video hosting by TinyPic
Štrigova, (IKA) - Više od 700 malih crkvenih pjevača, članova župnih dječjih zborova, okupilo se na festivalu Zlatna harfa za Varaždinsku biskupiju koji je ove godine u subotu 21. travnja održan u Štrigovi. Na festivalu, održanom u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu te u domaćinstvu tamošnje župe, nastupilo je 16 dječjih zborova.
Susret je započeo u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene jutarnjom Službom riječi koju je predvodio preč. Blaž Horvat, izaslanik varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Logožarom, koji je u prigodnom nagovoru zahvalio najmlađima što pjesmom radosno slave Boga u svojim župnim zajednicama te je zaželio da među njima niknu i pojedina duhovna zvanja. Preč. Horvat, rektor varaždinske katedrale, potaknuo je dječje zborove da se i dalje odazivaju na prigodne molitveno-glazbene susrete, pa tako i na susrete koji se u prigodi Dana svetog Djetinjstva na Bogojavljenje tradicionalno priređuju u katedrali. Liturgijsko pjevanje sviju nazočnih tijekom Službe riječi predvodio je štrigovski dječji zbor pod ravnanjem Mateja Ščavničara, a u čitanjima i molitvi vjernika sudjelovali su župni suradnici, kao predstavnici organizatora i domaćina, te članovi više nastupajućih zborova. U nastavku su se s po jednom skladbom predstavili dječji zborovi "Prijatelji maloga Isusa" iz Štrigove, "Božji ljiljani" iz Ljubeščice, "Raspjevani anđeli" iz Svetog Đurđa, "Lahori" iz Svetog Ilije, "Stepinčevci" iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, "Runolist" iz Kneginca, "Marijina djeca" iz Svete Marije, "Mihael" iz Sračinca, dječji zbor župe Sv. Martin na Muri, "Martinčeki" iz Varaždinskih Toplica, dječji zbor župe Šenkovec, "Isusovi prijatelji" iz Podravskih Sesveta, "Sveti Marko" iz Selnice, dječji zbor župe Kotoriba, te zbor mladih "Dođi, slijedi me" iz Murskog Središća, dok je kao poseban gost nastupio dječji zbor "Paulus" iz župe sv. Pavla iz Zagreba.
Image and video hosting by TinyPic
„Martinčeki“ su nastupili skladbom „Imaj srce djetinje“ (M. Matanović) pod vodstvom prof. Silvije Novak uz pratnju župnog orguljaša g. Luke Hrgareka.
Na kraju su svim zborovima organizatori i domaćini uručili prigodne zahvalnice za sudjelovanje, a voditelj Ureda za crkvenu glazbu mo. Anđelko Igrec posebne zahvalnice uručio je župi Štrigova i voditelju zbora Mateju Ščavničaru. Svi zborovi ujedno su na dar dobili knjigu o Zlatnoj harfi koju im je uručio fra Petar Kinderić, nacionalni povjerenik tog dječjeg festivala.
Nakon festivala sudionici su razgledali drugu štrigovsku crkvu sv. Jeronima. Susret dječjih župnih zborova bio je obogaćen dodatnim programom, i to igrama priređenima u školskoj športskoj dvorani, gdje je nastavljeno druženje mladih pjevača, njihovih voditelja, vjeroučitelja i župnika s organizatorima i domaćinima.
Image and video hosting by TinyPic


- 20:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.04.2012., utorak

Susret mladih Varaždinsko – topličkog dekanata

Image and video hosting by TinyPic
Na Uskrsni ponedjeljak, 9. travnja 2012. godine održan je susret mladih Varaždinsko - topličkog dekanata, u svrhu priprema za SHKM u Sisku ove godine. Domaćini ovog susreta na kojem se okupilo skoro pedeset mladih iz nekoliko župa dekanata, ovaj put su bili mladi iz župe sv. Martina, Var. Toplice. Na susret su se većinom odazvali mladi koji namjeravaju sudjelovati na SHKM u Sisku.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon pozdrava domaćeg župnika, ujedno i povjerenika za mlade Varaždinsko – topličkog dekanata, vlč. Stjepana te kratkog predstavljanja mladih i međusobnog upoznavanja, prigodnu je katehezu s temom „Šimune Ivanov, ljubiš li me?“ (Iv 21, 15 - 19), vodio g. Goran Bunčić, vjeroučitelj uz pomoć i sudjelovanje animatorice Dunje Mihalić. Mladi su na zanimljiv način kroz razmišljanje o osnovama prijateljstva i ljubavi u svakidašnjem životu, te uz tekst iz Svetog Pisma o Petrovu zatajenju, iznijeli osobna iskustva uspona i padova, udaljavanja i približavanja Bogu te odgovorili na pitanja koliko zapravo poznaju Isusa i koliko se u njega uzdaju.
Image and video hosting by TinyPic
Vrhunac susreta bila je Euharistija u župnoj crkvi, za koju su se pripremili nakon kateheze, a predvoditelj, vlč. Stjepan ih je u prigodnoj propovijedi potaknuo kako bi i oni po primjeru sv. Petra ojačanog snagom Duha Svetoga postali svjedoci nepokolebljive osobne vjere u Krista Spasitelja, priznali ga i prihvatili kao Boga, u njega se zaljubili i njemu predali te za njega svjedočili i tako Isusu uzvratili ljubav za ljubav.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon Euharistije, koja je bila prožeta radosnom pjesmom, mladi su se zadržali u druženju u prostorijama vjeronaučne dvorane na domjenku koji je za tu prigodu pripremila župna zajednica.

- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es