ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

17.02.2011., četvrtak

Predstavljanje knjige mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa „Župnik na prvoj crti“.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
U srijedu, 16. veljače, u 18.30 sati, u Vjeronaučnoj dvorani Pastoralnog centra naše župe predstavljena je knjiga mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa „Župnik na prvoj crti“.
Riječ je o knjizi koja je nastala kao sjećanje na teške, ali ponosne dane tijekom Domovinskog rata, iznikloj iz svećeničkoga i župničkog iskustva tadašnjega hrastovačkog i petrinjskog župnika a sadašnjeg sisačkog biskupa mons. Vlade Košića.
Knjigu su predstavili mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, Stjepan Juranić, nakladnik te sam autor biskup Vlado Košić, a predstavljanje knjige bilo je popraćeno skladnim nastupom mješovitog zbora KUD-a „Toplice“ iz Var. Toplica.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon pozdrava koje je nazočnima u ime organizatora uputio župnik Stjepan M., prigodnu riječ uputio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, naglasivši kako je knjiga sadašnjeg sisačkog biskupa mons. Vlade Košića vrijedno djelo svjedoka zbivanja koja su odredila našu noviju povijest i koja kroz optiku osobnog promatranja koja nisu prvotno nacionalna i politička nego crkvena i napose ljudska, bilježi ratne dogadaje i sudbine svojih župljana tih ne tako davnih ratnih događaja kao bi ih oteo zaboravu. Premda knjiga tek djelomično opisuje ono što se dogadalo, ona je vrijedan doprinos jednog sudionika i svjedoka o događajima na teška stradanja tog nesretnog prostora.
Image and video hosting by TinyPic
U ime nakladnika - Nakladničke kuće „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica, koja je svojoj biblioteci "Humanitas" u kojoj objavljuje naslove vezane uz Domovinski rat, izdala ovo drugo izdanje na hrvatskom jeziku i prvo na engleskom jeziku, prigodnim se riječima obratio g. Stjepan Juranić predstavivši ukratko naglasivši kako čitatelji u njoj neće naći ni opise ratnih akcija, ni ratnih planova kako skršiti suprotnu stranu nego da je prvenstvena nakana ove knjige ono što stoji napisano na poleđini korica i to u dvije rečenice: ...Stavljam naglasak na ratne događaje i posebno sudbine svojih župljana. Ovo je dakle knjiga svjedočanstva o samom onome što se u ratu dogodilo na prostorima gdje je autor bio župnik.
Drugo izdanje ove knjige objavljeno je prigodom ponovne uspostave Sisačke biskupije, da bi sada o prvoj obljetnici Biskupije bilo predstavljeno i zdanje na engleskom jeziku.
Ova knjiga, iako ima samo 174 stranice, izuzetno je važna za povijest kraja u kojem je autor živio u to vrijeme, ali ne samo to, jer na prvoj crti Bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja nije stajao, samo onda župnik sada biskup Vlado Košić nego čitava Crkva čiji je on službenik. Stajao je na prvoj crti naoružan vjerom i ljubavlju, a ne mržnjom prema onima s druge strane. Ova knjiga ratnih zapisa oda je civilizaciji ljubavi nasuprot civilizaciji mržnje i smrti. Vjerovao je, kako je napisano u predgovoru drugom izdanju, u pobjedu Svetoga Križa Kristovog nad mržnjom i zlom ovoga svijeta. – naglasio je g. Juranić, te nastavio: „Ono što nije zapisano nije se ni dogodilo. Na žalost na ovim našim prostorima čini se sve, da se noviju povijest što prije zaboravi i izbriše iz sjećanja, da se iskrivi. Da prognanicima bude suđeno od istih onih koji su ih proganjali, ubijali, istjerivali s njihovih ognjišta. Ima se dojam da se silom politike i medija želi izjednačiti prognane i progonitelje, žrtve i agresore. Ta nastojanja idu sve do apsurda. Tu licemjerje političkih moćnika , kako domaćih, tako i svjetskih nema granica. Pročitat ćete u knjizi apele koje su u ono ratno vrijeme uputili neki svećenici sisačkog kraja Butrosu Galiu, Carugiju i drugima bez rezultata. Zato se knjige ratnih zapisa-sjećanja poput ove Vlade Košića od izuzetnog značenja za sve one koji će jednog dana pisati povijest Domovinskog rata, ali ne samo to, kroz nju vidimo i isčitavamo ulogu Crkve u Domovinskom ratu i njezinih svećenika i službenika. Upravo se u ulozi Crkve u ratu pisalo sve i svašta kako kod nas tako i u svijetu. Ponekad mi se i danas čini da živimo u onom prošlom sistemu kada slušam i gledam napade na moju Crkvu. A ta Crkva preko svojih službenika pomogla je svima. Upravo zato je trebalo ovu knjigu prevesti kako bi snaga ove rečenice bila dostupna svima koji žele istinu. Ovom knjigom autor nas uči poštovati druge,uči nas drugačije ljubiti i vjerovati. Onda kada Vam je to teško, gotovo nemoguće uzmite je i iznova čitajte. A sada će je moći i čitati oni kojima je jezik bio zapreka. Zato sam danas kao čovjek i nakladnik ponosan na ovo djelo“.
Sam autor konačno je uzevši riječ, progovorio ukratko o nastanku svoje knjige i nakani koja ga je vodila te istaknuo kako u knjiga ne donosi zapuise o njemu, nego su tu zapisi o ljudima, koje je upoznao u vremenima koja su bila neponovljiva i u kojima se samo zatekao i pamtio dogadaje i ljude te da su ti dragi ljudi na poseban način postali dio njega, i da su njihove sudbine upisane njegovu.
Kao što u samom pogovoru autor navodi: „To je knjiga jednog svjedoka o ljudima koji su najviše propatili i koji zaslužuju moje najdublje poštovanje i ljubav. Pred njima se uvijek osjetim tako malen. I sad to osjećam. I zahvaljujem im što su me obogatili svojim iskustvom, sobom zapravo. Zahvaljujem, nadasve, Bogu, gospodaru povijesti, što on vodi naše živote i što nas ni u najtežim trenucima ne ostavlja, nego nam upravo u prijelomnim vremenima pokazuje svoju najveću blizinu“.
Nakon kraćeg glazbenog dijela, okupljenima je na odazivu na ovo predstavljanje zahvalio župnik, a većina prisutnih nabavila si je ovo zanimljivo djelo uz posvetu samog autora.
Image and video hosting by TinyPic

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es