ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

31.01.2011., ponedjeljak

DEVETNICA Gospi Lurdskoj i bl. Alojziju Stepincu

Image and video hosting by TinyPic
U našoj župnoj crkvi u utorak, 1. veljače 2011. počinje DEVETNICA u čast Gospe Lurdske i bl. Alojzija Stepinca.

Svakog dana u 17,30 je molitva krunice i pobožnost prema slijedećem rasporedu i nakanama:
1. 2. – utorak:– 17,30 krunica i litanije na čast Majci Božjoj kod Lurdske špilje
– molitva za naše obitelji

2. 2. – Svjećnica :Dan posvećenog života:
- za redovnike i redovnice

3. 2. – sv. Blaž biskup i mučenik Za Crkvu u našoj biskupiji kojoj sami vjernici nanose nepravde i za našeg biskupa koji trpi uvrede

4. 2. - petak: - prvi petak u mjesecu „Zadovoljština za uvrede koje se nanose Srcu Isusovu“

5. 2. subota:za vjernike
„Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta“


6. 2. – nedjelja: „Dan života“
u 17,30 sati: krunica
„Poštuj, brani, ljubi i čuvaj život, svaki ljudski život“.

7. 2. - ponedjeljak: za sv. Oca papu:
za blagoslovljen boravak u Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. godine,
te da s njim budemo
"Zajedno u Kristu".

8. 2 .- utorak: za djecu i mladež:
»Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, čvrsti u vjeri«

9.2. – srijeda: za stare, bolesne, osamljene: „Tajna trpljenja“ – uz svjetski dan bolesnika

10. 2. – četvrtak: bl. Alojzije Stepinac
– misa u čast bl. Alojzija Stepinca

11. 2. – petak: Gospa Lurdska
– sv. misa u velikoj dvorani hotela „Minerva" u 17,30 sati koju predvodi naš Biskup

Gospa Lurdska
Gospino ukazanje u Lurdu u jednom pismu opisala je sama vidjelica sv. Bernardica Soubirous, najstarija kćerka siromašnog mlinara, ovako:
»Jednog dana pođoh k obali rijeke Gave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Nato podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, na obadvjema nogama imala je žutu ružu, iste boje kao i njezina krunica.
Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Turnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se na čelu prekrižiti ali ne mogoh dići ruke k čelu, i ona spadne. A pošto se ona Gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke; napokon sam uspjela. Odmah počeh moliti krunicu: Gospođa je prebirala zrnca krunice ali nije micala ustima. Kad završih krunicu, viđenja odmah nestade.
Pitala sam stoga one dvije djevojčice jesu li štogod primijetile. Rekoše da nisu, nego me samo zapitaše što im to imam otkriti. Dadoh im do znanja kako sam vidjela Gospođu odjevenu u bijele haljine, ali ne znam tko je; upozorih ih da o tome šute. One me zatim potakoše da se onamo ne vratim, ali sam to odbila. Navratih se zato u nedjelju jer sam osjećala kako me iznutra nešto poziva…
Ona mi je Gospođa progovorila tek treći put i zapitala hoću li k njoj dolaziti kroz petnaest dana. Odgovorih da hoću. Ona doda kako treba da upozorim sve­će­nike da ondje sagrade crkvicu; nato naredi da se napijem iz izvora. Kako nisam vidjela nikakva izvora, uputih se k rijeci Gavi, ali mi ona dade znak da ne govori o rijeci i prstom mi pokaza izvor. Pošto mu pristupih, ne nađoh nego usta­jale vode. Primakoh ruku, ali nisam mogla zagrabiti; nešto uzeh dupsti i, kad mi pođe za rukom malo zahvatiti, tri sam je puta bacila tako da sam četvrti put mogla piti. Viđenje se nato povuče i ja odstupih.
Vraćala sam se onamo kroz petnaest dana. Ona mi se Gospođa ukazivala svaki dan, osim jednog ponedjeljka i petka, naređivala mi je da upozorim svećenike da ondje sagrade crkvicu, da pođem k izvoru umiti se i da molim za obraćenje grješnika. Više sam je put pitala tko je, a ona se blago smiješila; napokon podigavši ruke i uprijevši oči u nebo reče mi: ’Ja sam Bezgrješno Začeće.Bl. Alojzije Stepinac

Na dan 10. veljače 1960. godine preminuo je u svom rodnom Krašiću zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac. Papa Pio XI. imenovao je mladog svećenika Stepinca zagrebačkim nadbiskupom-koadjutorom s pravom nasljedstva, kao najmlađeg nadbiskupa na svijetu. Potpunu upravu prostrane zagrebačke nadbiskupije preuzeo je g. 1937. po smrti nadbiskupa Bauera. Proživio je teško ratno i poratno stanje, mnogo učinio, a još više pretrpio. Pio XII. imenovao ga je g. 1952. kardinalom. Pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Iz njegove propovijedi koju je izrekao u zagrebačkoj katedrali godine 1941.godine:
»Blagdan je danas Sviju svetih! Proslava je danas milijuna znanih i neznanih junaka svete vjere, mučenika i ispovjednika, djevica i udovica, koji su svi izišli kao pobjednici u borbi za vječni život. Pobjednici nad samim sobom, nad svojim strastima i slabostima. Među njima je golem broj i onih za koje je rekao Krist: ’Blaženi krotki, jer će baštiniti zemlju!’ I da danas jednoga između njih upitamo što nam je činiti, sigurno je da bi nam odgovorio sa sv. Pavlom: ’Budite sljedbenici moji kao što sam i ja Kristov!’ (1 Tim 4,16).

Da, nasljedujmo ih u kreposti, ako hoćemo da budemo s njima dionici blaženstva. ’Nitko neće biti okrunjen, ako se ne bude zakonito borio’ (2 Tim 2,5), tako nas opominje sveti Pavao. Na tu nas krepost krotkosti i blagosti potiče ponajprije sam primjer Boga Stvoritelja, za kojeg veli psalmist: ’Jer ti si, Gospodine, dobar i blag i mnogog milosrđa za sve koji te zazivaju’ (Ps 85,5). Ta sjetite se samo koliko se puta prokune sveto ime Njegovo samo u našoj domovini! Kad bi On, Svemogući, za uvrede svoga beskrajnoga Veličanstva primijenio iste mjere kao zemaljski vladari za uvredu svoga ograničenog veličanstva, onda bi već davno morao zatrti čitav ovaj svijet. A ipak ga još uvijek trpi i obasiplje nebrojenim dobrima svaki dan, pa i onda kad ga kažnjava.

Na tu nas krepost krotkosti i blagosti potiče Spasitelj Isus Krist i riječju i primjerom: ’Učite se od mene, jer sam blaga i ponizna srca i naći ćete mir dušama vašim’ (Mt 11,29). Na tu nas krepost krotkosti i blagosti potiče misao na vlastitu korist. Malo što je David tako vruće molio Boga kao ovo: ’Pokaži mi, Go­spode, putove svoje, nauči me hodati stazama tvojim!’ (Ps 24,4). Znao je, naime, da ga samo putovi Gospodnji mogu dovesti pravoj sreći i miru. A komu Gospod najradije pokazuje svoje putove? ’Uči krotke putovima svojim.’ O kako bi lijep bio život već na ovoj zemlji kad bi ljudi shvatili riječi Kristove: ’Blaženi krotki, jer će baštiniti zemlju!’

Kažu da su u staro doba mornari ulijevali ulje u uzburkano more da spase lađu od propasti. Kudgod se ogledamo danas, čovječanstvo nam se čini nalik ne na uzburkano more nego na razbješnjeli ocean, kojim se bacaju valovi ljudskih strasti, mržnje i bijesa. Učinimo i mi slično! Lijevajmo samo koliko možemo u taj razbješnjeli element ulje božanske dobrote, samilosti i blagosti, da se stišaju valovi strasti i čovjek dočeka onaj blaženi čas mira za kojim toliko uzdiše. Konačno ćemo nagradu primiti u nebu. Blaženi krotki jer će baštiniti zemlju, tj. kraljevstvo Božje i život vječni!«

I naša župa može se podičiti ne samo slikom bl. A. Stepinca u župnoj crkvi, već i zemnim ostacima – relikvijama blaženog mučenika koje nam je za novi oltar darovao zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić, a oltar je 2010. godine posvetio naš varaždinski biskup Josip Mrzljak.
BL. ALOJZIJE STEPINČE, MOLI ZA NAS!

- 18:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.01.2011., nedjelja

SLUŽBA RIJEČI KOD ZAVJETNE KAPELE SV. FABIJANA I SEBASTIJANA

Image and video hosting by TinyPic
I ove se godine priličan broj vjernika okupio na službu riječi i molitvu kod kapele, koju su Topličanci podigli davne 1772. godine u čast svetih mučenika Fabijana i Sebastijana u znak zahvale Bogu što su bili pošteđeni kuge.
Image and video hosting by TinyPic
Prigodnu službu riječi i molitvu u kojoj se na poseban način molilo za hrabrost i ustrajnost u svjedočenju i življenju vjernosti Kristu u današnjem vremenu, te za bolesne i preminule, predvodio je župnik koji je u prigodnoj propovijedi podsjetio na primjer svetih mučenika Fabijana i Sebastijana koji su u svoje vrijeme hrabro – sve do mučeničke smrti svjedočili svoju vjernost Kristu u najtežim vremenima progona Crkve za vrijeme rimskih careva.
Proslava ovog blagdana nas potiče da svjedočimo Krista i da svojim životom težimo svojem spasenju i da druge dovodimo Isusu Spasitelju. Kroz molitvu i podršku jedni drugima budimo si međusobno pomoć kako bismo u Gospodinu našli mir, hrabrost i ustrajnost, kako se nikada ne bismo stidjeli Krista Gospodina te kako bismo se svi zajedno jednog dana susreli kod njega spašeni.
Poučeni primjerom naših svetaca, ne smijemo zdvajati kada nas pritisnu kuge današnjeg vremena ili nas rane strelice ljudske zloće, već moramo s pouzdanjem nositi vjeru i predanje vlastitog života u Krista. Sveti Fabijan i Sebastijan nam poručuju da ne budemo na strani onih koji odapinju strelice zloće prema ljudima, nego na strani Isusa koji je imao ljubavi za svakog čovjeka, ljubavi do križa, kao što su i Fabijan i Sebastijan imali ljubavi i hrabrosti do mučeništva.
Image and video hosting by TinyPic

- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2011., subota

Ražalostilo me to nasilje pojedinaca...

IZVJEŠTAJ ŽUPNIKA U JALŽABETU VLČ. JOSIPA VIDOVIĆA BISKUPU JOSIPU MRZLJAKU O SPRIJEČENOSTI ODRŽAVANJA SVETE MISE 2. 1. 2011. U JAKOPOVCU

BISKUPIJA VARAŽDINSKA
RKT. ŽUPA SVETE ELIZABETE UGARSKE
JALŽABET, TRG BRAĆE RADIĆA 14
42203 JALŽABET
Tel. +385 42 647 083
Br. 1/2011
Predmet: Izvještaj o spriječenosti održavanja nedjeljne mise u filijali svetoga Jakova u Jakopovcu

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
msgr. Josip Mrzljak – biskup
Pavlinka 4
42000 VARAŽDIN

Preuzvišeni oče biskupe!
U nedjelju 2. siječnja 2011. godine, kada ste Vi u crkvi Presvetoga Trojstva u Ludbregu svečano otvarali jubilarnu euharistijsku godinu u povodu 600. obljetnice ludbreškoga čuda, trebao sam predvoditi nedjeljnu svetu misu u filijalnoj kapeli svetoga Jakova u Jakopovcu koja je nažalost toga dana bila zaključana.

Oni koji su došli na misu nisu imali ključ od kapele, dok je drugi dio mještana Jakopovca i Kaštelanca ostao podalje, zatvorena srca pred izvorom i vrhuncem svega kršćanskoga života – Euharistijom. Budući da nisam mogao dalje, ispred kapele sam održao Službu riječi i kratku homiliju te potom prisutne vjernike uz blagoslov otpustio u miru.

Kao osoba, ali prije svega kao svećenik od Vas poslan na njivu Gospodnju, šaljem Vam ovaj izvještaj vjerujući da će milost Božja pobijediti nastalu tamu i nerazumijevanje ljudi.

U Jalžabetu, 2. 1. 2011.

Josip Vidović
župnik

- - - - - - - - * * * * * * * * * * * * * * - - - - - - - -
PISMO BISKUPA MONS. JOSIPA MRZLJAKA ŽUPNIKU U JALŽABETU VLČ. JOSIPU VIDOVIĆU

Br. 1/2011 – Prez.
Varaždin, 8. siječnja 2011.
Predmet: Zatvaranje crkve u selu Jakopovec


Velečasni gospodin
Josip Vidović
Trg braće Radića 14
42203 JALŽABET

Velečasni gospodine!

Primio sam Vaš dopis br. 1/2011 u kojem me izvješćujete o sprječavanju vršenja povjerene Vam službe u selu Jakopovec dana 2. siječnja 2011. Telefonom ste me izvijestili o daljnjem sprječavanju i na blagdan Bogojavljenja kada ste morali slušati i razne pogrde i uvrede.

Ražalostilo me to nasilje pojedinaca koji su onemogućili da vjernici prisustvuju nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Time nisu spriječili ulaz u crkvu samo svećeniku i narodu nego su tim činom spriječili održavanje „izvora i vrhunca kršćanskoga života“ – svete mise, dolaska našega Boga Isusa Krista pod prilikama kruha i vina. Želio bih vjerovati da ljudi koji to onemogućuju nisu svjesni svetogrdnog čina.

Želio bih također vjerovati da nisu svjesni kako time krše zakone Republike Hrvatske o vjerskim zajednicama koji u Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica u članku 12. kaže: „Zgrade i prostorije namijenjene obavljanju vjerskih obreda nepovredive su, osim u slučajevima i pod uvjetima i na način propisanim posebnim zakonom.“

Budite strpljivi i molite za svoje župljane. Ja sam to ovih dana na poseban način činio. Ponekad nam ne preostaje drugo nego moliti. Koliko puta nam je to naš Gospodin pokazao svojim životom?! Čitali ste ovih dana u Časoslovu riječi sv. Pavla: „Mudro se ponašajte prema onima vani: iskupljujte vrijeme! Riječ neka vam je uvijek ljubazna, solju začinjena: znajte svakom odgovoriti kako treba.“ (Kol 2, 4)

Takvi slučajevi zaključavanja crkvi vrlo su rijetki, no bilo ih je u povijesti. Nešto slično doživio je i bl. Alojzije Stepinac kao mladi svećenik u jednoj nedalekoj župi. Pročitajte si o tome u životopisu „Stepinac“ od Alekse Benigara pod naslovom Usred nepoželjnih sukoba. (nav. dj., str. 101)

S pouzdanjem molite za njegov zagovor i pomoć.

Ja i dalje vjerujem da u selima Jakopovec i Kaštelanec žive dobri ljudi i dobri vjernici i želja mi je jednog dana doći u kapelu sv. Jakova apostola i slaviti euharistiju. No za to treba vremena i mira kojega ovih dana s blagoslovom unosimo u naše obitelji. Ovo je poruka Vama, ali i svim vjernicima koje ćete o tome na prikladan način obavijestiti.

Uz iskreni pozdrav u Gospodinu,

+ Josip Mrzljak,
varaždinski biskup

- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.01.2011., petak

Na svetkovinu Bogojavljenja "MARTINČEKI" nastupili u varaždinskoj katedrali

Image and video hosting by TinyPic
Na svetkovinu Bogojavljenja, kada Crkva slavi Dan sv. Djetinjstva, odnosno misijski dan djece, u četvrtak 6. siječnja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održan je prigodan program u kojem su nastupili dječji zborovi.
Za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak oko 200 djece, članova pet dječjih zborova iz župa Varaždinske biskupije, naizmjence je izvodilo trokraljske i božićne liturgijske pjesme, i to osobito one koje su prikladne misama za djecu. Duhovno-glazbeni božićni susret djece prijašnjih je godina u varaždinskoj katedrali bio priređivan u vrijeme došašća, no ove je godine održan upravo na misijski dan djece koji je bogat simbolikom osobito bliskom i dragom najmlađima.
Program ovakvog sadržaja, koji je po prvi put izveden u varaždinskoj katedrali, započeo je prigodnim takozvanim bajanjem čestitara, odnosno čestitkama djece svima okupljenima i posebno biskupu Mrzljaku kao predvoditelju slavlja.
Image and video hosting by TinyPic
Zatim su članovi dječjih zborova iz Varaždinskih Toplica, Šenkovca, Štrigove, Močila i varaždinske župe sv. Josipa pjesmama i recitalom tijekom mise u sklopu svojih čestitarskih “zvjezdarskih” programa obilježili Dan svetog djetinjstva i time dali doprinos akciji “Pjevača betlehemske zvijezde” koja se tradicionalno odvija u više zemalja svijeta. Svoje nastupe djeca su se sa svojim voditeljima izuzetno potrudila osmisliti i izvesti, a upotpunila su ih i prigodnim kostimima za likove kraljeva, anđela i pastira.
Susret je okupio i brojne roditelje i druge članove obitelji djece koja su nastupala. U pozdravu okupljenima biskup Mrzljak podsjetio je da diljem svijeta ovih dana djeca nose betlehemsku zvijezdu kako bi pjesmom i čestitkama svim ljudima zaželjeli da im susret s malim Bogom donese puno radosti, sreće i blagoslova. U tome su nadahnuti kraljevima koje je do Isusa vodila betlehemska zvijezda, rekao je biskup kazavši kako je beltehemsko svjetlo i sve nazočne sabralo u zajedništvu oko Isusa.
U propovijedi je biskup zaželio da svi poput triju kraljeva mudraca budu prosvjetljeni božićnim svjetlom te da to svjetlo i nadalje unose u svoj svakidašnji život potvrđujući time da su prepoznali i prihvatili objavljenu i utjelovljenu Božju riječ želeći svoj život nastaviti živjeti u zajedništvu s Isusom.
Na kraju programa poslije pričesne molitve djecu je organizator obradovao pričom o životinjama u štalici koju je ispričala dramska umjetnica Ljiljana Bogojević. Biskup Mrzljak zahvalio je svima koji su sudjelovali, osobito onima koji su nastupali i koji su pripremili susret.
Image and video hosting by TinyPic
Posebno je zahvalio članovima dječjeg zbora “Hosana” varaždinske župe sv. Josipa pod vodstvom Ivane Kolarić, dječjem zboru “Prijatelji malog Isusa” iz Štrigove s voditeljem Matejom Ščavničarem, dječjem zboru “Martinčeki” iz Varaždinskih Toplica pod vodstvom č.s. Thomile i gđice Renate Hrženjak, dječjem zboru župe sv. Jelene iz Šenkovca s voditeljicom Martinom Pongrac, te dječjem zboru “Zvončići” iz Močila koji vodi Martina Evačić, kao i organizatoru, biskupijskom Uredu za crkvenu glazbu kojeg vodi mo. Anđelko Igrec koji je i osmislio čitav susret.
Image and video hosting by TinyPic

Preuzeto sa stranica
Varaždinske biskupije.

Jasminka Bakoš-Kocijan

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.01.2011., subota

PROGRAM APOSTOLSKOG PUTOVANJA PAPE BENEDIKTA XVI. REPUBLICI HRVATSKOJ

Image and video hosting by TinyPic
Hrvatska biskupska konferencija i Državni odbor za pripremu i praćenje pohoda svetoga oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj 20. prosinca priopćili su program apostolskog putovanja pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj.
Sveti će Otac boraviti u Zagrebu u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja 2011. godine, a geslo pohoda bit će "Zajedno u Kristu".
Nakon svečanog dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci Papa će se susresti s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem u Uredu Predsjednika RH na Pantovčaku i predsjednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor u Apostolskoj nuncijaturi.
U Hrvatskom narodnom kazalištu susrest će se s predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, politike, diplomatskog zbora te s poglavarima vjerskih zajednica.
Na kraju prvoga dana Papa će biti na molitvenom bdjenju s mladima na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.
Središnja točka pastirskog pohoda Republici Hrvatskoj bit će svečano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koje će Sveti Otac predvoditi u nedjelju 5. lipnja na zagrebačkom Hipodromu.
Nakon mise papa Benedikt XVI. predmolit će molitvu "Kraljice neba" i iz Zagreba, u svom tradicionalnom nedjeljnom podnevnom obraćanju, uputiti poruku vjernicima diljem svijeta.
U nedjelju popodne Papa će u zagrebačkoj katedrali predmoliti molitvu Večernje u zajedništvu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima. Potom će se Sveti Otac pomoliti na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.
Priopćenje su potpisali predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić te ministar vanjskih poslova i europskih integracija i predsjednik državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj Gordan Jandroković.
Image and video hosting by TinyPic

- 19:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es