ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

25.11.2010., četvrtak

JAKOPOVEC I KAŠTELANEC

Broj:221/2010.
Datum: 16. studenoga 2010.
Predmet: Jakopovec i Kaštelanec

BISKUPSKI ORDINARIJAT
mons. Josip Mrzljak, biskup
Pavlinska 4
42000 VARAŽDIN

Preuzv. gosp. Biskupe!

Župa Var. Toplice osim samih Toplica ima 13 sela u kojima trenutno živi 5095 vjernika. Najudaljenija sela su prema župi Oštrice Črnile 5 km a prema župama Kneginec i Jalžabet Jakopovec(5) km i Kaštelanec (6 km). Svako selo ima neko svoje vjersko obilježje – kapelicu gdje se jednom godišnje u ljetnim mjesecima slavi sveta misa, a u Jakopovcu postoji velika kapela u kojoj se svake nedjelje, osim u ljetnim mjesecima dok su mise po ostalim selima, okuplja priličan broj vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca, koji zajedno imaju preko 230 domaćinstava. Uz kapelu sv. Jakova je i groblje za ta dva sela. Djeca polaze školu u Kelemenu i Knegincu. Župna kateheza se odvija u Var. Toplicama u vjeronaučnim dvoranama. Iz Jakopovca i Kaštelanca redovito dolaze 8. i 3.r. povremeno 7.r. te tu i tamo po dvoje, troje iz ostalih razreda, a nekolicina roditelja je već prošle a i ove godine tražila da djeca osobito nižih razreda polaze župnu katehezu i pripravu za prvu Pričest u župi Jalžabet što sam im dopustio. Iz Jakopovca ima i ministranata u susjednoj župi Jalžabet. Za vrijeme ljetnih mjeseci dok u kapeli nema svetih misa u župnu crkvu dolazi tek desetak vjernika iz tih sela a ostali u obližnji Kelemen i u Varaždin (?). U zimskim mjesecima župnik nerijetko zbog svete mise mora dolaziti okolo kroz Kneginec a to je onda 10 km + 10 na povratku.
Već je šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo inicijative da se navedena sela pripoje župi Jalžabet – ali je čini se bilo otpora pa je to odgođeno za kasnije. Pok. biskup Marko je također razmišljao o tome ali ga je bolest i smrt u tome spriječila – što Vam, vjerujem, mogu potvrditi i mons. Godina i mons. Perčić. Ukratko: Jakopovec i Kaštelanec imaju svoju općinu u Jalžabetu, djeca idu u školu u Kelemen i Kneginec a pošta im je u Turčinu a spadaju u župu Var. Toplice.
Filijalna crkva sv. Jakova se spominje 1334. pod zaštitom je spomenika kulture, u dobrom je stanju, a župni vijećnici vode sami brigu o uzdržavanju i plaćanju režija za kapelu, skupljaju milostinju i izvanredne priloge za popravke (trenutno se radi na elektrifikaciji dva zvona), imaju zvonara kojeg sami uzdržavaju, orguljašicu također koja prima od njih dar za sviranje već prema odluci vijećnika, ima zajednicu mladih (15-20 redovitih) koja se okuplja tijekom čitave godine pa i u ljetnim mjesecima nedjeljom navečer. a župnik je češće prisutan.
Župni ured vodi Župne matice za cijelu župu a za navedena sela pisani Status animarum je u posebnom svesku i redovito je od prijašnjih i sadašnjeg župnika ažuriran – po mojoj procjeni gotovo 95% podataka je uneseno, a postoji i kompjuterski Status animarum koji je gotovo 100% točan što se veoma lako dade prenijeti.
Budući da je i prije moga dolaska u ovu župu (1.2.2009.) bilo govora o tome da bi ta dva sela pripala župi Jalžabet što bi povećalo župu Jalžabet za oko 800 vjernika, dostavljam Vam ove podatke pa Vas molim da stvar razmotrite (Prezbitersko vijeće…).
Planiranu elektrifikaciju zvona i uređenje el. instalacija ćemo završiti najkasnije do 10. prosinca 2010. pa očekujem Vašu odluku.
Pozdrav u Gospodinu!
Stjepan Mostečak, župnik


- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.11.2010., nedjelja

FESTIVAL SV. CECILIJE U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI

Image and video hosting by TinyPic
Na svetkovinu Krista Kralja i uoči blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije u nedjelju 21. studenoga održan je drugi dio Festivala sv. Cecilije. U varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM okupilo se 500-njak crkvenih pjevača, članova 21 zbora koji djeluju na području Varaždinske biskupije. Ovogodišnji festival priređen je s temom "Otkupio si nas krvlju svojom" koja je nadahnuta istoimenim geslom proslave 600. obljetnice posebnog štovanja Presvete Krvi u Ludbregu.
Image and video hosting by TinyPic
Festival započeo je Službom riječi koju je predvodio rektor katedrale preč. Blaž Horvat, koji je pozdravio sve okupljene zborove, te njihove zborovođe i župnike koji su ih dopratili na zborovanje. Istaknuo je kako je festival priređen sa željom da se približi velika ludbreška obljetnica štovanja spasiteljske Presvete Krvi, pa su crkveni pjevači za nastup pripremili upravo pjesme nadahnute Kristom Spasiteljem i Otkupiteljem.
Image and video hosting by TinyPic
Na festivalu je uz ostale nastupio i naš mješoviti pjevački župni zbor koji ove godine slavi 45. godišnjicu djelovanja (počeo je djelovati1965.g.) i redovito prati liturgijsko pjevanje nedjeljom i blagdanima kod rane sv. mise i u svečanostima u župnoj crkvi. Njeguje višeglasno i pučko pjevanje te koralne napjeve u liturgiji. Od značajnijih nastupa spomenimo samo prošlogodišnji na Mariji Bistrici, na smotri zborova u Ludbregu i u župama naše biskupije. Broji 25 članova. Voditeljica zbora je č.s. Agata Lugarić, uz suradnju s prof. gospođom. Silvijom Novak te gospođicom Renatom Hrženjak, učenicom glazbene škole Varaždin, koja je danas ravnala zborom a na orguljama je za ovu priliku bio mladi gospodin Ivon Fabijanec iz Koprivnice, učenik glazbene škole Varaždin.
Za oogodišnji nastup Zbor je izveo četveroglasnu skladbu „Klanjamo ti se Kriste“ – nepoznatog autora u obradi maestra profesora Miroslava Martinjaka.
Pozdravljajući okupljene na današnji susret, varaždinski biskup Josip Mrzljak, posebnu je zahvalu uputio organizatoru susreta mo. Anđelku Igrecu, voditelju biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu. Nazočnima je kazao kako je njihov angažman u crkvenoj glazbi zasigurno velika žrtva, ali je ta njihova časna služba zahvaljujući njihovim talentima postala kao glazbena molitva dio njihova kršćanskog života.
Image and video hosting by TinyPic
Ovogodišnje slavlje bilo je posebno svečano i značajno za našu župu jer su po prvi puta u našoj katedrali postavljeni u službu psalmisti - kandidati koji su proteklih tjedana pohađali posebnu formaciju za tu službu. Iz naše župe u službu psalmista posebnim je obredom koji je započeo psalmom „Gospodin kraljuje i neka kliče zemlja – Aleluja“ a izvela ga je psalmistica iz naše župe Renata Hrženjak
Image and video hosting by TinyPic
i koji je predvodio preuzv. Biskup, postavljeno šestero psalmistica: Snježana Hostnjak, Renata Hrženjak , Martina Gjud, Danijela Mičuda, Dalija Poustecki i Danijela Sopić.
Image and video hosting by TinyPic
Renata Hrženjak i Snježana Hostnjak

Image and video hosting by TinyPic
Danijela Sopić i Martina Gjud

Image and video hosting by TinyPic
Dalija Poustecki i Danijela Mičuda
Nakon blagoslova i zajedničke pjesme, crkveni pjevači okupili su se na druženju u prostorijama svećeničkog doma.

- 19:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.11.2010., nedjelja

"Sačuvajmo dragi nam kaj"

Image and video hosting by TinyPic
U Varaždinskim Toplicama i ove je godine, u organizaciji topličkog Društva "Naša djeca", po osamnaesti puta održana Kajkavijada, dječja revijalna manifestacija koja se ovoga vikenda, 13. i 14. studenoga, održavala u hotelu Minerva, čime je nastavljena duga tradicija očuvanja kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine pod motom "Sačuvajmo dragi nam kaj" .
U dvodnevnom programu sudjelovalo je više od šestotina djece iz sedam županija (Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke te Primorsko-goranske županije) u kojima se govori kajkavskim narječjem. Prvog su dana manifestacije nastupili oni najmlađi; djeca iz vrtića "Tratinčica" iz Varaždinskih Toplica, "Dječja maštanja" i "Maslačak" iz Murskog Središća, "Pinokio" iz Sivica, "Bubamara" iz Kneginca Gornjeg, "Zeko" iz Ljubeščice, "Bambi" iz Čakovca, "Potočić" iz Jalžabeta, "Leptirići" iz Zebanca, Dječji vrtić Novi Marof, Društvo "Naša djeca" iz Karlovca te KUD Varteks iz Varaždina.
Photobucket
U nedjeljnom programu sudjelovala su djeca školskog uzrasta iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Sv. Petra Orehovca, Ravne Gore, Križa, Visokog, Sv. Đurđa, Remetinca, Ludbrega, Virja, Kneginca Gornjeg i Ljubeščice. Svi su oni zajedno sa svojim voditeljima i odgajateljima dočarali lirsko vraćanje u idilične prostore djetinjstva, ali i nostalgičan povratak u onaj zavičaj duha koji nas, nasuprot svih današnjih virtualnih prostora globalne kulture, vraća i spašava od bezličnosti, od nestanka našeg kulturnog identiteta koji je temelj budućnosti svakog naroda.

Te su dane obilježili radost i osmijeh na licima izvođača koji su od gledatelja izmamili mnogobrojne pohvale, pljesak i oduševljenje. Kroz recitacije, dramske igre, plesove, pjesme i starinske dječje igre pokazano je kulturološko bogatstvo Lijepe naše, a sve to ne bi bilo moguće bez svih divnih ljudi, počevši od roditelja, odgajatelja, učitelja i mentora kao i samih organizatora i sponzora. Za goste izvan Varaždinskih Toplica organiziran je cjelodnevni boravak koji je uključivao razgledavanje Toplica s licenciranim turističkim vodičem, polusatno sudjelovanje u rimskim dječjim igrama na arheološkom lokalitetu i kupanje u bazenima hotela Minerva.

Mateja Ratković

Regionalni.com

- 21:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.11.2010., četvrtak

PROSLAVA sv. MARTINA BISKUPA – ZAŠTITNIKA ŽUPE

Image and video hosting by TinyPic
Vjernici župe sv. Martina biskupa danas su svečano proslavili svog nebeskog zaštitnika, sv. Martina biskupa. Jutarnju sv. misu koja je okupila priličan broj vjernika, osobito onih koji rade u popodnevnim smjenama, predvodio je župnik koji je u propovijedi pozvao vjernike da nasljeduju sv. Martina u poniznosti, pobožnosti i dobroti koju je on svojim životom svjedočio i djelima pokazivao.
Image and video hosting by TinyPic
Grupa djece iz dječjeg vrtića „Tratinčica“ zajedno sa svojim „tetama“ u prijepodnevnim satima došla je u crkvu gdje im je župnik kroz kratku katehezu govorio o dobroti sv. Martina i na njima razumljiv način ocrtao njegov život, te ih pozvao da i oni znaju poput sv. Martina širiti na svoj način toplinu ljubavi prema svojim roditeljima i onima koji ih odgajaju u vrtiću, kao što je to sv. Martin činio darujući siromahu pola svoga plašta.
Image and video hosting by TinyPic
Govorio im je također o bl. Alojziju Stepincu jer su pred novim oltarom bile izložene moći bl. Alojzija koje će biti položene u novi oltar koji će danas biti posvećen, a nakon molitve i pjesme pozvao ih je na svečanu svetu misu posvete oltara.
Image and video hosting by TinyPic
Misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Davor Šumandl, župni vikar iz Ivanca, ovogodišnji mladomisnik, koji je kao đakon obavljao svoj pastoralni praktikum u našoj župi. Podsjetio je u svojoj propovijedi kako se sv. Martin danas nažalost u mnogim svjetovnim svečanostima vezanim uz tzv. krštenje mošta slavi na pogrešan način jer takve svečanosti nemaju nikakve veze s pobožnošću već naprotiv puno puta vrijeđaju osjećaje vjernika, makar se često događa da i sami vjernici u njima sudjeluju. Uz vlč. Davora suslavili su preč. Andrija Jagečić Boltek, dušobrižnik iz obližnje bolnice te vlč. Jadranko Benjak, župnik iz Kneginca, a slavlju svete nazočio je uz ostale vjernike i velik broj djece osobito nižih razreda osnovne škole.
Image and video hosting by TinyPic
Budući da je blagdan sv. Martina od ove godine i DAN GRADA Var. Toplica, u poslijepodnevnim satima prije svečane sjednice Gradskog vijeća koja je održana u kino dvorani, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika palim braniteljima uz molitvu koju je predvodio župnik.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanu sv. misu posvete novog oltara u prepunoj crkvi sv. Martina u 18 sati predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Obred posvete novog oltara prisutnim je vjernicima tumačio mons. Antun Perčić, kancelar varaždinske biskupije.
Novi oltar župne crkve, te ambon, izrađeni su u radionici drvorezbara gosp. Miljenka Kranjčeca iz Hodošana, po nacrtu akademske slikarice gđice. Snježane Inkret iz Varaždina, koja ih je prekrasno uklopila u postojeći crkveni prostor koji krase dva prekrasna oltara Fracescca Robbe iz 18. st. a darovani su ovoj župi prije 126. godina nakon potresa koji je 1882. pogodio Zagreb i zagrebačku katedralu. Oltar i ambon za župnu crkvu dar je preč. Andrije Jagečića Bolteka, dušobrižnika u bolnici Var. Toplice te i župnika župe sv. Martina u Var. Toplicama od 1972. do 2001.g. Uz ovaj oltar i ambon on također daruje još jedan ambon te stalak za uskrsnu svijeću koji se izrađuje u istim radionicama i biti će nadamo se svečano blagoslovljeni do ovogodišnjeg Božića.
Image and video hosting by TinyPic
„Bože! Posvećujemo Ti ovaj žrtveni stol; prožmi nas svojom milošću: kad se god okupimo oko ovoga stola, ti nas brižno brani, te izlijevanjem Duha iz dana u dan izgrađuj u svoj sveti narod“ – riječi su iz obreda posvete oltara, čiju je važnost kao zajedničkog euharistijskog stola oko kojeg se župna zajednica okuplja i sa kojega se hrani Kristovim tijelom, u osobito nadahnutoj propovijedi okupljenim vjernicima stavio na srce preuv. Biskup, naglasivši kako je oltar mjesto od kojega vjernici polaze u svoj svakidanji život i k njemu se opet svakog dana Gospodnjeg vraćaju da bi okrijepljeni i nahranjeni Isusom Kristom dobili snagu za svakodnevni život te svjedočenje vjere koja treba djelotvorno prožimati život svakog kršćanina u našem današnjem društvu.
Image and video hosting by TinyPic
Spomenuvši hrabro i neustrašivo svjedočenje mnogih mučenika i svetaca kroz čitavu povijest Crkve, osobito je istaknuo primjer bl. Alojzija Stepinca, čije je moći položio u novi oltar, te zaželio da njegov primjer čvrste i nepokolebljive vjere sada kada se u ovom oltaru nalaze njegovi vidljivi zemni ostaci na poseban način budu poticaj i primjer vjernicima ove župe.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanost misnog slavlja odabranim je pjesmama, uz puk, pratio mješoviti župni zbor sa svojim solistima pod vodstvom č.s.Agate, a uz biskupa te već spomentog darovatelja oltara preč. Andriju Jagečića Bolteka sudjelovali su svećenici Varaždinsko-topličkog dekanata, te mons. Franjo Prstec, župnik župe sv. Marka u Zagrebu, dugogodišnji dušobrižnik naših vjernika u Švedskoj, rodom iz naše župe.
Image and video hosting by TinyPic
Na koncu misnog slavlja nakon „Tebe Boga hvalimo“ župnik je srdačno zahvalio preuzv. biskupu posvetitelju, i uzoritom kard. Josipu Bozaniću na darovanim moćima bl. Alojzija Stepinca, te darovatelju preč. Andriji, kojemu je biskup predao prigodnu zahvalnicu što su prisutni vjernici popratili srdačnim pljeskom.
Image and video hosting by TinyPic
Župnik je zahvalne riječi uputio i svima koji su sudjelovali i na bilo koji način pridonijeli lijepoj svečanosti ovog slavlja.

- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.11.2010., srijeda

PJESME I TAMBURE POVEZALE GENERACIJE

Image and video hosting by TinyPic
U hotelu Minerva u srijedu 10. studenoga uoči blagdana svetog Martina zaštitnika Župe i Dana grada Varaždinskih Toplica, te 530 obljetnic početka školstva u Var. Toplicama, upriličen je posebno svečani program pd naslovom: „Pjesme i tambure vežu generacije“ u kojem su nastupili glazbeni sastavi Ex Fakini, Petrovečki tamburaši, Željko Dvorski – Tom, Renata Hrženjak, skupina Orion, Orkestar „530“, Dječji tamburaški orkestar Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića te zbor pod vodstvom profesora Zlatka Pipleka.
Image and video hosting by TinyPic
- Željeli smo okupiti sve glazbenike koji djeluju na području Varaždinskih Toplica. Pripremili smo program koji je večeras prezentiran tako da Toplice vide kakve kvalitetne glazbenike imamo. Odazivom glazbenika također sam zadovoljan i mislim da je sve prošlo u najboljem redu. Proslava 530. obljetnice školstva u Varaždinskim Toplicama izrazito je velika stvar jer je naša Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića najstarija u ovom dijelu Europe – kazao je profesor glazbene kulture u Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića te ujedno i predsjednik Glazbene mladeži Varaždina, dirigent Zlatko Piplek.
Slike.hr - besplatan upload slika

- 23:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MOLITVENO BDIJENJE uoči blagdana sv. Martina

Image and video hosting by TinyPic
Velik broj vjernika okupio se večeras, uoči blagdana svog nebeskog zaštitnika sv. Martina biskupa na molitveno bdijenje, jer će na sam blagdan biti posvećen novi oltar u župnoj crkvi. U novi oltar biti će položene moći blaženog Alojzija Stepinca, koje je na molbu mjesnog biskupa mons. Josipa Mrzljaka za novi oltar darovao zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić.
Image and video hosting by TinyPic
Na početku molitvenog bdijenja župnik je zahvalio mjesnom biskupu i zagrebačkom nadbiskupu na darovanim moćima te ih svečano izložio, a prisutne je ukratko podsjetio na život i žrtvu našeg blaženika koji će na ovaj način imati časno mjesto u našoj župi. Podsjetio je da se ove godine slavi 50. godina od mučeničke smrti bl. Alojzija i osamdeset godina od njegove prve ili mlade sv. mise koju je slavio u rimskoj bazilici sv. Marije Velike, 1930 godine.
Image and video hosting by TinyPic
Predvodeći bdijenje župnik je podsjetio na blaženikove riječi:“KAD VAM SVE OTMU, OSTAT ĆE VAM DVIJE RUKE; SKLOPITE IH NA MOLITVU PA ĆETE ONDA BITI NAJJAČI“, naglasivši kako je čitava povijest kršćanstva zapravo jedno veliko mučeničko svjedočenje za Kristovu radosnu vijest, počevši od vremena Apostola i prve Crkve pa sve do danas, a tako će biti i u budućnosti, a molitva je zaista najjače oružje za kojim trebaju posegnuti i vjernici ove župe, naše mjesne Crkve i čitavog našeg naroda. Mnogima dobro poznate riječi blaženog Alojzija koje je izrekao 7. srpnja 1935. u svojoj zavjetnoj propovijedi na Mariji Bistrici kao zavjet Majci Božjoj:
“Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji.
Vjerni dok budu žuborili potočići naši,
šumile rijeke naše,
dok se bude pjenilo sinje more naše.
Vjerni dok se budu zelenile livade naše,
dok su budu zlatile njive naše,
dok se budu sjenile tamne šume naše,
dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!”
bile s uvod u molitvu krunice a sam blaženik o tome svjedoči (7. listopada 1945):
"I mi smo, dragi moji vjernici, uzeli to oružje u ruke, da baratamo njime na poseban način, za obranu svojih duša, za obranu kršćanskog poredka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poredka u svijetu, bez kojega zemlja postaje pakao. Pozvali smo sve naše vjernike u Zagrebu, da se prihvate tog moćnog oružja, pozvali smo sve naše vjernike čitave nadbiskupije. A mjesec listopad imao je biti putokaz, da ova divna molitva zauzme po svim našim obiteljima i po čitavoj Hrvatskoj opet ono mjesto, koje je nekad imala, i koje joj s pravom pripada. Pozvali smo ih, jer u svetoj krunici vidimo takvo oružje, da je nemoguće da ne bi iznijeli pobjedu nad svim onim zlima u svijetu, ako to oružje, svetu krunicu budemo svaki dan držali u ruci i njime se dostojno služili, to jest toplo i srdačno molili."

Image and video hosting by TinyPic
Nakon misnog slavlja molitveno bdijenje nastavljeno je prisjećanjem na hrabro svjedočanstvo koje je blaženi Alojzije pokazao za vrijeme suđenja i uzništva u Lepoglavi i Krašiću, te porukama koje nam je sluga Božji papa Ivan Pavao II uputio prigodom proglašenja blaženim u propovijedi na misi proglašenja blaženim u Mariji Bistrici 3. X. 1998 godine, te riječima sadašnjeg pape Benedikta XVI. na općoj audijenciji u srijedu 8. veljače u dvorani Pavla VI. u Vatikanu, kad je rekao je hrvatskim hodočasnicima: ”Uoči spomendana blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je vjeran Kristu svjedočio istinu i podnio mučeništvo, pozivam vas da u njemu pronalazite uzor kršćanskoga života i ljubavi za svoju domovinu.” Papa Benedikt XVI. jednom je posvjedočio da su život i mučeništvo kardinala Alojzija Stepinca utjecali na njega u njegovoj mladosti te da je on Stepinca uzeo za vlastiti primjer svetosti.
Okupljeni vjernici molili su bl. Alojzija da sve nas prati svojim zagovorom da do kraja ostanemo vjerni Isusu Kristu radosno živeći i svjedočeći njegovu evanđeosku poruku.
„In te, Domine, speravi“. „ U Te se, Gospodine, uzdam“ - bilo je geslo kardinala Alojzija Stepinca. U njegovu je liku sažeta cijela tragedija koja je pogodila Europu tijekom ovoga stoljeća, obilježena velikim zlima fašizma, nacizma i komunizma. U kardinalu Alojziju Stepincu blista u punini katolički odgovor: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima potvrđena praštanjem, jedinstvo s Crkvom vođenom Petrovim nasljednikom.
Image and video hosting by TinyPic


- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.11.2010., subota

KONCERT KVINTETA "HORVAT"

Image and video hosting by TinyPic
Večeras, u subotu 6. studenoga 2010.
nakon svete mise u 18,00 sati u župnoj crkvi povodom "Kukuljevićevih dana" nastupio je poznati "KVINTET HORVAT".
Kvintet «Horvat» obiteljski je ansambl koji osobitu pažnju posvećuje višeglasnom a cappella pjevanju, njeguje hrvatsku liturgijsku glazbu a pojedini članovi ansambla izvode i djela za orgulje domaćih i stranih autora. Ansambl je osnovan 2004. god. kao dječji kvintet župe Sv. Juraj na Bregu i u njemu je uz sestre Jelenu (1991.) i Mariju (1994.), te braću Filipa (1993.) i Benjamina (1995.), nastupala sestrična Monika Horvat (1992.). Danas u ansamblu uz svoju braću i sestre nastupa Bruno Horvat (2001.), najmlađi član obitelji Horvat. Ansambl djeluje pod umjetničkim vodstvom oca Tihomila Horvata i uz glazbeno vodstvo najstarije članice ansambla – Jelene Horvat, studentice prve godine Muzičke akademije u Zagrebu, nositeljice šest državnih nagrada u disciplinama: solfeggio, orgulje i komorni sastavi. I ostali članovi ansambla dobitnici su državnih i regionalnih nagrada, a osnovna glazbena znanja stekli su pohađajući Umjetničku školu Miroslav Magdalenić u Čakovcu i Glazbenu školu u Varaždinu.

Ansambl je usmjerio svoje napore izvođenju sakralne glazbe iz hrvatske glazbene prošlosti, ali u njegovom izboru skladbi nalazimo i novije skladbe hrvatskih i stranih skladatelja, skladbe za orgulje, kao i međimurske pučke popijevke. Uz tridesetak samostalnih cjelovečernjih koncerata, te koncertne programe na pet međunarodnih festivala (Međunarodni festival rane glazbe – Dvigrad 2007. i 2008., Međunarodni festival orguljske glazbe i glazbe uz orgulje – Organum Histriae 2007., Varaždinske barokne večeri 2008., Međunarodni festival stare glazbe – Vrhbosna 2008., Međunarodni festival rane glazbe – Noć glazbe u Zagrebu 2009.), Kvintet bilježi preko stotinu nastupa na raznim priredbama, smotrama, te gostovanja na mnogim koncertima, u radio i televizijskim emisijama. Kvintet je izdao tri vlastita nosača zvuka s reprezentativnim programima iz naših crkvenih pjesmarica 17. i 18. stoljeća koje je predstavio diljem domovine i izvan njezinih granica: u Izraelu, Austriji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Devet najviših nagrada na državnim natjecanjima iz solfeggia i drugih disciplina, te mnoštvo regionalnih i drugih nagrada i priznanja koja su primili ovi mladi glazbenici, kao i njihovo višegodišnje stalno stručno usavršavanje na seminarima Orguljaške ljetne škole Šibenik, te drugim seminarima, tečajevima i školama pjevanja i orguljanja - dokaz su jednog sasvim novog pristupa trajnim vrijednostima pomalo zaboravljene glazbene baštine koja nas uvijek iznova obogaćuje i oplemenjuje.

Image and video hosting by TinyPic

PROGRAM

Domenico Zipoli (1688-1726): TOCCATA ALL' OFFERTORIO (Jelena Horvat, orgulje)
Giovanni Croce (1557-1609): CANTATE DOMINO (a cappella)
JUR PO DUZIH TMINAH *
ZDRAVA DEVICA, BOGORODICA **
Johann Pachelbel (1653-1706): TOCCATA u e-molu (Filip Horvat, orgulje)
Wenzel Sedlak (1776-1851): JA SLAVIM TE (a cappella)
ZDRAVA DEVICA, ROŽA RUMENA **
O MARIJA BOGORODICA **
John Stanley (1713-1786): FUGA u a-molu (Filip Horvat, orgulje)
Giulio Caccini (1551-1618): AVE MARIA (Jelena Horvat, sopran
Marija Horvat, sopran
Filip Horvat, orgulje)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): PASTORALE (Jelena Horvat, orgulje)
Naomi Shemer (1930-2004): YERUSHALAYIM SHEL ZAHAV (a cappella – obr. Tihomil Horvat)
Tihomil Horvat (1961): NEBESKE VISINE (a cappella)
Anonymus: PASTORALA *** (Jelena Horvat, orgulje)
KAJ SE PRIPETILO ****
PROTULETNO DRAGO VREME ****
CIN, CAN, CVRGUDAN ****
CINGULI, RAJNGULI ****
-------------------------------------------------------------------
* iz zbirke «PISNI ZA NAJPOGLAVITIJE, NAJSVETIJE I NAJVESELIJE DNI SVEGA GODIŠĆA» - Atanazije Jurjević (1635.)
- za četiri glasa a cappella priredio: dr Miho Demović
** iz zbornika «CITHARA OCTOCHORDA» - 1701.
- za četiri glasa a cappella priredio: Tihomil Horvat
*** iz arhiva Franjevačkog samostana u Klanjcu
**** međimurska pučka popijevka - za tri glasa a cappella priredio: Tihomil Horvat

Image and video hosting by TinyPic

- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.11.2010., srijeda

LOVCI PROSLAVILI SV. HUBERTA

Image and video hosting by TinyPic
Svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina u Var. Toplicama članovi Lovačkog društva „JELEN „ iz Var. Toplica svečano su proslavili svoga nebeskog zaštitnika sv. Huberta.
Image and video hosting by TinyPic
U misnom je slavlju župnik u prigodnoj propovijedi govoreći o životu sv. Huberta molio za zaštitu lovaca i lovočuvara, posebno naglasivši vrijednost i smisao Kristova križa koji je zapravo Hubertu, strastvenom lovcu, postao znakom obraćenja i promjene života. Primjer svetog Huberta svima je primjer da za Kristov križ svjedočimo svojim životom, da se ne bojimo svjedočiti svoju vjeru, na svakom mjestu jer Kristov križ ne pripada prošlosti. Kristov križ je aktualan danas i biti će to uvijek, jer je taj Križ čovjeku donio spasenje i oslobođenje, i da se ne boje podići svoj glas kada je to potrebno i da svjedoče Kristov križ i u svom braku, u svojoj obitelji, na radnome mjestu, na ulici, jer ako smo kršćani, onda kršćani nismo samo dok smo u crkvi, nego smo kršćani gdje god bili, gdje god radimo.
Na kraju je župnik naglasio kako se lovci danas ne bave nečasnim poslom kako neki misle jer je taj posao pred Bogom častan ukoliko polazi od Božjeg nauma o čovjeku. Naime, polazeći od vjere znamo da je Bog sve stvorio pa tako i prirodu koju je podložio čovjeku, ali ne na taj način da s njome radi što hoće nego da njome upravlja tako da je ne razara, uništava i obezvrjeđuje. Bog je čovjeku dao prirodu da njome mudro gospodari kao biće stvoreno na sliku Božju.
Image and video hosting by TinyPic
Čestitajući lovcima današnji blagdan njihova zaštitnika i moleći i za preminule članove na koncu župnik im je nakon blagoslova zaželio „DOBRU KOB“.
Image and video hosting by TinyPic
Proslava sv. Huberta nastavljena je kratkim druženjem u vjeronaučnoj dvorani, te također već tradicionalnim slavljem u njihovom lovačkom Domu. Ove su se godine proslavi sv. Huberta pridružile i supruge naših lovaca.
Image and video hosting by TinyPic

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZNANSTVENI SKUP - KUKULJEVIĆEVI DANI: 3. - 6. studenog 2010.

Image and video hosting by TinyPic
Proslava DANA GRADA Varaždinskih Toplica započinje već u srijedu 3. studenoga 2010. s početkom u 9,00 sati u hotelu „Minerva“ znanstvenim skupom: Kukuljevićevi dani. Ovdje izdvajamo dio programa održati će se održavati u našoj župnoj crkvi.

U srijedu u 16,00 sati najavljujemo koncert na orguljama
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Natalije Imbrišak, koja je rođena je 1967. u Koprivnici. U rodnom gradu
započela je glazbeno školovanje, a nastavila u Srednjoj glazbenoj školi˝Vatroslav Lisinski˝ u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 1990. teoretske glazbene predmete (A.Klobučar ), a 1994. orgulje (Ž. Dropulić, M. Penzar).
Polazila je majstorske tečajeve orgulja prof. Jeana Ferrarda (Belgija) i Jeana Boyera (Francuska). Nakon trogodišnjeg usavršavanja iz orgulja na ˝Conservatoire Royal de Musique˝u Bruxellesu u klasi prof. Jeana Ferrarda, stječe magisterij umjetnosti iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
U Glazbenoj školi ˝Vatroslav Lisinski˝u Zagrebu i u Glazbenoj školi u Koprivnici predavala je teoretske glazbene predmete, a od 1997. predaje orgulje u Glazbenoj školi u Varaždinu.
Učenici iz njene klase studiraju orgulje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu ˝Albe Vidaković˝ u Zagrebu, na Konzervatoriju ˝Giuseppe Tartini˝ u Italiji (Trst), na ˝Hochschule für Musik und darstellende Kunst˝ u Grazu i na ˝Hochschule für Musik und darstellende Kunst˝ u Beču.
Uz iznimnu pedagošku djelatnost, sudjeluje na mnogobrojnim festivalima i manifestacijama vezanim uz očuvanje i promidžbu orgulja: Zagrebački ljetni festival, Varaždinske barokne večeri, Sudamja-Split, Organum Histriae u Umagu, Ciklus Max Reger u Varaždinu, Orgulje kao europska kulturna baština (međunarodni kongres, Varaždin 2000.), Orguljaški ljetni festival u Pragu, Glazbeni festival u Balingenu...
U crkvi Sv.Nikole u Koprivnici djeluje kao orguljašica i dirigentica mješovitog pjevačkog zbora. Predavač je orgulja u školi za crkvene glazbenike pri Varaždinskoj biskupiji. U Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku vodi seminar orguljske glazbe
XIX. - XXI. stoljeća, te hrvatske glazbe za orgulje.
Koncertira kao solist na orguljama i umjetnički suradnik solistima i ansamblima u zemlji i inozemstvu (Belgija, Austrija, Italija, Slovenija, Njemačka, Mađarska, Češka). Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara.


Image and video hosting by TinyPic
Program:
Jan Pieterszoon Sweelinck: Balletto del granduca
(1562. – 1621.)
Domenico Zipoli: All´ Elevazione
(1688. – 1726.)
Ludwig van Beethoven: Stücke für Flötenuhr no. 1
(1770. – 1827.)
Njemačka tabulatura: Intrada
( oko 1600. g.) Corranto
Der Mohren Auftzugkh
Bassa imperiale

Léon Boëllmann: Priére ŕ Notre-Dame
(1862. – 1897.) ( iz „Suite gothique“)
Nepoznati skladatelj: Sonata u C-duru
(Franjevački samostan, Klanjec)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.11.2010., ponedjeljak

MARTINJE U TOPLICAMA

Image and video hosting by TinyPic
- 04:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es