ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

11.11.2010., četvrtak

PROSLAVA sv. MARTINA BISKUPA – ZAŠTITNIKA ŽUPE

Image and video hosting by TinyPic
Vjernici župe sv. Martina biskupa danas su svečano proslavili svog nebeskog zaštitnika, sv. Martina biskupa. Jutarnju sv. misu koja je okupila priličan broj vjernika, osobito onih koji rade u popodnevnim smjenama, predvodio je župnik koji je u propovijedi pozvao vjernike da nasljeduju sv. Martina u poniznosti, pobožnosti i dobroti koju je on svojim životom svjedočio i djelima pokazivao.
Image and video hosting by TinyPic
Grupa djece iz dječjeg vrtića „Tratinčica“ zajedno sa svojim „tetama“ u prijepodnevnim satima došla je u crkvu gdje im je župnik kroz kratku katehezu govorio o dobroti sv. Martina i na njima razumljiv način ocrtao njegov život, te ih pozvao da i oni znaju poput sv. Martina širiti na svoj način toplinu ljubavi prema svojim roditeljima i onima koji ih odgajaju u vrtiću, kao što je to sv. Martin činio darujući siromahu pola svoga plašta.
Image and video hosting by TinyPic
Govorio im je također o bl. Alojziju Stepincu jer su pred novim oltarom bile izložene moći bl. Alojzija koje će biti položene u novi oltar koji će danas biti posvećen, a nakon molitve i pjesme pozvao ih je na svečanu svetu misu posvete oltara.
Image and video hosting by TinyPic
Misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Davor Šumandl, župni vikar iz Ivanca, ovogodišnji mladomisnik, koji je kao đakon obavljao svoj pastoralni praktikum u našoj župi. Podsjetio je u svojoj propovijedi kako se sv. Martin danas nažalost u mnogim svjetovnim svečanostima vezanim uz tzv. krštenje mošta slavi na pogrešan način jer takve svečanosti nemaju nikakve veze s pobožnošću već naprotiv puno puta vrijeđaju osjećaje vjernika, makar se često događa da i sami vjernici u njima sudjeluju. Uz vlč. Davora suslavili su preč. Andrija Jagečić Boltek, dušobrižnik iz obližnje bolnice te vlč. Jadranko Benjak, župnik iz Kneginca, a slavlju svete nazočio je uz ostale vjernike i velik broj djece osobito nižih razreda osnovne škole.
Image and video hosting by TinyPic
Budući da je blagdan sv. Martina od ove godine i DAN GRADA Var. Toplica, u poslijepodnevnim satima prije svečane sjednice Gradskog vijeća koja je održana u kino dvorani, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika palim braniteljima uz molitvu koju je predvodio župnik.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanu sv. misu posvete novog oltara u prepunoj crkvi sv. Martina u 18 sati predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Obred posvete novog oltara prisutnim je vjernicima tumačio mons. Antun Perčić, kancelar varaždinske biskupije.
Novi oltar župne crkve, te ambon, izrađeni su u radionici drvorezbara gosp. Miljenka Kranjčeca iz Hodošana, po nacrtu akademske slikarice gđice. Snježane Inkret iz Varaždina, koja ih je prekrasno uklopila u postojeći crkveni prostor koji krase dva prekrasna oltara Fracescca Robbe iz 18. st. a darovani su ovoj župi prije 126. godina nakon potresa koji je 1882. pogodio Zagreb i zagrebačku katedralu. Oltar i ambon za župnu crkvu dar je preč. Andrije Jagečića Bolteka, dušobrižnika u bolnici Var. Toplice te i župnika župe sv. Martina u Var. Toplicama od 1972. do 2001.g. Uz ovaj oltar i ambon on također daruje još jedan ambon te stalak za uskrsnu svijeću koji se izrađuje u istim radionicama i biti će nadamo se svečano blagoslovljeni do ovogodišnjeg Božića.
Image and video hosting by TinyPic
„Bože! Posvećujemo Ti ovaj žrtveni stol; prožmi nas svojom milošću: kad se god okupimo oko ovoga stola, ti nas brižno brani, te izlijevanjem Duha iz dana u dan izgrađuj u svoj sveti narod“ – riječi su iz obreda posvete oltara, čiju je važnost kao zajedničkog euharistijskog stola oko kojeg se župna zajednica okuplja i sa kojega se hrani Kristovim tijelom, u osobito nadahnutoj propovijedi okupljenim vjernicima stavio na srce preuv. Biskup, naglasivši kako je oltar mjesto od kojega vjernici polaze u svoj svakidanji život i k njemu se opet svakog dana Gospodnjeg vraćaju da bi okrijepljeni i nahranjeni Isusom Kristom dobili snagu za svakodnevni život te svjedočenje vjere koja treba djelotvorno prožimati život svakog kršćanina u našem današnjem društvu.
Image and video hosting by TinyPic
Spomenuvši hrabro i neustrašivo svjedočenje mnogih mučenika i svetaca kroz čitavu povijest Crkve, osobito je istaknuo primjer bl. Alojzija Stepinca, čije je moći položio u novi oltar, te zaželio da njegov primjer čvrste i nepokolebljive vjere sada kada se u ovom oltaru nalaze njegovi vidljivi zemni ostaci na poseban način budu poticaj i primjer vjernicima ove župe.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanost misnog slavlja odabranim je pjesmama, uz puk, pratio mješoviti župni zbor sa svojim solistima pod vodstvom č.s.Agate, a uz biskupa te već spomentog darovatelja oltara preč. Andriju Jagečića Bolteka sudjelovali su svećenici Varaždinsko-topličkog dekanata, te mons. Franjo Prstec, župnik župe sv. Marka u Zagrebu, dugogodišnji dušobrižnik naših vjernika u Švedskoj, rodom iz naše župe.
Image and video hosting by TinyPic
Na koncu misnog slavlja nakon „Tebe Boga hvalimo“ župnik je srdačno zahvalio preuzv. biskupu posvetitelju, i uzoritom kard. Josipu Bozaniću na darovanim moćima bl. Alojzija Stepinca, te darovatelju preč. Andriji, kojemu je biskup predao prigodnu zahvalnicu što su prisutni vjernici popratili srdačnim pljeskom.
Image and video hosting by TinyPic
Župnik je zahvalne riječi uputio i svima koji su sudjelovali i na bilo koji način pridonijeli lijepoj svečanosti ovog slavlja.

- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es