ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

27.08.2010., petak

VIII. zdravstveno-savjetodavni simpozij udruge 100% HRVI 1. skupine


Image and video hosting by TinyPic
Osmi znanstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine (HRVI) održava se ovih dana u Varaždinskim Toplicama u nazočnosti pokroviteljice predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.
Image and video hosting by TinyPic
Skup je započeo polaganjem vijenaca na mjestu spomena na poginule branitelje grada Var. Toplica gdje je molitvu predvodio župnik Stjepan M.
Glavna tema skupa je zdravstveno stanje 100-postotnih invalida, rekao je otvorivši skup predsjednik Udruge najtežih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški. Istaknuo je da su zdravstveni problemi te skupine stradalnika Domovinskog rata s godinama sve veći te da udruga zato želi pokrenuti razne projekte pomoći svojim članovima.
"Želimo izvući te ljude iz kuće kroz razne oblike rehabilitacije i druženja", rekao je Glogoški i kao primjer spomenuo liječenje u barokomorama i projekt rekreacijskoga centra Krvavica pokraj Baškog Polja. Zahvalio je vladi i mjerodavnom ministarstvu na pomoći i razumjevanju za rad te udruge i njezinih članova.
Image and video hosting by TinyPic
Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da je ova vlada u svom mandatu uspješno provela svoje obveze prema najtežim invalidima, ističući dobru suradnju s udrugom i spremnost na nastavak te suradnje.
Predsjednica vlade Jadranka Kosor zahvalila je najtežim invalidima Domovinskog rata na njihovu doprinosu i stvaranju samostalne Hrvatske dodavši da danas mnogi zaboravljaju te činjenice i njihov doprinos.
Napomenula je da se proračunska sredstva namijenjena hrvatskim braniteljima najčešće odnose na stradalnike Domovinskog rata, tj. na invalide koji imaju svoja posebna prava. Rekavši da neki misle da i tu treba štedjeti Kosor je dodala da su braniteljske mirovine i mirovine ratnih vojnih invalida već smanjene za deset posto.
Premijerka je istaknula da su invalidi pokazali razumjevanje za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, dodajući da se u javnosti često koristi sintagma lažni invalidi dodavši da se time vrijeđaju oni pravi. Poručila je neka svatko tko zna za nekoga lažnog invalida to obvezno prijavi Uskoku i DORH-u.
Nakon svečanog otvaranja skup je nastavljen raznim stručnim predavanjima koja se bave problemima zdravstvene skrbi za najteže invalide Domovinskog rata.
Istog je dana u crkvi sv. Martina b. u Var. Toplicama slavljena sv. misa za sve poginule branitelje, kojoj su nazočili sudionici simpozija i vjernici župe Var. Toplice. U prigodnoj propovijedi župnik je pozvao sve na molitvu za naše branitelje a osobito je pozvao prisutne vjernike da ne zaborave žrtvu koju su branitelji podnijeli za našu slobodu.- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2010., četvrtak

Generalno čišćenje kapele u Jakopovcu


Image and video hosting by TinyPic
Mladi iz Kaštelanca i Jakopovca danas su organizirano poduzeli zaista hvalevrijednu akciju unutarnjeg čišćenja i pospremanja kapele u Jakopovcu. Budući da ovih tjedana zbog raznih proštenja i hodočašća nema nedjeljnih misa u kapeli u Jakopovcu, grupa od dvadesetak mladih odlučila se na veliko ljetno pospremanje i čišćenje unutrašnjosti kapele, koja je inače vrijedan kulturni spomenik iz 1334. godine.
Image and video hosting by TinyPic
Tako su sada posložene mnoge stvari u kapeli, a mladi su se uhvatili i kista te lazurnom bojom zaštitili ulazna vrata, prozore i nadstrešnicu iznad glavnog ulaza, te pokazali kako im je stalo da njihov dom molitve i susreta s Isusom u Euharistiji bude još ljepši i uređeniji, a ujedno su i na djelu posvjedočili svoje zajedništvo koje se i inače očituje u nedjeljnim susretima za mlade.
Mladima svaka čast i neka im Isus bude plaća za to dobro djelo koje učiniše.
Image and video hosting by TinyPic

- 17:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.08.2010., nedjelja

Blagoslov kapelice sv. Josipa Radnika

Image and video hosting by TinyPic
Mještani Črnila i Orehovca ovog su ljeta uz pomoć sponzora završili izgradnju kapelice sv. Josipa Radnika na međi gradova Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.
U nazočnosti brojnih vjernika u subotu 21. kolovoza kapelica je blagoslovljena. Tom su prigodom službu riječi blagoslov predvodila dvojica svećenika - prečasni Andrija Jagečić, dušobrižnik u bolnici Var. Toplice i dugogodišnji župnik župe sv. Martina iz Varaždinskih Toplica, i prečasni Ivan Koščak, župnik u miru, rodom iz Oštrica. Kip sv. Josipa izradio je Ivan Tolić iz Ernestinova, u drvu koje potječe iz Afrike.
Poslije blagoslova kapelice uslijedilo je zajedničko druženje, uz besplatnu hranu i piće. Mještani s rubnih područja dvaju gradova ne skrivaju ponos zbog nove kapelice te izražavaju uvjerenje kako će ih ona još bolje povezivati u svakodnevnom životu.


- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.08.2010., četvrtak

HODOČAŠĆE NA TRSAT – 21. kolovoza 2010.

Image and video hosting by TinyPic
U subotu 21. kolovoza naša župa hodočasti Majci Božjoj Trsatskoj, Majci Milosti i Kraljici Jadrana. Prijavilo se ukupno 217 hodočasnika koji će autobusima krenuti na ovogodišnje župno hodočašće.
Polazak je u 3,30 iz Kaštelanca, Jakopovca, Banjšćine, Vrtlinovca, Škarnika, Tuhovca, Črnila, Petkovca, Hrastovca, Boričevca prema Toplicama a onda zajedno svi krećemo s autobusne stanice u Toplicama u 4,00 sata.
Po dolasku je ulazna procesija, zatim prilika za sv. Ispovijed do 9,00 sati kada započinje zajednički Križni put.
Image and video hosting by TinyPic
U 10,00 sati je sv. misa na otvorenom prostoru svetišta a poslije mise prilika za osobne pobožnosti i okrijepu do 12,30 sati kada krećemo na otok Krk.
Image and video hosting by TinyPic
Jedan dio hodočasnika sigurno će iskoristiti lijepo vrijeme za odmor i kupanje koje predviđamo u Njivicama, a ostali će produžiti prema Vrbniku na otoku Krku i razgledati znamenitosti tog prekrasnog mjesta.
Image and video hosting by TinyPic

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.08.2010., nedjelja

OPROŠTAJ OD ZVONARSKE SLUŽBE g. MARTINA NOVAKA U JAKOPOVCU

Image and video hosting by TinyPic
Kod svete mise u Jakopovcu, danas na Veliku Gospu, oprostili smo se od službe dugogodišnjeg našeg zvonara g. Martina Novaka, koji zbog zdravstvenih razloga više ne može obavljati službu zvonara i sakristana u Jakopovcu, koju je vjerno i požrtvovno vršio punih 36 godina. Za njegovu dugogodišnju brigu oko kapele i bogoslužja u kapeli župnik mu je zahvalio te predao zahvalnicu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka,
Image and video hosting by TinyPic
a u ime vjernika prigodnim se riječima obratila Mihaela Benček:
Dragi naš Martine i Marija,
Brigu o ovoj kapeli vodili ste punih 36 godina. To nije 36 dana ni 36 mjeseci, to je 36 godina služenja u ovoj kapeli. U tome dugom nizu godina na koje možete biti ponosni, žrtvovali ste svoje vrijeme kako bi služili Bogu i nama ljudima, a na tome Vam veliko HVALA !
Neki od nas nisu razumijeli kolike su to obveze vezane uz održavanje ove kapele, koje ste Vi svakodnevno uz mnogo truda i brige izvršavali. Nadam se da će Vam u sijećanju ostati samo lijepe uspomene. Zato Vam u ime vjernika Kaštelanca i Jakopovca uručujemo ovaj mali znak pažnje sa željom da Vam dragi Bog podari dug i sretan život, te ono što nam je svima najpotrebnije, a to je zdravlje…
Još jednom Vam od srca hvala !!!

Članovi župnog vijeća predali su g. Martinu cvijeće i prigodan dar u ime svih vjernika Jakopovca i Kaštelanca.
Image and video hosting by TinyPic

- 13:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DAR HODOČASNIKA U LOURDES 2010.

Image and video hosting by TinyPic
Hodočasnici koji su ove godine u Uskrsnom tjednu hodočastili u Lourdes danas su kod misnog slavlja kao prikazni dar prinijeli dva ciborija koja su nabavili za župnu crkvu kao znak zahvale Majci Božjoj za sretno i uspješno hodočašće.
Image and video hosting by TinyPic
Ciborije su kao prikazni dar prinjeli predstavnici hodočasnika g. Dragutin i gđa. Ruža, a blagoslovio ih je i na tako lijepom i potrebnom daru našoj župi zhvalio je župnik. Ciboriji će se od sada koristiti u redovitom tjednom i blagdanskom bogoslužju, a ostat će kao trajan spomen na ovogodišnje hodočašće što je zabilježeno i na ciboriju.
Image and video hosting by TinyPic


- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2010., utorak

ŽUPNO KLANJANJE 10.8.2010.

Image and video hosting by TinyPic
Svetu misu u 11 sati uz svećenike našeg dekanata predvodio je i propovijedao vlč. Ivan Novak, koji je u svojoj propovijedi govoreći o zahvalnosti koju gajimo prema ljudima, pozvao vjernike okupljene na svetoj misi na zahvalnost prema Bogu koji nam se u Euharistiji darovao, spomenuvši osobito primjer đakona sv. Lovre koji je tu svoju ljubav i zahvalnost mučenički posvjedočio. Za vrijeme sv. mise pjevanje je predvodila manja skupina dječjeg crkvenog zbora „Martinčeki“ uz pratnju s. Agate.
Image and video hosting by TinyPic
Zajedničko klanjanje od 18 do 19 sati sati predvodili su mladi naše župe uz razmišljanje i pjesmu
Image and video hosting by TinyPic
a večernju misu i završetak klanjanja uz domaćeg župnika i bolničkog dušobrižnika vlč. Andriju Jagečića – Bolteka, predvodio je i propovijedao preč. Zlatko Koren , župnik iz Marije Bistrice.
Image and video hosting by TinyPic

- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2010., petak

10. KOLOVOZA - DAN KLANJANJA U NAŠOJ ŽUPI

Image and video hosting by TinyPic
Naša župa danas cijeli dan moli pred Presvetim Oltarskim sakramentom.
Bilo bi lijepo da u svako doba dana netko od župljana bude u crkvi na molitvi.
RASPORED:07,30 Sv. MISA – izlažemo Presveto
08,30 – 09,00 Kaštelanec
09,00 – 09,30 Pišćanovec, Škarnik
09,30 – 10,00 Tuhovec do br. 100
10,00 – 10,30 Tuhovec od br. 100
10,30 – 11,00 Jakopovec, Vrtlinovec
11,00 Sv. MISA - predvodi vlč. Ivan Novak uz sudjelovanje svećenika dekanata12,00 – 12,10 naši đaci – polaznici osmogodišnje škole
12,10 – 12,30 Črnile, Hrastovec, Boričevec
12,30 – 13,00 Duga ul., Bregovita, Martinkovec
13,00 – 13,30 Banjšćina, Varaždinska, Tonimirska, Vinogradska,
13,30 – 14,00 Ožegovićev Prolaz, M. Gupca, Lochartov Prolaz, Trg Rep.
Hrvatske, Prolaz Zlate Šuflay,
14,00 – 14,30 Trg slobode, Trg A. Mihanovića, B. Jelačića, K vodopadu,
14,30 – 15,00 Zagrebačka, Puštekova, Cvjetna, Selnička, Selnica, Vrtna, Topličnjak,
15,00 – 15,30 Bregovita, Perivoj M. R. Strozzi, ulice hrv. knezova,
15,30 – 16,00 Kr. Tomislava, Ledine, Vrbice, Naselje Hrv. Proljeća
16,00 – 16,30 Nad zidom, Kukuljevićeva, N.Š. Zrinjskog, Park
16,30 – 17,00 Schlosserova, Br. Radića, Dr. I. Martinca
17,00 – 17,30 Lukačevec, Jarki, Petkovec
17,30 – 18,00 - oni koji su bili prije podne na poslu
18,00 – 19,00 Srednjoškolci i ostala mladež - ZAJEDNIČKA URA KLANJANJA.
19,00 - SV. MISA – predvodi preč. Zlatko Koren, župnik iz Marije Bistrice

Ako netko ne može po ovom rasporedu, ili Vašu ulicu slučajno niste našli na rasporedu, možete se pridružiti molitvi u bilo koje doba dana, odnosno u 18,00. s.

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.08.2010., nedjelja

MISA U JARKIMA


Image and video hosting by TinyPic
Spomenica župe bilježi kako je 3. rujna 2000. g. prvi put slavljena sveta misa kod raspela koje su podigli mještani sela Jarki na brijegu zvanom Kovačići. Od tada se svake godine na prvu nedjelju kolovoza slavi misno slavlje ispred tog raspela – te je tako i danas proslavljena 10. godišnjica od postavljanja tog raspela, na kojoj su se okupili mještani sela Jarki te ostali koji u tom prelijepom dijelu naše župe imaju svoje vinograde i vikendice. Misno je slavlje predvodio domaći župnik uz čitanja i razmišljanje današnje 18. nedjelje kroz godinu.
Image and video hosting by TinyPic


- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es