ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

30.07.2010., petak

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI 2010.

Image and video hosting by TinyPic
Ovogodišnji dan Domovinske zahvalnosti - i Dan Pobjede biti će proslavljen u četvrtak 5. kolovoza svetom misom za Domovinu i naše branitelje u župnoj crkvi sv. Martina u 7,30 sati, a nakon misnog slavlja slijedi polaganje vijenaca na spomen obilježje našim poginulim braniteljima u parku. Svi ste pozvani na misno slavlje i molitvu za Domovinu i naše branitelje.

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.07.2010., ponedjeljak

U nedjelju 24. srpnja 2010. završena je specijalizacija treće generacije animatora mladih Varaždinske biskupije.

Image and video hosting by TinyPic

Iz naše župe sudjelovale su: Mateja Marčun, Dunja Mihalić i Valentina Filipašić.
PRENOSIMO IZVJEŠĆE SA STRANICE MLADIH VARAŽDINSKE BISKUPIJE I NADAMO SE DA ĆE NOVOPEČENI ANIMATORI BITI SPREMNI PREUZETI POSLOVE U SVOJIM ŽUPAMA I KVALITETNO OBAVLJATI SVOJE ZADAĆE.

„To! Uspjeli smo! Mi smo animatori!" – čulo se ove nedjelje ulicama grada Varaždina kada se tridesetak mladih iz naše biskupije vratilo sa svoje specijalizacije. Kakve specijalizacije? Odakle? Kako? Gdje? – sigurna sam da su to najčešća pitanja koje ljudi postavljaju kad im spomenete animatore i specijalizaciju. Ali, najbolje da krenemo ispočetka.

U mjesecu studenom prošle godine započela je njihova avantura, za koju sami kažu kako još uvijek nije završila. Naime, godine 60-ak mladih u spomenutom je mjesecu krenulo u školu animatora, točnije na osnovnu formaciju animatora. Kroz četiri vikenda koje su, mladi iz različitih krajeva biskupije proveli zajedno, rodila su se nova prijateljstva koja su od velike važnosti u njihovim mladim životima. I sama poslovica – „Prijatelj je pola duše." – dovoljno govori o tome koliko su im baš prijatelji važni da različita životna iskušenja ne moraju prolaziti sami. Uz novostečena prijateljstva, važnu ulogu ima i razmjena vlastitih iskustava, ali isto tako i doživljaj Boga na neki novi i drugačiji način u svom životu.

Tridesetak odvažnih, odlučilo je krenuti dalje i tjedan dana ljetnih praznika provesti u pjesmi, radu, molitvi i slavljenju Gospodina. I konačno je prošle nedjelje, 18. srpnja, došao i taj tako dugo očekivani dan. Krenulo se rano ujutro, ali to nije umanjilo oduševljenje i želju animatora da što prije stignu u Baške Oštarije.

Naše su mlade tamo dočekali animatori instruktori kojima uvelike mogu zahvaliti na svemu doživljenome, ali i mladi iz Šibenske i Sisačke biskupije, te mladi iz Zagrebačke nadbiskupije. Sveukupno šezdeset i šestero mladih sa istom željom – postati animator. Kad smo već spomenuli animatore instruktore, bitno je napomenuti da je njih jedanaest, također iz različitih biskupija, bilo zaduženo za plan i organizaciju rada cijelog tjedna.

Program je bio poprilično gusto popunjen, ali našim animatorima to nije predstavljalo preveliki problem. Tempo rada bio je ubrzan i svatko bi se ubrzo umorio, ali sve se lakše prebrodi kad znaš da u svemu tome nisi sam, da imaš pored sebe prijatelja koji će ti uvijek pomoći. A i činjenica da je, na jednome mjestu tolika mladost okupljena u Kristu dovoljno govori o važnosti specijalizacije i pozivu animatora za svakoga od njih. Polaznici specijalizacije bili su različitih godina, točnije od 14 do 23 godine. Neki bi pomislili da je njihov zajednički život nemoguć, ali sami polaznici svojim nam osmjesima potvrđuju da im je ovo jedan od najljepših tjedna u njihovim mladim životima. I sami kažu kako im je tjedan prošao brže nego što su očekivali. Najbitnije je, kažu, prihvatiti svaku osobu koliko god ona bila drugačija od tebe i tada je sve moguće.

Dan im je bio prožet radom, pjesmom i molitvom – gdje se posebno ističu večernje molitve koje su polaznici sami pripremali.

Uz svakodnevne radionice, igre, predavanja, plesove, banseve uvijek se nađe malo vremena i za razgovor, veselje, smijeh i ostale mladenačke oblike zabave. Svaki je dan bio tematski organiziran i svaki dan se moglo naučiti nešto novo – kako pristupiti mladima i djeci, kako im pokazati da Isus može ispuniti naš život, važnost sporta i važnost uključivanja mladih u razne sportske i društvene aktivnosti, o tome što je komunikacija i koliko je komunikacija važna u našim životima, o pravilima lijepog i pristojnog komuniciranja i ostale, jednako zanimljive teme.

Kao mali odmor od napornih dana, sredina tjedna bila je predviđena za izlet u Karlobag gdje su animatori mogli uživati u suncu i ljepotama našeg Jadranskog mora. No, četvrtak je već bio povratak na dobro poznati zgusnuti način rada. Ponekad je bilo teško, ponekad se činilo da više ne možemo, ali onda, kao kad duga poslije kiše, uvijek se nešto dogodi i pokaže nam da možemo, da je Gospodin uz nas i da je s Njime i po Njemu lako odraditi zadatak koji nam je povjeren.

Mislim da nije potrebno govoriti da ćemo dugo pamtiti ovaj tjedan, ali večeri su one koje nam ipak izmamljuju neki poseban osmjeh na lice. Svake bi večeri imali drugačije organizirano vrijeme. A onaj finalni završetak kojeg su animatori u potpunosti sami organizirali i odradili, te svoje instruktore potpuno oborili s nogu dovoljno govori da su novopečeni animatori spremni preuzeti poslove u svojim župama i kvalitetno obavljati svoje zadaće.

I tako je, dan po dan, došla i nedjelja, dan polaska kući, dan rastanka. Novi početak za svakoga od njih. I iako su bili izuzetno ponosni sami na sebe, jer su uspjeli u svojim naumima, taj ih ponos nije spriječio da na rastanku puste pokoju suzu. Ta, ipak su tjedan dana živjeli s ljudima od kojih se sad trebaju oprostiti. Od toga dana svatko kreće svojim putem, i tko zna kad će se opet u ovakvom broju ponovno okupiti. Ali, ono što im ostaje jesu sjećanja na tih predivnih tjedan dana i osjećaj koji se budi u njima svaku put kad ponove: „To! Uspjeli smo! Mi smo animatori!"

- 21:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.07.2010., nedjelja

PROŠTENJE U JAKOPOVCU- 25.7.2010.


Image and video hosting by TinyPic

Blagdan sv. Jakova ap. danas je svečano proslavljen u Jakopovcu u kapeli sv. Jakova, koja se spominje još 1334. godine u popisu župa Zagrebačke biskupije.
U ovogodišnjem misnom slavlju pridružili su nam se mladi iz župe sv. Nikole iz Varaždina Image and video hosting by TinyPic
koji su predvodili slavlje skladnim pjevanjem uz cijelu okupljenu zajednicu a napose uz mlade iz Jakopovca i Kaštelanca. Bilo je lijepo vidjeti radost na licima Image and video hosting by TinyPic
i starijih i mladih župljana,
Image and video hosting by TinyPic

a nadamo se da će zajednišvo naših mladih i mladih iz Varaždina biti nastavljeno i ubuduće. Misno slavlje predvodio je župnik koji je u propovijedi između ostalog zaključio kako nas je danas Isus poučio da ištemo, tražimo i kucamo a On nam obećava da će nam se dati, da ćemo naći i da će nam se otvoriti… te da naša molitva mora nužno biti iskrena poput molitve djece koja se obraćaju svom dobrom ocu kako Isus naglašava svojim slušateljima a Otac će nebeski daleko više i bogatije od zemaljskog oca obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu. Blago nama danas ovdje, jer mi ga ištemo uz zagovor – uz sv. Jakopa, koji je od naših djedova i pradjedova izabran davno, da bdije nad ovim mjestom!

- 22:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2010., nedjelja

PROSLAVA SV. BENEDIKTA 18.7.2010.

Zbog mlade mise vlč. Davora Š. 11.7. - sv. Benedikta smo proslavili 18. srpnja. Uz lijepi broj vjernika, misno je slavlje predvodio župnik koji je ukratko ocrtavši lik sv. Benedikta pozvao na molitvu i na rad kao "dva krila kojim čovjek treba letjeti kroz život kročeći Božjim putem".
- 20:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2010., nedjelja

MLADA MISA VLČ. DAVORA ŠUMANDLA – VIRJE 11.SRPNJA 2010.


Image and video hosting by TinyPic
Oko stotinjak vjernika naše župe sudjelovalo je u radosnom slavlju mlade mise vlč. Davora Šumandla u Virju 11.7. Organizirano s dva autobusa i mini busom mladih vjernika naše župe htjeli smo podijeliti radost slavlja vlč. Davora – i župne zajednice u Virju koja se ponosi svojim novim svećenikom.
Image and video hosting by TinyPic
Predivno misno slavlje, propovijed preč. Mirka Horvatića i radost zbog toga što smo vlč. Davora imali skoro pola godine u našoj župi kao đakona.
Nakon misnog slavlja oni koji su putovali autobusima posjetili su i svetište Majke Božje u Molvama, a grupa mladih naše župe zadržala se i na večernjoj sv. misi te u radosnom druženju koje je mladomisnik sa svojom obitelji priredio za velik broj uzvanika u dvorani OŠ Virje.
Image and video hosting by TinyPic
Čestitamo vlč. Davoru – želimo mu sretan put u Kanadu i sretne početke pastoralnog djelovanja u župi Ivanec koja će mu biti prvo kapelansko mjesto od početka rujna.

- 23:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2010., nedjelja

MISA U KOTARIMA IZNAD PETKOVCA

U nedjelju 4. srpnja ispred novoobnovljene kapelice u Kotarima iznad Petkovca slavlje svete mise predvodio je župnik za sve žive i preminule a osobito za one koji su pomogli obnovu ove kapelice. Uz misli današnjeg Evanđelja koje treba biti mjerilo našeg kršćanskog života i koje nam prikazuje Isusa koji šalje sedamdeset dvojicu učenika. Šalje ih po dvojicu u svaki grad i svako mjesto kamo je kanio poći. Oni su Kristova prethodnica. Pripravljali su put Isusu u srca ljudi. Bila je to teška, ali i vrlo zahvalna uloga. Teška, jer su se susretali sa raznim ljudima koji sigurno nisu ništa htjeli čuti o Isusu. Zahvalna, jer su se sami uvjerili što znači kad drugi prihvati Krista kao svog Spasitelja i Otkupitelja. Učenici su bili presretni jer su se na njihovu riječ mijenjali. Čudesa su se događala po njima.
Župnik je potaknuo sve prisutne da se odvaže se biti Božji suradnici, oni koji će raditi na izgradnji mira u sebi, svojim obiteljima i cijeloj domovini i svijetu. Tada će nam sigurno manje trebati mirovne konferencije i međunarodni čimbenici. Tek tada može poteći blagoslov ovom zemljom. Molili smo Boga da nam se to svima dogodi.

- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2010., subota

ŽUPNO HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU - 3. SRPNJA 2010.


Image and video hosting by TinyPic
Oko 300 hodočasnika naše župe i ove je godine organizirano hodočastilo Majci Božjoj Bistričkoj. Uz dvije grupe hodočasnika - pješaka pohodili smo drago nam Svetište te uz hodočasnički program: križni put, svetu misu, osobne pobožnosti, ispovijed i molitvu zahvalili i preporučili se dragoj nam Majci i molili za mnoge milosti. Kao i uvijek srdačno nas dočekuje Marija Bistrica i čuvar i Rektor svetišta preč. Zlatko Koren. Svetom misom u svetištu pred Marijinim likom župnik je proslavio i svoj srebrni jubilej – 25. godišnjicu misništva.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon hodočasničkog programa posjetili smo i Svetište Majke Božje Gorske ponad Lobora gdje nas je srdačno primio i upoznao nas s bogatom poviješću svetišta, župnik vlč. Ivan Mikec.

Image and video hosting by TinyPic
Ove pak smo godine na povratku posjetili i svetište Majke Božje Snježne u Belcu, diveći se ljepoti župne crkve srdačno dočekani od preč. dekana Mirka Borjana. Mnogi nisu mogli skriti zadovoljstvo i radost ovogodišnjeg hodočašća koje će svakako donijeti svoje duhovne plodove za cijelu našu župu.


P.S. Hrvoje – obećao si mi fotografije pješaka… čekam mail. Hvala. Župnik.
- 22:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es