ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

30.05.2010., nedjelja

OPROŠTAJ OD ĐAKONA G. DAVORA ŠUMANDLA

Image and video hosting by TinyPic
U nedjelju Presv. Trojstva oprostili smo se od našeg đakona g. Davora koji je kod nas u župi od polovice prosinca 2009. bio na Đakonskom pastoralnom praktikumu. Kroz sve vrijeme boravka u našoj župi i pastoralnog rada radosno je sudjelovao u
- liturgiji: sveta misa, propovijed, euharistijsko klanjanje, sakramenti krštenja i vjenčanja, sprovodi, pokornička bogoslužja…
- katehizaciji: župna kateheza - različite katehetske skupine: djeca, mladi, korizmeni susreti za odrasle, priprava za sakramente krštenja i vjenčanja
- rad s ministrantima i povremeno s čitačima
- administrativni poslovi u župi – ured …
- sudjelovanje u sastancima ŽEV-a i pastoralnog vijeća
- sudjelovanje u radu župnog Caritasa
- sudjelovanje u različitim dekanatskim pastoralnim aktivnostima

Svim svojim zadaćama i aktivnostima pristupao je ozbiljno i odgovorno, spreman na svaki savjet i zajedničko promišljanje te je predlagao i samostalno ostvarivao pojedine pastoralne inicijative na dobro župne zajednice.

Za vrijeme sv. mise u ime župne zajednice osim župnika prigodnu riječ zahvale izrekao je član Župnog vijeća g. Martin Dubovečak.

GOSPODINE ĐAKONE
Svoje poslanje kao dakon u našoj župnoj zajednici započeli ste u vrijeme priprave za Kristov rođendan, a završavate blagdanom Presvetog Trojstva.

Doći u novu sredinu svakome je izazov, a Vama je taj izazov bio tim veći jer su oči ove zajednice bile uprte u Vas, te u Vama vidjele istinskog navjestitelja Kristova Evanđelja.

Zahvalni smo Bogu što Vas je odabrao, a Vama smo zahvalni što Ste imali snage i odlučnosti reći: ,Evo me, mene pošalji". Zahvalni smo i Vašoj obitelji što Vas je podržala u Vašoj odluci da postanete „Ribar ljudi".

Svojom đakonskom službom pripremali Ste se za svećeništvo na koje Vas je Bog pozvao. Pod vodstvom našeg župnika Stjepana i uz suradnju naših časnih sestara sticali ste neprocjenjivo iskustvo za vršenje svoje svećeničke službe.

U ovu zajednicu unijeli ste puno vedrine, a napose ste mladima pokazali kako je život s Kristom jedini i pravi put.
Zahvaljujemo Vam na blagoslovu obitelji, na vašim nadahnutim propovijedima, na Vašim korizmenim susretima za odrasle, na susretima s mladima i vođenju mladih na susret Katoličke mladeži u Zadru, na vođenju križnih puteva u vrijeme korizme, na tjednim klanjanjima četvrtkom, na podjeli sakramenata krštenja, vjenčanja kao i na svim drugim aktivnostima u kojima ste sudjelovali za dobrobit ove župe.

Teško je zahvale uputiti riječima, no vjerujemo da će naša najveća zahvala biti to što ćemo Vas pratiti svojim mislima, a napose svojim molitvama da ustrajete na svom životnom putu te budete vjerni svjedok i navjestitelj Kristova Evanđelja.

Molimo Vas da nas ne zaboravite nego da nas se s radošću sjetite i da nas pratite svojim molitvama.Izmolite nova duhovna zvanja iz naše župe.

Neka Vas na Vašem putu svećeništva prati blagoslov Boga Oca, Sina i Duha Svetoga čiji blagdan danas slavimo te zagovor naše nebeske Majke, Blažene Djevice Marije.


- 23:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2010., ponedjeljak

DUHOVSKI PONEDJELJAK - MISA U KAPELI SV. DUHA

Image and video hosting by TinyPic
Svečano je bilo na Duhovski Ponedjeljak - blagdan Marije Majke Crkve koji smo proslavili u kapeli sv. Duha . Kapela Sv. Duha sagrađena je na ostacima župne crkve koju su uništili Tatari 1242. godine a 1774. godine je barokizirana.
Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski.
Svake godine, pa tako i ove nije izostalo popularno nazvano „PROŠTENJE GORNJEG GRADA“

- 23:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2010., nedjelja

PROŠTENJE U VRTLINOVCU I BLAGOSLOV KAPELE M.B. KRALJICE OBITELJI NA VIDOBORNJAKU

Image and video hosting by TinyPic
Svečano je bilo na Duhove u našoj župi: Proštenje u Vrtlinovcu, te poslije podne blagoslov novoizgrađene kapele u čast Majke Božje Kraljice i zaštitnice obitelji na Vidobornjaku, koja je podignuta zalaganjem i doprinosima naših vjernika koji na tom najvišem vrhu naše župe imaju svoje posjede – većinom vinograde. Prigodnim govorom zahvale svima koji su podigli ovu prekrasnu kapelicu obratio se prije blagoslova g. Gradonačelnik. Nakon molitve, pjesme, prigodnog razmišljanja nastavljeno je zajedničko druženje za sve koji su se tog popodneva u velikom broju okupili na Vidobornjaku koji pruža prekrasan pogled na Toplice.

P.S. Molio bih lijepo tko ima fotografije s proslave na Vidobornjaku da mi pošalje na mail. Hvala. Župnik.
- 22:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.05.2010., subota

22. svibnja 2010. KONCERT MJEŠOVITOG PJEVAČKOG ZBORA KUD-a Toplice

Image and video hosting by TinyPic

Večeras nakon sv. mise u našoj župnoj crkvi mješoviti pjevački zbor KUD-a Toplice – u slaveći 30.g. postojanja i rada obogatio nas je prekrasnim koncertom duhovne glazbe u čast naše Nebeske Majke, kraljice svibnja te ujedno u prigodi Majčinog dana koji se slavi druge nedjelje svibnja.
Slušatelji koji su u povelikom broju ispunili župnu crkvu uživali su i srdačnim pljeskom nagradili izvođače: Zbor KUD-a „Toplice“ pod ravnanjem dirigenta g. Antuna Pokos i gđe. Silvije Novak.
Na programu koncerta kao solistice nastupile su: gđica. Renata Hrženjak i gđa. Silvija Novak uz orguljsku pratnju prof. Ivana Mežnarića.
Kroz program je vodio predsjednik KUD-a „Toplice“ gosp. Franjo Šantek, koji je u prigodnoj riječi uputio čestitku svim majkama te zahvalu svima koji su doprinijeli uspješnoj organizaciji ovog koncerta.

- 23:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2010., nedjelja

SVETA POTVRDA – 16. SVIBNJA 2010.


Image and video hosting by TinyPic
Po rukama našeg biskupa mons. Josipa Mrzljaka – sakramenat sv. Potvrde ove su godine primili:

Lovro Arzon
Marko Benček
Anita Benčević
Anja Bešenić
Ernest Bešenić
Filip Bešenić
Ivan Bešenić
Filip Bobek
Laura Brlečić
Tomislav Buhiniček
Ivana Bujanec
Valentina Bujanec
Jadranka Čibarić
Nika Dušak
Karlo Dvekar
Antonio Dvorski
Iva Džidić
Mihael Haramas
Ivana Hašperger
Antonio Hrženjak
Tanja Hrženjak
Tomislav Janušić
Ana-Marija Levatić
Martin Mičuda
Ivona Mikulčić
Andrija Modrić
Marko Mrvčić
Nikola Pernar
Valentina Pičija
Jan Pokos
Patricija Pokos
Dijana Posavec
Sandi Poustecki
Nikola Pravica
Marin Premužak
Ivan Ratković
Dario Sakač
Filip Sakač
Anja Sili-Stipan
Monika Stipan
Ana-Marja Svetec
Vedrana Šargač
Nikola Šebrek
Dona Šinjori
Dejan Tenšić
Ivana Vukalović
Nikolina Vuković
Veronika Zadravec
Tin Zorman

Pozdrav preuzv. Biskupu izrekao je Ernest Bešenić:
Poštovani gospodine biskupe!

Radosna srca pozdravljam Vas u ime 50ero mladih naše župe koji stojimo ovdje pred Vama i molimo da nas primite, blagoslovite i opečatite Duhom Svetim.
Pozdravljam Vas i u ime cijele župne zajednice svetog Martina - koja nas je odgojila i s kojom smo se pripravljali za sakramente kršćanske inicijacije.
Kako ćemo u sakramentu potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i u pripravi za ovaj divni sakrament budemo vođeni Duhom Svetim.
Danas s Vama želimo moliti darove Duha Svetoga koji su nam potrebni i milost da snagom Duha uvježbavamo postojanost u ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti.
Iskusili smo kako nas Duh Sveti poziva da radimo na sebi. Zdrava uzdržljivost nas vodi u slobodu Duha i oslobađa od robovanja. U slobodi duha, molimo Vas da nam udijelite pečat Duha svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve. Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici, kao ono kad su učenici Kristovi doživjeli snagu Duha kad se protreslo mjesto na kojemu su bili.
Za taj dar molitve s nama, a isti Duh nek' i Vas uzdrži u snazi Duha i tjelesnom zdravlju. Hvala Vam i dobro nam došli!

- 20:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.05.2010., srijeda

MLADI NAŠE ŽUPE NA SUSRETU HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZADRU

Image and video hosting by TinyPic
Rano jutro 08.05.2010 krenuli smo iz Varaždinskih Toplica u Zadar na Susret hrvatske katoličke mladeži. Nakon što smo pokupili mlade iz župa Oštrice, Novi Marof i Mađarevo put ka Zadru je započeo. Naši voditelji bili su župnik iz Mađareva pater Igor Horvat te đakon Davor Šumandl iz naše župe.

Unatoč pokojim tehničkim poteškoćama autobusa te nesporazuma na naplatnim kućicama u sv. Heleni jer nisu dobili dopis da je cestarina za nas besplatna put do Zadra bio je dobar. Naši voditelji su imali razumjevanja pa su nam pauze bile dovoljno duge ali moglo ih je biti i više. Na putu smo molili, pjevali, svirali. Ekipa iz drugih župa bila je fantastična, te taj šesterosatni put prošao nam je u tren oka.

Iako nas je pri dolasku u Zadar kiša koja je lijevala u prvi tren preplašila, mi nismo posustajali. Pjevali smo cijelim putem do trga. Volonteri iz Zadra koji su se isticali svojim narančastim majicama bili su veoma susretljivi. Pozdravljali su sve mlade i veoma domišljato svojim tijelima gradili stazu kojom treba doći do trga.

Procesija do športsko-rekreacijskog centra Višnjik trajala je dugo, ali uz toliko mladih oko tebe sve na kraju ipak djeluje prekratko. Bog nas jeopet obilno nagradio, pa je nakon toliko kiše za vrijeme procesije, ali i ostatak dana pržilo sunce. Na putu se pjevanje nastavilo. Sada s još više mladih koji su nam se priključili u slavljenju Isusa. Volonteri su također bili oko nas u slučaju da nekome nešto zatreba. Pri ulasku u stadion dobili smo vodiče kroz misu te su nas uputili gdje se smjestiti. Sanitarije su nam bile blizu, a vodu smo dobivali besplatno. Mnogo svećenika je ispovijedalo. U pola 5 započela je krunica. Tada smo primjetili da razglas ne radi dobro. Krunicu je predvodio predstavnik pojedine metropolije uz prinos upaljene svijeće križu. U šest sati započela je misa. Razglas još uvijek nije radio dobro. Pjesme je predvodio Nadbiskupijski zbor mladih Sv. Krševan. Nije se ni njih čulo. Ponekad se samo čula solo pjevačica čiji krici nisu baš bili ugodni uhu. Usprkos svih tih tehničkih poteškoća, misa je bila prelijepa. Dok 30 000 mladih zajednički moli, pjeva i slavi Isusa teško da će nešto to pokvariti. Taj osjećaj zajedništva i sreće. Nakon mise povratak do autobusa bio je kratak. Dobri policajci su nas usmijerili kamo treba ići i svi smo došli sretno do cilja. Naš auobus bio je smiješten na otoku Pagu u župi sv. Luke Evanđelista Kolan. Kad smo došli tamo također su se pojavile poteškoće koje mi baš i nismo osjetili jer smo pjevali i veselili se. Organizatori su nas loše rasporedili po obiteljima. Mješali su naš autobus s mladima iz drugog autobusa kod jedne obitelji. Napokon, sve se sredilo tako da smo nakon sat i 45 minuta čekanja sretno došli k obiteljima. Jedan dio maldih je bio smješten u Kolanu, a veći dio u Mandrama. Nakon kasnovečernje večere svi smo polako polijegali spavati. U 10 sati već smo bili u crkvi u Kolanu. U 11 sati je bila sveta misa. S nama su bili i mladi iz Bosne iz župe Kreševa koje je predvodio pater Ivo koji je predvidio svetu misu, zajedno sa župnikom Ivanom Rončevićem i paterom Igorom. Misa je bila prekrasna. Nedostatak glazbenih instrumenata u crkvi vjernici iz Kolana nadomjestili su svojim pjevanjem, koje ostavlja dojam kao da je milijun glasova. Većim djelom mise pjevanje smo predvodili mi mladi pod glazbenom pratnjom Marka Ipše iz župe Mađarevo koji bez svoje gitare ne ide nikamo. Nakon mise družili smo se još jedno vrijeme ispred crkve, te smo ubrzo krenuli natrag k obiteljima. Ručak nažalost nije bio zajednički, jer nisu imali dovoljno veliku prostoriju za nas sve, no barem smo imali više vremena upoznati se s obiteljima. Slobodno vrijeme poslije ručka uglavnom smo proveli na plaži gdje smo uživali u blagodatima čistog mora. Nažalost, sve što je lijepo kratko traje tako da je ubrzo došao kraj i morali smo se pozdraviti s našim domaćinima. Za kraj smo im otpjevali nekoliko naših pjesma te krenuli natrag kući. Prvotno je bila tužna i sjetna atmosfera ali ubrzo je natrag zavladalo ono staro veselje te se busom prolomio zvuk pjevanja i Markovog sviranja. Molili smo također, krunicu na svoju vlastitu nakanu. Kada smo došli u Varaždinske Toplice izašli smo iz autobusa, te smo na trgu još jednom svi zajednički zapjevali i veselo uskočili u zagrljaje naših najbližih koji su nas jedva dočekali. Srčanim mahanjem pozdravili smo se s novostečenim prijateljima, te s osmijehom na licu odlazili kućama i mislima o svim lijepim događajima proteklog vikenda.


– dojmove mladih župe Varaždinske Toplice sabrala Dunja Mihalić

- 20:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.05.2010., nedjelja

SUSRET MLADIH VARAŽDINSKO-TOPLIČKOG DEKANAT U LJUBEŠČICI
Image and video hosting by TinyPic

U subotu 1. svibnja 2010. godine u župi Ljubešćica je održan posljednji dekanatski susret prije polaska na susret Hrvatske katoličke mladeži koji će se ove godine održati u Zadru.
Susret je održan pod geslom „Ljubav - novi Savez - novi Put“. Okupilo se 30 –tak mladih iz
dekanata. Razmišljali smo o našim putovima koji nas vode, o ljubavi koja je često samo iz
koristoljublja, a nije više ona prava prijateljska ljubav . Često zaboravljamo na Isusovu
zapovijed ljubavi «Ljubite jedni druge kao što sam Ja vas ljubio».
Ovaj susret bio je četvrti u nizu dekanatskih susreta kojima smo se spremali za SHKM. Prvi
susret održan je u Varaždinskim Toplicama 23. siječnja 2010. Geslo toga susreta bilo je „Ne boj se! Ja sam, Gospodin, Bog tvoj!“. Razmišljali smo o tome kako nam često puta nedostaje hrabrosti odvažiti se krenuti u svijet s Gospodinom. Zato Gospodin progovara „Ne boj se!“, i daje ljudima sigurnost koja samo od Boga dolazi. Bilo je prisutno 50-tak mladih. Slijedeći susret bio je u župi Mađarevo 27. veljače 2010. Geslo je bilo „Putem križa do potpune radosti“. Mladi iz župa našega dekanata pripremili su razmišljanja za svaku postaju križnog puta. Tu smo se spomenuli Kristove muke, te samo ga slavili dostojnim hodom postajama oko župne crkve. Svaki od ovih susreta završen je slavljenjem svete mise.
Treći susret razlikovao se od svih. Održao se u župi Kneginec 16. travnja 2010. Bilo je to
večernje klanjanje pred Presvetim uz pjesmu i osobno razmišljanje o nama, našim grijesima i želji da pođemo za Kristom i da se odreknemo svih navika poput Marije Magdalene.
Nakon svakog susreta slijedilo je druženje u vjeronaučnim dvoranama i bolje upoznavanje
mladih iz dekanata.


Valentina Filipašić
- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es