ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

30.01.2010., subota

PREDSTAVLJANJE KNJIGE: CRKVENA BAŠTINA VARAŽDINSKO – TOPLIČKOG KRAJA


Image and video hosting by TinyPic
Var. Toplice, subota 30. siječnja 2010.
U Župnoj vjeronaučnoj dvorani večeras je prigodnim programom u nazočnosti većeg broja uzvanika, gostiju i domaćih vjernika predstavljena vrlo zanimljiva knjiga – trideset i treća po redu – g. Tomislava Đurića.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Nazočne su na početku toplim i biranim riječima pozdravili g. Dragutin Kranjčec, gradonačelnik, jer je ovo djelo i tiskano potporom grada Varaždinskih Toplica, te domaći župnik S. Mostečak, a program je vodio uvaženi gosp. Dragutin Feletar, član suradnik HAZU, i izdavač koji je u uvodnoj riječi između ostalog rekao:
Image and video hosting by TinyPic
„Iako sa zakašnjenjem, ovom knjigom čestitamo 70. rodendan prijatelju Tomislavu Đuriću. I u ovoj svojoj knjizi (33. po redu!) Đurić je ostao vjeran svojem životnom poslanju. On cijeli svoj život uporno i predano širi hrvatsko rodoljublje i poučava o hrvatskim kulturnim, povijesnim i prirodnim vrijednostima. Domovina mu je uvijek bila na prvom mjestu - domoljublje viri iz svakog njegovog novinskog članka, iz njegovih stručnih studija, predavanja i knjiga, pa čak i iz njegovih bezbrojnih fotografija. Jednostavno - to je njegov način života. Zato su njegove poruke toliko snažne, toliko prijemljive, bliske i ljudske.
Životni put Tomislava Đurića bio je osobito težak, ali to nije onemogućilo njegovu misiju hrvatskog prosvjetitelja. Nakon što su mu oca ubili 1945., a da mu nije mogao zapaliti niti svijeću jer se ne zna gdje je grob, proživio je siromašno djetinjstvo seleći s majkom po Slavoniji. Kao gimnazijalca hapsi ga UDBA kao pripadnika rodoljubivih novogradiških gimnazijalaca. Izbačen je iz svih škola u Hrvatskoj, ali je gimnaziju i škole polazio u Šidu i Beogradu. Onda je novinar u Varaždinu i to jedan od najboljih. Neumorno djeluje u društvenim udrugama, bori se za afirmaciju i čuvanje hrvatske i povijesne baštine. Zato je bio osuđen, ostavši bez posla u Hrvatskom proljeću 1971. godine. Potom radi u varaždinskoj tiskari, pa onda konačno u jednoj zagrebačkoj banci. Usporedo putuje Hrvatskom i svijetom i piše knjige. Legendarnim spačekom stigao je iz Varaždina u Teheran! Njegov neumorni duh nije se smirio niti u idiličnim Varaždinskim Toplicama, gdje živi svoju mirovinu.

Tako se došuljala i 70-ta godina života. Za tu svoju životnu godišnjicu, Đurić reagira na svoj specifičan način: napisao je knjigu o crkvenim spomenicima topličkoga kraja. Kroz cijeli Đurićev život, kao nit poveznica, provlači se zanimanje i ljubav za stara hrvatska zdanja. Pratio sam njegove bezbrojne obilaske tih spomenika od Bosiljeva na jugu, do Štrigove na sjeveru i Iloka na istoku. Nema značajnije stare gradevine koju nije vidio i obišao. Zato se svojim Toplicama, koje su ga udomile, nije mogao odužiti na bolji način. Darovao im je knjigu koja kataloški predstavlja crkvena zdanja: crkve, kapele, pilove, poklonce, raspela i križeve. Time su Varaždinske Toplice dobile jedinstvenu monografiju.
Pisano stvaralaštvo Tomislava Đurića toliko je obimno i raznovrsno da bih s punim pravom mogao ustvrditi kako je on u hrvatskoj intelektualnoj eliti jedan od rijetkih i zadnjih enciklopedista. On je stvaratelj klasičnoga kova, vrsne naobrazbe i sjajnog stila. Značenje njegova golemoga opusa, njegove svestranosti i erudicije, tek se treba analizirati i vrednovati. A 70-ta godišnjica prava je prilika da se barem prikupe osnovni podaci o njegovu životu i sabere makar parcijalno njegova široka bibliografija. Zato smo iskoristili prigodu, te smo na kraju ove knjige tiskali i Đurićevu bio-bibliografiju. Dakako, nismo uspjeli prikupiti niti približno sve relevantne fakte o njegovu burnom i bogatom životu, niti sabrati sve naslove njegovih objavljenih članaka i radova. Ali, ova bibliografija bit će dobar temelj za buduće studije o Đurićevu životu i djelu.
Kako je samo sve brzo prohujalo?! Sedam desetljeća čini se mnogo, ali u zanosu tako prebogatog stvaralaštva kakvo je Đurićevo - prošle kao tren. Đurić, dakako, još nije rekao zadnju riječ. On u miru svoga doma u Toplicama stvara i dalje. Još je i društveno angažiran.
Idemo dalje, moj Zmaju Cernički!“


Image and video hosting by TinyPic
Glazbeno - literarni program, kojim je bilo praćeno predstavljanje ove knjige pjesmom je obogatila gđica Renata Hrženjak, učenica glazbene škole Varaždin uz instrumentalnu pratnju gđice Sanje Kolarić, te gđica Violeta Hajduk, studentica, dvjema pjesmama iz knjige koje govore o „Škarničkom raspelu“.
Image and video hosting by TinyPic
Sam autor u zanimljivom je i osebujnom izlaganju progovorio o motivima i tijeku nastanka ovog djela koje otkriva bogatstvo crkvenih spomenika i obilježja koji se kriju na ovom dijelu zagorskih brežuljaka, o narodu koji je ovdje oduvijek živio vjeru i pouzdanje u Boga. Nekoliko vrijednih crkvi, petnaestak kapelica i tridesetak pilova i križeva sustavno je prikazano u ovoj knjizi uz ono što Toplice imaju a to su vrijedni spomenici početaka kršćanstva iz rimskog, antičkog doba.
U ovoj knjizi svi su ti spomenici sistematizirani i snimljeni uz najvažnije povijesne podatke.
Da će ova knjiga naići na veliko zanimanje pokazalo se već i nakon samog predstavljanja, kada su si mnogi nazočni uz posvetu autora knjigu nabavili.
Image and video hosting by TinyPic

- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.01.2010., srijeda

CRKVENA BAŠTINA VARAŽDINSKO-TOPLIČKOG KRAJA

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.01.2010., subota

Susret mladih vjernika Varaždinsko – topličkog dekanata

Image and video hosting by TinyPic
Dana 23. siječnja 2010. u župi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama održan je dekanatski susret mladih vjernika pod geslom „Ne boj se! Ja sam, Gospodin, Bog tvoj!“ (usp. Iz 43, 1 – 3). Okupilo se pedesetak mladih vjernika iz župa Varaždinsko – topličkog dekanata koji su u pjesmi i molitvi razmatrali o vlastitoj vjeri i pozivu kojim Krist poziva ljude da ga nasljeduju.
Image and video hosting by TinyPic
Mnogo je načina kako je danas moguće ostvariti vlastiti poziv u Bogu, i u svijesti mladoga čovjeka jest da Bog postoji, no često puta nedostaje hrabrosti odvažiti se krenuti u svijet s Gospodinom. Zato Gospodin progovara „Ne boj se!“, i daje ljudima sigurnost koja samo od Boga dolazi.
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj susret je također bio i prvi u nizu zajedničkih susreta mladih vjernika u sklopu priprave za Nacionalni susret Hrvatske katoličke mladeži u Zadru. Potpuna radost može doći samo od Gospodina, i on nam je nesebično daje. U buci ovoga svijeta važno je prepoznati Gospodnji zov „Ne boj se!“ i krenuti k njemu! Zajedničkim susretom, molitvom i pjesmom mladi su osluškivali taj Gospodnji zov. Zajedničko druženje imalo je svoj vrhunac u svetoj Euharistiji u župnoj crkvi svetog Martina, u kojoj je mladima i ostalim domaćim vjernicima poticajnu propovijed uputio domaći župnik vlč. Stjepan Mostečak.
Nakon susreta u vjeronaučnoj dvorani nastavljeno je prigodno druženje uz okrijepu koju su priredili mladi iz Var. Toplica.

đakon Davor Šumandl

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.01.2010., subota

GODIŠNJICA SMRTI mons. VALENTA BOGADIJA

Image and video hosting by TinyPic
Vjernici župe sv. Martina danas su se u velikom broju okupili na svetoj misi zadušnici za pok. župnika mons. Valenta Bogadija o prvoj godišnjici njegove iznenadne smrti (2.1.2009. – 2.1.2010.) Svetu misu u župnoj crkvi predvodio je župnik u koncelebraciji s mons. dr. Jurjem Bateljom, te đakonom Davorom Šumandlom.
Image and video hosting by TinyPic
Istog dana u ime župne zajednice položen je vijenac na grob pok. župnika na gradskom groblju u Varaždinu, na kojem su se tijekom dana u molitvi našli brojni zahvalni vjernici i prijatelji.
Image and video hosting by TinyPic

- 19:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es