ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

26.12.2009., subota

BOŽIĆNI KONCERT


Image and video hosting by TinyPic
U prekrasnom blagdanskom raspoloženju, nakon misnog slavlja, koje je predvodio župnik, održan je u župnoj crkvi sv. Martina, u organizaciji Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a „Toplice“ iz Var. Toplica svečani „Božićni koncert“ u kojem je nastupio Mješoviti pjevački zbor domaćeg KUD-a „Toplice“ i Mješoviti pjevački zbor „Podravina“ iz Ludbrega.
Izvedene su Božićne i prigodne pjesme domaćih i stranih autora (Ž. Brajša, F. Mendelsson, D. Britvić, I. Mežnarić, F. Engelhar, W. Odgen, F. Gruber,A. Adam…) a slušatelji koji su u povelikom broju ispunili župnu crkvu uživali su i srdačnim pljeskom nagradili izvođače: Zbor KUD-a „Toplice“ pod ravnanjem dirigenta g. Antuna Pokos i gđe. Silvije Novak te Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Podravina pod ravnanjem gđe. Rozike Othman.
Na programu koncerta kao solistice nastupile su: gđica. Renata Hrženjak i gđa. Silvija Novak uz orguljsku pratnju prof. Ivana Mežnarića.
Kroz program je vodio predsjednik KUD-a „Toplice“ gosp. Franjo Šantek, koji je u prigodnoj riječi uputio Božićnu i novogodišnju čestitku, te zahvalu svima koji su doprinijeli uspješnoj organizaciji ovog koncerta.
Image and video hosting by TinyPic
(Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Podravina“ iz Ludbrega)
Image and video hosting by TinyPic
(Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Toplice“ iz Var. Toplica)
Image and video hosting by TinyPic
(solistica gđica. Renata Hrženjak)
Image and video hosting by TinyPic
(solistica gđa. Silvija Novak)

- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.12.2009., petak

BOŽIĆNI KONCERT

Image and video hosting by TinyPic
PROGRAM:

1. Mješoviti pjevački zbor KUD „Toplice" Dirigent: Antun Pokos
• NOĆ OVA - tekst i glazba: Ž. Brajša
• ČESTIT SVIJETU - F. Mendelson(obrada: J. Pokos)
• SPAVAJ SINKO - Harmonizacija - Josip Dugan
• BIJELI BOŽIĆ - D. Britvić, Z. Runjić - Arr: B. Kezele
2. JASLICE - Stihovi: Vera Zemunić
-glazba: Ivan Mežnarić - instr. pratnja: Ivan Mežnarić -pjeva: Renata Hrženjak
3. ROĐEN JE - Autor: nepoznat
- pripremio: Ivan Mežnarić
- pjevaju: Silvija Novak i Ivan Mežnarić
4. Mješoviti pjevački zbor „Podravina" Ludbreg
Dirigentica: Rozika Othman
• RADUJTE SE S NAMA
• TI
• NI ČEZ TRNJE ROŽ DIŠEĆIH
• MOJ BOŽIĆU MALI
5. O HOLY NIGHT(O SVETA NOĆ- Solo:Silvija Novak - Instr. pratnja: Ivan Mežnarić
6. KAD DOĐE DRAGI PRIJATELJ- Škotska narodna - obrada: Ivan Mežnarić
- pjevaju: Silvija Novak i Ivan Mežnarić
7. Mješoviti pjevački zbor KUD „Toplice" Dirigenti: Antun Pokos i Silvija Novak

• NEVINA DJEVICE - f. Engelhar - obrada: Silvija Novak - solo: Renata Hrženjak
• ISUS NAM DOĐE - glazba: W.A.Ogden - stihovi: Franjo Šantek - obrada:Ivan Mežnarić
• TIHA NOĆ - F. Gruber

- 19:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2009., četvrtak

SRETAN BOŽIĆ...

Image and video hosting by TinyPic

Kad dani postaju kraći, kad padaju prve pahulje snijega, tada se, bojažljiva i blaga, javlja misao o Božiću.
Iz te jednostavne riječi zrači tajnoviti čar kojemu srce teško odolijeva. Čak i oni kojima stara pripovijest o Betlehemskom Djetetu ništa ne znači, vjernici neke druge vjere, ili oni koji ne vjeruju, pripremaju svečanost i traže kako da upale tu i tamo po koju zraku radosti.

Već se tjednima i mjesecima širi po svoj zemlji rijeka ljubavi. Slavlje ljubavi i radosti, to je Zvijezda prema kojoj svi pritrčavaju u ovom zimskom mjesecu.

Ali za kršćanina, posebno za katolika, Božić je još i nešto drugo. Zvijezda ga vodi do Jaslica, do Djeteta koje donosi mir na zemlju…

Kada uvečer gore svijeće na jelkama i kada su darovi podijeljeni, nezadovoljena nas želja goni na ulicu prema jednom drugom svjetlu, sve do trenutka kada zazvone zvona ponoćne mise i kada se na oltarima okićenima svijećama i cvijećem obnavlja čudo svete Noći: “I Riječ je postala tijelom.” To je tada trenutak sretnog ispunjenja naše nade…

Svatko je od nas već upoznao sreću svete Noći. Međutim, nebo i zemlja još nisu postali jedno. Danas kao i nekada, Betlehemska Zvijezda sja u tamnoj noći…

Tmine su pokrivale zemlju i On dođe kao svjetlo koje sja u tminama i tmine Ga ne primiše. Onima koji su Ga primili, On je donio svjetlo i mir: mir sa nebeskim Ocem, mir sa svima onima koji su isto tako sinovi svjetla i djeca Očeva, i duboki mir srca; ali nipošto mir sa sinovima tmina.

Njima Vladar Mira ne donosi mir, već rat. On je za njih kamen smutnje prema kojem jure i koji ih krši. To je teška i ozbiljna istina koju nam ne treba prikriti poetski čar Djeteta u Jaslama.

Misterij Utjelovljenja i misterij zla usko su povezani. Svjetlosti koja je sišla s neba, suprotstavlja se toliko mračnija i kobnija noć grijeha

Oni koji su na koljenima oko Jaslica jesu sinovi svjetla: nježni nevini ljudi, pastiri puni vjere, ponizni kraljevi, Stjepan, nadahnuti čovjek učenik, i Ivan, apostol ljubavi, svi oni koji su slijedili poziv Učitelja…

Pred Djetetom u Jaslama, dijele se duhovi. On je Kralj kraljeva, Učitelj Života i Smrti. On kaže: “Slijedite me”, i tko nije s Njime protiv Njega je.

On to kaže također i nama i poziva nas da odaberemo između svjetla i tmine.


bl. Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein)


Svim župljanima župe Var. Toplice želim obilje božićnoga Blagoslova, Radosti i Mira kojega će dijeliti i širiti svima oko sebe!
Sretan Božić svakome!!!

- 18:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es