ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

27.09.2009., nedjelja

PROŠTENJE U TUHOVCU


Image and video hosting by TinyPic
Već tradicionalno, zadnja nedjelja mjeseca rujna, o blagdanu svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela svečano je u Tuhovcu, gdje se i ove godine okupio velik broj vjernika iz Tuhovca i njihovih gostiju na misnom slavlju ispred kapele sv. Mihaela.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2009., ponedjeljak

Koncert u nedjelju, 27. 09. 2009.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicAndrew Benson-Wilson:/ orgulje /
Purcell i Händel

Image and video hosting by TinyPicHenry Purcell
(London, 10. rujna 1659. - London, 21. studenog 1695.), engleski skladatelj i orguljaš.
Najpoznatiji je skladatelj baroknog doba i jedno od najpoznatijih imena engleske glazbe uopće. Svojim djelom otvorio je novo razdoblje u engleskoj glazbi, stvorivši novi, specifično engleski stil, slavljen kao "Orpheus Britanicus". Dao je pečat engleskoj vokalnoj, dramskoj, instrumentalnoj i crkvenoj glazbi.
Djelovao je kao kompozitor i dirigent dvorskog orkestra. Purcell je većinu svog života proveo u "Chapel Royal" kao kompozitor, a kasnije postaje orguljaš i pjevač Westminsterske Opatije.
Njegov ukupan opus broji više od dvadeset tvrdoukoričenih svezaka, a najvažniji dio Purcellova čistog instrumentalnog stvaralaštva posvećen je gudačkim instrumentima.
Osobitost njegova opusa očituje se u suprotnostima osamljeničkog i dramatičnog ilirskog izraza, katkad svečanog, a katkad duhovito zajedljivog svrstanog u savršenu i strogu formu.
Neposredno prije smrti skladao je grandiozni "Te Deum", najveličanstvenije djelo engleske crkvene glazbe.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPicGeorg Friedrich Händel (Halle na Saali, 23. veljače 1685. - London, 14. travnja 1759.), njemačko-engleski barokni skladatelj najpoznatiji po svojim oratorijima i operama. Rođen je kao Georg Friedrich Händel u Halleu, no s dobivanjem engleskog državljanstva 22. siječnja 1727., anglikanizirao je svoje ime i postao znan kao George Frideric Handel. Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je oratorij Mesija koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova. Od njegovih instrumentalnih djela najznačajnija su Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet. Na njega su utjecali talijanski barokni skladatelj, te najznačajniji engleski barokni skladatelj, Henry Purcell, pa je njegova glazba upravo zbog toga izvršila velik utjecaj na mnoge skladatelje među koje spadaju i Haydn, Mozart i Beethoven.

Opširnije...
- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2009., nedjelja

LUDBREG - 20.9.2009.

Image and video hosting by TinyPic
Hodočašće obitelji s djecom, vjeroučenika, ministranata i mladih Varaždinske biskupije u proštenište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu okupilo je danas više stotina ministranata i njihovih roditelja, te zajednica Bračnih susreta s područja naše biskupije. Susret je započeo u 16 sati meditativno-glazbenim programom kod zavjetne kapele. U 17 sati varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetog u prigodi početka nove školske i akademske godine za učenike i studente s područja Varaždinske biskupije.
Image and video hosting by TinyPic
Liturgijsko pjevanje uzveličao je Zbor mladih Varaždinske biskupije.
To je bilo prvo takvo biskupijsko hodočašće u ludbreško proštenište, a dio je trogodišnjeg programa proslave 600. obljetnice štovanja Presvete Krvi u Ludbregu (1411.-2011.).

Image and video hosting by TinyPic
- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROŠTENJE U ČRNILAMA

Image and video hosting by TinyPic
U kapeli koja je od 1990. godine u samom središtu Črnila a posvećena je sv. Križu,
nakon blagdana Uzvišenja sv. Križa (14.9.) danas je svečano proslavljeno godišnje „proštenje“.
Image and video hosting by TinyPic
Misno slavlje ispred kapele predvodio je župnik pred velikim brojem okupljenih vjernika iz Črnila i njihovih gostiju, u kojem su radosno sudjelovali mnogi od najmlađih do najstarijih, slušajući Riječ današnje 25. nedjelje kroz godinu i razmišljajući o poruci na temelju današnjeg evanđelja.
Image and video hosting by TinyPic
Pjevanje je pratila i vodila s. Agata L.
Image and video hosting by TinyPic

- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2009., ponedjeljak

HODOČAŠĆE U LUDBREG...

Image and video hosting by TinyPic
U nedjelju 20. rujna 2009. priređuje se hodočašće obitelji s djecom, vjeroučenika, ministranata i mladih Varaždinske biskupije u proštenište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu. Susret započinje u 16 sati meditativno-glazbenim programom kod zavjetne kapele. U 17 sati varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje sa zazivom Duha Svetog u prigodi početka nove školske i akademske godine za učenike i studente s područja Varaždinske biskupije. Liturgijsko pjevanje uzveličat će Zbor mladih Varaždinske biskupije.
Na sudjelovanje u hodočašću pozvani su i svećenici, redovnice, vjeroučitelji, učitelji i profesori s područja Varaždinske biskupije. Ministranti su pozvani ponijeti svoja ministrantska odijela. To je prvo takvo biskupijsko hodočašće u ludbreško proštenište, a dio je trogodišnjeg programa proslave 600. obljetnice štovanja Presvete Krvi u Ludbregu (1411.-2011.).
Iz naše župe, tko želi sudjelovati, poći ćemo vlastitim prijevozom!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SUSRET MLADIH I MARIJA FEST - MOLVE 2009.

Image and video hosting by TinyPic
U subotu 19. rujna 2009., u Molvama će se održati Susret mladih Varaždinske biskupije i Festival duhovne glazbe "Marijafest" 2009. u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije i Nacionalnog centra Udruge Vojske Bezgrešne. Susret započinje misnim slavljem koje će s početkom u 17,30 sati u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Festival će se održati u župnoj crkvi s početkom u 19,30 sati. Na događanjima će prisustvovati mladi, i to srednjoškolci iz svih krajeva Varaždinske biskupije.
Mladi srednjoškolci u Molve će stići sa svojim vjeroučiteljima organizirano autobusima.
Polazak autobusa bi bio na već poznatim mjestima:
-Čakovec: Na parkiralištu ispred srednje škole TIOŠ – okupljanje od 15,30 do 15,45 sati. Kreće se točno u 15,45.
-Varaždin: kod katedrale (kod sata) - okupljanje od 15,30 do 15,45 sati. Kreće se točno u 15,45.
-Koprivnica: parkiralište nasuprot Podravke kod srednjoškolskog centra - okupljanje od 16,15 do 16,30 sati. Kreće se točno u 16,30.
Prijave isključivo kod svoga vjeroučitelja u školi !!!

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2009., nedjelja

PROŠTENJE U PETKOVCU

Image and video hosting by TinyPic
Nedjelja iza Male Gospe već se godinama svečano slavi u Petkovcu. Tako i danas ispred kapele koja je u samom središtu mjesta a posvećena je sv. Križu,
Image and video hosting by TinyPic
uoči blagdana Uzvišenja sv. Križa (14.9.) okupljeni u velikom mnoštvu slušasmo riječi Isusove iz današnjeg evanđelja: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga“.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Misno slavlje bilo je ujedno i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine za područnu školu u Petkovcu, te su svojom molitvom sudjelovala i djeca, a pjevanje je pratila i vodila s. Agata.
Image and video hosting by TinyPic

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAZIV DUHA SVETOGA NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE

Image and video hosting by TinyPic
I ove smo godine uz početak školske nastave u Osnovnoj te u Srednjim školama u misnom slavlju u župnoj crkvi danas zamolili snagu Duha Svetoga za naše roditelje, profesore, učitelje i vjeroučitelje te ostale djelatnike naše škole u započetoj novoj školskoj godini. U molitvi i pjesmi kroz misno slavlje sudjelovali su sami učenici zajedno sa svojim roditeljima i učiteljima naše OŠ.
Image and video hosting by TinyPic
Ujedno ovo je bilo i oproštajno misno slavlje za s. M. Rahelu Dolovski, našu orguljašicu i voditeljicu dječjeg i mješovitog zbora, koja odlazi na novu župu u Zlatar, a s nama je u župi Var. Toplice provela punu godinu dana. Zahvalivši časnoj sestri, župnik joj je u ime zajednice poželio krepko zdravlje i puno radosti na novoj dužnosti.

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2009., subota

SMS…

Image and video hosting by TinyPic
Započeli smo Susrete Mladih Subotom
svake subote u 15,30 sati - susret mladih. („SMS“ – susret mladih subotom)
… u vjeronaučnoj dvorani...
…pozvani su svi mladi...

…pripremamo se za SHKM – Zadar 2010 ...

Image and video hosting by TinyPic

HIMNA

Da radost bude potpuna

Ti si trs, a ja sam loza,
I u Tebi, Kriste, živim,
Ne treba mi drugih njiva,
Vinogradu tvom se divim.

Ti si, Kriste, živo vino,
Što u čašu krhku vrije,
Čašu krhku mog života,
Iz nje radost svijetu pijem.

TVOGA VINA, VINA LJUBAVI,
PREPUNA JE MOJA ČAŠA,
KADA JE SA BRAĆOM DIJELIM,
POTPUNA JE RADOST NAŠA.

Želim svima nazdraviti
Vječnu radost na oltaru,
Zahvaliti tebi, Kriste,
Na predivnom daru!

TVOGA VINA, VINA LJUBAVI,
PREPUNA JE MOJA ČAŠA,
KADA JE SA BRAĆOM DIJELIM,
POTPUNA JE RADOST NAŠA.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2009., nedjelja

MLADI VIRTUOZ ODUŠEVIO PUBLIKU

Image and video hosting by TinyPicDavid Cindrić -rođen u Kutini 1990.g., nakon 3 godine, sa obitelji se doselio u Čakovec. Već sa 5 godina na par tjedana u kuću stigao je jedan sintisajzer. Ta stvar s crno-bijelim tipkama činila mu se zanimljiva i počeo se igrati s njom. Na čuđenje svih, nakon samo par dana mogla se čuti poznata melodija s te igračke. To je bila melodija pjesme koju je David čuo u crkvi. Nitko nije mogao vjerovati da tako malo dijete sa 5 godina može imati takav sluh i samostalno početi svirati neki instrument. Od tada se u njemu rodila ljubav za glazbom. Roditelji Darko i Snježana su ga sa 9 godina upisali u glazbenu školu i tu je počelo njegovo bavljenje glazbom.
Image and video hosting by TinyPic
Kod prof. Nade Varge, koja ga je pomalo uvodila u profesionalni svijet glazbe David je usavršavao svoju tehniku i znanje kroz 6 godina. Nakon tih 6 godina svi su ga poticali da nastavi glazbeno školovanje, no njega učenje iz nota i sviranje klasike nije više toliko privlačilo. Tako je David krenuo u smjeru tehnologije. Završio srednju školu u struci „Tehničar za računalstvo“ i nakon toga upisao Fakultet elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, no u međuvremenu rodilo se nešto novo.
Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, nije prestao svirati klavir. Odmah nakon završetka glazbene škole počeo je komponirati svoje osobne skladbe i snimati ih na računalo, no niti jednu skladbu nema notno zapisanu. Nakon 4 godine već je imao cijelu kolekciju skladbi što ga je potaklo na izdavanje svog vlastitog „crossover“ albuma (spoj klasike i moderne glazbe) . Na svojem albumu, David kombinira pop/rock glazbu sa svojim skladbama na klaviru. U travnju 2009.g. izlazi album pod nazivom „Human life“ . Na albumu se nalazi 9 skladbi pod nazivima: God's arrival, Human life, Person unknown, Image and video hosting by TinyPicSimmy, Classical gas, Sleeping child, Game of the Sun, Heaven i Your love remains forever David je 29. travnja te iste godine imao promotivni koncert u Čakovcu u Centru za kulturu pred 350 ljudi koji su bili oduševljeni. I dalje ima u planu održavati koncerte diljem Hrvatske i svijeta pa čak i snimanje novog albuma.
Image and video hosting by TinyPic
Večerašnji koncert u Kongresnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama privukao je doduše rijetku publiku koja je s oduševljenjem pratila zanosne melodije tog mladog i nadarenog glazbenika.
Image and video hosting by TinyPic
Dokaz tome bio je dugotrajan pljesak i zadovoljstvo na licima posjetitelja. Nakon koncerta mnogi su si nabavili i zvučni zapis (CD) s navedenih devet pjesama.

- 21:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSLAVA ZAŠTITNIKA BISKUPIJE

Image and video hosting by TinyPic
Na blagdan sv. Marka Križevčanina, u ponedjeljak 7. rujna, proslavit će se zaštitnik Varaždinske biskupije sv. Marko Križevčanin
Image and video hosting by TinyPic
Misno slavlje u 18,00 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Image and video hosting by TinyPic
Prije mise u 16 sati svećenici Varaždinske biskupije okupit će se na svom redovitom mjesečnom susretu u dvorani Biskupskog ordinarijata. Predavanje o temi "Svećenička duhovnost i svjedočenje" održat će gost susreta dr. Milan Špehar, profesor na Teologiji u Rijeci.

- 17:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2009., subota

HODOČAŠĆE U LUDBREG

Image and video hosting by TinyPic
Usprkos prilično lošem vremenu, jutros je nakon molitve litanija u čast Predragocijene Krvi Kristove i blagoslova iz župne crkve u Toplicama krenula grupa od dvadesetak hodočasnika – pješaka u svetište Predragocijene Krvi Kristove u Ludbreg kako bi sudjelovali na današnjoj proslavi u Ludbregu.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Moleći putem križni put pridružuju se i ostali iz župe, a ispred kapelice u Tuhovcu molili smo zajednički drugu postaju.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

- 06:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2009., petak

Zdravstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine

Image and video hosting by TinyPic
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je jutros u Varaždinskim Toplicama 7. zdravstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) I. skupine, koji se održava u Kongresnoj dvorani hotela "Minerva".
Image and video hosting by TinyPic
Prije početka simpozija položeni su vijenci uz molitvu kod spomen obilježja poginulih branitelja. Župnik je tom prigodom rekao kako „okupljeni na ovom simboličkom mjestu u zajedničkoj molitvi i sjećanju iskazujemo poštovanje svima koji su na poseban način zaslužni za mir i slobodu naše lijepe nam i drage domovine.
U molitvi se sjećamo svih koji su suprotstavili ratnoj agresiji, ne samo onih čija su imena ovdje uklesana, nego i svih koji su zaslužni da su nam svojom žrtvom omogućili mirnu i sigurnu izgradnju našega društva na dobrobit svih nas.
S osjećajem duboke zahvalnosti zato molimo za njih koji su položili svoje živote u obrani domovine. Njima molimo mir i pokoj u Gospodinu.
U isto vrijeme iskazujemo zahvalnost i svima koji su se žrtvovali, osobito hrvatskim braniteljima, a napose vama koji ste podnoseći tegobe i tjeskobe ratne nesigurnosti godinama branili svoje obitelji i djecu, narod i domovinu. Također molimo i za one obitelji koje su ostale bez svojih najdražih i najmilijih, a i za vaše koje su Vašom žrtvom ostale uskraćene za mnoge radosti života.
Želimo si posvjestiti da se i sada u slobodi trebaju pošteno vrednovati zasluge, kako poginulih, tako živih i nepravedno zatočenih hrvatskih branitelja.
Žrtva poginulih i mnogih nestalih neka nam bude trajan podsjetnik na njihovu hrabrost i ljubav, a naša zahvala neka se tiho prelije u molitvu: Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im“.
Image and video hosting by TinyPic
Premijerka Kosor otvarajući simpozij istaknula je veliku zahvalnost hrvatskim braniteljima za sve žrtve i patnje koje su podnijeli tijekom ratnih dana, ali isto tako i žrtve koje ratni vojni invalidi, posebice 497 ratnih vojnih invalida I. skupine, podnose i danas.
Istaknula je kako je do sada napravljeno mnogo za tu skupinu ratnih vojnih invalida budući da su svi stambeno zbrinuti te da je riješen status njihovih supruga-njegovateljica.
"Do sada je nabavljeno i 358 vozila za ratne vojne invalide I. skupine, a ove će se godine nabaviti još njih 119", rekla je Kosor.
No, dodala je kako tu posao ipak nije gotov te pozvala sva ministarstva i državne institucije da se uključe u rješavanje preostalih problema te skupine hrvatskih branitelja.
Dvodnevni sedmi zdravstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, a osim niza zdravstvenih tema sutra će se održati i izborna skupština Udruge.
Image and video hosting by TinyPic

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es