ŽUPA sv. MARTINA bisk.- VARAŽDINSKE TOPLICE

30.05.2009., subota

Mjesec svibanj – svibanjske pobožnosti:


Image and video hosting by TinyPic
Najljepši mjesec – svibanj – posvećen je na poseban način našoj nebeskoj Majci – Kraljici svibnja i Majci Crkve.
Image and video hosting by TinyPic
Svako mjesto u našoj župi obilježeno je nekim vjerskim obilježjem, pa su se upravo ovaj mjesec na tim mjestima u našoj župi okupljali odrasli i djeca na zajedničku molitvu i pobožnost u čast našoj nebeskoj Majci već prema vremenu, prilikama i mogućnostima. U župnoj smo crkvi svaki dan uz slavlje svete mise molili litanije i prigodne molitve na na čast Majci Božjoj.
Image and video hosting by TinyPic
Na slici: djeca u Črnilama predmole Krunicu !

- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2009., petak

ANTUN I IVAN KUKULJEVIĆ SAKCINSKI


Image and video hosting by TinyPic
Ove se godine navršava 120 godina od smrti Ivana pl. Kukuljevića Sakcinskog (Ivan Krstitelj, Donat, Maksim, Antun) koji je rođen na današnji dan, 29. svibnja 1816. u Varaždinu kao deveto, posljednje dijete u braku Antuna Kukuljevića i Antonije pl. Labaš. On je, svakako, najistaknutiji član obitelji Kukuljević. Tijekom života bio je jedan od idejnih vođa hrvatskog narodnog preporoda, javni djelatnik, utemeljitelj brojnih znanstvenih disciplina, brojnih ustanova, arhiva, knjižnica, muzeja, časopisa, kulturno-povijesnih društava. Bio je sakupljač povijesne građe, povijesnih izvora, izdavač značajnih povijesnih dokumenata, pisac znanstvenih i povijesnih rasprava, biograf, arheolog, povjesničar umjetnosti, bibliograf i bibliofil. Školovao se u Varaždinskoj franjevačkoj gimnaziji, a 1825. godine smješten je u zagrebački Plemićki konvikt i započeo je studij filozofije, tj. viših razreda gimnazije. Iz tog razdoblja znakovit je njegov posjet stenjevačkom župniku Tomašu Mikolušicu 1830. godine koji mu je preporučio čitati hrvatske knjige, pa je i sam počeo pisati hrvatski, premda ga u školi nitko u tom nije poučavao. 19. prosinca 1833. godine napisao je svoju prvu hrvatsku pjesmu, "Pastir" koja je, na žalost, izgubljena. 1837. godine počeo je suradivati u "Danici" gdje je u broju 50. prvi put tiskana hrvatska pjesma, Kukuljevićeva "Tuga za ljubom". 1837. godine u Zagrebu izašla je prva Kukuljevićeva knjiga, junačka igra "Juran i Sofija ili Turci kod Siska". U studenom godine 1842. na vlastiti je zahtjev otpušten iz vojnicke službe i u prosincu imenovan "začasnim jurasorom županije zagrebacke". U to doba Kukuljević, premda samouk, počinje u "Danici" objavljivati prve povijesne članke i kulturno-povijesne studije. Vrlo je značajan datum 2. svibanj 1843. godine kad je održao prvi govor na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru. On je prvi koji je vatreno prozborio hrvatskim jezikom istaknuvši potrebu da se od sada raspravlja u "svima nama milom hrvatskom jeziku", a time i omogući i onim članovima županijske skupštine koji ne razumiju ukočeni, tada još službeni, latinski jezik, izraziti svoje nazore. Kukuljević se 1850. godine, razočaran apsolutizmom, povukao iz političkog života. Od 1851. do 1858.g. bio je predsjednik Matice ilirske. Pod apsolutizmom izdao je desetak povijesnih knjiga, monografija o hrvatskim kulturnim spomenicima, biografija znamenitih hrvatskih umjetnika i tekstova starih hrvatskih pisaca. Povratkom ustava 1860.g. Ivan Kukuljević vraća se u politički život. Imenovan je velikim županom Zagrebačke županije, a 1863. godine osnovao je Samostalnu narodnu stranku. Pokreće stranački list "Domobran". Godine 1876. Ivan Kukuljević postao je prvi predsjednik Matice hrvatske i tu je dužnost obnašao do smrti. Umro je 1. kolovoza 1889. godine.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
U prigodi njegova rođendana, ogranak Matice Hrvatske Varaždinske Toplice upriličio je na grobu Ivanova oca Antuna koji se nalazi uz kapelu sv. Duha u Var. Toplicama prigodni program koji je vodila prof. Božena Filipan uz sudjelovanje tamburaškog zbora OŠ I. i A. Kukuljevića Var. Toplice, te crkvenog zbora „Martinčeki“. Prigodnu zahvalnu molitvu s okupljenima molio je domaći župnik, a djeca OŠ krasnoslovila su nekoliko Kukuljevićevih pjesama.
Image and video hosting by TinyPic
Obilježavanje dana rođenja i spomena na Sakcinske nastavljeno je u prostorima Osnovne škole koja nosi imena ovih zaslužnih ljudi naše nacionalne povijesti.
Image and video hosting by TinyPic

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2009., utorak

SVEČANOST DODJELE DIPLOMA O SVEĆENIČKOJ SPREMI


Danas je u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog Pastoralnog instituta u Zagrebu, na prigodnoj svečanosti povodom završetka ĐAKONSKE PASTORALNE GODINE, zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić uručio prigodne DIPOME O POSTIGNUTOJ SVEČENIĆKOJ SPREMI dvadesetdvojici đakona zagrebačke nadbiskupije, varaždinske biskupije te đakonima redovnicima koji su s uspjehom završili već više godina uobičajeni đakonsko pastoralni program formacije za svećeništvo. Među ostalima diplome su primili i dvojica đakona iz naše župe:
Image and video hosting by TinyPic
časni gosp. Nikola Bukovčan

Image and video hosting by TinyPic

te časni gospodin Marinko Prstec,
koji su dio svoga đakonsko- pastoralnog programa uz ostale aktivnosti koje je organizirao Nadbiskupijski Pastoralni institut obavili u župama sv. Nikole u Koprivnici i sv. Marka u Zagrebu.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon prigodnih riječi kard. J. Bozanića, te gen. vikara varaždinske biskupije mons. Ivana Godine, đakoni su zahvalili svojim župnicima – mentorima i svima koji su im pomagali u njihovoj formaciji.

NAŠIM ĐAKONIMA, NIKOLI I MARINKU POSEBNE ČESTITKE !

Radujemo se što će i njih u nedjelju 14. lipnja 2009. varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zarediti za svećenike Varaždinske biskupije, na misnom slavlju koje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu započinje u 17 sati.
Za prezbitere će biti zaređeni: Ivica Bačani iz župe Veliki Bukovec,
Nikola Bukovčan iz župe Varaždinske Toplice, Marko Đurin iz župe Remetinec, Tihomir Kosec iz župe Trnovec, Mario Križanac iz župe Vinica,
Marinko Prstec iz župe Varaždinske Toplice i Ivan Rak iz župe sv. Nikole iz Koprivnice.

- 21:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2009., nedjelja

PROŠTENJE KRALJICE MIRA U VRTLINOVCU

Image and video hosting by TinyPic
Lijepi broj vjernika Vrtlinovca i okolice, te njihovih gostiju okupio se danas oko kapele Kraljice mira koja je podignuta davne 1945. godine, te ponovno sagrađena 1995.g.
Image and video hosting by TinyPic
Na misnom slavlju u čast BDM Kraljice Mira koju slijedimo na putu prema njezinom Sinu Isusu, da budemo dionici svih dobara kojih je Marija bila dionica, a posebice mira kao dara Božjega, jer, mir i pomirenje s Bogom dar je koji postaje izvor mira u nama i za druge. Poslanje Majke Marije u svijetu i naše poslanje zajedno s njom na putu prema novom svijetu koji u Kristu može naći svoj spas. Marija nas poučava i svjedoči o ljepoti života za Boga. Zato su poruke blagdana Kraljice mira: ljubav, praštanje, prihvaćanje jedni drugih te osluškivanje Božje Riječi, naglasio je između ostalog župnik u prigodnoj propovijedi.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2009., subota

7. USKRSNA NEDJELJA

Image and video hosting by TinyPic
Isus podiže oči k nebu i progovori: "Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao - Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti. A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.
(Iv 17, 1-11)

Isus i dalje moli za nas.
Moli upravo sada.
Moli se na nebu.

I to je Istina koja nas posvećuje.

I to je naš poziv na ovome svijetu.

Svijetu u kojem jesmo, ali od kojeg nismo
.


- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.05.2009., srijeda

PROSLAVA 350.g. DOLASKA FRANJEVACA U ČAKOVEC

Image and video hosting by TinyPic
U nazočnosti kancelara varaždinske biskupije mons. Antuna Perčića, provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željka Železnjaka, franjevaca iz čakovečkog samostana, fanjevačkih bogoslova, članova Zrinske garde i brojnih uvaženih gostiju te domaćina iz Varaždinskih Toplica danas su se Grad i Župa Varaždinske Toplice uključili u proslavu jubilarne 350. godišnjice dolaska Franjevaca u Čakovec. Franjevci su u Čakovec došli 13. prosinca 1659. godine, nakon što je na današnji dan 20. svibnja 1659. god. zagrebački biskup Petar Petretić u skladu s crkvenim propisima saslušao mišljenje redovnika koji su živjeli i djelovali u blizini Čakovca, sazvavši njihove predstavnike na sastanak u Varaždinske Toplice na kojem su predstavnici varaždinskih isusovaca, kapucina i kanonika pozdravili njihov dolazak u Čakovec te je u rujnu 1659. godine biskup Petar Petretić objavio svoju odluku da se franjevci mogu slobodno nastaniti u Čakovcu i ondje osnovati svoju redovničku kuću.
Kao uspomena na taj događaj postavljena je spomen ploča
Image and video hosting by TinyPic
čije otkrivanje su popratile prigodne riječi gvardijana fra Stanka Belobrajdića,
Image and video hosting by TinyPic
a nakon te svečanosti u župnoj crkvi sv. Martina služena je zahvalna sv. misa koju je predvodio kancelar varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, koji je u propovijedi naglasio veliku ulogu i značaj franjevaca ne samo za grad Čakovec nego i čitavo Međimurje.
Image and video hosting by TinyPic
Na početku misnog slavlja u kojem su sudjelovali franjevci iz Čakovca, župnik domaćin čestitao je braći franjevcima jubileje: 800. obljetnicu utemeljenja franjevačkog reda i 350. godišnjicu dolaska u Čakovec te zaželio da i u ovo današnje vrijeme svojim pastoralnim radom i franjevačkim životom svijetom pronose zauzimanje za mir i dobro.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2009., utorak

DOGODILO SE PRIJE 350. GODINA


Image and video hosting by TinyPic
OVAJ TJEDAN U SRIJEDU 20. SVIBNJA NAŠ ĆE GRAD I ŽUPA OBILJEŽITI JEDAN POVIJESNI DATUM A TO JE 20. SVIBNJA 1659. KADA JE U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA ODRŽAN SASTANAK POD PREDSJEDANEJM BISKUPA PETRA PETRETIĆA ZA OSNIVANJE FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U ČAKOVCU. SVEČANOST ĆE SE OBILJEŽITI U MUZEJU POSTAVLJANJEM SPOMEN PLOČE U 18,30 SATI I ZAHVALNOM SVETOM MISOM U NAŠOJ ŽUPNOJ CRKVI U 19,00 SATI. POZIV SVIMA DA SE PRIDRUŽITE OVOM SLAVLJU.
U rujnu 1659. godine biskup Petar Petretić objavio je svoju odluku da se franjevci mogu slobodno nastaniti u Čakovcu i ondje osnovati svoju redovničku kuću. Knez Nikola Zrinski franjevcima je dao današnje mjesto usred grada i podigao im malu zidanu kapelu - crkvicu u čast sv. Nikole biskupa, svoga nebeskog zaštitnika. Franjevci su dobivenim drvom sami sagradili drvenu kuću uz crkvu, u kojoj su se ubrzo i nastanili. Pred njihovom crkvicom sv. Nikole biskupa i drvenim skromnim samostanom bilo je prostrano sajmište, trg na kojemu su se nedjeljom i na određene blagdane godišnje održavali sajmovi. Narod je dolazio na sajmove, a uz to je prisustvovao svetoj misi i slušao propovijedi i primao svete sakramente.


- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.05.2009., nedjelja

SVETA POTVRDA


Image and video hosting by TinyPic
17. svibnja u našoj župi primaju sakramenat punine dara Duha Svetoga:
Matija Detelj , Josip Hajduk, Dario Horvat, Luka Hrženjak, Valentino Ivec, Luka Jurić, Luka Linzi, Marko Lončar, Tomislav Madarić, Ivan Markanović, Ivan Martinec, Bruno Mihalić, Hrvoje Mikulčić, Filip Novak, Dean Ratković, Martin Ratković, Mihael Sajko, Elvis Sijarto, Domagoj Šarec, Antonio Šargač, Ana Ban, Dora Bareta, Mihaela Benček, Anamarija Bešenić, Tanja Biškup, Ema Čosić Lidija Čukli, Mirna Dvorski, Ivana Friščić, Maja Horvat, Petra Horvat, Sandra Horvat, Jelena Janušić, Patricija Janušić, Maja Keleminec, Petra Kerep, Tea Kraljić, Petra Kranjec, Marija Kuzmić, Mirta Matkun, Marina Novak, Natalija Pokos, Mihaela Prstec, Ana Ratković, Helena Sačić, Veronika Sakač, Ivana Šarec, Suzana Šimunek, Ana – Marija Štorga, Martina Zadravec.
Svetu će im potvrdu podijeliti delegat preuzv. biskupa – mons. Antun Perčić, kancelar naše biskupije.
Molimo da snaga Božja prožme njih, njihove kumove, njihove roditelje, cijele obitelji i našu cijelu župu i mjesto, da bismo im davali primjer koji privlači, da bismo znali posjeći one grane koje rod ne donose, te im tako pomoći da budu istinske mladice nasađene na Isusu Kristu, pravome trsu.
Dragi krizmanici, ova župa na Vas računa. Ovo mjesto Vas treba. Ovaj narod i Domovina trebaju ljude koji čine nešto novo, nasuprot svim krizama i recesijama u koje smo zapali. Vama pripada ovo vrijeme. Na Vama je da iznesete breme ljudskosti, ljubavi i neustrašivosti, stupajući stopama vjere, poput svojih otaca i praotaca, djedova i pradjedova, poput našeg zaštitnika Sv. Martina mučenika, poput naše nebeske Majke. Budite naš ponos i Neka Vas dobri Bog blagoslovi svojom snagom i osnaži Duhom Braniteljem!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.05.2009., nedjelja

PRVA SVETA PRIČEST

Image and video hosting by TinyPic
Danas naša župna zajednica slavi veliko slavlje, dan Prve Svete Pričesti.
Danas će po prvi puta sjesti za Kristov naši prvopričesnici, njih četrdeset osmero.
Monika Benčić
Monika Bešenić
Valerija Crnov
Marina Čukelj
Vlatka Detelj
Patricija Dimitrovski
Sara Dušak
Lucija Dvorski
Ivona Gerić
Monika Grđan
Magdalena Hrženjak
Magdalena Kos
Karla Kožić
Martina Novak
Meri Novak
Ivana Pičija
Petra Slavin
Anamarija Svetec
Lara Šarec
Petra Šarec
Sandra Šestak
Lana Šimek
Valentina Vudrag
Vida Žagar
Adam Ban
Dominik Benčić
Dominik Bešenić
David Dvorski
Matija Dvorski
Dalibor Gredelj
Karlo Gredelj
Josip Horvat
Karlo Jedvaj
Antonio Kanešić
Filip Kanešić
Dino Lipić
Hrvoje Loborec
Antun Novak
Patrik Pantaler
Luka Pokos
Martin Prstec
Benedikt Sačić
Matej Sačić
Vedran Sačić
David Sakač
Julijano Sijarto
Emanuel Sopić
Dominik Tenšić
Image and video hosting by TinyPic

Dragi naši prvopričesnici!
Srdačno vas pozdravljamo i radujemo se s vama u ovom radosnom danu, za vas nezaboravnom događaju. S vama su vaši roditelji, vjeroučitelji, braća i sestre, kumovi, djedovi i bake. Svi smo dužni vama čistu i cjelovitu vjeru prenositi riječju i životom, a vi dragi naši slavljenici, iako ste još mali trebate vjeru svojih očeva, djedova i pradjedova nositi kao baklju u vrijeme koje je pred vama. Na tom putu nismo sami, s nama je Isus u Euharistiji. Nije li upravo ovo slavlje Prve Svete Pričesti sjajna prilika da s našim prvopričesnicima proslavimo Krista, prisutnog u kruhu i vinu.. U svakoj svetoj misi on nam se daruje u kruhu i vinu, a danas se posebno želi darovati po prvi puta našim prvopričesnicima.
Zato vas molim, dragi župljani, svojom molitvom pratimo i dalje ove naše prvopričesnike da ostanu vjerni Kristu Gospodinu i da se trajno hrane sa Njegova oltara da tako budu okrjepljeni za životna putovanja sve do sretne vječnosti.


- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (2)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (7)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (9)
Travanj 2009 (5)
Ožujak 2009 (10)
Veljača 2009 (17)

ŽUPNI CARITAS


 • Sv. Martin Biskup, zaštitnik župe

  Sveti Martin Tourski, misionar i biskup, rođen 316. u Savariji, (danas Szombathely, Mađarska), odrastao u Ticinumu (danas Pavia, Italija). Isprva časnik u carskoj vojsci, postao je kršćanin, napustio vojsku i djelovao kao misionar u Panoniji, Dalmaciji, Italiji i Galiji. Kao biskup Toursa (372-397) podigao je pokraj grada samostan Majus Monasterium (danas Marmoutier). “Vojnik na silu, biskup po dužnosti, monah po izboru”, preminuo je u 8. studenog 397. u galskom naselju Candesu (danas Candes-Saint-Martin, Francuska).
  Od mnogobrojnih legendi o njemu najpoznatija je ona po kojoj je mačem prepolovio svoj vojnički plašt i podijelio ga sa siromahom koji se smrzavao pred vratima grada Amiensa.
  Sliku sv. Martina – ulje na platnu, koja je bila galvna oltarna slika nekadašnjeg drvenog oltara, koji je zamjenjen darovanim iz katedrale, izradio je godine 1852. Johann Beyer, štajerski slikar. Slika se nakon restauracije g. 2013. čuva u župnom dvoru i izlaže uz blagdan sv. Martina 11. studenoga.


  CRKVA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

  - jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem. Spominje se u prvom popisu župa zagrebačke biskupije 1334. g., što znači da je sagrađena koncem XIII. ili početkom XIV. stoljeća i to na temeljima starije crkve, o kojoj svjedoče arheološki nalazi i vidljivi mali prozorčić iznad vrata sakristije. U XVIII. stoljeću crkva je dograđena i barokizirana a arheološki nalazi potvrdili su gotički slog, o kojem danas vidljivo svjedoče elegantni ukrasni pilastri s vanjske strane građevine te prozori na apsidi. Ispod poda pronađeni su ostaci gotičkih temelja te supova i stepeništa za kor, a u crkvi se nalaze i tri grobnice. Prigodom zadnje obnove crkva dobiva i dva nova vitraja: bl. A. Stepinca i sv. Marka Križevčanina zaštitnika naše biskupije, koji uz već postojeće u svetištu (sv. Martin i simboli evađelista) čine skladnu cjelinu i zaokružuju barokni ambijent crkve.Osim svakodnevnih, nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja, svečano se slavi zaštitnik župe sv. Martin biskup – 11. studenoga, kao i godišnje klečanje 10. kolovoza. Crkva je otvorena tijekom čitavog dana i mjesto je molitve kako domaćih vjernika tako i korisnika bolnice te mnogih pojedinaca i grupa koje turistički ili hodočasnički posjećuju naš grad.  .


  ROBBINI OLTARI U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA


  Francesco Robba (1698.-1757.), najpoznatiji barokni kipar na tlu Slovenije i Hrvatske, izradio je nekoliko mramornih oltara, remek-djela baroka, za zagrebačku katedralu i crkvu sv. Katarine.
  Poslije potresa koji je 9. studenog 1880. g. pogodio Zagreb i okolicu kod preuređenja zagrebačke katedrale, bečki arhitekt Hermann Bollé odstranio je Robbine oltare iz katedrale. Oltari sv. Katarine i sv. Barbare, koje je oko 1736. godine naručio zagrebački Kaptol, darovani su g. 1884. Topličkoj župnoj crkvi, u kojoj ih je slikar i graditelj M. Antonini postavio iste godine.
  Oltar sv. Katarine, (izrađen oko 1740.g.) postao je u Toplicama oltarom sv. Martina (glavni oltar). Impresivno djeluje reljef s prikazom mučeništva svete Katarine. Krase ga kipovi sv. Bartola i sv. Mateja ap. Oltar sv. Barbare (izrađen oko 1736.g.) sada ima kipove sv. Filipa Nerija i sv. Stjepana prvomučenika. S ova dva oltara nedostaju kipovi Sv. Andrije i Sv. Franje Saleškog, koji su bili smješteni u atici jer ih je Kaptol poklonio župnoj crkvi, danas katedrali, u Sisku. Na njihovim se mjestima sada nalaze manje vrijedni kipovi sv. Nikole Tavelića - na oltaru sv. Barbare, te na glavnom oltaru kip sv. Martina biskupa, zaštitnika župe.
  Slikar M. Antonini oslikao je 1885. g. čitavu crkvu a posebno su dojmljive stropne freske koje prikazuju prizore iz Isusova života dok u svetištu na stropu nalazimo evanđeliste a pored oltara svete slavenske apostole Ćirila i Metoda.
  Valja spomenuti da je zagrebački Kaptol već prije 900 godina (između 1111. i 1117.g.) postao vlasnikom Toplica darovnicom bana Aleksija. Kroz čitav srednji vijek zagrebački je Kaptol uspješno doprinosio razvoju čitavog mjesta i lječilišnog turizma u Toplicama sve do 1945. godine kada je Kaptol izgubio čitav svoj posjed i sve zgrade.  OLTAR ŽALOSNE GOSPE

  - rad je Josefa Oblettera iz St. Ulricha - Tirol – Austrija izrađen g. 1911. krasi bočnu kapelu župne crkve. Nasuprot ulazu u kapelu nalazi se kip sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske. Tu su i kipovi Srca Isusova i Marijina te sv. Antuna i sv. Terezije.
  Oltar je blagoslovljen 4. rujna 1911. g. po preuzv. nadbiskupu zagrebačkom Jurju Posiloviću uz sudjelovanje đakovačkog biskupa dr. Ivana Krapca – jednog od velikih dobročinitelja župne crkve. Lijevo i desno od oltara hrvatsko kulturno društvo "Napredak" postavilo je 1933.g. ploče s imenima poginulih Topličkih župljana u I. svjetskom ratu /1914.-1918/.
  Strop kapele oslikan je Antoninijevom freskom: Isusa polažu u grob, a bočno su freske: Isus zaogrnut crvenim plaštem s trnovom krunom na glavi, te četiri anđela sa simbolima muke Isusove. Kad se otvori prednja donja ploča, oltar postaje „Božji grob“– gdje se nalazi kip Isusa u naravnoj veličini /J. Obletter/ - a pored svetohraništa su prizori molitve u Getsemanskom vrtu i Kristova Uskrsnuća. Ispod poda po cijeloj površini kapele nalazi se kripta - grobnica. Prigodom najnovije obnove kapela dobiva vitraje koji prikazuju Navještenje Gospodnje i u gornjem dijelu "Zoru" - označujući BDM kao početak boljega svijeta, a desni prikazuje Uznesenje BDM na nebo - prema oltarnoj slici iz Varaždinske katedrale a u gornjem djelu mjesec i zvijezde - simbole BDM.
  OLTAR GOSPE LURDSKE


  - smješten je lijevo od ulaznih vratiju – nasuprot ulaza na kor. Kip Gospe Lurdske i sv. Bernardice nabavljen je u Beču 1914.g. a o 100- toj godišnjici (2014.g.) oltar je preuređen i obnovljen, tako da je i nadalje mjesto stalne molitve i zagovora mnogih bolesnika iz obližnje bolnice i župljana Topličke župe.  ORGULJE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

  Nakon barokizacije (od 1761-1763.g.) vjernici nabavljaju orgulje iz radionice Antoniusa Römera iz Graza, a 1884. godine crkva dobiva dva mramorna oltara iz Zagrebačke katedrale, remek djela baroknog kiparstva, rad Francesca Robbe. Zajedno s orguljama i oltari daju iznimni barokni ambijent crkvi.
  Barokna obnova župne crkve Sv. Martina zaokružena je dakle 1765. g. nabavom orgulja. Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske. Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
  Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
  Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
  KAPELA SV. DUHA

  Na ostacima župne crkve koju su 1242. godine uništili Tatari sagrađena je kapela koja je 1774. godine barokizirana. Unutrašnjost i strop kapele oslikani su freskama nepoznatog majstora a oltarna freska prikazuje silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Blažene Djevice Marije. Slikana je 1882. g. za vrijeme župnika A. Golubića. Kapelu je do XIX. stoljeća okruživalo groblje, a tu je pokopan i Antun Kukuljević Sakcinski, nad čijim se grobom uzdiže križ s natpisom Antunova sina Ivana na glagoljici: „Zahvalni sin svome otcu.“ Svake se godine u kapeli svečano slavi Duhovski ponedjeljak tj. blagdan BDM – Majke Crkve. • VRIJEME U HRVATSKOJ:

  Hrvatska danas


flags.es