Bezželjnost

28.02.2020.

Ako ne shvatite ovaj svijet i ostanete ovisni o njemu, nećete naći same sebe.

"(27) Isus reče: „Ako ne postite od svijeta, nećete pronaći kraljevstvo. Ako ne uzmete šabat kao šabat, nećete vidjeti Oca." - Evanđelje po Tomi

Isključivost je ...

24.02.2020.

... bježanje od sebe. Ono što mrziš unutar sebe, to projiciraš prema van. I varaš sebe mržnjom prema van. Valjda je tako lakše. No, nije. To te izjeda iznutra.

Propadanje svijesti

23.02.2020.

Sramotan karneval u Imotskom: Spalili lutke gej para, u naručju im bilo "dijete" - Nenad Stazić

KRNJA MILANOVIĆ ZAVRŠIO NA LOMAČI U DRUŠTVU TITA: Gradonačelnik Šibenika: ‘Takav čin je neprihvatljiv!’

Sva sreća u ovoj nacionalnoj nesreći je, da gore samo lutke. U nekad mračnim vremenima ljudske povijesti, gorjeli su stvarni ljudi.

Sve ...

20.02.2020.

... u ovoj zemlji Hrvatskoj možeš biti, ali ako si mason, e to je problem.

Zna li tko odgovor?

19.02.2020.

''(11) Isus reče: "Ovo nebo će proći. I ono iznad njega će proći. Oni koji su mrtvi nisu živi, i koji žive neće umrijeti. U dane kada jedete ono što je mrtvo, činite ga živim. Kad postanete svjetlost, što čete učiniti? U dan kad ste bili jedno postali ste dvoje. Sada kad ste dvoje, što čete učiniti?" - Evanđelje po Tomi

Dakle, sad kad ste dvoje, što ćete učiniti?

Čovjek je sam sebi najveći neprijatelj

17.02.2020.

I pritom pomaže svojem neprijatelju svesrdno. A sve zbog jedne jednostavne činjenice - čovjek živi u neznanju. I dok tako bude, bit će rob svijeta tame.

"Dobar čovjek iznosi dobro iz onoga što je sakupio; zao čovjek iznosi zlo iz onoga što je sakupio u svome srcu, i govori zle stvari. Jer iz obilja srca iznosi zlo." – Evanđelje po Tomi

Srce. Centar je vaših osjećaja. Ili vi vladate osjećajima, ili oni vladaju s vama. Dobar čovjek vlada svojim osjećajima. Takvim čini svoje srce. I vrijedno sakuplja u srcu dobro i isto to dobro iznosi na ovaj svijet tame.

Zao čovjek je zarobljenik ovog svijeta. Njegovo srce pripada ovom svijetu. Hrani svoje srce takvim osjećajima. Ako ste depresivni, prvo to osjećate, a onda tako mislite, a onda tako djelujete. Ako mrzite, onda to prvo osjećate, a onda tako mislite, a onda tako djelujete.

''14Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! 15Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. 16Tko ima uši da čuje, neka čuje!« - Marko, 7, 14-16

„20Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. 21Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, 22preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. 23Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.“ - Marko, 7, 20-23

Da bih ...

14.02.2020.

... dao svjetlo, odlučio sam hodati tamom.

Što sam više sebe dao tami, to je više onog dobrog ostalo na svjetlu. To sam činio i činim na ušrtb sebe. Ja sam nitko. Prolaznost.

Idealan svijet

13.02.2020.

"Svi koji prigrliše vjeru bijahu združeni i sve im bijaše zajedničko.
Sva bi imanja i dobra prodali porazdijelili svima kako bi tko trebao.
Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu" Djela apostolska, 2, 44-46.


Svakome prema potrebi. Kršćanin mora biti potpuna suprotnost ovom svijetu. Potpuna suprotnost kapitalizmu gdje sve ima svoju vrijednost. Čak i čovjek. Temelj za ovo je prispodoba koju je Isus govorio o čovjeku koji je cijeli život gomilao bogatstvo. Kad je umro, ništa od toga nije ponio sa sobom u duhovni svijet.

P.S.

Prispodoba o čovjeku koji je gomilao bogatstvo, pokazuje nam besmisao opsjednutosti materijalnošću. Ukidanje vlasništva, odnosno kad svi budu dijelili sve zajednički, to će dovesti do oslobođenja čovjeka.


Današnje vrijeme ...


... je vrijeme podijela. Svakakvih. Lijevo - desno. Liberalizam - konzervativizam. Vjerske podijele. Ateisti i vjernici. Sukob religija. To je kaos. Izdignite se iznad toga. To je jedini put. Jedini put je da u svim ostalim ljudima vidite, pa, ljude. Ne gledajte boju kožu. Ne gledajte njihovu religijsku pripadnost. Naučite ih da se toga treba osloboditi. Oslobodite ih svega što dijeli ljude. To je put ka jedinstvu ljudske vrste.

Što je ključ koji je potreban da izađete iz ovog zatvora?

''Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima.'' Matej, 7,12

Moju slobodu

12.02.2020.

... ne možete pobijediti. Pred njom samo možete pobijeći.

Ljudske želje

10.02.2020.

... su najlakši put da se čovjek porobi. One su usko vezane uz ljudsko srce. Uz osjećaje. Zato je Budha propovijedao stanje bezželjnosti kao put oslobođenja. Ono što vezuje svakog od nas uz ovaj svijet su, upravo, želje. Vezanost u budizmu. Zato je Isus rekao - " Jer tko hoće da spasi život svoj, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene i zbog evanđelja, spasit će ga." (Marko; 8,35). Sotona je Isusu nudio cijeli svijet, sa svim kraljevstvima i bogatstvom. No, Isus je sve to odbio. Nije pokleknuo.

''Što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju?" - Marko, 8,36

Je li ...

09.02.2020.

galeb Livingstone želio rušiti granice, iskušavati sebe, ili je, samo želio pobjeći?

Nebo nije granica. Nebo je simbol. Simbol za naše nadahnuće.

U svijetu si, ali ...

08.02.2020.

Ne budi dio njega. Svijet je tama. Gdje je onda svjetlo? Svijet nije Kraljevstvo nebesko. Gdje je onda Kraljevstvo nebesko? Zaručnice su u tamnoj sobi. Pale svijeće da bi u toj tami sobe našle zaručnika. Što je značenje ''paljenja svijeće"?

Oznake: samospoznaja

Kad vidite ...


... One koji vas žele ujediniti, tima pristupite. Kad vidite one koji vas žele dijeliti, bježite od njih. Ljudska vrsta je do danas, ponovimo do danas, bila podijeljena. Težite onome koji će vas sve ujediniti da budete jedno.

Želje

04.02.2020.

Želite li mir? Imate li ga u sebi? Želite li ljubav? Imate li ljubav unutar sebe? Vidite li transeksualca ispred sebe? Što osjećate? Mržnju? Ako je Vaš odgovor da, onda znajte, upravo ste otkrili da mrzite sebe. Kad prolazite pored kanti smeća i vidite čovjeka koji kopa po njma tražeći plastične boce i nešto za pojesti, i osjetite nelagodnost? Tad znajte, boli vas u tom trenutku jer ste to vi. Ako ne prepoznajete sebe u drugim ljudima, ne možete osjetiti emaptiju. Ne možete osjetiti jedinstvo svega.

Pozdrav Britanci

01.02.2020.

Nek Vam je sa srećom na putu kojeg ste izabrali.

Anthem of European Union

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>