Ćakule s unutarnjim

nedjelja, 31.03.2019.

Dva lica ljudske vrste ...

I neprestano ih gledamo svaki dan ...

ovo

i ovo ...

31.03.2019. u 12:38 • 3 KomentaraPrint#

subota, 30.03.2019.

Lijepo je bilo ...

... družiti se danas ...Konačno sam osjetio jednu novu energiju u SDP-u. Mislim da smo, nogometnim rječnikom rečeno, stali na loptu i shvatili da samo ''zajedno'' možemo ponovno vratiti ugled stranci i socijaldemokraciji u Hrvatskoj. Neke od poruka koje su danas izrečene u Čavlima, na Konvenciji SDP-a Primorsko-goranske županije, bile su snažne. Bili su svi kandidati SDP-a za Europski parlament. Neke od najvažnijih poruka bile su da SDP mora biti stranka koja će se zalagati za progresivnu Europu, otvorenu, a ne zatvorenu Europu, Europu u kojoj će socijaldemokracija ponovno imati značajnu ulogu, socijaldemokracija koja će reći ne liberalizmu i neoliberalizmu koji su povećali nejednakost među ljudima, socijaldemokraciji koja će reći ne idejama suverenizma jer su pogrešne, socijaldemokracija koja će se boriti za jednake šanse jer svaki čovjek ima na to pravo, socijaldemokracija koja će se boriti za obrazovanje novih generacija primjereno 21. stoljeću.

Imamo dvije opcije ispred sebe. Jedna je populistička, konzervativna Europa, sa zidovima, ili druga opcija, otvorena, progresivna Europa bez granica. Gdje ćemo se svi osjećati Europljanima, što jesmo. Ne možete reći ovaj put da nemate izbor. Pa izađi i izaberi svoju budućnost. Nitko ti je neće pokloniti.

Oznake: SDP, Izbori za EU parlament

30.03.2019. u 20:37 • 5 KomentaraPrint#

petak, 29.03.2019.

Kamo ide ova stvarnost?

U još dublju tamu. Ako promatrate svijet oko sebe, što vidite? Zlo na svakom koraku. Toliko ga je da više niste u mogućnosti razaznati što je dobro, a što zlo na ovom svijetu, u ovoj stvarnosti. Sve se relativizira. Sve je izgubilo na vrijednosti. Danas više ne možeš reći da si ono što jesi – muško. Dođe žena i kaže da je ona muško i da je to njeno/njegovo pravo. Danas ne možeš reći da si žensko. Jer dođe muško i kaže da je on žensko i da je to njegovo/njezino pravo.

Razdor među ljudima je danas velik. Kako politički, svjetonazorski, religijski. Među ljudima je zavladala takva mržnja. Da je to bolno za gledati. Sukobi na sve strane. Pokušavam zamisliti riječ koja bi najbolje dočarala današnju stvarnost. I našao sam je. To je nemir. Nemir unutar svakog od nas je materijaliziran u ovoj stvarnosti. Nemir je dominantna komponenta naših misli. A kao takve, te misli stvaraju zapravo kaos u našoj stvarnosti.

Ukradena nam je budućnost. No nemojte kriviti druge za to. Sami smo krivi za to. I ti i ja. Ne znajući za vlastitu moć, pobijedili smo sebe vlastitom pasivnošću. Naša najveća moć je, postala naš najveći neprijatelj.

Sve oko nas je jedna „igra“. I mi je ne umijemo igrati. Jer nismo niti svjesni te „igre“. Ne znamo njezina pravila. Prekrio nas je zaborav. Zaboravili smo na naš duh. Ostalo nam je samo „vozilo“ i vjera da smo to „vozilo“.

No, što je „vozilo“ bez vozača?


29.03.2019. u 21:25 • 7 KomentaraPrint#

četvrtak, 28.03.2019.

Oslobođenje ...

„Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ ( Matej, 5, 48)

Što je to „savršenstvo“ Božje? … Sve što nema veze s ljudskim. Dakle, što morate učiniti da biste dosegli savršenstvo Božje? … Odbaciti sve ljudsko, sve ono što vas čini ljudima. Morate shvatiti činjenicu da ste ušli u „vozilo“ – ljudsko tijelo, i da ono nikad ne može postići savršenstvo Boga. No, što ste onda vi, koji ste u mogućnosti to postići?

28.03.2019. u 20:50 • 12 KomentaraPrint#

Može li stvarnost utjecati na nas?

Ovo je pitanje, možda trebalo postaviti prije pitanja – možemo li mi mislima mijenjati našu stvarnost? Zašto? Naše misli već postoje u utrobi naše majke. Postaju konkretnije kad izađemo iz utrobe. Postaju složenije, sofisticiranije. No, mi se tada kroz „vozilo“ kojeg imamo, susrećemo sa stvarnošću u kojoj smo se našli. Dakle, netko je tu stvarnost gradio puno prije nas. I što se događa? Mi se, kroz naše „vozilo“, prilagođavamo stvarnosti u kojoj smo se našli. I tu dolazimo do sljedećeg pitanja – da li smo podložni utjecaju stvarnosti na nas? Naravno, odgovor je potvrdan.

Stvarnost može postati, ako nije već, opasan alat da se porobi naš duh, kroz „vozilo“ u kojem jesmo. Dakle, nesvjesni te činjenice, mi možemo postati dobrovoljni stanar „zatvora“. I bit ćemo u njemu toliko dugo dok ne probudimo vlastiti duh, dok ne dozvolimo sebi da ovladamo vlastitim mislima. Razlika je između biti glumac, ili biti scenarist, ili pak, redatelj. Tu već raspravljamo o slobodi. Slobodu tražiti u stvarnosti u koju ulazimo je, iluzija. Nema ovdje slobode. Sloboda se mora roditi u našem umu. Tako porođenoj, dat ćemo šansu da se ostvari u ovoj stvarnosti. A to ćemo moći napraviti jedino našim mislima.

A tada se vraćamo na ono prvotno postavljeno pitanje – možemo li mi našim mislima mijenjati našu stvarnost? Prvi uvjet da bi nešto takvo mogli uraditi jest, osloboditi sebe te iste stvarnosti. A to ćemo postići spoznajući snagu naših misli, koje imaju snagu mijenjati naša uvjerenja, stavove, svjetonazore, predrasude, a time mijenjati nas same. Ili, pak, sliku nas ovdje u ovom svijetu, ovoj stvarnosti.

Znate onu priču o orlu koji je cijeli svoj život proveo među kokošima? Njegova stvarnost je utjecala na njega i uvjerila ga je da je i on kokoš dok je promatrao druge orlove na nebu iznad sebe. Orao se nikad nije oslobodio svoje stvarnosti, one uvjetovane. I vinuo se tamo gdje je i trebao.

Živimo u svijetu koji je ograničio (ili sputao) naš duh. Mi smo poput tog orla. Uvjerili su nas da smo „kokoši“ i da smo vezani za zemlju. A imamo „krila“ da se vinemo puno više nego što to mislimo.

„Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ ( Matej, 5, 48)

28.03.2019. u 19:35 • 18 KomentaraPrint#

srijeda, 27.03.2019.

Možemo li našim mislima mijenjati našu stvarnost?

To je pitanje koje me je zaokupljalo pred puno godina kad sam bio na jednom drugom putu puno duhovnijem nego što je put kojim hodam danas. Znate, teorija je jedno, a s njom sam se upoznao gutajući knjigu za knjigom, a praksa nešto sasvim drugo. To je faza koja se dogodila kad sam na neki način odlučio da istražim druge religije i duhovne pravce. No, na kraju te faze, ostala je ta sumnja u obliku pitanja – možemo li našim mislima mijenjati našu stvarnost?

Postoje trenuci koji se ljudima dogode iznenada, a oni utječu na njih snažno. Meni se taj trenutak dogodio prije nekih desetak godina. Sjedeći u uredu, u stanju nekakve čudne kontemplacije, najednom sam se našao u situaciji da gledam film pred mojim duhovnim očima. U tom filmu sam ja bio glavni junak i to je bio film o mom životu. Ali ne u sadašnjosti, već u budućnosti koja se ima tek odigrati. Taj „film“ sam proživljavao dosta emocionalno. Nakon njega, ostala je neka zebnja viđenim. No, brzo sam se trgnuo tada i pokušao zaboraviti taj „film“ kojeg sam vidio.

Prošlo je neko vrijeme, a onda sam shvatio da se „film“ događa u stvarnosti u kojoj živim. Ostao sam zaprepašten. No, s druge strane, osjetio sam da sam dobio odgovor na pitanje koje me je mučilo – možemo li našim mislima mijenjati našu stvarnost? No, u toj priči postoji i onaj ALI … ali na njega ću se vratiti kasnije. Dakle, kad sam sebi osvijestio tu činjenicu da mi se misle ostvaruju pred materijalnim očima, odmah se pojavilo i rješenje – „film“ mogu mijenjati samo ako od glumca koji sada statira u njemu, postanem scenarist i redatelj. To znači da ću biti onaj koji će postati akter koji će kontrolirati dinamiku „filma“, preuzeti odgovornost za njegov sadržaj i za odvijanje svih radnji u njemu.

I zaista, puževim koracima, mijenjao sam svoje misli, a kako sam njih mijenjao, mijenjala se i moja stvarnost (moj „film“) pred mojim očima. I danas sam tu gdje jesam. Jesam li zadovoljan sada ili nisam, manje je bitno. Ono što je bitno jest odgovoriti na pitanje – možemo li našim mislima mijenjati, ili pak, stvarati našu stvarnost?

Moj odgovor je DA. To mogu reći iz iskustva. Ako malo zastanemo i razmišljamo i postavimo sebi pitanje – što je to ključno da čovjeka može promijeniti? Recimo uzmimo nekoga tko je rasist i mrzi ljude druge boje kože, homoseksualce, transrodne osobe i onda se dogodi neki „događaj“ koji toliko utječe na njih da se promijene doslovce preko noći. Sve počinje s mislima. Promjenom misli mijenjaju se ljudska uvjerenja, stavovi, svjetonazor, ideologija, odnos prema drugim ljudima, obzirom na njihove razlike koje su nam do jučer smetale. Ključ su misli. Do jučer si mislio jedno. Danas misliš nešto drugo. I što se događa? Mijenjaš se ti, a samim time se mijenja i tvoja stvarnost. Postoji trenutak kad se moraš izdignuti iz mase kojoj pripadaš tijelom, ali ne i duhom. Duh je tvoje bogatstvo. Duhu pripadaju misli, više nego tvojem tijelu. Ako je duh uspavan, tijelo je glavno. No ako duh je budan, tijelo je samo sluga.

I sad dolazimo do onog ALI … Ne mogu bez njega. To je moj trajni sukob s kojim se suočavam. Što ako budućnost jest takva kakva jest i mi smo samo statisti? I postoje ti trenuci kad možemo podignuti ili razmaknuti veo, i vidjeti budućnost? Onakvom kakva jest, Nepromjenjivom. Dakle, možemo vidjeti naš život kakav će biti u budućnosti, budućnost naroda, budućnost svijeta … U tom slučaju i naše misli su već postojale, samo su se aktivirale u našem umu i događaju se posljedično proteku vremena kojeg živimo kroz ovo tijelo koje imamo. Tada postajemo samo „lik“ nekog filma koji može biti fenomenalan, prosječan, osrednji, loš, ili pak teška katastrofa, a mi smo u njima samo „glumci“ koji odigravamo već unaprijed određene uloge.

27.03.2019. u 21:45 • 13 KomentaraPrint#

petak, 15.03.2019.

Slobodni pad SDP-a ...

Da je SDP ostao tanji za još jednog zastupnika, to više uopće nije neka novost. SDP više nema nikakav politički značaj. Samo to nitko ne želi reći javno. SDP je ''politički mrtvac'' kojeg na aparatima održava sadašnje vodstvo koje kao da je palo s Marsa. Pročitati objašnjenje političkog tajnika (već odavno je trebao biti u političkoj mirovini) za katastrofalni rezultat SDP-a u Ličko-senjskoj županiji (tamo više ne postoji), dovoljan je razlog za vratiti člansku iskaznicu i zauvijek se oprostiti sa SDP-om.

U trenutku kad je SDP najpotrebniji ovoj zemlji, u kojem će nadu vidjeti svi oni lijevo od centra, pa i u centru, te liberali ( koji zapravo niti nemaju etabliranu političku stranku koja bi zastupala njihove interese), SDP praktički ''umire'' pred njihovim očima.

Mnogi se vesele nastanku novih stranki i pokreta na lijevocentrističkom i lijevom političkom spektru, no to je zapravo njihova zabluda. Ovo će zazvučati glupo, ali svi oni bi se trebali ugledati u HDZ, u ono kako su oni ujedinili svoje biračko tijelo od desnog centra do krajnje desnice. Ovo na političkom spektru lijevo od centra znači samo kaos, raspršivanje snage i onog najvažnijeg, glasova. Glasovi su ti koji presuđuju demokratske bitke koje se odvijaju na demokratski organiziranim izborima.

Danas su učenici pokazali snagu u obrani Zemlje od problema zvanog ''globalno zatopljenje'', u zemlji koja nema nijednu zelenu stranku koja je relevantni politički akter u Saboru RH. I tu je SDP zakazao. Morao je pokriti i taj prostor, ali nije. SDP je trebao puno toga, ali nije napravio ništa. Uništava se iznutra i na najboljem je putu da dovrši taj proces. A onda, što će biti? … Pa, to je već pitanje za proroke kojima je dano vidjeti budućnost.

Oznake: SDP

15.03.2019. u 21:34 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 06.03.2019.

O svemu ćemo ovdje pisati ...

... Ali, teško da ćemo se odlučiti pisati o kaosu koji nas je malo pomalo okruživao i sada je tu. I polako nas sve čvršće stišće.

06.03.2019. u 21:25 • 14 KomentaraPrint#

utorak, 05.03.2019.

Razdvajanje

Bila je popularna jedna teorija na području alternative kad je bila aktualna 2012. godina, da će se dogoditi razdvajanje Zemlje. Jedna Zemlja će otići u više sfere, a jedna će ostati tamo gdje i jest. Stvar je u vibracijama. Dakle, oni koji sada žive na ovoj Zemlji (ova konstatacija je moguća i u prošlosti), ili će biti povučeni na tu novu Zemlju B (Zemlja na višoj vibraciji), ili će ostati ovdje (Zemlja A). Oni koji ostanu na Zemlji A, stagnirat će, a ovi na Zemlji B krenut će dalje. Neka vrsta duhovne evolucije.

Mislim, kad sve sagledam, sve sam više uvjeren da sam ja ostao na Zemlji A. I to mi se nimalo ne sviđa. No shvaćam da sam odlučio svojim izborima ostati na Zemlji A. Sve je možda učenje. I ostaje mi da to prihvatim kako jest.

05.03.2019. u 22:32 • 18 KomentaraPrint#

Ne volim ...

... Kad moje ''niže Ja'' dobiva bitke jednu za drugom.

05.03.2019. u 21:00 • 12 KomentaraPrint#

subota, 02.03.2019.

Kad se suočiš s istinom ...

Ovaj ...

video

... mi je uljepšao dan. ''Interesting'' ... hahahahahahaha ...... sretansretansretansretansretansretan

02.03.2019. u 20:40 • 3 KomentaraPrint#

petak, 01.03.2019.

Ma koliko lanci ...

... budu teški, Um Vam nikada neće okovati, ako Vi to ne budete dopustili. Tijelo Vam mogu zarobiti, ali Um nikada, ako Vi to ne dopustite.

01.03.2019. u 23:08 • 11 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2019 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

free counter