tigarteatar

četvrtak, 17.06.2010.

Čarobnjak pobjedio na natječaju


12.6.2010.

Obrazloženje odabira nagrađenog teksta

Tekst Igora Rajkija «Čarobnjak», žanrovski podnaslovljen kao «igra za djecu», pobijedio je na natječaju Tigar Teatra i Ogulinskog festivala bajke 2010. godine prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Jadrana Žderić, Vanja Matujec, Ida Loher, Iva Matija Bitanga i Igor Ružić.

U iznenađujućem broju tekstova, na natječaj ih je pristiglo više od pedeset (53), pretežno iz Hrvatske, ali i iz Makedonije, Crne Gore, Srbije te Bosne i Hercegovine, Rajkijev «Čarobnjak» na kraju je pobijedio u iznimno zahtjevnom posljednjem krugu od pet finalista. Poneki mogući kontekstualni nesporazumi, sitne fabularne nedosljednosti, stilske neujednačenosti i manjkava karakterizacija, odlučili su umjesto povjerenstva da upravo «Čarobnjak» u konačnici bude tekst koji će Tigar Teatar, u suradnji s Ogulinskim festivalom bajke, i postaviti sljedeće godine.
Igrokaz Igora Rajkija na najbolji način spaja shizofrenost suvremene obiteljske situacije, gdje su klasični, tradicionalni odnosi transformirani u «postmoderni cušpajz» i gdje tradicionalne uloge zamjenjuju mjesta unutar (dis)funkcionalne obitelji u kojoj je jednako važno tko kuha ručak, tko pritom čita novine i tko kome želi zauzeti mjesto za računalom. Od samog početka čitatelj ulazi «in medias res» svakodnevne situacije, jer Rajki ne nudi bajkoviti ili idealizirani okvir svojoj priči o dolasku Čarobnjaka koje mogu vidjeti «samo oni koji vjeruju», što je posebna vrijednost za današnju publiku. Ne samo dječju.
Pritom je izuzetno važno to što Rajki ne gleda samo unutar obitelji, nego putem njihovog često referiranja na svijet izvan kuće, kao i udjelom radijskog spikera koji iskrivljuje zbilju, kako medijsku tako i onu svakodnevnu, na potpuno bizaran način, prihvaća postulat po kojem se kazalište za djecu mora razlikovati od onog za odrasle tako da svijet i stvara, a ne samo opisuje. Drugim riječima, Rajki na koncu kao da poručuje da je, suvremenosti i izmijenjenim funkcijama unutar nuklearne obitelji danas, mašta i dalje pokretačka snaga svijeta, barem dječjeg, i da se zato s njom mora pomiriti i svijet odraslih. I pristati na nju, zbog vlastite koristi.
Stoga sa znatiželjom i veseljem možemo očekivati premijeru «Čarobnjaka» u Ogulinu 2011. godine.

- 00:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #