Zbirka pjesama:
PRIDAVANJE ZNAČAJA

Čedomir Čolović

Tepljuh

petak, 22.04.2005.

IDIOT KAO VRIJEME TERORA

Imao je ogromnu, ružnu i zgužvanu glavu, a povrh toga idiotsko ponašanje. Usprkos tom bio je vrlo sretan i znao način kako se crpi energija za sreću iz raznih lica. (Naprosto, on ih je strasno volio). Ništa nije razumijevao na način, kako se od njega očekivalo, nego kako je on to htio. Bilo je teško boriti se protiv volje starijih i jačih. Ali kad oni iscrpiše sva klasična sredstva, digoše nemoćno ruke od njega. Postade slobodan, po cijenu podsmjeha, omalovažavanja i pokidanih društvenih veza.


Kad nije bilo djece za igre i šale, tražio je i gledao mrave kako rade. Proučavao kako raznose sjemenke, travke, zrnca pijeska. Uživao u načinu kako se rukuju i pozdravljaju pri susretima. Slušao njihov razgovor, i kako ljupkim glasićima viču kad bi im teret zapeo za travku. Čuo je kako se obavještavaju o izvorima hrane, o prosutom šećeru u nečijoj ostavi, o palom pekmezu sa kruha neopreznog djeteta dok se skitalo dvorištem. Vidio je i znao mnogo toga što se dešava među njima. I tada je bivao pun neke blage energije. Bio je sretan. Po tome je i postao idiot: niko nije razumijevao način kojim ispunjava životne rezervoare veseljem i radošću. Ako je neko i htio da mu učini zadovoljstvo, to je činio po svojim mjerilima. Inače su se s njim poigravli, blentravili, navlačili, prikazujući ga kao prvoklasan primjerak nedotupavog čudovišta, koje ne shvaća njihove najprostije igre i pravila.


Prijetili su mu da će škola srediti njegove bezobrazluke. Ali poslije početnog straha i nesnalaženja, otkriše da u školu voli ići i da je oduševljen tolikim brojem novih lica. Znatiželjna majka obilazila je učiteljicu da vidi kako njezino dijete napreduje i snalazi se, ali šta je mogla drugo očekivati: "Vaš sin je, gospođo, izvinite na izrazu, totalni idiot. On pred svom djecom traži, i to za vrijeme nastave, da ga zagrlim i da ga poljubim u tjeme, jer da strašno pati od potrebe da bude zagrljen i poljubljen. Bez obzira na njegovu, vi već znadete kakvu glavu. Kako bi to izgledalo kad bi sva djeca to od mene tražila. Morali bismo u školi imati posebnu grliteljicu. Osim toga, vaš sin neće da piše kose i zakrivljene crte, iako sam uvjerena da to može odlično uraditi. Kaže da mu one ništa ne znače. Istina je, zna nacrtati cvijet, pčelu, pticu, ali pisana slova ne. Ti ga crteži, kaže, ne vesele, niti takve životinje postoje. Zamislite samo bezobrazluk, kad je rekao, da mu se jedino sviđa slovo "B", jer da ono liči na moje grudi u kojima se skrivaju ogromne, kao labud bijele, baš tako je rekao, slatke cicke, koje bi rado papao. Gospođo, on ne zna šta se može govoriti. Što da radimo s njim? To dijete će me uništiti svojom duševnom stabilnošću."


I tako, to sretno početno doba nije moglo vječno trajati. Sve se okrenu protiv njega. Dođoše majstori stupida, sa dokaznim alatima. Stegoše ga, razoružaše, raseliše. Velemajstori analitike nešto nađoše na tamnom tavanu njegove duše. I ništa mu ne dadoše od onog što je volio. Za kaznu, dok se ne popravi. Spustiše ga na dno u kaljugu.


Gledao je mirno i odsutno šta se radi, šta želi, kako se povode jedni za drugima, kako cijene vrijednosti kojih ni svjesni nisu, kako su ponizni pred vlašću, silom, mogućnostima zla i jada, kako cvile pritisnuti od jačih i kako pritišću slabije. I sve ih je osjećao kao samog sebe, ne žalosteći se. Vidio je kroz vrijeme. Bio je poput vode i vjetra. Bio je čovjek na dnu bića. Tako je i mogao prepoznati sve bezvrijedne igračke i vidjeti da se igra odvija bez pravila i smisla.


Bio je biće što na dnu vina živi. Prehlađeno je i morem plovi. Bio je biće što pjevalo je u snu, zaboravljenim glasom nedozrela žita. Bio je neizbrušena energija idiota.



- 00:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Ožujak 2012 (1)
Siječanj 2006 (2)
Rujan 2005 (1)
Srpanj 2005 (2)
Lipanj 2005 (3)
Svibanj 2005 (5)
Travanj 2005 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Image Hosted by ImageShack.us