patrik.cristian.tennant.writer from Croatia

nedjelja, 13.07.2008.

Sjajni nastupi hrvatskih nogometaša na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine

Za Hrvatsku Europsko nogometno prvenstvo 1998. godine počelo je uspješno, pobjedom nad Turcima od 1:0 u zadnjim minutama utakmice pogotkom Gorana Vlaovića nakon akcije koju je maestralno izveo.
Iduća utakmica za Hrvatsku također je bila uspješna, ma više nego uspješna. Velika pobjeda nad europskim prvacima Dancima, fantastičnih 3:0. Prvi pogodak postignut je iz jedanaesterca, još se sjećam reakcije golmana Smeichela nakon što je Šuker doveo Hrvatsku u vodstvo. Idući pogodak u režiji Šuker-Boban. Golman Peter Smeichel postajao je sve simpatičniji i smiješniji, pamtim njegov simpatičan odlazak pred hrvatski šesnaestarac (u želji da postigne pogodak) a zatim njegovo još simpatičnije hitanje do svog gola u trenucima dok Šuker inteligentno hita i smišlja što učiniti; fantastičan lob kojim lopta preko visokog Smeichela predivno odlazi u danski gol za 3:0.
Te dvije pobjede bile su dovoljne za četrvtfinale, a tamo je Hrvate čekao još jedan veliki protivnik- Njemačka.
Protiv Njemaca, hrvatski nogometaši nevjerojatno su igrali- nadasve srčano u visokom tempu, bili su bolji od Njemaca i mogli doći u vodstvo. Posebno se to činilo u trenutku kad je Vlaović u njemačkom šesnaestercu pucao, ali je lopta otišla neprecizno izvan okvira gola.
Njemačka je povela iz jedanaesterca nakon nes(p)retne reakcije hrvatskog obrambenog igrača rukom u šesnaestercu.
Međutim, hrvatski nogometaši nastavili su srčano igrati i to je urodilo plodom; nakon što je Jurčević oduzeo loptu njemačkoj obrani, Šuker je fino zarolao loptu i prevario njemačkog golmana te postigao izjednačujući pogodak. Veliko veselje hrvatskih nogometaša i navijača zbog 1:1, a Šuker se krsti i klečeći zahvaljuje Bogu.
Međutim, zatim su stvari krenule po zlu; najprije je Hrvatska ostala s igračem manjeg, a zatim je Njemačka postigla pogodak za 2:1 budući da sudac nije sudio prekršaj napravljen nad obrambenim hrvatskim igračem u toj akciji. Taj rezultat je i konačan, a Njemci su nakraju i osvojili to prvenstvo.

- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>