patrik.cristian.tennant.writer from Croatia

subota, 12.07.2008.

Velika pobjeda u Lyonu

Nakon pobjeda nad egzotičnim reprezentacijama (Jamajka, Japan) i pobjede nad Rumunjskom u osmini finala svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine slijedilo je četvrtfinale.
Veselilo me što će Hrvatska igrati upravo protiv Njemačke u četvrtfinalu. Nije me bilo strah protivnika, vjerovao sam u fenomenalnu generaciju predvođenu Bobanom i Šukerom.
Zacijelo su i hrvatski reprezentativci bili dodatno motivirani, itekako smo se svi sjećali utakmice s Njemačkom odigrane u Engleskoj 1996. godine na Europskom prvenstvu kada je Hrvatska nadigrala Njemačku i nezasluženo ispala izgubivši 2:1.
I te večeri, 4.7.1998. godine, Hrvatska je također izvrsno igrala protiv Njemačke. Međutim, mora se priznati i Njemačka je bila opasna te se itekako trebalo potruditi za pobjedu.
Pred kraj prvog dijela utakmice, kada je Šuker hitao pred njemački gol u izglednoj situaciji, dogodio se grubi start njemačkog reprezentativca i norveški sudac se nije ustručavao pokazati crveni karton.
"Živjela Norveška!"- uzviknuo sam, oduševljen navedenom odlukom.
Ne samo što su ostali s igračem manje, Njemcima je ubrzo uslijedio novi šok. Robert Jarni je zabio sjajan i vrijedan pogodak, doveo Hrvatsku u vodstvo.
Zatim je prvo poluvrijeme završilo, a na stadionu je svirala pjesma "Go West" moje omiljene grupe "Pet Shop Boys"; ta pjesma euforičnog ritma, baš je bila prigodna za proslavu izborene prednosti.
U nastavku utakmice, bilo je teško, trebalo se obraniti i sačuvati prednost uz eventualne pokušaje da se prednost po mogućnosti poveća. Njemci su bili opasni i s igračem manje, sreća da je Ladić izvrsno branio i ovaj put.
A onda, desetak minuta prije kraja utakmice, lijepi pogodak Gorana Vlaovića za hrvatskih 2:0 i na neki način popravljanje poraza iz 1996. godine.
Šećer na kraju, Davor Šuker u protivničkom šesnaestercu izvozao je njemačku obranu i zatim pogodio za fantastičnih konačnih 3:0.
I tako je za Njemačku završilo to svjetsko prvenstvo, ispratili smo ih i pjevajući "Deutschland, Deutschland, Auf Wiedersehen, Auf Wiedersehen"...

- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>