Kabarovsky.com - web dizajn studio

ponedjeljak, 24.12.2007.

Moderno kraljevstvo | Kraljica otvorila kanal na YouTubeu

Britanska kraljica tradicionalno svojim 'podanicima' upućuje božićnu čestitku. Ovoga puta obratit će im se preko kanala na najpopularnijem online video servisu na planeti



Pod nazivom 'The Royal Channel - The Official Channel of the British Monarchy' krije se YouTube kanal kraljevske obitelji, a pokrenut je kao 50-ta obljetnica kraljičina prvog pojavljivanja na televiziji, davne 1957. godine.

Predstavnici kraljevske obitelji izjavili su da 81-godišnja kraljica ovim potezom pokušava svoj tradicionalni godišnji govor približiti kako mladima, tako i korisnicima interneta diljem svijeta.

Osim božićnog obraćanja javnosti, koji će biti objavljen tijekom Božića, na kanalu kraljevske obitelji posjetitelji će moći pogledati i brojne druge snimke vezane uz život monarške obitelji. Osim na YouTube kanalu kraljičino obraćanje javnosti korisnici mogu u obliku podcasta skinuti s www.royal.gov.uk.

http://www.youtube.com/theroyalchannel

- 10:03 - Komentari (8) - Isprintaj - #

subota, 22.12.2007.

Fotografije Nokije N96 procurile na internet?

Internetom kruže fotografije na kojima se navodno nalazi Nokia N96, nasljednik popularnog modela N95. Fotografije se doimaju autentično, no sam mobitel na njima ne izgleda naročito revolucionarno



Na forumima vrlo posjećene web stranice o mobitelima Mobile Review pojavile su se fotografije mobilnog telefona za koji pošiljatelj tvrdi da je Nokia N96. Prema onome što fotografije pokazuju, telefon je, izgleda, dovršen, pa se očekuje i njegova najava te izlazak početkom sljedeće godine.

Fotografije prikazuju klizni uređaj s mogućnošću klizanja u obje strane, kao i kod Nokie N95 gdje se klizanjem na jednu stranu otkrivala tipkovnica, a na drugu komande za reprodukciju glazbe. Na poleđini prikazanog uređaja nalazi se objektiv digitalnog fotoaparata Carl Zeiss s dva fotosvjetla (Nokia N95 ima jedno) što bi trebalo omogućiti još bolje fotografije u uvjetima smanjene rasvjete. Zaslon uređaja prikazuje Symbian OS, a pretpostavlja se da će na N96 biti osvježena verzija s poboljšanim multitaskingom.



Navodni N96 ima LED svjetla uz fotoaparat

Treba imati na umu da Nokia nije potvrdila ni postojanje ovog telefona, a kamoli tek ove podatke te stoga ovu vijest uzmite sa zrncem ili dva soli.

www.nokia.com

- 13:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Antivirusni alati postaju sve lošiji

Iako nam razni proizvođači antivirusnih alata i sličnih sigurnosnih računalnih rješenja svako malo plasiraju priču da upravo njihovo rješenje nudi potpunu zaštitu osobnih računala, stvari su u praksi prilično drugačije. Ovo saznanje objavio je njemački IT časopis c't

FOTO:

Njemački časopis c't napravio je detaljnu analizu dostupnih antivirusnih alata, a potpuni izvještaj o njihovoj učinkovitosti planira objaviti u siječnju sljedeće godine. Ipak, na internetu su objavili dio svojih saznanja.

Prema navodima stručnjaka časopisa c't, antivirusni alati prilično su učinkoviti pri detektiranju postojećih virusa i raznih drugih zloćudnih aplikacija, no njihova učinkovitost značajno pada kada ih se virusima izloži u hodu. Zaštita u stvarnom vremenu izuzetno je bitna gotovo svakom korisniku računala, a upravo na toj stavci brojni antivirusi padaju.

C't tvrdi da je prepoznavanje novih virusa i ostalih napasti svedeno na učinkovitost između 20 i 30 posto, dok su prošlogodišnji podaci pokazivali učinkovitost između 40 i 50 posto.

Ono što u njemačkom časopisu nisu objavili je detaljna metodologija kojom su se u svojoj analizi koristili, a objavit će je tijekom siječnja.

www.heise.de/ct

- 13:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Microsot izdao skoro pa finalnu verziju Windows Vista SP1

U srijedu je Microsoft predstavio svog kandidata za finalnu verziju prvog service packa za Windows Vistu za beta testere, dok bi taj isti kandidat trebao tokom sljedećeg tjedna biti dostupan i za ostale korisnike.



SP! sadrži mnoge mogućnosti osmišljene kako bi poboljšali brzinu i stabilnost Viste. Od ostalih stvari, SP1 sadrži mogućnost korištenja BitLocker enkripcijskog alata na više diskova. Također je poboljšana i brzina vraćanja OSa iz hibernacije.

SP1 također uklanja tzv. Kill Switch funkciju koja deaktivira ključne komponente Viste ukoliko se detektira da korisnik koristi piratiziranu Vistu.

Očekuje se da će finalna verzija Windows Viste SP1 biti dostupna u početkom 2008. godine.

Izvor: Download.hr

- 13:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vista se manje piratizira od XP-a

Microsoft je objavio podatak da su Windowsi Vista bitno manje piratizirani nego njihov stariji operativni sustav Windows XP



Foto: Geckoandfly.com


Windows Vista se piratizira daleko manje nego Windows XP, Microsoft tvrdi da je u opticaju 50% manje priatskih kopija Viste nego što je to slučaj sa Windowsima XP. Zlobnici bi primijetili da je to zato što Vista nije naročito dobro prihvaćena. Naime, činjenica jest da je novi Microsoftov OS često kritiziran te da mu prodaja bilježi stagnaciju ili pad iz mjeseca u mjesec, no postoji i bolji razlozi zbog kojih novi Windowsi nisu tako rašireni u ilegalnom izdanju.

Microsoft je Vistom ukinuo poslovne licence koje dozvoljavaju aktivaciju Windowsa na beskonačno mnogo računala što otežava krađu tih licenci te je uveo ograničenu uporabljivost neaktiviranih tj. ilegalnih kopija Viste. Ova dva poteza prilično su ograničila opcije piratima za eksploataciju Viste bez plaćanja pa neki čak kombiniraju dijelove beta verzija Viste sa finalnom da bi izbjegli zaštitu, no većina korisnika to jednostavno ne zna napraviti.

Slučajni pirati ili ljudi koji iz neznanja posjeduju ilegalnu kopiju Windowsa natjerali su Microsoft da u prvom Service Packu za Vistu ukloni smanjenu uporabljivost (bolje je reći neuporabljivost) Viste. Njih bi onesposobljavanje rada računala moglo otjerati od Viste, stoga će nakon aplikacije SP1 takvi korisnici biti samo upozoravani dosadnim i sve prisutnim porukama da je njihova kopija Windowsa ilegalna, ali im računalo neće prestati funkcionirati.

www.microsoft.com

- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zanimljiva inovacija iz Nokije i GDDR5 - najbrža memorija na svijetu

Danas vam donosim dva zanimljiva članka u jednom postu
==========================================
Zanimljiva inovacija iz Nokije
===========================
U nedostatku konkretnih noviteta, prisiljei smo zaviriti u patentni ured SAD-a, gdje se veće inovacije najprije pojave, no nitko ne garantira da će rezultirati stvarnim proizvodom. Ovom prilikom netko je iskopao informacije o novim Nokijinim patentima


Foto: www.unwiredview.com

Kao što se iz priložene slike prilično jasno dade zaključiti, Nokia planira novi tip kliznog telefona, s rotirajućom kamerom i bljeskalicom na vrhu te ciljanom razlučivošću od 6 (ili 8) megapiksela. Za pretpostaviti je da će taj mobitel naslijediti Nokijin N93, koji se također odlikuje glomaznom i moćnom kamerom.

S obzirom na to da su patenti inače ilustrirani samo grubim crtežima, činjenica da se ovdje jasno vidi dizajn telefona govori u prilog tome da je Nokia možda već pri kraju razvoja tog uređaja te da bismo ga relativno skoro mogli vidjeti na tržištu.

www.nokia.com
==========================================
GDDR5 - najbrža memorija na svijetu
===========================
Ukoliko vas zbunjuju teško pamtljive oznake koje se koriste za razne vrste radne memorije, recimo da je trenutno aktualan ekvivalent nove Samsungove ultrabrze memorije - GDDR3 - koji se koristi u grafičkim karticama te u konzoli PlayStation 3


Foto: Samsung

GDDR5 koristi 20 posto manje energije, a oko četiri puta je brži od čipova GDDR3, što konkretno znači da se protok podataka kroz čipove GDDR5 vrši brzinom od 6 Gbps.

Naravno, nismo zaboravili ni na čipove GDDR4, koji se 'vrte' na brzini od 4 Gbps, no čini se da će ih industrija barem djelomično preskočiti i odmah se baciti na 'peticu', jer su ogledni primjerci čipova GDDR5 već poslani proizvođačima grafičkih kartica.

Samsung očekuje da će do 2010. preko 50 posto grafičkih kartica namijenjenih entuzijastima i zahtjevnijim korisnicima koristiti upravo te čipove.

www.samsung.com

- 13:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Linux se širi i na područje super računala

Od pametnih mobitela do super računala - trenutno je stanje stvari u pogledu korištenja različitih verzija Linuxa. O širenju Linuxa među "velikim" računalima najbolje govori činjenica da ga je prihvatio i Cray.



Iako Cray nije prvo poduzeće koje je na svojim super računalima upotrijebilo neku od verzija Linuxa (bio je to Red Storm još 2004 godine), svakako je jedno od najpoznatijih. U Crayu svoju XT5 porodicu računala smatraju za Linux računala s najvećom mogućnošću proširenja na svijetu.

Svaki modul računala može sadržavati do 192 podnožja za procesore, a svaki od procesora može imati do 4 jezgre, što daje impozantan broj od ukupno 768 procesorskih jezgri po modulu. Ujedno u Crayu ističu kako nova generacija sadrži bitna unapređenja u internoj arhitekturi računala u odnosu na prethodnike. Najvažnije je da računala ne koriste više isključivo jednu arhitekturu, nego se uz pomoć sistemskog softvera mogu konfigurirati u različite arhitekture (takozvana hibridna arhitektura). Na taj način se može postići optimalna iskoristivost računala za različite zadatke obrade podataka.
================================
Na ovaj post me nagovorila buduča pilotkinja

- 13:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Novitet mobilnog interneta iz T-Mobilea

T-Mobile je svoju ponudu obogatio novim web'n'walk Stickom - trenutačno najmanjim i najjednostavnijim data uređajem na hrvatskom tržištu. Idealan za brz i jednostavan pristup internetu, e-mailu ili multimedijalnim sadržajima, ovaj uređaj svakom računalu koji posjeduje USB priključak omogućuje spajanje na internet vezom usporedivom s brzinom ADSL-a, koristeći najnoviju HSDPA tehnologiju za bežične mreže


T-mobile web'n'walk USB Stick


Instalacija uređaja vrlo je jednostavna - bez suvišnih instalacijskih CD-ova i dodatnih podešavanja parametara uređaja i softvera. Dovoljan je tek jedan klik za aktivaciju instalacijskog upravljačkog programa koji se nalazi na samom uređaju te T-Mobile SIM kartica.

Web'n'walk Stick USB modem spaja se putem USB priključka tipa A, pa omogućuje povezivanje na internet računalima koja nemaju PCMCIA utor ili računalima s Express utorom u koji ne stane Fusion+ PC kartica. Podržava stolna i prijenosna računala s operativnim sustavima Windows Vista, XP i 2000 te Mac PowerBook OS 10.3.9.

U promotivnom razdoblju do 31. prosinca 2007. ekskluzivno u ponudi T-Mobilea ovaj izvanredan uređaj moguće je dobiti za KUNU (uz potpisivanje novoga ili produljenje postojećeg pretplatničkog ugovora na 24 mjeseca za tarifu Mobile Internet 500 i Mobile Internet 1000).

www.t-mobile.hr

- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Windows XP i dalje brži od Viste

Iako je iz tabora softverskog diva očekivano drugačije, Microsoftu ne ide baš najbolje s novom verzijom operacijskog sustava – osim što Vista nastanjuje niti osam posto korisničkih računala diljem svijeta, najnovija testiranja pokazuju da je u određenim zadacima još uvijek brži Windows XP


Usporedni test Viste s dodatkom SP1 te XP-a s dodatkom SP3 napravili su stručnjaci kompanije Devil Mountain Software, a pokazao je da je sada već šest godina star operacijski sustav i dalje brži. Test je obavljen na Dellovom računalu XPS M1710 s procesorom Core 2 Duo (2GHz) te memorijom od 1 GB RAM-a, a operacijski sustavi trebali su izvršiti određene zadatke preko paketa uredskih aplikacija Office 2007.

Windowsi XP odradili su svoju zadaću za 35 sekundi, dok je Visti za isti zadatak bilo potrebno 80 sekundi.

Iz službenog Microsoftova tabora očitovali su se o obavljenom testiranju te opravdali loše rezultate Viste time da je dodatak SP1 još uvijek u beta verziji i da će konačna verzija donijeti znatna poboljšanja računalnih performansi.

www.microsoft.com
======================================================
Nadam se da vam nisam već dosadan s brzinom windowsa! Ako vam što smeta ili ne valja na mom blogu slobodno recite u komentarima!....ili ako trebate neki savjet informatičke prrode, ja sam tu za vas!
==========Kontaktirajte me na:
====MSN:========tehno.matija@hotmail.com
====mail:========mmatija.best@gmail.com
====ili....=========ili...mi napišite u komentarima :)

- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hakeri na Vistu kreću 2008. godine

Proizvođači sigurnosnih računalnih rješenja koriste svakojake načine promoviranja svojih proizvoda. Stručnjaci McAfeejevog tabora okoristili su se ovom praksom kako bi napravili predviđanje hakerskih napada na recentni Microsoftov operacijsk sustav te, naravno, promovirali svoje proizvode

Prema tvrdnjama stručnjaka McAfeejevog laboratorija Avert, osnovni razlog što zlonamjerni hakeri nisu usmjerili svoju pažnju na Windows Vistu leži u tome što je koristi premali broj korisnika. Po njihovim podacima, Vista se nastanila na oko osam posto korisničkih računala diljem svijeta, a prekretnica će se dogoditi kad na 10 posto svjetskih računala bude postavljen ovaj operacijski sustav.

Vista će granicu od 10 posto korisnika prema sadašnjem trendu dostići tijekom sljedeće godine i, kako tvrde u McAfeeju, istog trena hakeri će uspješno iskoristiti čak 40 njenih sigurnosnih propusta. Potpuno predviđanje McAfeeja možete u pdf formatu pročitati na ovoj adresi.

- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Treći Service Pack ubrzava Windowse XP

Devil Mountain Software testirao je brzinu Windowsa XP sa instaliranim Service Packom 3 i izmjerio ubrzanje od 10 % u odnosu na Windows XP SP2



Devil Mountain Software je nedavno izašao u javnost sa rezultatima mjerenja brzine Windows Viste SP1 u kojima zaključuje da Service Pack 1 za Vistu ne donosi ništa po pitanju performansi operativnog sustava. Vijest je primljena s negodovanjem u Microsoftu jer je Vista konstantno kritizirana zbog daleko slabijih performansi u odnosu na stariji XP. Microsoft je Devil Mountain Softwareu odgovorio izjavom da SP1 za Vistu još nije dovršen proizvod te da će u svojoj finalnoj verziji, najavljenoj za prvi kvartal 2008. godine, donijeti i ubrzanje.

Nakon testiranja SP1 za Vistu Devil Mountain Software se bacio na testiranje Windowsa XP sa najavljenim Service Packom 3 i otkrio da će ionako brži Windowsi XP još više povećati svoju prednost. Devil Mountain je Windows XP testirao svojim OfficeBench softverom na istom računalu na kojem je testirao i Vistu, prijenosniku baziranom na Core 2 Duo procesoru takta 2 Ghz opremljenom sa jednim gigabajtom memorije. Zaključak? SP3 donosi desetak posto brži rad na Windowsima XP. Podsjećamo da Service Pack 3 za Windows XP također nije dovršen proizvod.

Ovo mjerenje potvrđuje da je najveća konkurencija Visti zapravo dobri, stari Windows XP. U prilog tome govori i istraživanje tvrtke Forrester Research koje navodi da velike tvrtke odlažu prelazak na Vistu zbog problema sa nekompatibilnošću novog OS-a i brojnih starijih aplikacija. Situaciju je prepoznao i Microsoft te je produžio vrijeme prodaje OEM i maloprodajnih verzija Windows XP-a za šest mjeseci do ljeta 2008.

www.microsoft.com

www.forrester.com

- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Opcija koja Google košta 110 milijuna dolara

Jeste li primijetili opciju na Googleovom pretraživaču pod nazivom Osjećam se sretnim (eng. I'm feeling lucky)? Ta opcija vodi vas direktno na prvi rezultat pretraživanja, no s obzirom na to da se tako zaobilaze oglasi, Google zbog ove opcije gubi 110 milijuna dolara godišnje

Opcija koj Google košta 110 miljiuna dolara

Foto: Google


Pitanje je: zašto, dovraga, Google i dalje ostavlja ovu prilično bizarnu opciju kad zbog nje nemilice gubi novac? Službeni odgovor iz Googlea otprilike glasi: nije sve u novcu.

Naime, jednom davno Google je pokušao maknuti tu opciju, no korisnici su se žalili da to više nije to, pa su je brže-bolje vratili. 'Ne želimo postati previše korporativni i nije nam cilj isključivo zarada', tvrdi Googleova potpredsjednica odjela za pretraživanje, Marissa Mayer.

www.google.com | www.google.hr

- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Policija negoduje zbog Skypeove enkripcije

Napredna enkripcija koju Skype koristi za glasovne razgovore ljuti policiju jer je ne može dekodirati i 'prisluškivati'
Skype

Foto: Skype

Na godišnjem okupljanju službenika sigurnosnih agencija i policije u Njemačkoj, ravnatelj njemačke federalne policije Joerg Ziercke izjavio je da moderna tehnologija prijenosa glasa otežava prisluškivanje kriminalaca i sumnjivaca. Posebno je pritom mislio na Skypeovu enkripciju telefonskih poziva između dvaju računala, koju nikako ne mogu razbiti. Policija neće tražiti od Skypea da modificira svoju enkripciju jer smatra da bi tako ugrozila njihovu konkurentnost na tržištu.

Umjesto toga, Ziercke je opet zatražio da se policiji dopusti korištenje spywarea u provjerama sumnjivih računala. Ovoga puta opravdanje za korištenje takvog softvera je prisluškivanje razgovora preko Skypea prije nego što napuste računalo tj. prije enkripcije. Njemačkim zakonom zabranjeno je korištenje takvog softvera sigurnosnim službama jer je zakon pisan nakon lošeg iskustva njemačkog naroda s Gestapom u Drugom svjetskom ratu i terora istočnonjemačke policije Stasi tijekom Hladnog rata.

Presretanje razgovora hvatanjem paketa koji putuju između dvaju korisnika koji razgovaraju gotovo je nemoguće u IP telefoniji. Pri takvoj komunikaciji glas se razbija na male podatkovne pakete koji ne moraju svi putovati istim putem, pa je zapravo nužno presresti ih u jednom ili drugom računalu.

- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OQO Model 02

SLIKICA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

processor
*1.6GHz VIA C7M ULV (also available with 1.5GHz)
embedded AES hardware encryption
operating system
*Windows Vista® Ultimate
Windows Vista® Business
Windows® XP Tablet PC Edition 2005
Windows® XP Professional
graphics
*chipset: VIA VX700 with integrated GPU
*video RAM: dynamically allocated shared video memory
storage drive
*HDD capacity: up to 120GB (60GB, 80GB also available)
*HDD protection: shock-mounted, drop detect technology
*also available with 32 GB solid state drive (SSD)
memory
*installed: 1GB
*type: DDR2 SDRAM
*speed: 533 MHz
input
*backlit thumb keyboard:
*58 keys total: 4 SmartLock™ keys, 18 function keys,

- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10 milijuna dolara za razvoj Androida

Izvijestili smo vas o Googleovoj nakani predstavljanja vlastitog operacijskog sustava namijenjenog mobilnim uređajima nazvanog Android, a sada prenosimo vijest o natječaju u kojem se programeri pozivaju na sudjelovanje u razvoju aplikacija za Android

Foto: Arhiva T-Portala
Foto: Arhiva T-Portala

Internetski div Google krajem prošlog tjedna riješio je sve dvojbe oko ulaska u vode telekomunikacijske industrije – sredinom sljedeće godine, mnoštvo mobitela i sličnih prijenosnih uređaja vrlo vjerojatno bit će pokretano Googleovim operacijskim sustavom Android. Kako bi sustav bio što kvalitetnije razvijen i prilagođen potrebama svih korisnika, Google poziva da se u izradu softvera za Android uključe svi zainteresirani programeri.

Svi koje se požele uključiti u novi Googleov projekt Android Developer Challenge, mogu to učiniti na ovoj adresi, a 50 najsretnijih bit će nagrađeno bogatim nagradama u ukupnom fondu od 10 milijuna dolara. Rok za podnošenje prijava određen je za 3. ožujka, a svi zainteresirani skup alata za razvoj aplikacija za Android mogu preuzeti na ovoj adresi.

- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izvucite maksimum iz baterije prijenosnika

Kada utičnice nema u blizini, a važan posao je pred vama, tada je dragocjena svaka minuta koju vam baterija vašeg prijenosnika može pružiti. Evo par koraka koje možete poduzeti da iz baterije iscijedite apsolutni maksimum



Većina vlasnika prijenosnika uvjerila se da je deklarirano trajanje baterije poput deklarirane potrošnje automobila. Možda bi te brojke odgovarale stvarnosti u nekim laboratorijski precizno određenim uvjetima, ali u realnom svijetu one prilično odstupaju, i to na štetu korisnika. Bez obzira na deklaraciju, svatko brzo postane svjestan koliki kapacitet nudi baterija njegova prijenosnika. Da bi baterija svome korisniku dala najviše, treba se pridržavati sljedećih savjeta.

1. Odaberite hardver prilagođen čuvanju baterije već pri kupnji računala
Obratite pažnju da se radi o čistokrvnom prijenosniku, a ne zamjeni za desktop računalo jer u takve naizgled snažne konfiguracije proizvođači često stavljaju procesore koji nisu prilagođeni za rad na bateriji. Izbjegavajte procesore niže klase jer oni zbog štednje nemaju implementirane tehnologije štednje baterije. Nemojte kupiti prijenosnik s najvećim monitorom samo zato sto možete, prilagodite veličinu monitora stvarnim potrebama jer veliki monitori troše puno energije.


Izostane li specijalizirani softver za optimizaciju rada računala, ostaju vam postavke u okviru Windowsa

2. Kalibrirajte bateriju na prijenosniku
Svaki prijenosnik ima elektroniku koja procjenjuje trajanje baterije u vremenskim jedinicama, ali ta elektronika nije nepogrešiva i treba je povremeno kalibrirati. Najčešće postoji opcija za tako nešto u BIOS-u prijenosnika, a obzirom da se proces razlikuje od modela do modela, najbolje je pročitati upute koje ste dobili s vašim prijenosnikom.

3. Podesite postavke potrošnje energije
Proizvođači prijenosnika obično uz svoja računala isporučuju softver za napredno namještanje postavki rada računala u smislu očuvanja baterije. Namjestite te postavke na maksimalno očuvanje baterije. Ukoliko nema specijalnog softvera, postoji osnovna verzija u Windowsima.

4. Iskopčajte USB uređaje Uređaji spojeni na USB port povećavaju potrošnju energije, iskopčajte ih kada radite na bateriji.

5. Pazite na temperaturu
Baterije bolje rade kada nisu pregrijane, pa pripazite gdje ostavljate prijenosnik, vodite računa da nije izložen direktnom sunčevom svjetlu i da nije u blizini nekog izvora topline. Prilikom rada nemojte stavljati računalo u krilo jer, osim što tijelo grije, tako se ometa dovod zraka za sustav hlađenje. Držite računalo dalje od prašine da mu se sustav za hlađenje ne začepi jer će mu tako pasti efikasnost.


USB uređaji mogu biti veliki potrošači energije

6. Isključite ili nemojte koristiti uređaje koji vam nisu nužni
Wireless kartica i Bluetooth adapter bi trebali biti prvi na popisu za gašenje u slučaju da ih se ne koristi. Možete li, pokušajte smanjiti upotrebu optičkog čitača.

7. Smanjite svjetlinu zaslona
U nekim uvjetima svjetlina zaslona neće vam biti odveć bitna, pa ćete moći uštedjeti pokoju minutu tako da smanjite svjetlinu na nižu razinu.

8. Koristite bateriju
Nemojte pustiti da baterija napunjena, ili još gore prazna, stoji neiskorištena tjednima. Jednom u dva tjedna je ispraznite do kraja i napunite.

9. Redovito defragmentirajte tvrdi disk
Kada radite na struju, defragmentirajte tvrdi disk, tako će se podaci na njemu biti lakše dostupni glavama za čitanje, pa će se rad diska smanjiti kada budete na bateriji.

10. Pogasite programe koje ne koristite
Ovo zvuči logično, no mnogi korisnici u pozadini ostave gomilu nepotrebnih programa za koje ni sami nisu sigurni što rade. Provjerite ih i pogasite sve što vam nije nužno.

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vidi Web Top 100

Počele prijave za Vidi Web Top 100
Prijave za nacionalni Internet natječaj Vidi Web Top 100 - 2007 upravo su u tijeku i traju do 20 listopada ove godine

Vidi Web
Foto: Vidi

Časopis Vidi svake godine održava natječaj najboljih 100 web stranica u Hrvatskoj. Natječaj ima tradiciju dugu osam godina, a do sada je prijavljeno preko 8000 različitih web stranica. U posljednjih pet godina na svečanoj dodjeli Vidi Web Top 100 nagrada dodjeljuje se i Premijerova web nagrada kao najveće hrvatsko Internet priznanje.

Ove godine definirane su dvije nove kategorije: Community i Web promocija, a po prvi se puta traži se i najbolji hrvatski blog. Ostale kategorije uključuju najbolje web projekte i stranice iz korporativnog segmenta, financija, medija, novosti i oglasnika, znanosti, obrazovanja, kulture, turizma i putovanja, vladinih organizacija i državnih institucija te zabave mode i glazbe.

Prijave su otvorene do 20. listopada, a zaprimaju se na adresi: www.vidi.hr/top100

- 13:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Veliki Google slavi deveti rođendan

Projekt dvojice studenata, pokrenut prije tek devet godina, prerastao je u jednu od najvećih internetskih kompanija. Google je najpoznatiji po svom besplatnom servisu pretraživanja internetskih sadržaja, no on je i puno više od toga

Image Hosted by ImageShack.us


Prema prošlogodišnjim financijskim podacima, Google godišnje obrne gotovo 11 milijardi dolara, od čega kao čisti prihod u svoju blagajnu pospremi nešto više od tri milijarde. Osim brojnih usluga koje svojim korisnicima nudi besplatno ili uz određenu naknadu, Google se bavi razvojem ekoindustrije (Google Automobil), financiranjem svemirskih istraživanja te mnogim drugim aktivnostima o kojima vas promptno izvještavamo na našim stranicama.

Inicijalno je Google zaživio kao projekt u garaži u siječnju 1996, domena google.com registrirana je 15. rujna 1997, a Google kao kompanija službeno je zaživjela 7. rujna 1998. godine. U Googleu su za rođendan svog carstva odredili datum 27. rujna, što možete vidjeti po prigodnom logotipu na google.hr

Sretno!

- 13:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Veliki Google slavi deveti rođendan

Projekt dvojice studenata, pokrenut prije tek devet godina, prerastao je u jednu od najvećih internetskih kompanija. Google je najpoznatiji po svom besplatnom servisu pretraživanja internetskih sadržaja, no on je i puno više od toga

Image Hosted by ImageShack.us


Prema prošlogodišnjim financijskim podacima, Google godišnje obrne gotovo 11 milijardi dolara, od čega kao čisti prihod u svoju blagajnu pospremi nešto više od tri milijarde. Osim brojnih usluga koje svojim korisnicima nudi besplatno ili uz određenu naknadu, Google se bavi razvojem ekoindustrije (Google Automobil), financiranjem svemirskih istraživanja te mnogim drugim aktivnostima o kojima vas promptno izvještavamo na našim stranicama.

Inicijalno je Google zaživio kao projekt u garaži u siječnju 1996, domena google.com registrirana je 15. rujna 1997, a Google kao kompanija službeno je zaživjela 7. rujna 1998. godine. U Googleu su za rođendan svog carstva odredili datum 27. rujna, što možete vidjeti po prigodnom logotipu na google.hr

Sretno!

- 13:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Zlatnih pola terabajta

Zlatnih pola terabajta iz LaCiea
Navikli smo na zahvate poznatih dizajnera u potrošačkoj elektronici, no nismo očekivali ovakvog ljepotana u domeni eksternih tvrdih diskova

Zlatnih pola terabajta (klik za uvecanje)
Kliknite za uvečanje thumbup

Za dizajn ovog eksternog tvrdog diska maštovitog imena The Golden Disk, tvrtka LaCie uposlila je francuskog dizajnera Ora-ĂŹta, koji je obavio odličan posao napravivši kućište koje bi svaka majka poželjela u svom domu.

Specifikacije diska su standardne: 500 GBzujo prostora za pohranu, kompatibilnost s računalima PC i Mac, sučelje za spajanje s računalom USB 2.0, te softver za brzu izradu sigurnosne kopije podataka. Cijena je ugodnih 189 dolara.

www.lacie.com

- 12:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Industrija igara teška je 18 milijardi dolara

Industrija igara teška je 18 milijardi dolara
Prema podacima analitičke kuće NPD Group, industrija računalnih igara u 2007. godini prijeći će vrijednost od 18 milijardi američkih dolara


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Brojka od 18 milijardizujo dolara je procjena analitičara obzirom na dosadašnje brojke, a uključuje prodaju softvera te hardvera vezanog uz računalne igre u SAD-u i Kanadi. Nastavi li rasti, industrija igara će uskoro postati veća od Hollywooda.

Razlozi za tako uspješnu godinu definitivno se kriju u velikom uspjehu konzola zaheadbang igranje - PlayStationa 3 i Nintenda Wii - a valja imati na umu da je dosad prodavan uglavnom hardver, dok pravi hitovi za te dvije konzole tek dolaze.

I ostale brojke govore o vrlo zdravom rastu industrije igara: samo u lipnju prodaja hardvera i softvera za igranje u SAD-u je porasla za 37zujo posto u odnosu na podatke iz 2006, dok je u Kanadi taj postotak čak i veći te iznosi 62 posto.

www.npd.com

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Windows Live na Nokiama

Nokia i Microsoft sklopili su sporazum koji će europskim korisnicima Nokijinih mobilnih telefona staviti na raspolaganje usluge Windows Live.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Vlasnici uređaja S60 moći će u skorije vrijeme s interneta preuzeti posebnu aplikaciju koja će im omogućiti pristup Microsoftovim uslugama Hotmail, Messenger, Spaces i Contacts. Nokijini mobilni telefoni serije 40 će se od sljedeće godine prodavati s tim uslugama tvornički instaliranim.

Vlasnici Nokia N73, N80 Internet Edition, N95, N76 i N93i u Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada mogu preuzeti aplikaciju preko kratice 'Download'. Za očekivati je da će usluga u dogledno vrijeme postati dostupna u cijeloj Europi.

Neobično je što Windows Live preko mobitela nije dostupan u SAD-u, a oba partnera su odbila specificirati vrijeme širenja na sjevernoameričko tržište. Microsoft je izrazito zadovoljan zbog tog partnerstva jer već neko vrijeme pokušava parirati Googleu u online uslugama pa širenje na druge platforme vidi kao svoju prednost u tom nadmetanju.

Detalji dogovora nisu otkriveni, ali se zna da je partnerstvo dogovoreno na godinu dana i da će se profit dijeliti. U početku će preuzimanje aplikacije biti potpuno besplatno, ali postoje planovi za kasniju naplatu korištenja.

www.nokia.com

www.microsoft.com

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Igra obaranja ruku koja lomi ruke

Automat za obaranje ruku koji se pojavio u japanskim salonima za igranje vjerojatno je bio pravi hit - dok nije trojici posjetitelja slomio headbangruku. Proizvođač ga povlači iz prodaje uz isprike i tvrdnje da bi 'čak i žena mogla pobijediti taj aparat'

Naziv ovog automata je Arm Spirit, a igrajući ga obarate umjetnu ruku i nailazite na sve teže protivnike: krećete s francuskom sobaricom i čivavom, a završavate boreći se s pravim profesionalcem.

Proizvođač tvrdi da igra čak ni na najtežoj razini nije naročito teška, no čak troje posjetitelja je nakon igranja otišlo kući slomljene ruke, pa je automat povučen iz prodaje. Ako nas pitate, pravi muškarci se ne bi trebali žaliti na takvu sitnicu kao što je slomljena ruka. Kome se ne sviđa, neka igra Barbie Superstar Makeover.

Ja se slažem sa proizvođačem pa neka igraju Barbie Superstar Makeovernaughtynaughtynaughty.

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sačuvajte svoje podatke

Prosječni korisnik svakim danom gomila sve veću količinu podataka u svom računalu, a kada nešto pođe po zlu, podaci najčešće nepovratno nestanu. Šteta, jer uz par jednostavnih metoda za sigurnosno kopiranje možete mirno spavati znajući da su vaši podaci sigurni



Htjeli mi to priznati ili ne, ovisni smo o svom osobnom računalu. U njega pohranjujemo fotografije, privatne video zapise, dokumente u digitalnom obliku i sve ostalo što možemo iz papirnatog oblika pretvoriti u digitalni. Ovakva pohrana je praktična zbog zauzeća prostora, pretraživanja i lakoće pristupa, ali nosi stanovit rizik sa sobom. Dovoljan je kvar tvrdog diska i svi ti podaci se gube u sekundi.

Princip sigurnosnog kopiranja je jednostavan. Da biste osigurali svoje podatke, dovoljno je isti podatak snimiti na dva različita medija za pohranu i problem je riješen. Naime, moderni elektronički uređaji mogu se pokvariti, ali je njihova pouzdanost ipak tolika da možemo računati u vrlo malu vjerojatnost kvara više uređaja odjednom.

Napravio sam kratki pregled rješenja za osiguravanje podataka koja su namijenjena kućnim korisnicima.

Optički mediji



Optički mediji sljedeće generacije izvana izgledaju potpuno isto kao CD i DVD mediji

Najjednostavniji način sigurnosnog kopiranja podataka jest snimanje onog najbitnijeg na optički medij. Dobri stari CD pregazilo je vrijeme, a na njegovo mjesto je došao DVD, ali i on postaje sve tješnji za pohranu video materijala. 4,3 gigabajta, koliko DVD nudi, začas se popuni glazbom i filmovima, pa tržište već nudi optičke medije za pohranu sljedeće generacije, HD DVD i Blu-ray. HD DVD nudi kapacitet medija od 15 GB, dok tehnološki napredniji Blu-ray nudi 25 GB. Nažalost, cijena Blu-ray medija i snimača je još uvijek vrlo visoka, a ni medije nije lako pronaći u prodaji, pa je optimalni optički medij za pohranu i čuvanje podataka još uvijek DVD.

Sve popularniji su dvoslojni DVD mediji koji dolaze s nešto većim kapacitetom, 8,7 GB. Pozitivna strana pohrane podataka na DVD medije je što kvar elektroničke opreme neće uništiti podatke (kao što bi bio slučaj s tvrdim diskom), ali je negativna osobina dosta komplicirano pretraživanje. Stoga vam preporučam da svoje DVD-ove katalogizirate nekim programom kao što je komercijalni, ali fantastični WhereIsIt.

Također valja pripaziti na kvalitetu medija i mjesto na koje se mediji spremaju. Proizvođači tvrde za svoje medije da imaju trajnost podataka 100 godina, međutim i sami smo se susreli s problemom čitanja podataka s optičkih medija niže kvalitete već nakon nekoliko godina. S obzirom na trenutnu cijenu DVD-a, treba kupovati najkvalitetnije medije (takvima se, primjerice, smatraju mediji tvrtki Traxdata i Verbatim), a ni onda ne bi bilo loše svakih nekoliko godina presnimiti podatke na nove diskove.

Za: Cijena, ne ovise o radu elektroničkog uređaja, trajnost
Protiv: Teško pretraživanje, osjetljivost na klimatske uvjete, nepraktično

Flash memorije

Flash memorija je praktična za upotrebu i često sigurnosno kopiranje, ali joj nedostaje kapaciteta

USB flash memorije zbog svog kapaciteta i cijene nisu pogodne za trajnu pohranu i čuvanje podataka, ali mogu izvrsno poslužiti za redovite sigurnosne kopije materijala koji se često mijenja. Jednostavno se spajaju s računalom, zauzimaju malo mjesta i nemaju pomičnih dijelova u radu, što ih čini prilično pouzdanima. Treba imati na umu da flash memorije imaju ograničen broj zapisivanja te, iako je taj broj velik, ne bi bilo loše zamijeniti ih nakon određenog vremena - pogotovo ako služe za pohranu nekih doista važnih podataka.

Za: Praktičnost u radu, nemaju pomičnih dijelova
Protiv: Kapacitet, cijena

Tvrdi diskovi

Tvrdi diskovi najpraktičniji su za pohranu podataka, zato ih i koristimo u računalima kao primarno sredstvo te namjene

Tvrdi diskovi su najpraktičniji način za pohranu važnih podataka, imaju velik kapacitet, brzo im se prilazi i nisu preskupi. Međutim, imaju pomične dijelove i zahtijevaju dosta energije za rad, što ih i čini relativno rizičnima.

Valja znati da za sigurnosno kopiranje postoje i specijalizirani programi koji automatiziraju cijeli proces. Korisnik sam bira što želi sačuvati, a program onda odradi cijeli proces samostalno. To se možda čini trivijalnim kada je u pitanju kopiranje direktorija s fotografijama, ali programi za sigurnosno kopiranje mogu izdvojiti registry, dokumente, elektronsku poštu, postavke raznih programa i slične stvari oko kojih bi se korisnik morao potruditi ručno.

Također, nakon što jednom definirate sadržaj za sigurnosno kopiranje, izrada svake sljedeće kopije je čas posla jer program zna što treba raditi, a 'pješice' bi to svaki puta bio jednako dugotrajan i mukotrpan proces.


Jednostavno sučelje Genie Backup Managera

Poznati i u nas vrlo česti paketi sistemskih alata poput Acronisa ili Nortona u sebi sadrže takav softver, Acronis svoj naziva True Image, a Nortonov program za tu namjenu zove se Ghost. No postoje i samostalni softveri koji taj posao obavljaju odlično, poput Genie Backup Managera.

Sav spomenuti softver je komercijalnog tipa, pa sam se ptrudio pronaći i poneki besplatni program te vrste. Prvi je Right Backup Lite, besplatna verzija komercijalnog alata s dovoljno funkcija za prosječnog korisnika. Sličan program je Simply Safe Backup 2005, doduše nešto stariji, pa ga stavljam na drugo mjesto.

Moramo spomenuti da softver za sigurnosno kopiranje podržava i druge medije za pohranu osim tvrdih diskova, ali tek s tvrdim diskovima se njihov potencijal može iskoristiti u potpunosti.

acronis

symantec

genie-soft

systweak

simplysafebackup


Rezervni disk

Nabava drugog diska i ugradnja u računalo te kopiranje, tj. držanje dvije kopije podataka na diskovima je znatno sigurnije od pohrane na samo jedan disk. Takve situacije se mogu još kvalitetnije riješiti postavljanjem RAID polja. Većina matičnih ploča dolazi sa SATA kontrolerima koji imaju RAID funkcije, ali ni RAID kontroleri u obliku PCI kartica nisu više skupi. Cilj je postaviti mirror RAID polje, pri čemu će se podaci snimati na oba diska zajedno. Mana ovog pristupa je potpuni gubitak jednog diska u smislu novog prostora, ali kao što smo rekli na početku, podaci postaju daleko vredniji od hardvera, pa ne valja žaliti za prostorom izgubljenim nauštrb sigurnosti.

Za: Praktičnost, cijena po gigabajtu
Protiv: Podaci nisu fizički odvojeni, kvar računala može oštetiti oba diska

Vanjski diskovi

USB diskovi omogućavaju korisniku da i fizički odvoji podatke od računala i spremi ih na sigurno mjesto

Druga varijanta upotrebe tvrdog diska za sigurnosne kopije je korištenje USB diska. Izdvajanjem diska iz računala može se postići bolje hlađenje diska koji u tom slučaju ne mora ni cijelo vrijeme raditi, a manje radnih sati smanjuje i mogućnost kvara. Manja je i vjerojatnost da će kvar cijelog računala utjecati na vanjski disk. Pored svega, vanjski disk je moguće i negdje fizički skloniti, pa ga se tako štiti od, primjerice, požara ili poplave u kući.

Vanjski USB diskovi renomiranih proizvođača u pravilu dolaze sa softverom za sigurnosnu pohranu podataka. Najčešće je to vrlo jednostavan program koji omogućava kopiranje podataka s cijelog računala na vanjski disk. Neki proizvođači svoje programe spregnu i s tipkama na USB kućištu, pa je sigurnosnu kopiju doslovno moguće napraviti samo jednim pritiskom na tipku. Od poznatih proizvođača diskova koji nude ovakva rješenja imamo Segate s njihovom Pushbutton serijom i Western Digital s My Book diskovima.

Za: Praktičnost, cijena po gigabajtu, sigurnosna kopija se može fizički udaljiti od računala
Protiv: Vanjski disk se također može pokvariti, osjetljivost diska na udarce (padove)

Sustavi za vanjsku pohranu na diskove

NAS uređaji omogućavaju razne načine pristupa podacima i istovremeno spremanje na dva fizička diska
Korak dalje u izdvajanju diska iz računala bi bio nabavka NAS (network attached storage) uređaja. Radi se o eksternim kućištima za diskove poput onih za USB diskove, ali s mrežnim sučeljem. Dakle, ovakvi uređaji se spajaju na mrežu, pa im mogu prići sva računala na toj mreži, a nerijetko imaju mogućnost FTP servera, te im se može prići i preko interneta.

Ovakav način spajanja bitno olakšava sigurnosno kopiranje s više računala i još više povećava autonomiju diskova za sigurnosne kopije. Često NAS uređaji imaju mogućnost ugradnje dva ili više diskova i onda je moguće tim diskovima odrediti i RAID mirror način rada, što bi trebao biti jedan od najsigurnijih i najpraktičnijih načina za izradu sigurnosne kopije.

Za: Praktičnost, više diskova u jednom uređaju radi sigurnosti, pristup s više računala
Protiv: Cijena, malo kompliciranija upotreba

Drobo

Jednostavan sustav za sigurnosnu pohranu podataka namijenjen kućnim korisnicima

Tvrtka Data Robotics nedavno je tržištu predstavila proizvod za sigurnu pohranu podataka namijenjen kućnim korisnicima. Proizvod je nazvala Drobo, skraćeno od Data Robot. Radi se o USB kućištu koje prima četiri tvrda diska i pritom tako raspoređuje podatke na njima da u svakom trenutku može otkazati jedan disk bez da se izgube podaci. Prednost ovog rješenja je što korisnik ne mora voditi brigu apsolutno ni o čemu, o svemu se brine Drobo. Diskovi u njemu ne moraju biti identični, a valja znati da kapacitet Drobo sistema neće odgovarati zbroju diskova u njemu. Negdje se moraju čuvati podaci, no Drobo sistem je bolji od RAID mirror sustava jer nudi više od polovice zbrojenog prostora na diskovima što bi ponudilo sastavljanje mirror RAID-a. Govorimo o mirror RAID polju u kojem su diskovi identični, ukoliko se u RAID polje spoje dva diska različitog kapaciteta, polje će imati kapacitet manjeg diska.

Nažalost, Drobo je tek izdan za američko tržište i još nije dostupan u Europi, ali se očekuje njegova skora dostupnost. Njegova druga mana je prilično visoka cijena, ali opet ćemo vas podsjetiti na činjenicu da podaci vrijede daleko više od hardvera, pa čak i podaci koje generira jedna obitelj. Pritom mislimo na, primjerice, fotografije i video zapise privatnog karaktera. Izgubite li pjesmu koju ste kupili preko iTunesa, moći ćete je opet downloadirati ili u najgorem slučaju ponovno kupiti, ali ostanete li bez fotografija sebe u djetinjstvu ili možda fotografija vašeg djeteta, to nitko nikada neće moći nadoknaditi.

Za: Jednostavnost korištenja, fizička odvojenost podataka
Protiv: Cijena, još nije dostupan na našem tržištu

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kineska tvrtka tuži Google zbog imena

Evo mog drugog današnjeg posta [malo čudnog i smješnog, ali ipak istinitog].

Tvrtka Guge Science and Technology podigla je sudsku tužbu protiv kineskog ogranka Googlea zbog navodne prevelike sličnosti njihovih naziva.



Glasnogovornik tvrtke izjavio je da njen rad ometaju brojni telefonski pozivi korisnika koji žele nazvati kineski ogranak Googlea. 'Želimo da Google promijeni svoj komercijalni naziv. Uputili smo mu službeni zahtjev, a vidjet ćemo što će reći na sudu', izjavio je predstavnik tvrtke Guge Science and Technology Reutersu.

Problem oko imena nastao je zbog toga što se u kineskom jeziku naziv Google izgovara jednako kao i dio naziva tvrtke Guge Science and Technology te korisnici koji žele doći do telefonskog broja internetskog diva dobivaju broj kineske tvrtke.

Iz Googleovog tabora još uvijek nema službenog očitovanja o tužbi.

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nagli porast PDF spama

Tvrtke koje se bave računalnom sigurnošću od prošlog tjedna bilježe povećan broj spam poruka s PDF privicima


Od prošlog tjedna serveri za slanje elektronske pošte pojačano su opterećeni, jer je količina spam poruka s PDF privicima porasla za 10 do 15 posto, a s obzirom da poruke s PDF privicima zauzimaju dosta više kapaciteta nego tekstualne poruke, zabilježen je rast spam prometa od 30 do 40 posto.

Spameri su se orijentirali na PDF format za prenošenje svojih poruka zato što je takvim porukama lakše zaobići filtre koje postavljaju davatelji usluga pristupa internetu i sami korisnici. Većina poslovne komunikacije sadrži PDF datoteke i zbog toga filtri nisu konfigurirani da presreću takvu poštu. Osim toga, spam preko PDF datoteka je nova pojava, prvi put primijećena prije nekoliko tjedana. PDF privici u porukama mogu sadržavati i viruse: prije dva tjedna zabilježen je prvi napad virusom sadržanim u PDF datoteci.

Porastom PDF spama smanjuje se spam sa slikama kojemu su filtri i sigurnosni alati doskočili.

Primite li elektronsku poruku s PDF privitkom, provjerite tko je pošiljatelj, jer je vjerojatno da je spam filtri nisu prepoznali kao takvu, a može skrivati i linkove na datoteke zaražene virusima.

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Samsung SGH-Z240

U T-Mobile ponudi odnedavno je i elegantni Samsungov mobilni telefon SGH-Z240, koji nosi potpis naše poznate pjevačice Nine Badrić i dolazi s naslovnom pjesmom njezinog novog albuma.


Samsung SGH-Z240 s potpisom Nine Badrić od ostalih modela na tržištu razlikuje se po maskama u zlatnoj, crvenoj i plavoj boji te dodatnom karticom s 512 MB memorije.

Uređaj ima 1,3-megapikselnu kameru i najavnu skladbu s Nininog nadolazećeg albuma te njene wallpapere i šaljivi sound logo. Tijekom promotivnoga razdoblja može se kupiti po prigodnoj cijeni u Simpa paketu po 1.698 kn s uključenih 100 kn na računu.

Lansiranje ovog mobilnog uređaja najavljeno je prilikom nedavnog sklapanja jednogodišnje suradnje s Ninom Badrić. Tom suradnjom T-Mobile je postao jedini mobilni operater u Hrvatskoj koji svojim korisnicima omogućava uživanje u glazbi s novog studijskog albuma Nine Badrić u obliku ring i real tone melodija za mobilne uređaje.

Tekst preuzet sa Caffe Planet
Više na ovom linku

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nokia N95

Ovo je moj prvi post i kao što ste pročitali u boxu najviše ću pisati o tehnologiji.
Pa ću svoj prvi post posvetiti Noki N95
.

Najbolje opremljeni mobitel na tržištu
Nokia N95 postavlja nove standarde spajanjem brze HSDPA komunikacije, digitalnog fotoaparata razlučivosti pet megapiksela i GPS modula u jedan uređaj.

Vjerojatno najdulje očekivan i najpompoznije najavljivan mobilni telefon pojavio se u prodaji u Hrvatskoj. Nokia N95 može se kupiti po cijeni od 6.500 kn. Tako nešto smo i očekivali od Nokije, ali svejedno smatramo da ovakvu cijenu može opravdati samo savršenstvo, a N95, iako moćan uređaj, ipak nije savršena.

Klizni mehanizam

Nova Nokia dimenzija je sličnih drugim uređajima Smartphone iz primjerice serije 6 pa čak i iz serije N. Smatramo da su dimenzije dobro pogođene jer su najviše uvjetovane veličinom ekrana. Ekran je odlične kvalitete i na njemu se vidi prikaz i po najvećem suncu. Tipkovnica je kliznog tipa i solidne kvalitete.

Dimenzije su joj dovoljne da i ljudi s krupnijim prstima nemaju većih problema pri korištenju. Klizni mehanizam telefona omogućava klizanje i u suprotnu stranu od otkrivanja tipkovnice, tada se otkrivaju tipke za upravljanje glazbom na telefonu. Otkrivanjem tipki za glazbu, ekran se automatski rotira 90 stupnjeva i prelazi u tzv. landscape pregled. Priložene slušalice čine od ovog telefona vrlo dobar MP3 player. Količina interne memorije nije dostatna za neko zahtjevnije slušanje glazbe, ali flash memorije su danas vrlo jeftine, a N95 ima utor za MicroSD memorijske kartice.


Surfanje internetom

Korisnici koji su se susreli s nekim Nokijinim Smartphoneom neće imati problema pri snalaženju na ovom telefonu, a rok navikavanja za nove korisnike također neće biti dug. Druga multimedijalna mogućnost hvalevrijedna je digitalna kamera razlučivosti pet megapiksela. Nažalost, brojke na papiru bolje zvuče nego što je to slučaj sa stvarnim performansama.

Fotografije imaju doista visoku razlučivost, ali čim je nešto manje svjetla oko objekta koji se fotografira, kvaliteta fotografija rapidno opada. Moramo priznati da smo za taj novac i Carl Zeiss optiku u N95 očekivali više. Svidio nam se filmski mod kamere, uz dostatno svjetlo, filmovi razlučivosti 640 x 480 piksela uz 25 sličica u sekundi izgledaju bolje nego što to može većina telefona, no još uvijek su lošiji od onih snimljenih kompaktnim digitalnim fotoaparatom.

Bluetoothu i infracrvenom sučelju N95 pridružuje i WLAN adapter. Njegovo korištenje je prilično jednostavno i bez problema je moguće spojiti se na bežične mreže u blizini. Ako postoji zaštita na mreži, Nokia će prepoznati o kojoj zaštiti se radi i korisnika samo upitati za lozinku. WLAN jednako dobro radi i na kodiranim mrežama WEP i WPA. Snaga adaptera ugrađenog u telefon izgleda da je nešto slabija, nego onih u osobnim računalima jer Nokia u usporedbi s prijenosnikom IBM Thinpad R50 puno prije gubi Wi-Fi signal pristupne točke.

Slabe GPS mogućnosti

Navigacija pomoću GPS-a i karata koje se otvaraju s interneta ili memorijske kartice

GPS mogućnosti ovog telefona vjerojatno su najzanimljivije, jer doista rijetki mobiteli imaju tako nešto. Odlična softverska podrška u vidu karata koje je moguće dokupiti narušena je mušičavim radom GPS prijamnika. Da bi radio kako spada, potreban mu je besprijekorno čisti put prema nebu. Imali smo problema sa spajanjem čak i kada bismo stajali blizu građevine na otvorenom. Nažalost, takav GPS prijamnik ograničava upotrebu u automobilu što je vjerojatno mjesto gdje bi se najviše koristio.

Komunikacijske mogućnosti mobitela nikad nisu bile u pitanju, Nokia u tom poslu ima najveće iskustvo i odrađuje ga odlično. Nažalost, mišljenja smo da Nokia N95 traži previše u odnosu na kvalitetu onoga što nudi. Kad malo razmislite, za 6.500 kn može se kupiti mobilni telefon s MP3 funkcijama, GPS prijamnik i solidan kompaktni digitalni fotoaparat. Fotoaparat i GPS prijamnik kao zasebni uređaji svoj će posao obavljati bolje nego što to rade uređaji integrirani na Nokiji N95. Nema sumnje u to da je N95 trenutačno tehnološki najnapredniji uređaj na tržištu i zasigurno će ga kupiti oni korisnici koji žele najnovije i najbolje a još uvijek prvenstveno kupuju mobilni telefon.



SPECIFIKACIJE
Nokia N95
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS MHz
Tip ekrana: 16M boja
Veličina ekrana: 240 x 320
Memorija: 160MB + MicroSD (TransFlash
Dimenzije: 99 x 53 x 21 mm
Masa: 120g
Vrijeme razgovora: 6,5h
Vrijeme na čekanju: 220h
Ugrađena kamera: 5 megapiksela (2592 x 1944)
Komunikacija: IRDa, Bluetooth, WLAN
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS
E-mail klijent: Da
Cijena: 6.499kn
Ustupio: Mobis
www.mobis.hr

Tekst je preuzet s T-portala.

Više na ovom linku

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ovaj blog je u početku bio za sve i svašta ali od nedavno je "dobio" temu, a to je TEHNOLOGIJA. Tekstovi su večinom iskopirani sa tportala tako da se vi koji surfate po tportalu ne čudite koku uglavnom jednaki tekstovi (kopiram samo one koji mi se čine važniji).
    Blog je otvoren 14.07.2007 u 9:33h.
    Pošaljite mi mail
    Moj MSN je "tehno.matija@hotmail.com" pa mi malo dosađujte.

Za webmastere

  • Moj baner








    News box
    Dozvolite svojim čitateljima da vide najnovije vjesti iz svjeta tehnologije i na vašem blogu!






    Popis onih koji imaju moj baner ili news box:


HTML i flash gluparije

  • vas voli informatiku i zeli znati sto je novo u informatici (tj. tolko vas je online)

    Brojač posjeta:


    Image and video hosting by TinyPic

Marketing | Links

  • Moj humoristički portal - niktitanik.com -

    Zaklada Ana Rukavina





    Webkatalog