subota, 16.11.2013.

Kyushu-basho 2013

Posljednje prvenstvo u aktualnoj kalendarskoj godini je krenulo! 2013 godina je prošla u potpunoj dominaciji velikog Hakuha koji je do sada ispustio šest borbi, ali time prepustio svome sunarodnjaku Harumafujiu i prvo prvenstvo godine, Hatsu-basho. Sve ostalo bilo je Hakuho: sigurnost i potpunost u svakoj borbi. Nepojmljivo bogatstvo tehničkih riješenja, uz desetak različitih tehnika po turniru, govori o tome da se Hakuhov sumo mijenja i prilagođava svakom suparniku. Ujedno nastoji iskušavati i oživjeti rijetko viđene tehnike, neke od njih zaštitne znakove nekih davnih vremena i Yokozuna.

Veliko je ovo vrijeme velikog Hakuha. Sa četiri prvenstva u nizu ušao je u drugu najbolju seriju pobjeda u karijeri! Sedam godina nakon prvog osvojenog Natsu-basha 2006! Sa već 27 osvojenih naslova žurno se bliži nezamislivoj 33. pobjedi koja bi ga stavila ispred svih. Štoviše, istu bismo mogli dočekati unutar godine dana! Štoviše, ne čini se da ga išta u tome može spriječiti!

Osim naravno Enda. Barem prema mišljenju javnosti. Endo, Endo, Endo, Endo. Na žalost, ništa od Enda ovaj put. Kako se bližio početak prvenstva medicinska izviješća su sve gore i gore zvučala - nije riječ samo o istegnutim ligamentima, već i o frakturi, spominjala se čak ahilova tetiva, nije imao ozbiljnog treninga... Cilj njega i voditelja škole samo je "nastupiti u svim borbama." Nikakvi pozitivni omjeri i slično.

Zato su se mediji odmah prebacili na ogromnog egipćanina! Osunaarashi i njegov čekić. Najbolje je pogledati:






Osunaarashijevu fizičku izraženost nitko ne osporava. Velik je, jak je. Ali, taj stalno spominjani nedostatak tehnike dovodi njegovo tijelo u nepovoljne položaje i ta snaga se gubi, a čimbenici kretanja - mišići, kosti i ostalo - pod nepotrebnim je naprezanjem. Ovo se najbolje vidi u borbi prvog dana, sa Shonterom - otjerao je protivnika na rub i dizao ga prema van, no tada se borbe preokreće i on više ne uspijeva pružiti otpor. U trećem krugu borbi je pobijedio Chiyootorija, za ostalo ćemo vidjeti!





Endo je ozlijeđen. Nisu to iste borbe, nesigurnost je prisutna, lako ga se izbaci iz ravnoteže. Ikioi ga je u trećem danu samo malo potegao i sve je bilo gotovo. Možda će se snaga vraćati kroz prvenstvo, no vjerojatno bi bilo pametnije da ga preskoči. Ovo bi pak značilo povratak u drugu diviziju, a to se uz nekoliko pobjeda nastoji izbjeći...





Masunoyama svoj zdravstveni nedostatak svakodnevno i pred našim očima pretvara u svoju prednost. Njegov blitz-sumo jednostavno mora završiti odmah jer ubrzo ostaje bez zraka. Stoga, to se i desilo u sve prve četiri borbe:




Ovdje valja spomenuti i četiri pobjede Chiyotairyua. Iako je na prošlom Aki-basho sakupio "samo" 6 pobjeda i ovdje ima nešto "lakše" suparnike, valja napomenuti kako je nedavno obavio dvije teške operacije na oba oka i natječe se sa suženim vidnim poljem. Šteta je za čuti ovakve vijesti za tako perspektivnog borca koji bi u najgorem slučaju u potpunosti mogao izgubiti vid. Ovaj put je nadmudren Kaisei:





Ali prava iznenađenja priredili su nam ozekiji. Već u prvom danu je sa porazom krenuo Kotoshogiku. Njegov dugogodišnji suparnik m1w Aminishiki ga je ovaj put nadmudrio - držao ga je daleko, a kada je ozeki krenuo po pojas - izmaknuo mu se.





Kotoshogiku se žalio na bolove u leđima u danima prije početka prvenstva, no zatim se dogodila borba u drugom danu protiv k1e Shohozana. Ništa se ne čini značajnim, međutim primijetite kako u jednom trenutku sva težina ozekija i sav otpor komusubija se slamaju na Kotoshogikuovom ramenu. Došlo je do puknuća mišića za čiji se oporavak očekuje da bi potrajao i do tri mjeseca otiđe li se na operaciju. To bi značilo i gubitak naslova ozekija, jer sa ovim turnirom će upasti u "crvenu" zonu, a na slijedećem postati sekiwake. I dok bi svatko želio ovo izbjeći, prisjetimo se samo Baruta koje je sasvim nedavno ostao bez karijere zbog nastupa sa nezaliječenom ozljedom...





Zapravo je treći dan bio poguban za ozekije - svi su izgubili! Kotoshogiku nije ni došao do dohya, Kisenasato je ispustio dobiveno protiv već spomenutog Aminishikija, Kakuryu je popustio protiv Goeida, dok je Kotooshu učinio sljedeće sa Shohozanom:




Kotooshu je bio ozlijeđen na prošlom prvenstvu i na ovom je MORAO sakupiti pozitivan omjer pobjeda i poraza. Nesretnim padom na rame istegnuti su ligamenti i Kotooshu je prisiljen odustati i od ovog prvenstva. Ovo znači da će nakon gotovo 8 godina ozeki Kotooshu postati sekiwake, uz mogućnost povrata u status ozekija ako na slijedećem prvenstvu uspije doći do 10 pobjeda. Stalne ozljede već gotovo dvije godine proganjaju najboljeg europskog borca i ova događanja uvelike postavljaju pitanje - je li i Kotooshuovo vrijeme isteklo?



Sa dva ozekija izvan stroja možemo slobodno reći kako imamo novog ozekija! Goeido neće propustiti ovu priliku. Bio je drugi na Aki-bashu, sve češće i češće dolazi do deset pobjeda i više, Kakuryua je već smazao. Dođe li do drugog mjesta sigurno će postati ozeki, a bude li ponovno dvoznamenkast, naslova će biti u potpunosti pripremljen za uzimanjem na početku slijedeće godine. Goeido je komusubi postao još krajem 2008 godine, a li sada je njegovo vrijeme stiglo. Hoće li uspjeti priprijetiti yokozunama, koji ovaj put obojica briljiraju, ostaje za vidjeti. Pobjedu nad Kakuryuom je ostvario brzinom i spretnošću - bolji start i nepredviđeno povlačenje bili su dovoljni!




Kyushu-basho bez dvojice ozekija već sada se doima praznim. Ali, sjajne borbe tek dolaze, donoseći mnoga shvaćanja i uzbuđenja!

Oznake: Kyushu-basho, Goeido, Kotooshu

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.