nedjelja, 11.11.2012.

Uoči Kyushu-basho

Sati nas dijele od posljednjeg velikog natjecanja 2012. godine. Prošli Aki-basho bio je pun iznenađenja i očekivanja i na kraju fantastičnog uzvišenja posljednjeg dana i posljednje borbe. Nakon pet godina ponovno smo se našli u prilici promatrati jednog borca pri uspinjanju na sam vrh svijeta, pratiti njegove prve izjave, prve javne nastupe, prvi dohyo-iri. Sve to vrijeme je nekako brzo prošlo i već se nalazimo na pragu novog prvenstva.



Inače nedostatak zbivanja između dva velika turnira u pravilu popunjava jungyo - promotivna turneja. Ovaj put je počela u Naganu 6. listopada uz prisustvo obojice Yokozuna. Turneje sadrže raznorodna zbivanja - od borbi i uvježbavanja u sumo dvoranama, preko otvaranja i posjeta javnim ustanovama i promocijama sponzorskih proizvoda, do obaveznih posjeta svetištima i provođenja rituala pročišćenja borilišta - dohyo-iri. Turneje se i u sadržaju i u svojem početku razlikuju s obzirom na doba godine i uz sama prvenstva središnja su mjesta susreta boraca i njihovih obožavatelja.


Prošli Aki-basho ostao je u sjećanju po trojici ozekija koji su odustali od turnira zbog ozljeda. O Barutu ne govori mnogo, iako je bilo najavljeno kako će se priključiti promotivnoj turneji oko 20. listopada, do toga nije došlo. Napuknuće kosti palca desnog stopala posebno se tretira akupunkturom i tretmanom kisika pod tlakom, no pred njim je odluka hoće li nastupiti na Kyushu-basho odmah od početka ili od sredine turnira. Kotoshogiku se turneji priključio 25. u jednom lakšem ritmu i izjavio: "Nelagoda je prisutna, ali sve ide na bolje."


Sve te obaveze loše su krenule za Kisenasata - prvo je iskrenuo stopalo i morao pauzirati neko vrijeme, zatim je 22. listopada zaradio udarac i impresivnu posjekotinu iznad oka, koja je zatim još jednom bila "dorađena" pri vježbanju sa novim Yokozunom. Po svemu sudeći, Kisenasatovog oka ćemo se nagledati i kroz sam turnir, uz nadu da će se stići pripremiti i stabilizirati do ovog vikenda jer već od nedjelje počinje Kyushu-basho!


Drugi značajan izvor zbivanja između turnira izvješća su o radu iz samih škola, odnosno staja (stables). Bilo da vrhunski borci vježbaju sa pripadnicima vlastite škole, bilo da vježbaju sa prijateljima iz drugih škola, bilo da se jednostavno kreću ogledati sa konkurentima, ogledi i fotografije svakodnevno hrane zanimanje ljubitelja. Tako se yokozuna Hakuho u utorak 6. studenog ogledao sa obojicom sekiwakea - Myogiryuom i Goeidom - i odnio 20 pobjeda i tek jedan poraz, uz komentar Yokozune Kitanofujia "kako se poigravao s njima kao sa malom djecom". No te rezultate valja uzimati s mnogo opreza - to su borbe koje služe isprobavanju novih taktičkih rješenja, podizanju forme, ogledavanju u mnogo opuštenijoj atmosferi. Za primjer, yokozuna Harumafuji i ozeki Kisenasato su u nekoliko dana stalnih borbi stalno bili na strani novog Yokozune, da bi 6. listopada Kisenasato odnio 6 pobjeda iz 9 ogleda.

Sati nas dijele od posljednjeg velikog natjecanja 2012. godine. Uz novog Yokozunu i već tri turnira što su izbjegla iz ruku staroga, slijedeća dva tjedna donose nam silovite borbe i mnoga uzbuđenja. Značajka ovog turnira biti će samo jedna: H A K U H O !!! Nema šanse da yokozuna Hakuho ne osvoji ovaj turnir. Bio bi to četvrti u nizu! H A K U H O !!! Naravno, samo ga jedan suparnik u tome može spriječiti. Hoće li se sve opet rješavati u posljednjem danu? I borbi? Kyushu-basho počinje!



- 00:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.