ponedjeljak, 24.09.2012.

Aki-basho, dan sedmi i deveti

Došli smo do sredine rujanskog turnira. Njegova glavna značajka, pogotovo na vrhu, ozljede su koje su iz natjecanja izbacile već tri borca. Ujedno utrka za prvo mjesto već dugo vremena nije bila ovoliko izražena - Kisenasato, Herumafuji i Hakuho - sva trojica vrlo suvereno krstare turnirom, svaki sa vrlo posebnom zadaćom.


Dan sedmi


Odmah na početku makuuchi ogleda Tenkaiho je poveo veliku borbu protiv Yoshiazume - lagan start, pa dugo odmaranje, pa stalna inicijativa donijeli su odluku ogleda. Takanoyama je došao do sjajne i uzastopne pobjede. Njegova igra zasniva se na diverziji i do svake pobjede mora pokušavati doći drugačije. Sama činjenica da se nalazi u najvišoj diviziji sa svojih 96 kilograma izniman je rezultat.





Takayasu je stigao i do sedme pobjede, ovaj put nad Asahishom. Kyokutenho je također ostao neporažen, ovaj put od Daida. Aminishiki je njima blizu jer danas je ostvario i šestu, ovaj put protiv Miyabiyame. Ovogodišnji Aki-basho će mnogima pružiti velik broj pobjeda uzrokovan prije svega nedostatkom ozekija.

Myogiryu je poveo vrlo zanimljivu borbu protiv Kaiseija. Sekiwake Myogiryu do tog trenutka je imao vrlo visokih pet pobjeda i vrlo impresivne nastupe za sobom. Brazilac je krenuo vrlo kvalitetno i u nekoliko trenutaka se činilo kako će sekiwake izgubiti susret, no on se zatim vratio pronašao traženu formulu pobjede i izgurao brazilca van. Myogiryu je i dalje u ozbiljnoj igri za osvajanje Akija i ne bi ga se smjelo zanemarivati.



Kakuryu nije dozvolio iznenađenje Shohozanu, Aoyiama nije imao baš nikakve šanse protiv Kisenasata, dok je Harunafuji promjenom položaja ruku na pojasu stekao prednost i pobjedu protiv Gagamarua, iako ni po čemu brzu i laganu. Na kraju je yokozuna Hakuho, koji je doista na nekoj višoj razini igre, odgurivanjima i dogurivanjima sredio Homasha.






Dan osmi

Na središnju nedjelju Kyokutenho je došao i do osme pobjede! Zemljak Asasekiryu mu se suprotstavio, iako ne previše uspješno: oba borca su s obje ruke uhvatila pojas, no to i jest jedna od snaga Kyokutenha koji je u nekoliko poteza iz ravnoteže uspio izbaciti protivnika. Wakanosato se također dobro drži - bivši sekiwake sa dva osvojena druga mjesta iz 2003 godine je ovaj put nadjačao Kimurayamu i došao do četvrte pobjede. Strpljenje je bilo odlučujuće i ogromno iskustvo - čekao je, smanjivao je protivnikove mogućnosti i iscrpivši ih pobijedio.



Kitataiki i Takarafuji su odigrali vrlo zanimljivu borbu: nakon početne izjednačenosti Kitataiki je s obje ruke na pojasu krenuo prema pobjedi. Zadnjim truncima snage se Takarafuji odupirao, a zatim i iskoritio gotovo nesmotreno jurišanje protivnika - uzdigao ga je u zrak i u tom zadnjem trenu iznio van. Ujedno je Chiyotairyu naišao na Takayasua i ne previše dugo izdržao - pokušao je bivšeg maegashiru 1 povući prema sebi i tlu, što nije upalilo, ali je Takayasu donijelo i osmu pobjedu! Tako je u borbi novih nada mlađi odnio pobjedu.



U bitci divova sa zapada Aoyiama je bolje krenuo i bio u blagoj i stalnoj prednosti. Borba se vodila izgurivanjem rukama i Kaisei se uspio nametnuti i izjednačiti omjere. Tada Aoyiama pokušava povuči protivnika prema dolje, no brazilac se vraća u igru i ovime preotima inicijativu. Baš kako je Aoyiama stigao do ruba uspio je isti i iskoristiti i ponovnim pokušajem povlačenja - izmicanja ispratio je Kaiseija van. U slijedećem europskom dvoboju odmjerili su snage Aran i Tochioshin, te je presudio bolje hvatanje pojasa gruzijskog borca. Gagamaru nije moga protiv stalno izmičućeg Goeida.



Borbe na vrhu su započeli Harumafuji i Myogiryu. Sekiwake je već nekoliko turnira među bitnijim čimbenicima zbivanja sa vrha tablica, te je izjurio odlučno, međutim upao je u zamku, izazivač ga je prebacio preko noge i obojica su se našla u zraku, pa na Myogiryuovim leđima. Zanimljivost je ta što sve toliko brzo i silovito desilo da je Harumafuji završio u gledalištu i sa pobjedom u ruci.



U srazu boraca sa jednim porazom maegashira 4 Aminishki bolje i brže je jurnuo na Kakuryua koji se izvukao za mrvicu i plešući po rubu se vratio u borilište, pa protivnika samo iskrenuo van. Kisenasato niti trenutka nije ispuštao inicijativu i tijek borbe iz ruku, te je samo bacio protivnika kada se ovaj spremao sa ruba vratiti prema sredini borilišta. U konačno malo zahtjevnijoj borbi, Yokozuna se odmah izborio za bolji stisak na pojasu potvrđen stalnim držanjem protivnika van ravnoteže. Uslijedila je pauza ispunjena gromoglasnim gledalištem, no kada je Hakuho konačno krenuo uzeti pobjedu Toyonoshima je ostao bespomoćan. Jedan je Yokozuna.





Dan deveti


Zbivanja devetog dana započinjemo borbom Chiyotairya i Takanoyame. Za čeha je ovaj susret bio od velike važnosti jer na ovom turniru on mora doći barem do sedme pobjede želi li izbjeći povratak u juryo diviziju. Chiyotairyu je za sada komotan sa četiri pobjede i poraza, a sve ovo se vidjelo i u borbi - japanac je krenuo i u trenu je sve bilo gotovo jer nije ga se moglo zaustaviti.



Takayasu je ispao iz kluba vodećih! Jednako opasan Okinoumi sa samo jednim porazom izjednačeno je krenuo iz početnog položaja, pa bolje uhvatio pojas, te unatoč Takayasovim pokušajima da i on dođe do pojasa jednostavno u jednom trenutku krenuo i izbacio 22-godišnjaka van. Daido i Asasekiryu su se dva puta morali ogledati, jer su prvi put obojica protivnika potjerali na pod, no iako bi usporena snimka možda dala prednost Daidu, on ju je iu ponovljenom dvoboju i ostvario. Zanimljivo je bilo i kada je Kitataiki stiskom "zaključao" Takekazeovu ruku i jednostavno "poveo" protivnika van.

Kyokutenho i dalje vodi! Jednostavno cvijeta u ovoj konkurenciji sa sredine makuuchija, a ovaj put uvjerljivi Tochiozan nije imao sreće. Izašli su podjednako, no kada je Tochiozan pokušao doći do pojasa izgubio je kretanje i unatoč dobrom izmicanju nije mu bilo spasa. Shintero nije pružio otpor protiv Toyohibikia, dok je Gagamaru trenutno jednostavno previše jak za konkurenciju sa sredine makuuchija.

Kaisei i Toschioshin su obojica naglavačke izletjeli van. Brazilac je bolje krenuo, otjerao gruzijca na rub, no ovaj je nekako uspio izmigoljiti i vratiti se do sredine. Veliku formu Kaisei potvrđuje u borbi svih ruku na pojasu, u kojoj je Toschioshin doduše bio aktivniji, no ništa mu nije pošlo od ruke i time je izgubio inicijativu i uskoro se našao vani. Četvrta pobjeda za Kaiseija, kome se smiješi kachi-koshi i ostanak na vrhu maegashira. Aoyiama je otišao predaleko protiv Arana i bio propušten na pod. Obojica sada imaju tek pobjedu. Sekiwake Goeido je došao i do šeste pobjede, a ovaj put je stradao Shohozan.



Pogled prema vrhu počinjemo velikim iznenađenjem: Hamasho je tukao Kisenasata! Ozeki je suvereno krenuo, podijelio i poneku vrlo glasnu flisku protivniku, kontrolirano držao inicijativu, no Hisenasato se i dalje držao. U jednom od takvih juriša izgurivanjem Hamasho je bio na rubu i uspio se bolje pripremiti, te se jednostavno izmakao i pustio ozekija da padne na tlo. Stvar nije gotova, ovo je prvi Kisenasatov poraz, no isti mu bitno umanjuje šanse s obzirom na trenutne forme vodećih.



I Harumafuji je zamalo pao! Pokušao je izgurivanjem vrata izbaciti Toyonoshimu iz ravnoteže, no nije uspio. Iako je imao bolji stisak na pojasu Toyonoshima ga je pokušao prebaciti preko noge i došao do samog trenutka uspjeha kada se ozeki uspio vratiti. Tada je nastalo nešto što se rijetko viđa u sumu - oba borca su stajala na svojoj polovini borilišta i bez namjere za brzim napadom. Kada je isti uslijedio ozeki je uz brz nalet uspio i izmaknuti protivnikovu nogu i sve je bilo riješeno.

Myogiryu je tukao Kakuryua! Sekiwake je u velikoj formi i iz turnira u turnir predstavlja sve veći problem vodećima. Dok se ozeki bavio protivnikovom glavom, jednom kada je sekiwake izdržao i krenuo gurati brzo je došao do Kakuryuva pojasa, a zatim i do pobjede!



Yokozuna Hakuho zato nije imao problema protiv drugima opasnog Aminishkija. U borbi za pojas bio je brz i jasan i došao do 25 pobjede iz 30 ogleda. Time su u vodstvu ostala tri mongolca - Hakuho, Harumafuji i Kyokutenho. Harumafujiev lov za novim naslovom i dobivanjem statusa Yokozune se nastavlja! Završni dani Aki-basha 2012 biti će i više nego uzbudljivi!


- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.