petak, 20.07.2012.

Nagoya, dani deseti i dvanaesti


Ulazimo u završnicu Nagoye-basho! Dosta je više okolišanja, završne dane označavaju međusobni okršaji najboljih boraca. Neki su pretrpjeli više poraza u prethodnim kolima, yokozuna Hakuho i ozeki Harumafuji su ostali neokrznuti. Sve će se odlučiti u preostalim borbama, jer zaredaju li vodeći sa porazima sve se može izmijeniti.



Dan deseti

Na dnu Makuuchija je Takanoyama ponovno pružio veliki otpor, dok se Sadanofujiju mora čestitati na iznimnom oprezu - čekao je, borio se za doći do pojasa, tek kada ga je čvrsto zgrabio odlučio se završiti borbu. Ikioi i Tokitenku su zanimljivim ogledom objasnili kako udarci u sumou nisu dozvoljeni, iako ponekad postoje. Odnosno, udarac kao sredstvo nanošenja štete i ozljeđivanja nije dozvoljen, no spoticanja, izguravanja i slične pojave su vrlo prisutne. Wakanosato je ponovno održao kraće predavanje o strpljivosti, Gagamaru čvrsto krenuo prema visokom omjeru pobjeda, Chiyotairyu je kročio među jače kategorije i sakupio već i četvrti poraz, dok je brazilac Kaisei zgrabio i devetu pobjedu protiv Shontera i dalje je za petama vodećima.

Baruto je protiv Kotooshua krenuo brže, no Kotooshu je gotovo s obje ruke dohvatio pojas, a Baruto bio primoran jednom samo blokirati protivnika. Prividno izjednačeni, sa jednom rukom na pojasu, čekali su tko će prvi učiniti korak, no strana koju je Baruto morao blokirati davala je prednost Kotooshu-u. Kada je istu krenuo iskoristiti i pogurao Baruta prema rubu, Baruto je prebrzo krenuo sa povlačenjem, tek sitno se više nagnuo prema naprijed i odmah ostao kažnjen. Ovo je treći Barutoov poraz za redom i samo još jedan dokaz koliko je nepredvidiv ovaj sport.



Vodeći Harumafuji i Kotoshogiku. Zadnjih godinu dana se pobjeđuju naizmjence, s tim da je Harumafuji pobijedio zadnju. No mongolac je bez poraza na ovom turniru, možda će ga taj val uspjeha prenijeti i preko ove zapreke. Kotoshogiku je sa 42 kilograma prednosti iz početnog položaja izašao bolji, ali Harumafuji se već izmakao na stranu, te uz rotaciju samo nadodao brzinu japanca i bacio ga na tlo. Tijek ove borbe iznimno podsjeća na onu protiv Baruta u 9. kolu, sa istim ishodom!



Najnoviji ozeki Kakuryu je došao pred yokozunu. 21-2 je njihov omjer, no oba ta poraza su došla na početku ove godine. Jedan od najvećih yokozuna svih vremena ima tek neznatnu prednost u visini i težini, a izmakavši se neznatno na stranu stekao je još veću i odmah nasrnuo prema rubu. Kakuryu se međutim izmicanjem uspio spasiti, a zatim je bolje od yokozune zgrabio pojas i činilo se da se Hakuhu loše piše! No yokozuna uspijeva uspostaviti ravnotežu, i iznenadnim trzajem na jednu stranu koordiniranim sa udarcem ruke u nasuprotnu nogu baca suparnika na pod. Pet godina je Hakuho bez prestanka na svakom turniru bio prvi ili drugi i to mnogo češće prvi, da bi ga dvije uzastopne ozlijede usporile i prekinule taj niz na posljednjem Natsu-basho. Zato yokozuna Hakuho ovaj put ne prikazuje niti malo milosti prema svojim konkurentima.





Dan jedanaesti

Sa približavanjem kraja prvenstva dižu se napetosti među svim natjecateljima na svim dijelovima tablice. Kachi-koshi, pozitivan omjer pobjeda i poraza nužan za zadržavanje kategorije, cilj je kojeg će svaki borac svim silama nastojati sustići. čak i kada se isti uspostavi kao nedostižan cilj, samo približavanje njemu može predstavljati spas, a na ulazu u 11. dan još ga nitko nema.

Masunoyama je pobjedom nad Yoshikazeom došao nadomak istog. Iako profesionalac od 2006. godine tek je prošle godine u rujnu uspio doći do najjače divizije, no ozljeda ga je odmah bacila u nižu. Tek se na prošlom turniru vratio u Makuuchi, gdje će sa ovom pobjedom zasigurno i ostati! Vrlo zanimljiv dvoboj dvojca sa sedam pobjeda Gagamarua i Daida otišao je potonjem. Nakon početnog nasrtaja gruzijac je bio bolji, no Daido se izborio za bolji položaj i dvije ruke na pojasu i zbacio je suparnika i dosegao Kachi-koshi! Hamasho je došao na korak tome pobjedom nad Tochinowakom čineći sve moguće - izguravao je, nasrtao, za malo bio zbačen i tada čistom upornošću doveo protivnika na rub i preko. Chiyotairyu je naletio na super iskusnog i već četiri godine stalnog stanovnika Makuuchi divizije rusa Arana i zaradio već peti poraz.

POslijednji dani su definitivno zanimljivi za najviše maegashire, kao i borce kategorija komusubi i sekiwake - napokon horde ozekija prestaju uzimati sve pobjede i sada je vrijeme da pokušaju zgrabiti sve pobjede koje mogu. Aoiyama je u takvom ogledu srušio Wakakoyua, Tochiozan u letećem stilu katapultirao Aminishkija, a sekiwake Goeido sa već prisutnih pet pobjeda krenuo zaustaviti brazilca Kaiseija. Izjednačen početak se pretvorio u borbu za pojas i kada je Goeido postavio nogu i pokuša srušiti brazilca ovaj se spasio, ali potpuno ostao bez ravnoteže i pao. Uhvati li Goeido Kachi-koshi zasigurno će zadržati kategoriju!

Kisenosato je ovaj put dobio zadatak spriječiti Harumafujia, što bi bio drugi slučaj u šest posljednjih susreta. 30 kg masivniji Kisenasato nije izašao sa prednošću jer je Harumafuji uspio odgurati njegov vrat, i daljinska borba odguravanja i pokoje pljuske se razvila. No tada je Harumafuji uspio uhvatiti suparnikov pojas i bjesomučno nasrnuti, na što se Kisenasato isprva obranio, da bi u drugom pokušaju obojica završili u publici i nastavku mongolčeva niza - 11. pobjedi!



Baruto i Kakuryu su se zatim ogledali. 45kg i 13cm teži i viši estonac često vodi borbe tako da preko leđa uhvati pojas, stoga je nastala rovovska bitka protiv niskog mongolčevog položaja. Međutim, kada se Kakuryu malo ispravio kako bi izgurao suparnika Baruto ga je jednostavno digao u zrak i uz veliko crvenilo u licu - dostavio van prstena.



Kotooshu je u zadnje 4 godine već uspio 2 puta pobijediti Hakuha (20 puta nije) od čega je jedan bio ovog siječnja na Hatsu-basho. Međutim, sve je brzo bilo gotovo - odmah nakon početnog sraza Hakuho je blokirao obje ruke bugarina i uzdigao ih prema gore čime ga je razriješio ravnoteže i sve je bilo gotovo. Loš trenutak je bilo slijetanja Kotooshua, jer je šepajući nastavio dalje - da li je pad obnovio ozljedu koje su se svi bojali?




Dan dvanaesti

Tek su u danu 12 dvojica boraca iz niže Juryo divizije priključila i obojica uzela pobjede. To se dešava kada netko od makuuchi boraca bude ozlijeđen i izađe iz turnira. Takanoyama je zaredao tri pobjede za redom! Uzme li još barem dvije može se nadati ostanku u Makuuchi, što mu je do sada uspjelo samo jednom. Svojevremeno dugovremeni sekiwake Wakanosato je srušio "mladca" Takarafujia za sedmu pobjedu, u dvoboju teškaša (199 protiv 177) Kaisei se dobro držao protiv Gagamarua i izgubio svoje subatomske šanse za uzeti turnir. Masunoyama je protiv Homashoa u izravnoj borbi zgrabio kachi-koshi na svoj izravan način i u par sekundi, dok je rus Aran stigao i do devete pobjede i uz možda još jednu istaknuo glavnu kandidaturu za komusubi kategoriju na slijedećem turniru u rujnu. Pravi biser su odradili Tamawashi i Takayasu, pri kojem je Tamawashi stiskao i stiskao, no Takayasu se suprotstavljao na sve načine iz barem tri potpuno izgubljena trenutka po svim dijelovima borilišta, sve dok mu se protivnik nije okliznuo. Kandidatura nagrade za borbenost?



Među divovima se prvo Kisenasato suprotstavio Barutu. Iako je prije bila dugačka Barutova serija zadnja četiri puta su se izmjenjivali u pobjedama sa Kisenasatovom posljednjom pobjedom. Zanimljivo je odmjeravanje pogledima bilo prije početka, Kisenasato je stalno kasnio, Baruto stalno ranije kretao u dodirivanje tla i ustajanja. Na kraju je Kisenasato opet čekao i krenuo zajedno sa Barutom samo - nije dodirnuo rikama tlo, pa ih je sudac vratio. Opet Baruto prvi dole, pa gore, sve ga Kisenasato čeka, pa Baruto dole, pa Kisenasato opet ne dodiruje tlo sa obje ruke i ponovno početak! Opet Baruto prvi dole i prvi gore i prvi dole i - prvi van. Nakon 90 sekundi uvoda uslijedilo je 3 sekunde meča, a Kisenasato opet nije dodirnu rukama tlo... Da je bar kakav teniski pomoćni bio prisutan, Ivaniševićev recimo... Baruto se šepajući naklonio.



Kakuryu i Haramafujji, jer tko bolji za zaustaviti zemljaka? Pogotovo što je u zadnjih 5 samo zadnju uzeo Harumafuji. Međutim, ovaj put je iskusniji zemljak bolje zahvatio pojas najnovijeg i zbacio ga. Utrka i dalje traje! Hoće li se završiti tek na zadnji dan?



Na kraju hakuho i Kotoshogiku. Omjer pobjeda 30 naprema 3 i od toga dvije zadnje i zaredom prije godinu dana. Težina je na strani ozekija visina na strani yokozune, ali nakon blokirane ruke ozeki je u trećem redu gledališta i spor po povratku na borilište. 31-3.




Sa tri preostala dana i dvojicom bez poraza jurnjava za yushio je u punom jeku. Nakon kaotičnosti Natsu-basho od prije dva mjeseca ovdje je sve jasno - Hakuho ili Harumafuji - sa pratiocima na prevelike tri pobjede manje.

Sada će na blogu uslijediti tajac. Želja je autora ovog bloga dovoljno podići zanimanje čitatelja da sami pogledaju fantastične finalne borbe što kulminiraju u završnim danima. Stoga ćemo uvijek ostaviti fanovima barem tjedan dana da sami pogledaju borbe bez da naprasito i fotografijom saznaju pobjednika prvenstva. Ovom prilikom će se navedenih tjedan dana neznatno produžiti - ljetni su praznici i odlazak na more je u pitanju - sve do međuprazničkih dana!




- 21:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.07.2012.

Nagoya, dani sedmi i deveti



Nagoya, dani sedmi i deveti


Ušli smo u samu središnjicu Nagoya-basho! Ozljede male i velike sve više će doći do izražaja, najjači će se naći pred prvim porazima, a za one sa minimalnim brojem pobjeda slijede dani odluke - ili će se izdići iz rezultatskog ništavila u naredna tri dana ili im slijedi siguran, a za neke i izrazit gubitak kategorije.


Dan 7

Jedini igrač na kojeg se gore navedeno ne odnosi je pobjednik prošlog turnira Natsu-basho, maegashira 1 Kyokutenho. On je stalna i mirna kvaliteta - u zadnjih pet godina niti jednom nije kliznuo ispod m10 kategorije: dva ili tri turnira se penje prema najvišim maegashirama, tada naiđe na najjače igrače, pa klizne niže. Međutim, ovaj put se odbor za odabir parova nije niti najmanje šalio - sa ozekijem Kotooshuom nanizao je svih šest ozekija i yokozunu i pri tom očekivano zaradio sve poraze. Bilo je dosta govora prije ovog turnira koliko će grozno izgledati njegov omjer poraza i mnogi su tvrdili prilično - na njemu je da najviše iskoristi posljednjih pet dana.

Još je jedan igrač za kojeg se uvijek pita koliko će loše proći. Miljenik publike češki borac Takanoyama utjelovljuje ono što je središnja tema suma - veliki borci ne pobjeđuju uvijek, već nasuprot tome - najvještiji. Maegashira 12 Takanoyama sa svojih 100 kilograma težine uvijek iskazuje ovu temu svojim izuzetno podređenim položajem. Netko je napisao da su obožavatelji Takonoyaminog suma zacijelo i obožavatelji prometnih nesreća - osim što Takanoyama često i na čudne načine izlijeće sa borilišta, one borbe koje uzima uvijek se zasnivaju na kažnjavanju suviše silovitih napada protivnika, odnosno izuzetno vještim izmicanjima i saplitanjima i izokretanjima. Razlog pojačanog zanimanja publike je poseban i drugačiji sumo, prepun prevrata ili hrabrih pokušaja.




Jedino iznenađenje vodećima je priredio Goeido nadmudrivši Kisenasata. Isto se desilo tek jednom u njihovih osam posljednjih susreta, što nije nikakav izgovor ozekijevoj zbunjenosti nakon borbe. Sekiwake je silovito krenuo, natjerao ozekija na defanzivu i zatim mu uspio preusmjeriti ruke! Kisenasato je izgubio ravnotežu, a kada je Goeido nasrnuo ozeki se u svojoj maniri uspio obraniti i zadržati napad. No tada je uslijedilo novo iznenađenje - sekiwake Goeido izokreće ozekija i pokušava ga prebaciti preko ramena, za malo uspijeva, a baš kada se činilo kako se ozeki spasio slijedi prebacivanje preko drugog ramena i ovaj put spasa nije bilo! Drugi poraz za Kisenasata znači dodatan korak u nazad na putu do pobjede na ovom turniru.


Dan 8

Prije početka osmog dana borbi četiri su igrača bila u vodstvu, no za dvojicu će se u ovom danu to izmijeniti. Posljednji put je ovakav ulazak u turnir Daido imao 2010 godine i to u Juryo diviziji, no osmog dana je naišao na uz Kyokutenha jednog od najiskrenijih veterana ovog sporta - Wakanosata. Wakanasato se domogao kategorije maegashira 2 još tamo u predzadnjem desetljeću i vremenu kada je Yokozuna Takanohana vladao svijetom suma. Daidu nije pomagala niti činjenica da je do sada izgubio sva tri međusobna ogleda, što je bilo vidljivo i u činjenici da se prerano zaletio i sudac mu morao dati do znanja da borba ipak nije počela. I tako je veteran preuzeo inicijativu od prvo trenutka, izgurivao mlađeg kolegu, uhvatio remen i bacio na tlo i Daida i njegov niz pobjeda i svu krvavu odlučnost iz prethodne borbe, a pri tom pobjedu na turniru prepustio onima na vrhu.



Na put ozekiju Barutu se ispriječio komusubi Myogiryu. Nakon ozljede koja ga je gotovo cijelu 2010 izbacila iz borilišta Myogiryu je protutnjao kroz niže divizije i zasjeo ove 2012 na sam vrh maegashira kategorija, da bi na prošlom Natsu-basho odnio pobjede spram četvorice ozekija. Pobjedu nad Kokuryuom je već potvrdio na ovom turniru, a sada toj ogrlici pridodao i Barutoov kamenčić. Myogiryu je uhvatio ozekijevu ruku i držeći je u svojevrsnoj poluzi baratao ozekijevom ravnotežom sve dok ga nije izveo estonijca iz borilišta u gledalište. Već pet posljednjih turnira komusubi Myogiryu ostvaruje vrlo kvalitetne rezultate i jedan je od prvih kandidata koji bi se mogli uplesti u planove trenutno vodećih.


Dan 9

To je dan kada najveći konačno međusobno počinju odlučivati sudbinu nastajanja Japana! No dvije su izuzetne borbe uslijedile kao uvod - još jedna Takanoyamina predstava koja oduzima dah, kao i fantastična borba između Tochinoshina i Hamasha, s tim da valja pripomenuti kako je veliki brazilac Kaisei u izravnom dvoboju zadao i drugi poraz Daidu.

Da bi sve bilo kako treba i Baruto je po drugi put izgubio i to ovaj put u izravnom dvoboju sa mongolskim majstorom Harumafujijem. Jedan je to od rjetkh dvojaca ovdje koji se mogu pohvaliti kako su barem jednom uzeli turnir, a kako bi to toga ponovno došlo Harumafuji se već na startu izmakao, zgrabio Barutov pojas i rijetko viđenom rotacijom jednostavno pomeo Barutovu ravnotežu na pod.

Kisenasato nije Kakuryu pružio veću šansu. Odmah mu je uspio blokirati ruke, od čega se Kakuryu spektakularno oslobodio, no tada je došla do izražaja činjenica kako Kakuryu nije iskoristio otvaranje kako bi iznenadio suparnika, pa je razlika u težini i iz ovoga proizašli favoriziraniji stil borbe brzo pobjedu prenio Kisenasatu.

Goeido se gotovo uspio izmaknuti yokozuni! Hakuho je zaplutao u prazno, no uspio se zadržati i dočekati novi Goeidov nalet, a kada se sve smirilo i borci se našli u podjednakom svako drži dio protivnikova pojasa položaju, stvar je mogla završiti samo na jedan način - prema sebi, pa van, pa na jednu stranu, sve dok Goeido ne zaroni.



Nakon devetog dana imamo mongolski dvojac u vodstvu - yokozuna Hakuho i ozeki Harumafuji, dok je brazilac maegashira 8 Kaisei jedini sa jednim porazom. U sve ovo bi se mogli uplesti oba japanca ozekija sa po dva poraza, jer mnoštvo je još neočekivanih zbivanja pred nama, unatoč tome što je za sada je sve prepušteno dvojcu na vrhu.

- 22:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.07.2012.

Impressum


Ovaj blog u svoj njegovoj cijelosti sakuplja i sastavlja trenutno jedini njegov autor, Zvonko Bednjanec


Bilo da je gledanje suma prije dvanaestak godina na Eurosportu razlog postojanja ovog bloga, ili dokumentarac INSIDE SUMO'S ULTIMATE CLASH emitiran na HRT-u početkom 2012, ideja je naišla i u nekoliko dana poslije blog je bio tu. 


U razgovoru sa mnogima bi isplivalo kako su svojevremeno pratili sumo ili ostali zainteresirani u kratkim susretima kada bi im ova vještina bila suvislije predstavljena. Glavno ograničenje je oduvijek bilo ne postojanje interesa medija, bilo na sportskoj razini praćenja, bilo na marketinškoj.

U ovo vrijeme besplatnih i nezavisnih medija ta ograničenja kopne. U njihovom povlačenju nalaze se razlozi postojanja ovog bloga, kao i nastojanje da vrijednosti susreta bogova dodirnu što veći broj zainteresiranih ljudi. Biti će zanimljivo promatrati koliko će trajati njihova borba ovim zrncem medija - hoće li sve biti gotovo jednim izmicanjem i u prvoj sekundi ili će se pronijeti, kao i sumo, na tisuće blogovskih godina.

Za izravan kontakt moguće je uz komentare koristiti i poštanski sandučić svijetsuma na net hr-u.



- 23:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.07.2012.

Nagoya, dani četvrti i šesti


Otvaranje Nagoya-basho krenulo je bez prevelikih iznenađenja. U utrci za yushio, pobjedu na turniru, tri su ozekija posrnula: Kotooshu, Kotoshogiku i Kakury, iako ti rani porazi ne znače da su ispali iz igre. Preostala tri ozekija, Haramafuji, Baruto i Kisenasato uz yokozunu Hakuha činili su se čvrsti i većinom jednostavno rješavali dvije borbe. Sad će uslijediti poslijednji dani zauzimanja pravih startnih pozicija, posljednji dani prije prvih okršaja velike sedmorke!


Dan četvrti

Chiyotairyu i dalje maršira dalje! Četvero kolo i isto toliko pobjeda garantira dobar rezultat na turniru, no sada će definitivno početi nailaziti na nekoliko kategorija jače igrače. Međutim ovaj put ćemo obratiti pažnju na maegashira 9 Daida, jednog od "ozbiljnijih" igrača na turniru - na pragu tridesete Dado ostvaruje najbolje rezultate u karijeri. Postao je profesionalac 2005 godine i polako i postepeno se probijao prema najjačim divizijama, da bi se zadnjih godinu dana čvrsto držao oko trenutne kategorije. Četiri pobjede je već nanizao na ovom turniru i konačno mu se pruža šansa za skok prema najjačim borcima svijeta suma!

Među kojima se definitivno nalazi ozeki Kisenasato. Po mnogima trenutno najjači japanski sumo borac, dvije je godine mlađi od izravnog konkurenta Kotoshogiku, te je definitivno u boljoj formi posljednjih pola godine. Kada je Kisenasato nakon desetog kola prošlog Natsu-basho izbio na vrh tablice i u jedanaestom nakon ponovljene borbe nadjačao Kakurya svi su već govorili da je to njegov turnir. Međutim, tada su uslijedila tri poraza, od kojih je prvi od Tochiozana bio najbolniji, da bi yokozuna i kasnije Baruto završili svaku Kisenasatuovu nadu. Ovaj put mu se baš u ovom četvrtom kolu ispriječio Aminishiki. Gledajući i prošli turnir ovo je bio peti igrač među najjačih sedam koje je Aminishiki pobijedio, izašavši brže iz početnog položaja jednostavno je izgurao ozekija van, pa čak ni sudačka odluka mono-ii ništa nije izmijenila.

Gore spoemutog Kakurya jednostavno ne ide. Krenuo je jače i u borbi odguravanja rukama "iz daljine" izgubio svu prednost. Komusubi Toyonoshima je uspio dva ili tri ozekijeva napada odgurnuti u prazno, ozeki je ispao iz pravilnog položaja, komusubi nastavio izguravati i došao do prve pobjede na turniru. Kakuryu je godinu dana izgledao impresivno, pet turnira konstantno držao treću, sekiwake kategoriju, nizao 12, 10, 9, 10 i 10 pobjeda da bi sve kulminiralo na drugom turniru ove godine, Haru-basho. Doslovce već osiguranu pobjedu na turniru je u doslovce 4 sekunde ispustio od maegasira 6 Goeida i nakon toga dobio Ozeki kategoriju, ali posve ispustio već navedenu impresivnost. Sa dva poraza bez susreta sa najjačom sedmoricom, teško da će se ovaj put jače uspjeti iskazati.





Dan peti


Peti dan i peta pobjeda za maegashira 9 Masunoyamu! Profesionalac od 2006 (nepunih 17 godina!) zadnjih godinu dana je proveo u juryo diviziji i konačno se po prvi put domogao makuuchi divizije. Brzo se rješavao svojih protivnika, kombinacijom mladenačke hitrine i sa svojih 178 kilograma njegovi suparnici se ekspresno brzo nađu izvan borilišta. Napred Masunoyama!

Svih sedam favorita je odnijelo pobjede. Harumafuji se othrvao čvrstom zagrljaju Okinoumija, Baruto je bez nevolja nastavio svojim čvrstim i snažnim stilom naprijed, Kotoshogiku se čini se oporavio od ozlijede i iz kola u kolo uspostavlja svoj čvrsti sumo pri kojem uhvati suparnikov pojas i borba je gotova. Kisenasato se bez i najmanje problema obračunao sa Toyonoshimom, Kakuryu se nakon čvrste inicijative suparnika ponovno izvukao na samom kraju i potvrdio pobjedu u sudačkoj odluci, Kotooshu se s obje ruke dohvatio protivnikovog pojasa, a Hakuho autoritativno razriješio Myogiryu dužnosti u pet sekundi. Lijepo je gledati zašto i kako su ti najbolji najbolji, pa makar to bilo i jednoglasno.





Dan šesti


Šesti dan je bio prepun izuzetnih borbi. Daido je uzeo šestu pobjedu, Chiyotairyu pretrpio prvi poraz, češki stokilaš Takanoyama se konačno izmakao nekome i uzeo prvu pobjedu, Sadanofuji i Takarafuji poveli epsku borbu od preko devedeset sekundi, brazilac Kaisei izokrenuo protivnikovu glavu do pobjede, u borbi divova Gagamaru izbio Miyabiyamu van. Ali ništa nije bilo ljepše od toga kada je Tochioshin, nakon što mu je Yoshikaze s obje ruke uhvatio pojas, pokušao na barem pet načina izvući se iz te situacije i konačno uspio spotaknuti protivnika i prevaliti ga preko ramena. Svaka od navedenih borbi odisala je jedinstvenim potpisima boraca, mnoštvom raznolikih elemenata borbe te ponajviše sportskim uzbuđenjem zbog kojeg ljudi gledaju Sumo.

Tada se dogodio dvoboj dva komisubija. Toyonoshima je prvo sam krenuo na protivnika i borba je bila ponovljena, da bi Myogiryu bolje izašao na početku i sve je bilo gotovo u sekundi. Zatim je Harumafuji trpio Goeidovu inicijativu sve dok Goeido nije svu silu prebacio naprijed u posljednjem jurišu na pobjedu, a Heramafuji ga jednostavno preusmjerio prema podu. Za Baruta atipična borba guranjem i pljuskanjem iz daljine završila je time što je Baruto izmaknuvši se dozvolio protivniku da padne na pod, dok je Kotoshogiku nasrnuo, promašio, izdržao protunapad, no tada se dohvatio protivnikovog pojasa i sve je brzo bilo gotovo. Kisenasato je visio sa Aoyiamom... prvo ga nije uspio izgurati iz daljine, pa su ušli u bliski stisak, Kisenasato se čak i okliznuo, no Aoyiama nije mogao više no pružiti dobar otpor. Kakuryu je ipak izbacio starog majstora i zemljaka Kyokutenha van, yokozuna Hakuho je ponovno izbacio protivnika u par sekundi van.





Šesti dan je bio drugi za redom bez ikakvih uzbuđenja, iako uz mnoštvo živahnih borbi. Za sada Yokozuna i Baruto izgledaju najjače, dok Harumafuji nikome nije dozvolio iznenađenje. Čini se kako su svi u igri i tek će nam međusobni okršaji vodećih sve reći. Čak niti Kakuryu, sa dva poraza za vodećima nije još ispao iz igre, iako ovaj put prozvani yokozuna Hakuho i ozeki Baruto se čine da neće tek tako dopustiti ostalima da im priđu.



- 22:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.07.2012.

Pojmovi

Kako bi čitateljima omogućili ležernije upoznavanje sa svijetom suma nastojati ćemo sve pojmove i izraze ovdje barem donekle predstaviti. Pojmovi će biti abecedno poredani ladi lakšeg pretraživanja.


Basho Turnir ili prvenstvo.
Dohyo Borilište.
Dohyo-iri Ceremonija ili svečanost ili ritual čišćenja borilišta.
Juryo Divizija, druga najviša. U njoj se natječe 28 natjecatelja. Uz Makuuchi diviziju statusno i financijski i medijski predstavlja vrhunac bavljenja sumom.
Kachi-koshi Pozitivan omjer pobjeda i poraza. Nužan radi zadržavanja kategorije.
Komusubi Kategorija, četvrta u najvišoj Makuuchi diviziji, te je imaju samo 2 igrača.
Maegashira Kategorija, peta u najvišoj Makuuchi diviziji. Uobičajeno se Kreću od Maegashira 1 sve do 15 ili niže.
Makuuchi Divizija, najviša. Doslovni prijevod znači 42 najbolja, od koliko se boraca sastoji.
Mono-ii Sudačko vijećanje. U slučaju kada sudac odredi pobjednika, a neki od sudaca pokraj borilišta se ne slaže sa njom, dolazi do vijećanja.
Ozeki Kategorija, druga najviša u svijetu suma. Osvaja se ili osvajanjem jednog od velikih turnira ili uz nekoliko gotovo osvojenih.
Rikishi Sumo borci.
Sekiwake Kategorija, treća u najvišoj Makuuchi diviziji, te je imaju samo 2 igrača.
Tawara Kategorija, druga najviša u svijetu suma. Osvaja se ili osvajanjem jednog od velikih turnira ili uz nekoliko gotovo osvojenih.
Yokozuna Kategorija, najviša u svijetu suma. Nužno je dominirati svijetom suma, odnosno za redom dva puta osvojiti veliki turnir.
Yushio Pobjeda na turniru. Čak su i pobjede u nižim divizijama Yushio, iako se navode odvojeno.


- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.07.2012.

Nagoya-basho, prva tri dana

Krenuo je Nagoya-basho, četvrti veliki turnir u godini. Sva uzbuđenja i neočekivani rezultati krajnje nepredvidivog Natsu-basho od prije dva mjeseca ostaju za nama i okrećemo se novim pričama. Svakako je nezahvalno pokušati predviđati bilo što prije početka natjecanja, osim onog možda i previše korištenog - da, yokozuna će dobiti. Zapravo, mnoge ispričane priče o tome kako yokozuna Hakuho po malo ispada iz igre nisu baš utemeljene - dvije neugodne ozljede su usporile njegove rezultate na sav tri ovogodišnja turnira, a za sada se čini kako su one iza njega. Stoga, pitanje prije početka Nagoye bi trebalo biti - može li itko yokozuni stati na put?



Dan prvi

Šokantan odgovor na gore spomenuto pitanje za malo je uspio pružiti komusubi Toyonoshima već u prvom kolu. U ekspresnoj borbi koja je trajala pune 4 sekunde yokozuna je brže izletio iz donjeg položaja, izbio Toyonoshimovu ravnotežu i krenuo ga tjerati prema sučevu dijelu kruga. Međutim, stigavši do ruba Toyonoshima uspijeva pronaći uporište, yokozuna se ne zaustavlja nošen inercijom, Toyonoshima se izmiče i oba borca istovremeno izlijeću iz kruga. Uslijedio je mono-ii, donošenje sudačke odluke. Za razliku od nekih drugih sportova, tradicionalan i po mnogim stvarima rigidan sumo ima 1 suca u borilištu, 5 sudaca oko borilišta i 2 suca uz televizijske ekrane, no unatoč široko prisutnom mišljenju po forumima kako je yokozuna pao osjetno prije komusubija, proglašeno je neriješeno. U ponovljenom susretu yokozuna Hakuho nije imao većih problema - uhvatio je pojas jednom rukom, blokirao suparnika da ikojom rukom učini isto, a kada je Toyonoshima pokušao nekako izaći iz podređenog položaja u sekundi je bio izbačen.

Osim ove šokantne borbe ostali favoriti - svih šest ozekija - obavili su svoj posao. Među njima možda najteži posao je imao Kotooshu sa maegashira 1 Aminishkijem u prvom kolu, koji je na prošlom turniru protiv sedam favorita imao više pobjeda nego poraza. Svi ćemo brižljivo pratiti Kotooshua ovaj turnir zbog ozljede koja je gotovo odlučila pobjednika prošlog turnira i punila članke japanskih medija nakon natjecanja, ozljede koja bi do kraja ovog turnira mogla ponovno doći do izražaja.

Hakuho - Toyonoshima, dan 1



Dan drugi

Da li je navedena ozljeda imala utjecaja na prvi poraz favorita teško je za ustvrditi. Sekiwake Goeido je malo bolje izletio iz donjeg položaja i dohvatio pojas, Kotooshu se povlačeći namjestio kako bi ga prebacio preko ramena no to nije uspjelo. Goeido počinje odvlačiti Kotooshua prema drugoj strani borilišta, međutim Kotooshu je van ravnoteže i sve što može učiniti je svojom nogom uzdići protivnikovu, pri čemu su obojica poletjela, a ozeki sletio prvi. Kotooshov primarni zadatak ipak je skupiti 8 pobjeda i pozitivan omjer na ovom turniru - kachi-koshi - te time zadržati kategoriju, stoga jedan poraz neće mnogo boljeti.

Isto se ne može očekivati od dvojice najboljih sa prošlog turnira. Na tom turniru maegashira 7 Kyokutenho (sada m1) i maegashira 4 Toshiozan (sada s1!) sve do zadnjih kola su izbjegli nositelje, iznijeli iznenađujuće rezultate i obojica na kraju imali više pobjeda od stvarnih boraca za naslov, uz to što su izbjegli borbe sa istima! Ovaj put se to neće desiti - Kyokutenho je u prva tri kola pretrpio poraze od yokozune i ozekija Baruta i Kisenasato, dok Tochiozan od ozekija Kotoshogiku i Haramafujia. Često se ovo događa na turnirima - netko tko skupi velik broj pobjeda sa sredine maegashira kategorija na slijedećem turniru zaplovi među najkvalitetnije i pretrpi strašan omjer poraza.

Kotooshu - Goeido, dan 2



Dan treći

Do sada najgori dan za favorite ćemo početi u daleko svjetlijem tonu. Sve glasnije i glasnije se govori o imenu Chiyotairyu Hidemasa, ali ne zbog njegovih godina, jer sada je u 24-toj, već zbog činjenice da je postao profesionalac prije godinu dana i 1 turnir. Nevjerojatan (možda i najbrži ikada?) proboj do najjače divizije završio je kada je pretrpio ozljedu iz dvostrukog susreta sa Takarafujijem u sedmom kolu i zatim još jednim teškim padom protiv sveprisutnog Kyokutenha u osmom danu prošlog turnira. Poznat po ne baš previše učestalom treniranju maegashira 15 Chiyotairyu je ovaj put ipak sa nama i ima sve pobjede u prva tri dana i svakako je netko na koga treba pripaziti ubuduće! Zanimljivost je njegova kosa - još nije dovoljno kose stiglo izrasti da bi mu mogli složiti "propisnu" frizuru!

Teško je za reći da će ozekiji Kotoshogiku i Kakuryu biti nešto "oprezniji" nakon trećih ogleda. Kotoshogiku se našao pred maegashira 2 Aoiyamom, bugarskim predstavnikom koji je na kraju prošle godine stigao u najjači diviziju i već dva puta došao do 11 pobjeda na turniru, uključujući i zadnji. Kotoshogiku je izjurio jači, izgurao protivnika do ruba, zgrabio pojas, izbacio protivnika iz ravnoteže i... našao se na tlu. Možda je jednu sekundu Aoiyama dobio da se stabilizira, malo odmakne iz klinča, što je bilo dovoljno da Kotoshogiku više ne bude u ravnoteži!

Ozeki Kakuryu se našao nasuprot konisubi Myogiryu, koji je na prošlom turniru sa kategorijom maegashira 2 i 9 pobjeda iz prošlog turnira došao na još višu kategoriju. Što je najgore, jedna od tih pobjeda bila je naa Kakuryuom - Kakuryu mu se pokušao izmaknuti, zamalo uspio, no onda je ubrzo bio van ravnoteže i u gledalištu. Ovaj put se Myogiryu odlučio za strategiju odguravanja vrata i lica, a kada je Kakuryu odmaknuo njegove ruke odmah je krenu sa guranjem prsa, izbacio Kakuryua van ravnoteže i brižljivo ga ispratio van. Borba je zanimljiva po tome što je ovaj put Kakuryu bio brži i niže postavljeni borac, no preciznost odguravanja vrata i lica je izmijenila taj odnos i otvorila put stalnoj inicijativi komusubija.

Hochiyama - Chiyotairyu, dan 3



U tri završena dana imamo tri ozekija sa pobjedom manje i mnoštvo zanimljivih borbi. Da li će sudački povjetarac u leđa yokozuni biti dovoljni da odjedri ka 23. osvojenom turniru ostaje nam za vidjeti. Još dvanaest dana opitivanja snage i ravnoteže tek nam predstoji!

- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.07.2012.

Galerija naslovnih fotografija

Galerija naslovnih fotografija je mjesto na kojem ćemo pokušati prikazati one posebne trenutke u svijetu suma i učiniti ih uvijek dostupnima. Galerija na žalost neće sadržavati nesrazmjerno veću količinu fotografija iz samih postova - njih ćete sami morati prolistati / pretražiti.

Uz poveznicu na veću verziju slike, druga poveznica će voditi do posta uz koji je objavljena i ujedno obavjestiti kada je fotografija snimnjena. Opis fotografije trebao bi približiti trenutak u kojem je nastala.

















15.01.2013.
Kisenasato trenutak prije pada sa dohya. Tochiozan je odnio pobjedu..


03.01.2013.
Hakuhova Miyagino škola. Zabavno je to kako je Yokozuna "najuprljaniji".


21.11.2012.
Ozeki Kotoshogiku ruši yokozunu Harumafujia u 11 danu Kyushu-basho.


30.10.2012.
Aki jungyo - promotivna turneja između turnira okuplja većinu popularnih boraca.


22.09.2012.
Još uvijek Ozeki Harumafuji prima pokal iz ruku premijera.


13.09.2012.
Ozeki Kotooshu u bolnom sudaru sa Toyonoshimom


09.09.2012.
Sanyaku - najviši kategornici ma otvaranju Aki-basho


23.08.2012.
Kasugano-beya keiko


22.07.2012.
Harumafuji preuzima pehar.


22.07.2012.
Hakuho-Harumafuji, završni dan Nagoya-basho. Trenuci pred odlučujuću borbu.


21.07.2012.
Hakuho-Kisenasato, dan četrnaesti Nagoya-basho. Hakuho organizirao Kisenasatov let.


18.07.2012.
Kisenasato-Harumafuji, dan jedanaesti Nagoya-basho. Harumafujiev niz pobjeda se nastavlja.


09.07.2012.
Kotooshu - Goeido, dan drugi Nagoya-basho. Kotooshu prvi dodiruje tlo.


08.07.2012.
Nagoya-basho, dan prvi, dohyo-iri. Sumo borci kao simboli religije šintoizma.


13.05.2012.
Natsu-basho, dan osmi, Juryo divizija, Sotairyu protiv Tokushoryu

06.01.2009.Asashorju predvodi novogodišnji Dohyo-iri ritual, hram Meiji, 6. siječanj, 2009 u Tokyu.

12.05.2012.Dohyo-iri, odnosno pročićenje borilišta, ritual prije početka borbi u Juryo i Makuuchi diviziji. Natsu-basho 2012, dan sedmi.

- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.07.2012.

Kako gledati sumo?

Trenutno postoji više načina kako gledati sumo. Neki su besplatni, neki visoko kvalitetni, a neki svakome dostupni. Na vama je samo da odaberete.


NHK World Premium

Najkvalitetniji prijenosi suma bez sumnje su u organizaciji japanskog tv kanala NHK. Razina prijenosa i komentara, sa usporenim snimkama i do detalja analiziranim borbama, predstavlja svojevrsnu "ligu prvaka" kvalitete prijenosa. Na žalost, prisutna je pretplata, a čini se kako im nismo ciljani dio tržišta, pa ih nema u ponudi lokalnih kablovskih uslužitelja.



ESPN

Prema izvorima na internetu ovaj televizijski kanal ponekad pokazuje snimke, slične svojevremenim emisijama na Eurosportu. Sretan ulov!



Nihon Sumo Kyokai

Japanski Sumo Savez na svojim stranicama omogućava live stream video! Potpuno besplatno i svima ponuđeno, odete, uključite se, gledate! Makuuchi borbe bi trebale biti negdje u sasvim dostupnim kasno jutarnjim satima.



Jubito!

Mnogi dragi sumo ljubitelji stavljaju pojedinačne borbe na javne servise i sve što trebate napraviti je upisati podatke o borbi i gotovo uvijek ćete je i pronaći. Za to će vam koristiti i popis borbi za svaki dan (sa prethodno navedenog Nihon Sumo Kyokai). Zatim upišete - ime turnira sa godinom - dan prvi - ime borca - i borba je pred vama! Na primjer:

Nagoya basho 2012 day 1 hakuho

Kao bonus navedeni popis borbi sadrži mnoštvo statističkih podataka o samim sumo borcima i razvoju njihove karijere!



Sumo database

Sumo database je stranica koja prati sve podatke pa i pojavljivanje video zapisa sa youtube-a. Tu je popis borbi, tu su statistike, tu su video zapisi, tu je mogućnost sakrivanja rezultata (bitno), tu je sve i besplatno je i vjerojatno je najbolji najjeftiniji način za praćenje Suma! Sami odaberete turnir, dan, i ako postoji zapis borbe samo je kliknete!



- 10:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 07.07.2012.

U susret Nagoyi



Previranje je obavilo Galaktičku Republiku! Barem tako započinje uvod u prvu epizodu poznatog filmskog serijala. U svijetu suma ovo se odnosi na činjenicu kako je na zadnjih šest turnira bilo čak četvero pobjednika, a lako ih je moglo biti i šestero!

Nagoya-basho 2012
Nagoya, prva tri dana
Nagoya, dani ćetvrti i šesti
Nagoya, dani sedmi i deveti
Nagoya, dani deseti i dvanaesti
Nagoya, dani trinaesti i četrnaesti
Nagoya, završni dan

Dugačak je za nama period u kojem se točno znalo koji će dvojac sigurno uzeti naslov. Asashoryu je neosporivo vladao od kraja 2002 do sredine 2007 godine, nakon čega ga je naslijedio zemljak Hakuho, a opet, jedini koji je ozbiljnije prekidao Hakuhovu vladavinu sve do srpnja 2011, barem do svojeg ranog umirovljenja, bio je opet Asashoryu. U tom periodu od 51 turnira tek je 7 izmaklo ovom dvojcu!

Vrlo je zahtjevno biti jedini Yokozuna. Na sportskom planu to znači da uvijek morate biti najbolji, bez mogućnosti popravka, da o svakom vašem treningu izvješćuju novinari, da svaki poraz neopozivo priziva kraj vaše vladavine i karijere. Kulturološki to znači da se neprestano nalazite u središtu pažnje i medija i javnosti, na svakom značajnijem društvenom događaju, pri svakoj proslavi i svečanosti, uz svako otvaranje značajnijih javnih objekata. Yokozuna je sveprisutni simbol Japana, a Hakohu je u ovoj ulozi već dvije godine i šest mjeseci!

Ozeki Haramofuji, također iz Mongolije, uzeo je Nagoya-basho prošle godine, uz odlučujuću pobjedu u predzadnjem kolu nad samim Hakuhom! Estonac Baruto je sa 14 pobjeda uzeo Hatsu-basho u siječnju 2012 – bio je brilijantan, čvrst, jednostavan, izgubio je samo od Yokozune u zadnjem kolu. Sekiwake Kakuryu je imao Haru-basho u ožujku i u zadnjem kolu ga ispustio iz ruku, te neuspješno morao protiv Yokozune u doigravanje, ali ipak zaradio dugo zasluženu Ozeki kategoriju.





Vrhunac uzbuđenja je doveo Natsu-basho u svibnju. Sa šestoricom ozekija, što je po nekima i puno i previše, te ozljedama načetim Yokozumom, Kyokutenho, kategorije maegashira 7, što bi značilo približno 25. tositelj na turniru, te veteran u 38. godini života i sa netom navršenih 20 godina profesionalne karijere, uzeo je naslov! Zadnji put se nešto slično desilo 2001 kada je maegashira 2 Kotomitsuki uzeo turnir, odnosno 2000, kada je maegashira 14 Takatoriki učinio isto. Već dva mjeseca se vode rasprave kako i zašto je došlo do toga i iste zahtijevaju dublju analizu, ali ujedno čine ovogodišnju Nagoyu-basho izuzetno uzbudljivim.

Osim Yokozune doista nema favorita i svi su favoriti na ovogodišnjem Nagoya-basho. Osim ozekija Kotooshua, koji vuče ozljedu s prošlog turnira, svi ozekiji su u igri: japanci Kisenasato i Kotoshogiku, estonijac Baruto, mongolci Haramofuji i Kokuryu i njihov zemljak Yokozuna Hakuho. Prisutna je izuzetna izjednačenost pri kojoj se pod zadnje nitko ne uspijeva nametnuti kao vodeći, stoga bi sitnice mogle odlučivati. Najveća od tih sitnica biti će Yokozuna. Je li se u potpunosti oporavio? Hoće li konačno odigrati pravi turnir? Hoće li nam ponovno dokazati svoje neosporive kvalitete?

Već od ove nedjelje očekuje nas izuzetno sportsko opitivanje čija nepredvidljiva očekivanost mnoge drži na rubovima njihovih sjedalica.

- 20:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.07.2012.

Šest velikih turnira




Šest velikih turnira ili prvenstava tvori svijet suma. Protežu se na petnaest dana, odnosno kola, te se borci natječu u 6 divizija. Dvije najkvalitetnije su Juryo sa 28 boraca i Makuuchi u kojem se bore 42 najbolja borca.

Turniri, odnosno basho, se održavaju u neparnim mjesecima i počinju na nedjelju oko osmog u mjesecu. Tih šest velikih natjecanja u središtu je pažnje svijeta suma!



Turniri se redom zovu:

Hatsu-basho
Haru-basho
Natsu-basho
Nagoya-basho
Aki-basho
Kyushu-basho



Siječanjski, svibanjski i rujanski turniri se održavaju u Tokyju, dok ostala tri u Osaki, Nagoyi i Fukuoki.

Pred nama je Nagoya-basho, koji kreće već ove nedjelje, a uzbuđenje svih koji prate ovaj sport je na vrhuncu! Hoće li jedini yokozuna vratiti Carev pokal u svoje vlasništvo? Hoće li neočekivani pobjednik sa Natsu-basho Kyokutenho ponoviti iznenađujući rezultat? Dva tjedna uzbuđenja je pred nama!


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 04.07.2012.

Yokozuna Asashoryu

Jedna od osnovnih značajki ovog bloga biti će predstavljanje najznačajnijih sumo boraca. Kako bi ispravno ocrtali tko je trenutni tko i kako je do tamo dospio odmah moramo učiniti korak unatrag i upoznati vas sa igračem u mirovini. Naime 2002 godine sumo svijet je doživio tektonsku promjenu koja se i danas osjeća, promjenu koja je označila jedan čitav period svijeta suma. 2002 godine kao jedan od glavnih aktera iskoračio je ASASHORYU Akinori.



Zemlja rođenja: Mongolija, 1980

Ime: Dolgorsürengiin Dagvadorj

Postao profesionalac: 1999

Maegashira: 2001

Ozeki: 2002

Yokozuna: 2003

Yushio: 2002 (najmlađi ikad!) - 2010, 25 (3. ikada!)

Umirovljen: 2010

Omjer karijere: 669-173-76/838 (67 basho)

Omjer Makuuchi: 596-153-76/745 (55 basho)




Još 2001 malo je bilo onih koji su mogli predvidjeti što će ime Asashoryu predstavljati. Svakako zapažen mlad mongolac, jer protrčao je kroz sve divizije do najviše – Makuuchi – u samo dvije godine. No kada je više-manje te iste 2001 godine protrčao kroz Maegashira kategorije i sa dva rezultata 10-5 na posljednja dva turnira u 2002 godinu došao do Sekiwake kategorije, redovno kažnjavajući Ozekije, pa i ponekog Yokozunu, već tada se možda moglo naslutiti što će uslijediti. Međutim, svijet suma je tada imao uprte oči u drugom smjeru: Yokozuna Takanohana je bio u smiraju karijere, te se njegov veliki suparnik Yokozuna Musashimaru konačno domogao ponekog naslova, kao i Ozekiji Kaio i Tachiozan i Chiyotaikai.








Osim „slabih“ 8-7 na turniru Hatsu , uslijedili su 11-4 Haru, 11-4 Natsu, 12-3 Nagoya i promocija u kategoriju Ozeki, slabiji Aki sa 10-5. Na završnom turniru Kyushu Yokozuna Musashimaru se ozlijedio, a Asashoryu omjerom 14-1 uzeo svoj prvi turnir, u manje od 4 godine od kada je postao profesionalni borac, kao najmlađi borac kojem je ovo ikada pošlo za rukom!

Uslijedile su 4 godine potpune dominacije, i ostvaren 21 yushio (pobjeda na turniru). Kulminacija je bila 2005 godine kada je osvojio sve turnire (jedini borac kojem je to uspjelo). Asashoryu je bio nemilosrdan, ponekad čak brutalan, eksplozivan, mlad, snažan, jedinstvenog agresivnog stila i vanredne tehnike koja krasi sve mongolske sumo borce. Svojim brzim i tehnički nedostižnim sumom ostvario je jednu od najupečatljivijih karijera i nekoliko čarobnih godina za ovaj sport i vještinu.






Njegove oprečnosti bile su još veće. Koliko god je nepovratno izmijenio sumo i zbog toga bio voljen i cijenjen, toliko je izazivao i otpore. Status Yokozune, najvećeg borca, u svijetu suma je kulturološka i religijska stvar. Postoji cijeli niz obreda i konvencija koje krase Yokozune kao jedan od najvećih simbola Japana, a Asashoryu nije bio toliko uspješan u ispunjavanju istih. Bio je jedini Yokozuna koji je bio suspendiran, znao je nakon završene borbe baciti suparnika sa dohya, prigovarao je sucima na odluke, stisnutim šakama bi proslavio važnu pobjedu, jednom je sunarodnjaku skinuo službenu frizuru u dohyu i bio odmah diskvalificiran. I izvan dvorane su stalno nastajali skandali, krenuvši od ne poštivanja obaveznog nošenja kimona, preko glasina o opijanjima, pa sve i do kraja njegove karijere, uzrokovanog navodnom tučom sa djelatnikom noćnog kluba.











11 godina Asashoryuove karijere prošle su u trenu, završene 25 pobjedom u posljednjem nastupu i gorkim saznanjem da se taj dugačak niz mogao još dugo nastaviti da nije bilo dodatnih utjecaja. Njegov totalni sumo i totalni duh nedostaje ovih dana na dohyu, iako će mnogi reći da mu nikada ondje nije niti bilo mjesto. Bio je ovo samo jedan kratak pogled na jednu izuzetnu karijeru i sportski doseg, te ćemo mu se morati još ponekad vratiti. Zasigurno već pri spomenu Asashoryuovog nasljednika i zemljaka i trenutno jedinog Yokozune Hakuha.




- 13:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.07.2012.

Dobro došli u Svijet Suma



Sumo je nacionalni sport i vještina koja datira od samih začetaka Japana. Uvelike je povezan sa izvorno Japanskom religijom Šintoizmom, te osim što predstavlja sportsko natjecanje ujedno je i vjerski obred.

Što je to sumo?
Šest velikih turnira
Šest divizija
Kako gledati sumo?



Dva borca, rikishi-ja, pokušavaju ovladati krugom borilišta, tawara, te se pobjeda ostvaruje ako uspijete izgurati svojeg protivnika van kruga ili ako on dodirne tlo bilo kojim dijelom tijela osim stopalom.

Sumo borci poznati su po svojoj veličini. Budući da je riječ o borbi u kojoj nikakvi udarci ili sredstva borbe nisu dozvoljeni, sama težina sumo boraca postala je takvo sredstvo. Borci sa 130 kilograma smatraju se izuzetno laganima, najveći broj njih teži između 150 i 190 kilograma, dok su najveći znali težiti i preko 250 kilograma. Sumo borci poznati su i po jedinom dijelu svoje opreme, po pojasu, odnosno mawashi-ju, te je baratanje njime u središtu elemenata svakog sumo ogleda.

Naše nadanje i nastojanje je pobuditi zanimanje za ovu drevnu vještinu i vrlo uzbudljiv sport. Svojevremeno je bilo moguće pratiti sumo putem televizijskih kanala poput Eurosporta i tada se velik broj gledatelja upoznao sa sumom. Razvoji besplatnih servisa putem interneta ponovno su omogućili da ti dobroćudni gorostasi uđu u naše domove, te ćemo vam putem bloga Svijet suma ponovno pokušati približiti njihove oglede.

Vrlo uzbudljivi dani su došli u svijet suma, dani promjena. U posljednjih godinu dana bilo je četvero različitih pobjednika velikih turnira. Protekli natjecateljski period označili su borci koji su došli van Japana, te se sve veći broj europljana uključuje u borbe za najviše rezultate. Sumo sve više postaje svjetski fenomen, nadamo se od sada i nama sve poznatiji.

- 19:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.