četvrtak, 12.07.2012.

Nagoya-basho, prva tri dana

Krenuo je Nagoya-basho, četvrti veliki turnir u godini. Sva uzbuđenja i neočekivani rezultati krajnje nepredvidivog Natsu-basho od prije dva mjeseca ostaju za nama i okrećemo se novim pričama. Svakako je nezahvalno pokušati predviđati bilo što prije početka natjecanja, osim onog možda i previše korištenog - da, yokozuna će dobiti. Zapravo, mnoge ispričane priče o tome kako yokozuna Hakuho po malo ispada iz igre nisu baš utemeljene - dvije neugodne ozljede su usporile njegove rezultate na sav tri ovogodišnja turnira, a za sada se čini kako su one iza njega. Stoga, pitanje prije početka Nagoye bi trebalo biti - može li itko yokozuni stati na put?



Dan prvi

Šokantan odgovor na gore spomenuto pitanje za malo je uspio pružiti komusubi Toyonoshima već u prvom kolu. U ekspresnoj borbi koja je trajala pune 4 sekunde yokozuna je brže izletio iz donjeg položaja, izbio Toyonoshimovu ravnotežu i krenuo ga tjerati prema sučevu dijelu kruga. Međutim, stigavši do ruba Toyonoshima uspijeva pronaći uporište, yokozuna se ne zaustavlja nošen inercijom, Toyonoshima se izmiče i oba borca istovremeno izlijeću iz kruga. Uslijedio je mono-ii, donošenje sudačke odluke. Za razliku od nekih drugih sportova, tradicionalan i po mnogim stvarima rigidan sumo ima 1 suca u borilištu, 5 sudaca oko borilišta i 2 suca uz televizijske ekrane, no unatoč široko prisutnom mišljenju po forumima kako je yokozuna pao osjetno prije komusubija, proglašeno je neriješeno. U ponovljenom susretu yokozuna Hakuho nije imao većih problema - uhvatio je pojas jednom rukom, blokirao suparnika da ikojom rukom učini isto, a kada je Toyonoshima pokušao nekako izaći iz podređenog položaja u sekundi je bio izbačen.

Osim ove šokantne borbe ostali favoriti - svih šest ozekija - obavili su svoj posao. Među njima možda najteži posao je imao Kotooshu sa maegashira 1 Aminishkijem u prvom kolu, koji je na prošlom turniru protiv sedam favorita imao više pobjeda nego poraza. Svi ćemo brižljivo pratiti Kotooshua ovaj turnir zbog ozljede koja je gotovo odlučila pobjednika prošlog turnira i punila članke japanskih medija nakon natjecanja, ozljede koja bi do kraja ovog turnira mogla ponovno doći do izražaja.

Hakuho - Toyonoshima, dan 1



Dan drugi

Da li je navedena ozljeda imala utjecaja na prvi poraz favorita teško je za ustvrditi. Sekiwake Goeido je malo bolje izletio iz donjeg položaja i dohvatio pojas, Kotooshu se povlačeći namjestio kako bi ga prebacio preko ramena no to nije uspjelo. Goeido počinje odvlačiti Kotooshua prema drugoj strani borilišta, međutim Kotooshu je van ravnoteže i sve što može učiniti je svojom nogom uzdići protivnikovu, pri čemu su obojica poletjela, a ozeki sletio prvi. Kotooshov primarni zadatak ipak je skupiti 8 pobjeda i pozitivan omjer na ovom turniru - kachi-koshi - te time zadržati kategoriju, stoga jedan poraz neće mnogo boljeti.

Isto se ne može očekivati od dvojice najboljih sa prošlog turnira. Na tom turniru maegashira 7 Kyokutenho (sada m1) i maegashira 4 Toshiozan (sada s1!) sve do zadnjih kola su izbjegli nositelje, iznijeli iznenađujuće rezultate i obojica na kraju imali više pobjeda od stvarnih boraca za naslov, uz to što su izbjegli borbe sa istima! Ovaj put se to neće desiti - Kyokutenho je u prva tri kola pretrpio poraze od yokozune i ozekija Baruta i Kisenasato, dok Tochiozan od ozekija Kotoshogiku i Haramafujia. Često se ovo događa na turnirima - netko tko skupi velik broj pobjeda sa sredine maegashira kategorija na slijedećem turniru zaplovi među najkvalitetnije i pretrpi strašan omjer poraza.

Kotooshu - Goeido, dan 2



Dan treći

Do sada najgori dan za favorite ćemo početi u daleko svjetlijem tonu. Sve glasnije i glasnije se govori o imenu Chiyotairyu Hidemasa, ali ne zbog njegovih godina, jer sada je u 24-toj, već zbog činjenice da je postao profesionalac prije godinu dana i 1 turnir. Nevjerojatan (možda i najbrži ikada?) proboj do najjače divizije završio je kada je pretrpio ozljedu iz dvostrukog susreta sa Takarafujijem u sedmom kolu i zatim još jednim teškim padom protiv sveprisutnog Kyokutenha u osmom danu prošlog turnira. Poznat po ne baš previše učestalom treniranju maegashira 15 Chiyotairyu je ovaj put ipak sa nama i ima sve pobjede u prva tri dana i svakako je netko na koga treba pripaziti ubuduće! Zanimljivost je njegova kosa - još nije dovoljno kose stiglo izrasti da bi mu mogli složiti "propisnu" frizuru!

Teško je za reći da će ozekiji Kotoshogiku i Kakuryu biti nešto "oprezniji" nakon trećih ogleda. Kotoshogiku se našao pred maegashira 2 Aoiyamom, bugarskim predstavnikom koji je na kraju prošle godine stigao u najjači diviziju i već dva puta došao do 11 pobjeda na turniru, uključujući i zadnji. Kotoshogiku je izjurio jači, izgurao protivnika do ruba, zgrabio pojas, izbacio protivnika iz ravnoteže i... našao se na tlu. Možda je jednu sekundu Aoiyama dobio da se stabilizira, malo odmakne iz klinča, što je bilo dovoljno da Kotoshogiku više ne bude u ravnoteži!

Ozeki Kakuryu se našao nasuprot konisubi Myogiryu, koji je na prošlom turniru sa kategorijom maegashira 2 i 9 pobjeda iz prošlog turnira došao na još višu kategoriju. Što je najgore, jedna od tih pobjeda bila je naa Kakuryuom - Kakuryu mu se pokušao izmaknuti, zamalo uspio, no onda je ubrzo bio van ravnoteže i u gledalištu. Ovaj put se Myogiryu odlučio za strategiju odguravanja vrata i lica, a kada je Kakuryu odmaknuo njegove ruke odmah je krenu sa guranjem prsa, izbacio Kakuryua van ravnoteže i brižljivo ga ispratio van. Borba je zanimljiva po tome što je ovaj put Kakuryu bio brži i niže postavljeni borac, no preciznost odguravanja vrata i lica je izmijenila taj odnos i otvorila put stalnoj inicijativi komusubija.

Hochiyama - Chiyotairyu, dan 3



U tri završena dana imamo tri ozekija sa pobjedom manje i mnoštvo zanimljivih borbi. Da li će sudački povjetarac u leđa yokozuni biti dovoljni da odjedri ka 23. osvojenom turniru ostaje nam za vidjeti. Još dvanaest dana opitivanja snage i ravnoteže tek nam predstoji!

- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.